psikoterapi etkili bi yöntem vajınısmus sorunu olanlar için benim doktorum bu konuda mükemmel bilgiye sahip sizede öneririm ..
Vajinismus
vajinismusVajinismus cinsel birleşme sırasında kadında vajeni çevreleyen kasların istem dışı olarak kasılması sonucunda ilişkiye izin vermemesi veya ilişkinin çok zor olmasıdır. Kadın korku, kaygı ve endişelerinden dolayı vajinal kaslarının kasılmasının önüne geçemez ve cinsel ilişkiye izin vermez. Günümüzde vajinismusun % 100 tedavisi mümkün.
Vajinismusda yaşanan kasılmalar refleks olarak gelişir ve istem dışıdır, asla kadının kontrolünde değildir.
Kadın eşini çok sevdiğini söylese ve onunla cinsel birlikteliği istese de bunu başaramaz. Cinsel birleşme sırasında yaşanan bu kasılmalar aslında kadının bilinç dışı olarak kendisini korumaya yönelik bir savunmasıdır. Sadece vajinal bölge kaslarında değil, tüm pelvik ve vücut kaslarında da bilinç dışı bu kasılmalar olur ve kadın eşini bilinç dışı redderek cinsel ilişkiye izin vermez.
Her kadında vajinismusfarklı boyutlarda seyredebilir. Bazı hastalar, jinekolojik muayene sırasında bacaklarını kapatıp vajinal bölgenin görüntülenmesine bile izin vermeyebilir. Bazı hastalar ise kendi parmağı veya tamponla bile vajina girişine temas edemez.
Neden vajinismus gelişir?
Kadının kendini kasması aslında bilinçaltında kötü birşeye karşı kendini savunmasıdır. Vajinismuslu kadınların cinselliğe yönelik yoğun kaygı ve endişeleri vardır. Çocuklukdan itibaren kadına cinselliğin kötü ve ona zarar verebilecek birşey olarak öğretilmesi; ilişki sırasında tepkisel olarak istemsiz şekilde vajinal kasları ve bazen de tüm vücut kaslarının kasılmasına neden olmaktadır. Bu kasılmalar sonucu cinsel ilişki son derece ağrılı ve imkansız hale gelmektedir.
Geçmişde yaşanan kötü cinsel tecrübeler (taciz, tecavüz veya ilk cinsel birlikteliğin çok ağrılı olması veya cinsellikle ilgili kulakdan duyma yanlış ve eksik bilgilendirmeler) vajinismusa zemin hazırlamaktadır. Katı toplumsal kuralların egemen olduğu ve cinselliğin ayıp, günah ve yasak düşüncesinin yerleştiği toplumlarda vajinismus ve diğer cinsel problemlerle çok sık karşılaşmaktayız. Benzer nedenlerden dolayı, bizim toplumsal yapımızda da kızlık zarının korunulması gereken çok önemli bir yapı olarak öğretilmesi, vajinismusun alt yapısını oluşturmaktadır.
Kadının cinsellikle ilgili kötü bir tecrübe veya inanışı olmasa da bazen kötü bir jinekolojik muayene, doğum veya kürtaj hikayesi de kadınlarda sonradan (sekonder) vajinusmus gelişmesinin en sık nedenlerinden birini oluşturmaktadır.
Vajinismus da tedavi mümkün müdür?
Günümüzde vajinismusun % 100 tedavisi mümkün. Türk toplumunda her 10 kadından birinde vajinismus olsa da, tedaviye çok geç başvurulması veya bilimsel olmayan tedavi yöntemleri ile sorunun çözülmeye çalışılması, çiftlerin ilişkilerinin bozulmasına ve aile kurumunun parçalanmasına neden olmaktadır. Kliniğimize vajinismus nedeniyle başvuran hastalar tamamen bilimsel yöntemlerle tedavi edilirler. Ayrıntılı olarak kişisel bilgileri, ailesel yapıları sorgulanır ve cinsel öyküleri alınır. Daha sonra yapılan jinekolojik muayene ile vajinismusun derecesi belirlenir ve hastaya özel tedavi planı oluşturulur. Çift konuyla ilgili detaylı olarak bilgilendirilir. Kaç seansda ve hangi uygulamalarla sonuca ulaşılacağı anlatılır.