• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

ic-dis MIMAR

aynalarkoridoru

Guru
Kayıtlı Üye
21 Mayıs 2010
593
18
298
yanlis yere yazmisimdir eminim
ic veya dis farketmez mimarlik hakkinda bilgileri aratsrdim ama heryerde farkli seyler var mimarlikta okuyan yada bitiren is sahibi olanlar okul hayati dersler.giris,ve sonrasi hakkinda is imkani hakkinda rica etsem ayrintili bilgi verirmsiniz? tavsiye edermisniz?

Canım gezinirken gördüm sorunu. Geçen senede aynı ben böyle bir soru yazmıştım gördüğüm her foruma yazıyordum mimarlıkla ilgili bilgisi olan birine ihtiyacım vardı.Hiç birinden cevap gelmedi.Çok kızmıştım.Sonradan öğrendimki vakitleri yokmuş insanın başına gelmeyince bilmiyor. Ben mimarlık okuyorum ilkin şunu söylemek zorundayım iç ve dış mimar diye ikiye ayrılmaz mimarlık. İÇ MİMARLIK ve MİMARLIK vardır. Mimarlığı okuyabilmenin ön şartı yurtta herkes mışıl mışıl uyurken sabahlara kadar hayalet gibi dolaşıp proje ödevleri yapmak.Uykundan fedakarlık yapabilirsen gel bu bölüme yoksa hiç kasma başka bölüme yoğunlaş.Boş vakit diye bir kavramın olmuyo olursa da önceki günler uykusuz olduğundan boş vakitlerinde uyumayı tercih ediyorsun:S Hafta sonu herkes gezer sen yurt bekçisi gibi yurtta kalıp ödevlerle uğraşırsın.İner herkes tv odasına öyle bir geçer zamankinden kavak yellerine kadar tüm dizilerin tüm bölümlerini bilirler. Sana anlatırlar özenerek bakarsın izlemeye vaktin yok çünkü ödevler bekler.Günlerce uğraşırsın bir ödeve sonra gider hoca 35 verir hiç acımaz.Uğraşırsın bir dönem boyunca finalden kötü alırsın kalırsın o dersten seneye yine alırsın alttan yine aynı işkence...Kantinde yemek yerken dalarsın ödevine tasarım bulmakla uğraşıyo olur zihnin arkadaşların çağırır duymazsın kafan başka yerdedir öyle kendi aleminde yaşarsın.En büyük yardımcın dostun o içtiğin nescafelerdir.Ve birde mp3ün.Ödev yaparken takarsın kulağına saatlerce uğraşırsın ödevle.Tüm mimarlık öğrencilerinin mp3ü vardır eminim.Kulağına taktığım an anlarlar yine bu kız ödev yapacak diye.Herkesten geç yatar herkesten önce kalkarsın.İçinden odada bir çığlık atmak gelir uyansınlar diye ama yapamazsınız odanın ışığını açık unutup gidersin(unutmak sayılmaz aslında).Her mimarlık öğrencisi hevesle başlar döneme , dönemin sonuna doğru mahfolur ezilir yıpranmıştır bıkmıştır.Her mimarlık öğrencisi mimarlığı bırakmayı düşünür ama bir türlü bırakmaz (3, sınıftan arkadaşım var hala öyle diyo:)Her yerde dikkat çekersin mimar oldğun için değil sakarlığınla. Çünkü o koca teknik resim çantası hiç bir yere sığmaz belediye otobüsünde de herkese çarpa çarpa arkaya ilerlersin.O yüzden genelde en öne oturmayı severler.Yolda yürürken bile rahat yok o koca çantayı rüzgarda uçmadan tutabilmek büyük bir güç gerektirir.Kırtasiyenin en sevilen kişileridir. Bir girer 3 kişinin yapacağı alışveriş parasını tek başına verir.Masraflıdır yani.Bunlar eziyetli kısımları.Onun dışında çok zevklidir mimarlık aslında bu saydığım şeylere bile öyle bir zaman geliyor gülebiliyorsunuz.O günlerdir uğraştığın ödevden ii bir not alınca hiç bir şeyin kalmıyo ne yorgunluk ne uykusuzluk sevinçten havaya uçacak kadar bir enerji doluyo içine.Bir diğer zevkli yanı saatlerce çalışıyorsun ama ezber yok hayatında hep çizim maket bunlarla uğraşıyorsun çok zevklidir bunları yapmak(tabi bunları yapmayı gerçekten istiyorsan gel bu bölüme )Meslek hayatına gelince elle çizim kalktı biliyorsun bilgisayardan çiziyorsun projeni. İster devlette çalışırsın(belediye ,bayındırlık...) ister özel bir şirkette çalışırsın istersen büronu açar (kendine güveniyorsan) kendi başına kazanırsın.Ama şunu iyi bil her meslekte vardır ama mimarlıkta gerçekten EN İYİ olman gerekiyor.... Umarım faydası olmuştur....

uuuuuuuuuuuuuuuuuuu faydasi olmaz olurmu birkere vazgecttim :D sayende öyle bir anlatmissinki sonu iyide bitse :1: bu yüzden sayisal da var diye cocukluk hayalim tipdan vazgectim gerci girecegim sinavda ne tip ne mimarlik oldgunu ögrenene kadar okadar hayal kurdum ama gel görki iyi mesleklerin hicbiri ycs sinavinda yok :S en sonunda pdr(pskilojik danismanlik)begendim vardi sonra ögrendim kaldirmislar onuda aslinda uykucu degilim ama uyumayi sevrim karisk ama ezber olamsnd acizim de zor degil ama bilemiyorum senin gibi ayrintili bilgi veren hic kimse olmaynca kararsz kaliyor insan bak sen belkide bu bilgiyi vermesen bilgim olmazdi zormu degilmi diye allah razi olsun ya :58:

Senden de Allah razı olsun.İyice düşün karaını ver. Bende tıp istiyordum ama Allah bana bu mesleği layık gördü. Sen çalış elinden geleni yap gerisi çorap söküğü...Allah emek verenin emeğini boşa çıkarmıyor.Meziyetli ama güzel bir meslek kararı sen ver.

Canım gezinirken gördüm sorunu. Geçen senede aynı ben böyle bir soru yazmıştım gördüğüm her foruma yazıyordum mimarlıkla ilgili bilgisi olan birine ihtiyacım vardı.Hiç birinden cevap gelmedi.Çok kızmıştım.Sonradan öğrendimki vakitleri yokmuş insanın başına gelmeyince bilmiyor. Ben mimarlık okuyorum ilkin şunu söylemek zorundayım iç ve dış mimar diye ikiye ayrılmaz mimarlık. İÇ MİMARLIK ve MİMARLIK vardır. Mimarlığı okuyabilmenin ön şartı yurtta herkes mışıl mışıl uyurken sabahlara kadar hayalet gibi dolaşıp proje ödevleri yapmak.Uykundan fedakarlık yapabilirsen gel bu bölüme yoksa hiç kasma başka bölüme yoğunlaş.Boş vakit diye bir kavramın olmuyo olursa da önceki günler uykusuz olduğundan boş vakitlerinde uyumayı tercih ediyorsun:S Hafta sonu herkes gezer sen yurt bekçisi gibi yurtta kalıp ödevlerle uğraşırsın.İner herkes tv odasına öyle bir geçer zamankinden kavak yellerine kadar tüm dizilerin tüm bölümlerini bilirler. Sana anlatırlar özenerek bakarsın izlemeye vaktin yok çünkü ödevler bekler.Günlerce uğraşırsın bir ödeve sonra gider hoca 35 verir hiç acımaz.Uğraşırsın bir dönem boyunca finalden kötü alırsın kalırsın o dersten seneye yine alırsın alttan yine aynı işkence...Kantinde yemek yerken dalarsın ödevine tasarım bulmakla uğraşıyo olur zihnin arkadaşların çağırır duymazsın kafan başka yerdedir öyle kendi aleminde yaşarsın.En büyük yardımcın dostun o içtiğin nescafelerdir.Ve birde mp3ün.Ödev yaparken takarsın kulağına saatlerce uğraşırsın ödevle.Tüm mimarlık öğrencilerinin mp3ü vardır eminim.Kulağına taktığım an anlarlar yine bu kız ödev yapacak diye.Herkesten geç yatar herkesten önce kalkarsın.İçinden odada bir çığlık atmak gelir uyansınlar diye ama yapamazsınız odanın ışığını açık unutup gidersin(unutmak sayılmaz aslında).Her mimarlık öğrencisi hevesle başlar döneme , dönemin sonuna doğru mahfolur ezilir yıpranmıştır bıkmıştır.Her mimarlık öğrencisi mimarlığı bırakmayı düşünür ama bir türlü bırakmaz (3, sınıftan arkadaşım var hala öyle diyo:)Her yerde dikkat çekersin mimar oldğun için değil sakarlığınla. Çünkü o koca teknik resim çantası hiç bir yere sığmaz belediye otobüsünde de herkese çarpa çarpa arkaya ilerlersin.O yüzden genelde en öne oturmayı severler.Yolda yürürken bile rahat yok o koca çantayı rüzgarda uçmadan tutabilmek büyük bir güç gerektirir.Kırtasiyenin en sevilen kişileridir. Bir girer 3 kişinin yapacağı alışveriş parasını tek başına verir.Masraflıdır yani.Bunlar eziyetli kısımları.Onun dışında çok zevklidir mimarlık aslında bu saydığım şeylere bile öyle bir zaman geliyor gülebiliyorsunuz.O günlerdir uğraştığın ödevden ii bir not alınca hiç bir şeyin kalmıyo ne yorgunluk ne uykusuzluk sevinçten havaya uçacak kadar bir enerji doluyo içine.Bir diğer zevkli yanı saatlerce çalışıyorsun ama ezber yok hayatında hep çizim maket bunlarla uğraşıyorsun çok zevklidir bunları yapmak(tabi bunları yapmayı gerçekten istiyorsan gel bu bölüme )Meslek hayatına gelince elle çizim kalktı biliyorsun bilgisayardan çiziyorsun projeni. İster devlette çalışırsın(belediye ,bayındırlık...) ister özel bir şirkette çalışırsın istersen büronu açar (kendine güveniyorsan) kendi başına kazanırsın.Ama şunu iyi bil her meslekte vardır ama mimarlıkta gerçekten EN İYİ olman gerekiyor.... Umarım faydası olmuştur....

Bundan iyi tarif edilemezdi heralde:1: Ama mimarlık hakkında birkaç birşey de ben eklemek isterim.
Okulunu uzatmış bütün çilelerini çekmiş ama yaptığı işi mesleğini çok seven bir mimarım:61:

Ben de okurken c_f_c arkadaşımın çektiği dertleri çok çektim zaten tasarım zor bir iştir birde hocaların kaprisleriyle uğraşırsınız. Tabir-i caizse hiç görmeyen gözlere görmeyi öğretir mimarlık. çünkü bu güne kadar bize öğretilen ezberle sınava gir çık unut şeklindedir. kendi düşüncenizin eklenmesi bile istenmez. o yüzden çok zorlayıcıdır ama bir o kadar güzel yönleri vardır. Tabi bu yönleri ancak mezun olduğunuz da görebiliyorsunuz:)

O sıkıntıları bende yeni atlattığım için mimarlık okumak isteyen arkadaşlara ya da okuyan arkadaşlara yardımcı olmak isterim. Sorularınız olursa sorabilirsiniz...

aslında bnm bi sorum olacaktı yanıtlarsanız sevinirim.. Mrk ettiğim birşey vrki oda şudur : Bizim bu mimarlık eğitimi (üniversite ) sürecinde gördüğümüz tüm dersler mimarlık mesleğini yaparken gerekli mi ? Yani biz bu derslerin hepsini yüzdeyüz öğrenmezsek mimarlık yapamayıp hayatımız kayar mı :) yoksa çalışırken mi öğreniriz.Ya da tam tersi bu dersler çok mu fzla çok mu sey öğretiyolar bu kadar şeye grk yk mu :) onu bir öğrenmek isterim sizden işi yapan birisi olarak . Birde okul hayatını kolaylaştıracak derslere ve mimarlık mesleğine yardımcı kaynaklar nelerdir ? Kitap isimleri verebilirseniz çok sevinirim.Yada mesleği yapabilmek için daha nasıl kaynaklardan yararlanabiliriz.Şimdiden teşekkürlerrr.

tam aradığım soruyu sormuşsun :)
ben eşit ağırlık bölümünde okuyorum bu sene 12.sınıf olacağım
sıkı hazırlanmaya başladım aa daha nasıl bir meslek seçecğimi bilmiyorum
iç mimarlık ve çevre tasarımının kapsadığı anlam ne yani yaptığı iş?
mimarlıktan ne farkı var benim kafamdaki iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümünde adam bana parayı vercek bende evinin dekarasoyunun yapıcam :D
biraz açabilirsniz çok mutlu olurum şimdiden teşekkürler :))

tam aradığım soruyu sormuşsun :)
ben eşit ağırlık bölümünde okuyorum bu sene 12.sınıf olacağım
sıkı hazırlanmaya başladım aa daha nasıl bir meslek seçecğimi bilmiyorum
iç mimarlık ve çevre tasarımının kapsadığı anlam ne yani yaptığı iş?
mimarlıktan ne farkı var benim kafamdaki iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümünde adam bana parayı vercek bende evinin dekarasoyunun yapıcam :D
biraz açabilirsniz çok mutlu olurum şimdiden teşekkürler :))

en kaba haliyle şöyle söyliym,
mimar binayı çizer, iç mimar dekorasyon yapar
mimar fiziki ve yapısal özellikle ilgilenir, iç mimar estetikle.

tabi detayına insen daha bir sürü söylenecek şey var, asla bu kadar basite indirgenemez, örneğin mimarlar şehir planlaması yapar, havaalanı karayolları vs projelerinde görev alır
ama iç mimar bunları yapmaz
işe alımlarda daha çok mimarlar tercih edilir ama, çünkü mimarların bir çoğu iç mimarın yaptığı şeyleri de yapıyor, yapamadığı şeyleri de yapıyor, bir taşla iki kuş hesabı
googledan yazarsan çok bilgiye ulaşırsın, mimar ne iş yapar yaz, ben link paylaşamıyorum ;) kendin gör, aynısına iç mimar için de bakarsın

iç mimarlık güzel sanatlar fakültelerinde daha çok var yetenek sınavıyla alınıyor yani üniversite sınavının barajını geçiyosun + yetenek-çizim sınavı yapılıyo eğer başarılı olursan çoğunda en son mülakata giriyosun. hepsinin ortalaması alınıyor şu aralar tamda sınav dönemi ayrıca..

mimar olmak için resim yeteneğinin olması şart mı mesela ben çok güzel hayal ederim tasarlarım ama kağıda dökemem ileride mimarlık okursam zorluk yaşar mıyım

güzel hayal edip tasarlıyosan zorluk yaşamazasın mimarlıkta resim yeteneği istenmiyo zaten benim anlattıklarım iç mimarlık için gerekli o da gerektiği kadar yani şaheserler yaratmanı istemezler, teknik çizim gibi yani.

hımm teşekkürler belki ben de ileride mimar olmayı düşünebilirim o zaman annemin arkadaşının kızı mimar o da zaten artık çizimler bilgisayarla yapılıyo demişti

birde peyzaj mimarlığı vardır. bundan hiç bahsedilmemiş :) yapı mimarı yapıyı, iç mimar iç tasarım ve planlamayı, peyzaj mimarı ise bunun dışında kalan tüm alanları planlar ve tasarlar..
bir mimar olarak şunu söyleyebilirim ki bu meslek size hayatı GÖRMENİZİ sağlıyor..görüyorsunuz beyninizde kalbinizde yoğurup tasarlıyorsunuz..sonra bunu hayata geçiriyorsunuz ki o uzun uykusuz gecelerin doğum sancılarının tümü size en büyük hediye oluveriyor. yapınızın karşısında eğiliyorsunuz..bu tarifi imkansız bir duygu!!
mimarlık bölümünde okumak eziyettir, masraflıdır,sancılıdır..sürekli hayal etmek onu görsele çevirmek sonra somutlaştırmak sonra sunmak, savunmakveya savunamadığın için kahrolmaktır :D
kısacası yürek işi..
halen yüksek lisans eğitimine devam eden birisi olarak 'onca eziyete değmiş!' diyorum

Universiteyi bitirdim cok guzel de meslegim var ama alanda uzmanlasmak yerine ikinci universite okumak isitiyorum kazanirim bunu biliyorum mimarlik dusunuyorum esit agirlikciyim yani alan disi olacak mimarlik bana sanat yapmak gibi geliyor gercekten. Bilgilerini paylasan arkadaslara cok xtesekkurler. Benimde hayal gucum cok fazla ama kagida dokemem maalesef ic mimarlik icin umarim engel olmaz bu ben yetenek sinaviyla degil alandan girmeyi dusunuyorum.

Şuan aktif olarak iş hayatının içinden birisi olarak söylüyorum.
Gerçekten günümüzde hem bayanlar için hemde zevk sahibi erkek adaylar için harika bir meslektir. Mimarlık ve İç Mimarlık
kesinlikle tavsiye ederim

Back