Sizi tebrk etmek isterim okudugnz bölüm cok güzel ve bir hayli de zor,yüksek.aslına bakarsanız ailem kısa bir süre önce aklıma hukuğu soktu.cok garanti bir bölüm oldugunu söyleyerek öyle etkilediler ki sırf hukuk için bu sene tekrar düsünmeyi basladım.Ancak hukuğu sadece ileride rahat etmek ve garantili iyi bir işimin olması nedeniyle istiyorum.suan için ilgim yok ve bölüm hakkında cok zor oldugu,kalın kalın kitapları bitirmenz gerektiği dısında da ne yazkki fazla bilgm yok.puanıma gelince özelde baskent, bilkent,cankaya vs.gbi ünilerin paralıları tutuyor hkukta.ailem her seyi bana bırakmıs durumda.diğer yandan hacettepe maliye iktisat,bilkentin yarı burslu iktisadi idari birimler fkültesinn tümü tutuyor gözüküyor.Fakat öyle kararsızım ki bu yollardan gecmis biri olarak size danısmak istedim.bir yandan 2.seneyi düsünüyrm fakat tekrar bu sıkıntıları yasamak pek kolay değilve puanım iyi gibi yazık olsun da istemiyorm.öbür taraftan özel hukuga gidersem aileme yük olucam ve adım özelde okuyo olcak :) bilkent ya da haceettepe için de ileride işsiz kalır mıyım korkusu var.siz ne yapmamı önerirsiniz?Bir de ayriyetten bilkent hakkındaki düsüncelerinizi de söylerseniz sevinirm.Şimdiden ilgilendignz icin çook tesekkür ederim:))
Teşekkür ederim :)
Hukuğun garantisi şurda:kendini geliştirmesen bile mezun olduğunda avukat olabiliyorsun her türlü.Ama sonra kendini daha da geliştirmek,sınavlarla ilerleyebilmek mümkün.Bunun için de bence az da olsa hukuğa ilgi duymak gerekiyor.Çünkü hukuk her dersin kitabını,ekstra çalışmasan bile,1 kere sabırla okumayı gerektiriyor-yada ders notlarını-.Bu da daha 1.sınıfta önemli bir ders için 1000-2000 sayfa,sıradan bir derste ise 100 sayfayı bulacak kadar oluyor.Kalın kalın kitaplar denilmesi,hatta benim de böyle demem gözünü korkutmasın tabi:) Bana da öyle diyenler çok oldu.Ama ben de senin gibi net fikir sahibi olmamama rağmen sevebileceğimi düşünmüştüm.Adalet çok önemli bir kavram,kişilerin sahip olduğu haklar da öyle ve bence bunları bilmek de yararlı olurdu.Öyleymiş gerçekten de .
Öncelikle,puanının düşük olduğunu sanmıyorum söylediğin kadarıyla.Sen önce TM-1,TM-2,TM-3 'ün bütün bölümlerini bir sırala.Hepsinin mezun olduktan sonra ne gibi iş imkanlarına sahip olacaklarını incele(senin için ön planda bu var gibi görünüyor).Daha sonra o meslekleri tek tek düşün,bilmediğin varsa araştır.Sonra kendini düşün.Hangi meslek için kendimi geliştirebilirim?Dil öğrenmeyi seviyor muyum?Mezun olduktan sonra yine sınavlarla ilgilenmeyi göze alabiliyor muyum? şeklinde sorular sor kendine temelde.Sonra da mesleklere özel olarak düşün.TM'de çok fazla alternatifin var.Kamu yönetimi,uluslararası ilişkiler,hukuk,işletme,iktisat,pdr,psikoloji,sınıf öğretmenliği,okul öncesi öğretmenliği...
Benim bir akrabam da bu sene sınava girdi.O da senin gibi seçeceği bölüm konusunda kararsız.O öğretmenlikleri daha çok düşünüyor mesela,ben onlara pek sıcak bakmıyorum çünkü bir ton atama problemiyle karşılıyor.
Kamu yönetimi ve uluslararası ilişkiler kişinin kendini geliştirmesine bağlı olduğu için daha sıcak baktığım bölümler oldu.
İşletme ve iktisat mezunu çok fazla insan olduğu için yine sıcak bakmıyorum-çünkü açıköğretimdeki en popüler bölümler-
Pdr ve psikolojinin ülkemizde iş alanı gerçekten var diye düşünüyorum.
Onun yerinde olsam Marmara Fransızca Kamu Yönetimini ve Ege Uluslararası İlişkileri yazcağımı söyledim.32binlerde sıralaması.Senin kaç bilmiyorum ama belki benzerdir diye söylüyorum :)
Gelelim özel hukuk meselesine.Hukuk okunacaksa devlette okunmasından yana oldum bu sene duyduklarımdan yola çıkarak.Çok donanımlı bir hukukçu olarak yetişmeyebilirsin özellerde.Ama iş imkanı olarak bakarsak yine,özel üniversitelerin başarılı öğrencilerini verdikleri şirketler muhakkak olacaktır.Hukuğu gerçekten istediğini anlarsan bu süreçte,1 sene bekleyebilirsin tabi ki.Ama gerçekten istemiyorsan dediğin gibi 1 senenin daha gitmesine değmez.(Ben 2009 sayısal çıkışlıyım.Eczacılık yazacaktım,hedefim yoktu sayısalda.Alanımı değiştiremiyordum ve hukuk istediğimi anlamıştım son senemde.Çok pişmandım.Sonra sistem değişti ve ben o yüzden 1 sene daha bekledim,bu defa TM'den hazırlandım ve pişman olmadım buna hiç )
Maliyenin kendini geliştirmenle bile iyi yerlere gelebileceğin bir bölüm olduğunu düşünmüyorum.(Benim Uludağ Maliye okuyan bir arkadaşım vardı,1 sene okudu bıraktı ,geldi tekrar hazırlandı ve sınıf öğretmenliği okumaya başladı.Maliyenin hiçbir işe yaramadığını anlattı.)
Şimdi sen öncelikle hukuk,pdr,psikoloji,kamu yönetimi,uluslararası ilişkiler,belki okul öncesi öğretmenliği gibi bölümleri göz önünde bulundur.Maliyedir işletmedir o tarz şeyler arka planda kalsın.İstersen sıralamanı söyle,ben de bakar yardımcı olmaya çalışırım.Özelde okuyacaksan uluslararası ilişkileri özelde okumak en mantıklısı.Bir tercih taslağı yap.Önceliğin devletler olsun,sonra özeller.Yeni açılan yerleri de göz önünde bulundur.
Bir de Bilkent hakkında görüşlerimi istemişsin.Bilkent,özel üniversitelerin arasında özel üniversite olduğunu en çok hissettiren üniversite.Öğrencileriyle,öğrencilerin yaşam tarzlarıyla...Eğer maddi durumun uçuk değilse ve sadece okumak adına oraya para ayırıyorsan gerçekten psikolojin bozulabilir orada diye düşünüyorum.Hukuk için düşünüyorsun diye akademik kadrosuna baktım şimdi.Benim bile adını bildiğim,iyi kitapları olan 4 hocası dikkatimi çekti.Ayrıca bizim okuldan da iyi olduğunu duyduğum bir hocayı kadrolarına kattılar diye biliyorum.Akademik açıdan sıkıntın olmasın fakat öğretim dili ingilizce ağırlıklıysa tam donanımlı bir hukukçu olmayabilirsin yine de.Ayrıca hakimlik savcılık düşünüyorsan o sınavlarda başarılı olmak için de özel üniversiteler yetersiz gösteriliyor.
Birazcık yardımcı olabildiysem sevinirim ama sen iyice düşün dediğim şekilde,sonra yine haber et bana istersen.Seve seve fikrimi söylerim:)Kolay gelsin...