Otomatik Portakal - Anthony Burgess
Kitap, bir sokak çetesinin lideri olan Alex ve 4 arkadaşının şiddet dolu hayatını konu ediniyor. Çete içerisindeki iri yarı arkadaşıyla tartışma yaşamasının ardından otoritesi sarsılan Alex, gücünü geri almak için arkadaşlarıyla önceden planlanan bir soyguna istemediği halde liderlik etmek durumunda kalıyor ve işler bu noktada değişiyor.
Vermek istediğim çok fazla detay var ama spoiler üstüne spoiler olacak diye yazmamak için kendimi zor tutuyorum.
Kitabın bambaşka iki yüzü var, sevip sevmeyeceginiz hangi yüzünden okuduğunuza bağlı.
Basit bir kurgu olarak okunduğunda biraz keyifsiz bir kitap, ama motiflerdeki ince detayları, yazarın eleştirdiği toplumsal meseleleri ve karakterlerin bireysel yaşantılarını göz önüne alınca bir başyapıt.
Zaten yazarımızın başyapıtı kendisi.
Yazarın hayatına da kısaca değinmek istiyorum, en sevdiğim yazardır çünkü Anthony Burgess.
Orta yaşlarında doktorun beyin tümörü teşhisi koyması ve bir yıllık ömür bicmesinin ardından ölümünden sonra eşi ve çocuklarına geçinebilecekleri miktarda para bırakmak için kitap yazmaya başlamış.
Bir yıl içinde tam 6 tane kitap yazmış ve yanlış teşhisin ardından kitap yazmayı bırakmamış.
Çok sonra akciğer kanseri sebebiyle hayatını kaybetmiş.
Belki yazarın bir yılının yok yere stresle geçmesine sebep oldu, ama ben doktora dünyanın böyle bir yazarla tanışmasına vesile olduğu için minnettarım