Eklemek istiyorum tüp bebekte vurduğumuz iğneler direkt fshdır hatta.
Ama genelde yumurta rezerviyle ters orantılı olması yanında daha çok kalitesiyle alakalıdır biliyorum. Ben ağır pkoda da 15 filan degerler gördüm.
Ahh keşke yumurta kalitemizi bilebilmenin bir yolu olsa, ne güzel olurdu :) tam olarak tek başına bir gösterge yok maalesef. senin fsh yüksekliği birden fazla foliküle yetebilmek için olmuş olabilir, ya da tam tersi fsh yüksek olduğundan (ortada rezerv sorunu olmadığı için ve yatkınlık olduğu için) birden fazla folikül gelişmiş olabilir. bulmaca gibi :)
Merhaba bişey sormak istiyorum yazdıklarınızı okuyunca. Benim fsh ilk ölçüldüğünde geçen sene Aralıkta 8.04
Tam 1 ay sonra ocak ayında 9.26
Ağustos ayında da 6.68 çıkmıştı 24 yaşındayım bu arada. Bu değerin bu kadar oynamasının sebebi nedir o zaman? Doktor hafif yumurta tembelliği var demişti
Onla alakalı olabilir mi?
Bende gebelik oluşmadıkça herşeyi sorguluyorum da
Hafif yumurta tembelliği olduğu için FSH dalgalı çıkıyor olabilir. Yani yumurtalıklardan cevap gelmedikçe FSH daha çok salgılanır, daha çok mesaj yollar. Ama burada doktorunuz ne diyorsa o. Rezerv azalması kaynaklı yükseklik olsa bunu söylerdi zaten.
Detaylı açıklama icin teşekkür ederim diğer değerlerim iyi gibi görünüyor sanırım tsh biraz yüksek doktorum muhtemelen ilaç verir onunla ilgili östrojen hakkında ne düşünüyorsunuz :)
Östrojen değerinizle ilgili tek başına tahlil sonuçlarına bakıp hiç bir şey diyemeyiz çünkü normal aralıkta çıkmış zaten :) Estradiol de dün bahsettiğim mekanizmanın içerisinde yer alıyor aslında. Beyinden FSH aracılığı ile foliküllere "yumurta olgunlaştır" mesajı gidiyor. Foliküller geliştikçe estradiol salgılamaya başlıyor. Bu da beyne "LH salgıla" mesajı veriyor. Yavaş yavaş folikül(ler) geliştikçe beyne mesaj veren estradiol miktarı artıyor. Beynin ürettiği LH miktarı artıyor. Ta ki zirve yapıp foliküller çatlayıp yumurtayı serbest bırakana kadar :) İşte ovulasyon testleri ile tam olarak bu LH yükselişini takip ediyoruz. Onu yükselten şey, olgunlaşan foliküllerimizden salgılanan estradiol.
PKO gibi durumlarda ovulasyon testinde birden fazla pik görmemizin sebebi de bu aslında. Onlarda aynı anda birden fazla, çok daha fazla folikül estradiol üretip beynin sürekli LH salgılamasına sebep oluyor. Ama gerçekte ortada yumurta salacak boyutlara ulaşmış olgun foliküller olmadığı için zamanı gelmeden çatlıyor, yumurta gelişemeden çöp olup gidiyor. Bu da bir süre sonra kısır döngüye giriyor.
PKO'dan bağımsız yumurta tembelliği gibi durumlarda da LH pikini hiç göremiyoruz. Hep yüksek çıkıyor ama hiç bir zaman pik olacak kadar yükselemiyor çünkü ortada yeterince gelişmiş foliküller olmamış oluyor. Estradiol düzeyimiz düşük kalabiliyor. Bazı aylar yumurtlamıyoruz. Bu da yılda 1-2 defa olursa normal karşılanıyor.
Yani östrojen işleri karışık, tek başına bir şey ifade etmiyor. sizi muayene eden doktor en doğrusunu söyleyecektir :)
Bir de son olarak FSH çok yüksek olmadığı sürece doğurganlığınızla alakalı bir şey denemez. O sizin doğurganlık yaşınızla alakalı fikir verir. Eğer limitler içerisinde FSH değeriniz varsa iyi kötü rezervleriniz vardır, gebeliğe engel bir durum FSH'dan dolayı olmaz yani. FSH yüksekliği bir neden değil, sonuçtur. Ama doktorlar bununla alakalı oynamaları çok güzel yapıyorlar. PKO'da ilaçla dengeleme yapıp güzel güzel yumurtalama sağlıyorlar. Siz bunların hiç birini dert etmeyin, vücudunuza iyi bakın yeter :)