Hirsutism ( Aşırı kıllanma)

Cicilikiz

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
24 Ağustos 2009
1.972
10
48
Hirsutism (aşırı kıllanma) kadınlardaki kılların aşırı artmasına verilen durumdur.
Kadınlarda hirsutism var denilebilmesi için hangi bölgelerde kıllanma görülmesi gereklidir?
Bu kıllanma erkek tip kıllanma, yani bıyık ve sakal bölgesinde kıllanma görülmesi ve kol ve bacaklarda da kılların normalden kalın olması şeklindedir.Bu durumda göğüs bölgesinde ve cinsel bölgenin dışındaki karın ve kalça bölgesinde kıllanma vardır.
Hangi durumdabir kadında hirsutism var, hangi durumda kıllanmanın düzeyi normaldir denilebilir?
Bu durum kültürel ve ırksal faktörlere göre değişebilir. Ama hirsutismus oldukça yaygındır. Hirsurism genellikle ailesel ve genetik orijinlidir. genellikle bu tip ailelerde herkez kıllı olduu için bu durum normal kabul edilir. Ama bazı toplumlarda da bu durum istenmeyen bir hadisedir.
Hirsutismus hormonal faktörlere bağlı olarak mı gelişir?
Bazı hirsutismi bulunan kadınlarda hormonlar(testesteron_erkeklik hormonu) artmasına rağmen, çoğu kadında hormon seviyeleri normaldir. Bu kadınlarda kıl kökleri çok az miktarda hormona aşırı duyarlıdır. Bu durumda kıllar hızlı uzar ve kalındırlar. Kıllanma genellikle ergenlik döneminde başlar ve yaşlandıkça artar.
Hastalara hormon testleri yapılmalı mıdır?
Hirsutismin yüksek hormon düzeylerine bağlı olup olmadığını saptamak için kanda hormon düzeylerine bakmak gerekir.
Hormonlardaki yükseklik hangi durumlarda oluşur?
Beyinde hormon salgılayan hipofiz bezi ve böbrek üstü bezindeki tümörler hormon tahlilllerinde yükselmeye neden olur. Kandaki prolaktin ve kortizol düzeylerine de bakılmalıdır.
Hormon tehlillerinden başka tetkik yapılması gerekir mi?
Yumurtalıklarda polikistik over sendromu olup olmadığını anlamak için ultrasonografi yapılmalıdır.
Hirsutism hangi fiziksel yöntemlerle tedavi edilrebilir?
Tedavide kalıcı olmayan bazı yöntemler uygulanabilir.
Kalıcı olmayan bu yöntemler nelerdir?
  • Kılların rengini açma: Kılların renginin çeşitli kimyasallarla azaltılması kılları daha az belirgin hale getirir.
  • Depilatör kremler: Bu kremler perma solüsyonlarında bulunan thioglikolat içerirler. Bu kremler kıllı alana sürülüp 15-30 dakika bekletilmelidir. Sonra krem silindiğinde kıllarında kremle birlikte döküldüğü görülecektir. Bazen bu kremler cildi tahriş edip dermatite yol açabilirler.
  • Traşlama: traşlama işleminin günde 2 kez yapılması gerekbilir. traşlam olayaı kılları kalınlaştırmaz.
  • Ağda: Ağda işlemi 6 haftada bir tekra edilmelidir.
  • Epilady: Bu cihazlar kılı çekerek etkili olurlar.
Kalıcı yöntemler nelerdir?
  • Elektrolisis/termolis: Bu yöntemle kıllar kalıcı olarak ortdan kaldırılabilir, fakat bu uzun sürer. İnce kişiye özel steril bir iğne kıl köküne sokulur minimal düzeyde bir elektrik akımı verilir, bu akım ısıya dönüşerek kılı harap eder. Küçük alanlara bir kaç haftada bir uygulamulanana yapılır. Uyulanacak alan çok geniş ise işlem maliyeti artar. Uygun yapılmayan tedavi ile iz kalabilir.
  • Lazer tedavisi: Sozamanlarda uzun dalga boylulaserler epilasyon yöntemi olarak kullanılmaktadır. Zaman geçtikçe bulaserlerin etkinlikleri daha net olarak belli olacaktır.
Fiziksel epilasyon yöntemlerinin yan etkileri nelerdir?
Ağda, traşlama gibi yöntemlerle folikülit gelişebilir. Bu durumda tedavi edilen kıl kökleri iltihaplıdır ve ağrılı sivilce benzeri bir oluşum meydana gelir. Folikülit haftalarca sürebilir. Bu durumda işlem en azından kısa bir süre durdurulmalıdır.
Hirsutismus medikal olarak nasıl tedavi edilir?
Hormon tedavisi: Orta ve şiddetli düzeyde hirsutismi buluna bayan hastalarda antiandrojen maddeler içeren ilaçlar kullanılır. Nu ilaçlar erkeklik hormonları iel karşı etkileşime girerler. Bir çok olguda kıl uzam süresi yavaşlar, kıllar daha ince ve daha az görünebilir hal alır. Belirgin iyileşme görülmesi için 6-12 ay geçmesi gerekir ve tedavi yıllarca sürdürülmelidir.
Bu hormon ilaçları nelerdir?
  • Spironolakton: 50-200 mg dozunda aşırı kıl gelişimini yavaşça azaltır. Bazen doğum kontrol haplarıyla birlikte kullanılabilir. Yan etki olarak göğüslerde hassasiyet ve adet düzensizliği yapabilir.
  • Doğum kontrol hapları: Bir çok düşük doz kombine haplar faydalı olabilmesine rağmen, Diane 35 özellikle spesifik antiandrogenik aktiviteye sahiptir. (erkeklik hormonu karşıtı etki) Bu haplar siproteron ve östrojen içerirler. Yan etki olarak özellikle ilk aylarda adet dönemleri arasında kanama, göğüslerde hassasiyet, baş ağrısı yapabilir. Doğum kontrol hapları her kadın için uygun olmayabilir.
  • Siproteron: Adet siklusunun ilk on günü 50-200 mg dozda doğum kontrol hapları ile birlikte kullanımı oldukça etkilidir. Kilo artışı, depresyon ve libido kaybı yapabilir.
Hirsutismin tedavisini hangi branş uzmanları yaparlar?
Eğer hirsutisminiz var ise muhakkak dermatoloji, jinekoloji veya endokrinoloji uzmanlarına başvurmalısınız.
Anahtar kelimeler: Hirsutism, hirsutizm, tüylenme, aşırı tüylenme, kıllanma, aşırı kıllanma, epilasyon, yüzde kıllanma, epilasyon,laser epilasyon,laserli epilasyon, mavi ışık epilasyon,laser epilasyon şişli,laser epilasyon merkezleri, laser epilasyon osmanbey,laser epilasyon nişantaşı, epilasyon istanbul laser,laser epilasyon,laser ile epilasyon,laserle epilasyon, iğneli epilasyon, fotoepilasyon, IPL, mavi ışık, intensive pulse light, Polikistik over sendromu, PCO, hormon tedavisi, antiandrojen tedavi, antiandrogen tedavi, fiziksel epilasyon
 
aynı sorundan bendede var yılardır ne yaptıysam geçmedi.jinekoloğada gittim, lazerde yaptırdım,kozmetik ürünlerde kullandım valla hiçbirinden fayda görmedim.bende en son olarak bir endokrinoloji uzmanına gittim.benden hormon testi istedi.ama özellikle adetimin 6-7-8. günleri yaptır dedi ve bana bir ilaç verdi test yaptırmadan bir gece önce ilaçları al testi öyle yaptır dedi.bende aynen yaptırdım test sonuçlarına baktı ve hiçbir sorun çıkmadı.hormonlarda hiçbir bozukluk yok dedi.bende peki o zaman kıllanmanın sebebini sordum dr.cildimin vücudumun ürettiği testesteron hormonuna verdiği bir tepki olduğunu söyledi yani kendi vücudumun ürettiği bir hormona kendi cildim isyan ediyor.bana proscar diye bir ilaç verdi 1 yıl kullanmamı söyledi ilacın 5 ila 6 ay içinde etkisini gösterir dedi.kılları almamı ve ilacın etkisiyle çıkan tüylerin azalacağını söyledi.ilacı dün kullanmaya başladım bakalım sonuç ne olacak buda fayda etmezse artık bilemiyorum ne yapacağımı.bu ilaç erkeklerde bulunan prostatı küçültmek için kullanılan bir ilaçmış,kadınlardada kıl köklerini zayıflatıyormuş.yalnız ilaç kadınlarda kullanımı biraz riskli hamile olmamak ve kalmamak şart onun için evli olanlar ilacı kullanırken çok dikkat etmeliler.benim yüzümde çıkan bu kıllardan inşallah kurtulacağım,geçerse burdan ilgilenenlere sonucu bildiririm......
 
bu sorun bende yıllardır var diane35 kullandım sanırım etkisini gördüm çünkü tüm yüzümde kıllanma yok çene altımda çok bariz ne kadar temizlesemde kendini belli ediyor testesteron hormonum yüksek gebe de kalamıyorum.
asima cım doktorunun sana 6 7 veya 8. gün yaptır dediği test acaba neydi hatırlıyormusun ben şimdi acth testi yaptıracağımda eğer oysa sana sormak isterim nasıl bir test diye.
 
sevgili pptya87 diane35 bende kullandım ben ondan bir fayda görmedim.benim yaptırdığım testler serbest t4, tsh, lh ,t.testesteron, f.testesteron, kortizol, 17-oh-prg, insülin, 25-oh-vit d ve glu testlerini yaptırdı.ama benim testler gayet normal.sadece kan verdim testler yapıldı aynı gün içindede alabiliyosun.mutlaka Endokrinoloji uzmanına git bu işten birtek onlar anlıyor.kadın doğumcuyada gidip kist varmı yokmu diye onada baktır muhakkak.inşallah kurtulursun.....
 
banada bu testlerin hepsi yapıldı cildiye endokrin ve kadın doğum üçüylede irtibat halindeyim ama 6 yıldır kurtulmuş değilim birde evlenince kısırlığa sebep açtı tam tuzu biberi oldu.
bana bir tek kortizol testi yapılmadı sanırım acth testi oluyor onuda bu ay yaptıracağım benim tüm hormon değerlerim iyide tte yüksek çıkıyor doktorumun dediğine görede baya yüksek.
ama onun dışında başka hiçbir sıkıntım yok adetlerim yumurtlamam falan hep düzenli.
 
var canım.ben.üstelik evlendiğim günden beri 3 yıl aralıksız doğum kontrol hapı kullandım.3 yılın sonunda çocuk için 4 ayrı doktora göründüm.hepside pco teşhisi koydu.üstüne bide 3 yıl ilaç kullanmışsın bebeğin çok zor olur.ilacın etkisi (doğum kontrol hapı) en az bir yıl daha devam eder.3 yılda anca vücudun normale döner.o zaman da tek çaren tüp bebek yada aşılama ile anca olur dediler.eve geldim.nasıl olsa bebeğim olmayacak diye ilacı bıraktım.korunmaya gerek yoktu diye aradan 13 gün geçmiş ben hamile kalmışım.haberim yok.hiç bir belirti de yok.3 aylık olunca karnım çıktı iyice.ben göbek saldım kilo aldım diye rejime başladım.hala haberim yok gebelikten.uzak yola gidip geldim.lazer seansına girdim 2 kere.her türlü ilaç kullanıyorum ağrıkesici antibiyotik vs.tesadüfen idrarımda yanma olunca dr gittim .idrar tahlilinde gebelik çıktı.ne mümkün inanmam.dr bilmiyo diye aynı gece 3 - 5 dr daha gezdik.kan tahlili idrar tahlili hepsi pozitif.düşüp bayılacaktım şaşkınlıktan.gece saat olmuş1.yalvar yakar özelden bir kadın doğumcuya muayenehanesini açtırdık.ultrasonda baktık.bebeğim 13 haftalık.bi güzel vesikalık fotoğrafını da alıp eve geldik.bebeğim şu an 2 yaşını bitirmek üzere ve ben hala bi rüyadayım sanıyorum.demem o ki.kurban olduğum mevlam nasip etmişse herşey yalan.rabbim kimsenin kucağını boş koymasın .isteyene minik minik bebeler versin inşallah.
 
ayyy ne güzel canım allah sana bi evlat nasip etmiş.
kıllarımı bende sorun etmiyorum allah imkan vermiş temizliyorum ama testesteron yüksekliğinden anne olamıyorum beni o üzüyor işte ama artık onu da önemsememeye başladım napıyım olmayacak diye ne isyan ederim ne de hayattan vazgecerim.
 
canım ya dr.sana proscar diye bi ilaç vermiş ama ben netten baktım.bu ilaç kadınlarda endike değildir.sadece erkekler için bi ilaçmış bu ve sadece prostat hastalığında kullanılıyormuş.
 
13-11-2010 16:29aygül65
canım ya dr.sana bi ilaç vermiş ama ben netten baktım.bu ilaç kadınlarda endike değildir.sadece erkekler için bi ilaçmış bu ve sadece prostat hastalığında kullanılıyormuş.
evet dr verirken söyledi zaten sadece erkeklerde prostadı küçültmek için kullanıyorlarmış.kadınlardada kıl köklerini zayıflatıyormuş.dr. bana 6.kutudan sonra fayda eder demişti ama ben daha 4. kutudayım ve kıllarım hem yumuşadı hem zayıfladı hemde geç çıkmaya başladılar.1 yıl kullanmam gerekiyor bakalım 1 yıl sonunda ne olacak.inşallah kurtulurum.:KK61:
 
Son düzenleyen: Moderatör:
öyle mi.canım peki bu tüylerin geç ve yumuşak çıkması ilacı bıraktıktan sonrada devam edecek mi yoksa sadece ilacı kullandığın sürece mi.ikincisi bende nodül var kullanabilir miyim.üçüncüsü de bu erkek ilacı olduğu için bayan karnesine yazılıyor mu.:KK37:ayyyyy ne çok soru sordum ben :18:
 
alınan tüyler zamanla zayıflıyor,zayıflayan tüyler daha kalınlaşmıyormuş.tüyleri aldıkça ilaç onları zayıf çıkartıyor.1 sene sonunda da tüyler ayva tüyü gibi oluyormuş.dr. bana öyle söyledi.nodül olanlarda kullanılıyormu bilmiyorum.ilac karneye yazılmıyor,devlet karşılamıyor eczaneden 20 tl ye alıyorum....:KK34:
 
Merhaba yorumunuzun üzerinden yıllar geçmiş ama sorununuz çözüldü mü acaba. Rahatsız ettiysem kusura bakmayın.
 
X