hırsızlık ve kapkaça karşı alınabilecek önlemler

Efla

bize bağışla Allahım
Kayıtlı Üye
18 Mart 2008
3.964
17
yazıyı netten buldum, paylaşmak istedim.
önce can, sonra mal güvenliğimiz için tedbirli olalım lütfen.

Evinizi civarınızda ki diğer evlerden hırsızlık riskine karşı daha güvenli duruma getirmek, alabileceğiniz basit önlemlerle mümkündür. Bunlardan bazıları şöyle sıralanabilir.

Hırsız gibi düşünün evinize hırsız gibi girmeyi deneyin. Sizin bulduğunuz yollardan en az beş tanesini de hırsızların bulabileceğini unutmayın.
Kapı ve pencerelerinizde güvenli kilitler olduğundan emin olun.
Dış kapınız çelik veya sertleştirilmiş ahşaptan olmalı. Yalnız kapılarınız değil kapı çerçevesi de metalden veya sağlam ahşaptan olmalı ve kapı ile aralarında boşluk bulunmamalıdır. Kilidin çok sağlam olması bile çerçevenin zayıf olması durumlarında hırsızlara karşı etkili olmadığını unutmayın.
Kapı dürbünü sizi ziyaret eden kişileri görebilmeniz için kapı zincirlerinden daha önemlidir.
Sürgülü kilitler en iyileridir. Genellikle dışarıdan bir anahtarla kilitlenirken içeriden bir dilin dönmesi yolu ile çalışır.
Her türlü pencereye uygun kilit yaptırmak mümkündür. Bunun yanında sokak seviyesindeki pencereler için parmaklık yaptırmak düşünülebilir. Yangın merdivenine yakın pencerelerde metalden akordeon parmaklıklar pencerenin iç tarafına yerleştirilebilir.
Evinizin etrafında bulunan ve hırsızların saklanabileceği çalılıkları ve gizlenilebilecek benzeri yerleri ortadan kaldırın. Bunları yapamıyorsanız buraları denetleyebileceğinizden emin olun. Kapı ve pencere önlerindeki ağaç dallarını ve çalılıkları temizleyin. Evinizin etrafına çit yaptırırken bunun sizin gizinizi arttıracağını fakat bu gizin hırsızlar için bir çekim kaynağı olduğunu unutmayın.
Komşularınızı iyi tanıyın. Onlarla aranızda arkadaşça bir ilişki oluşturun.
Alarm ve kamera sistemi kurun. Kapı ve pencerelere takılabilen birçok alarm sistemi vardır. Güvenliğiniz için nasıl bir sistemin sizin için yeterli olacağına karar verin. Polise veya bu konuda uzman kişilere danışın.
Genelde tasarımı iyi ve iyi bir yönetici tarafından yönetilen apartmanlar, müstakil evlere nazaran daha emniyetlidir.
Banyo, tuvalet ve diğer havalandırma pencereleri en çok dikkat edilmesi gereken yerlerdendir apartmanlarınızın havalandırma boşluğuna açılan yerleri ve çatıya çıkış kapaklarını demirli olarak emniyete almalısınız.
Evinize, sadece girmesi gerekli veya girmesini istediğiniz kişilerin girmesine izin verin. Eve girmesine gerek olmayan muhtelif pazarlamacılar, seyyar satıcılar ile kapınızın dışında görüşün. Kötü niyetli kişilerin evinizden çalmayı tercih edecekleri eşyaları görmesine fırsat vermeyin.
Kuşkulanıldığı halde kapıyı açmak gerekiyorsa, önce zincir içeriden takılı durumdayken kapıyı aralayın ve gelen kişiyi çok kısa bir sürede görmeye çalışın.
Geceleri istirahata çekildiğinizde veya evden kısa süreli de olsa ayrıldığınızda kapı ve pencerelerinizin kilitlenmiş olup olmadığını kontrol ediniz.
Evden uzun süreli ayrılacaksanız veya tatile çıkacaksanız, kapı komşunuza ne zaman döneceğinizi, gideceğiniz yerin adres ve telefonunu bırakınız.
Akşam dışarıya çıktığınızda 3-5 saat sonra dönecekseniz, evinizin ışıklarından bazılarını, televizyon veya radyonuzu açık bırakınız.
Apartman giriş kapısını sürekli kapalı tutunuz ve bakmadan kapı otomatiğini kullanmayınız.
Evden uzun süreli ayrılacaksanız, değerli eşyalarınızı banka kasasına koyunuz.
Evinizdeki küçük televizyon, müzik seti ve çelik para kasası gibi eşyaların hırsızlar tarafından çarşaf veya battaniyeye sarılarak çalındığını unutmayınız. Bu şekilde eşya taşıyanları gördüğünüzde hemen polise bildiriniz.
Hırsızlar eve girdiklerinde ilk önce yatak odalarını kırıştırırlar. Kıymetli eşyalarınızı evin daha değişik yerlerine saklayınız.
Sokak lambalarının yanık vaziyette olması sağlanmalı, gerektiğinde ilgili kurumlar ikaz edilmelidir.
Tatile gittiğinizde ya da evinizden uzun süreli ayrıldığınızda posta kutunuzun anahtarını komşunuza bırakmayı unutmayınız. Hırsızlar öncelikle posta kutusu dolu daireleri tercih ederler.
Semt pazarlarının kurulduğu günlerde, Pazar civarında bulunan evlerde daha fazla hırsızlık olabilmektedir.
Yalnız yaşayan bir bayan iseniz, kapınızda ve telefon rehberinde adınızın ilk harfiyle soyadınızı kullanınız. Böylelikle yabancı biri o adreste bayanın mı yoksa bir erkeğin mi oturduğunu anlamayacaktır.
Yeni bir eve taşındığınızda evle ilişkisi olan bazı kişilerde evin anahtarının olması ihtimaline karşın mutlaka kilitleri değiştiriniz.
Eğer Evinizi satmayı düşünüyorsanız, her gelene evinizi gezdirmek yerine bir emlakçıyla irtibat kurarak sadece evinizi gerçekten alabilme ihtimali bulunan kişilere evinizi gösterin.
Apartman sakinlerinin birbirlerini uyarmak, yardım istemek ya da apartman güvenliği konularında dahili telefon sistemi aracılığı ile konuşa bilmelidir.
Eğer gelen kişi Polis, gaz veya elektrik şirketinden geldiğini iddia ediyorsa kimliğini kontrol etmekle kalmayıp polis merkezi veya şirketlerin merkezine telefon ederek kimliklerini teyit ettirin ve emin olun. Sakın size verdiği numaraları arayarak teyit etmeye çalışmayın.
Değerli eşyalarınıza tanıtıcı işaretler koyun.
Evinizde büyük miktarda nakit bulundurmayın.
Eviniz uygun yerde ise bahçede köpek besleyin.
Evinizdeki elektronik eşyaların seri numaralarını yazıp saklayın.
Kapı anahtarınızı paspas altı, ayakkabı içi, elektrik, su saati yanı v.b. yerlerde saklamayın.
İmkanınız varsa değerli eşya ve mücevherlerinizi videoya kayıt yaparak veya fotoğrafını çekerek saklayabilirsiniz.
Apartmanın giriş ve çıkışını kontrol edecek kapıcı bulundurun ve hırsızlık olayları ile ilgili olarak zaman zaman uyarın
Pencereniz yüksekte ise; yakınında tırmanılabilecek malzeme bırakmayınız!
Evinizin etrafında art niyetli bir kişinin faydalanabileceği gereçler bırakmayın. Merdiven, çekiç, tornavida ve benzeri tüm araç gereçler buna dahildir.
Telefonunuzun programlanabilir hızlı arama tuşları varsa, acil durumlarda aranabilecek numaraları (polis, itfaiye gibi) programlayın ve bunu kullanabilecek yaştaki çocuklarınıza da öğretin.
Acil bir durumda görevlilerin evinizi kolayca bulup ulaşabilmesi için evinizin kapı numarasının dışarıdan rahatça görülmesini sağlayın.
Ev çevresinde bulunan bozulmuş arabalar, yanmayan sokak ışıkları, yazı yazılmış resim çizilmiş duvarlar, kirli sokaklar suçluları çeken unsurlardır. Bunların en kısa zamanda giderilmesini sağlayın.
Apartmana girerken kapının önünde anahtarlarını arıyormuş gibi çantasını karıştıran biri, sizi içeri girmek için kandırmaya çalışıyor olabilir. Kim olduğunu öğrenmeye çalışın, tabi güvenli bir mesafeden.
Bir eve taşındıysanız mutlaka eski kilitleri değiştirin. Size teslim edilen anahtar sayısı tam dahi olsa bunların kopyalanıp kopyalanmadıklarını bilmeniz mümkün değildir.
Anahtarınızı, güvenilirliği şüpheli kişilere kısa süreliğine dahi olsa emanet etmeyin. Bir anahtarı kopyalamanın en fazla 1-2 dakika sürdüğünü hatırlayın.
Anahtarlarınızın üzerinde, özellikle adresinizin tespit edilmesini sağlayabilecek hiçbir not bulundurmayın.
Evde yoksanız kapınıza hiçbir not bırakmayın ve not bırakma ihtimali olan kişileri uyarın. Zorunluluk durumunda size iletilmesi gereken mesajın, güvendiğiniz bir komşunuza verilmesini sağlayın.
Bir yabancıyı kesinlikle evinize almayın! Anket yapmak, hediye vermek, su istemek, telefon etmek gibi sebepler uydurabilirler.
Çocuğunuz evde yalnızsa kapıya gelen hiç kimseye cevap vermemesini öğretin. Tanıdık dahi olsalar.
Apartman kapınıza; yöneticinizin imzası bulunan ve satıcı, pazarlamacı, dilenci ve benzeri apartman ile ilgisi olmayan kişilerin girmesinin yasak olduğunu belirten kolayca görülebilir bir yazı asın.
Sigorta yaptırın. Her türlü soruna karşı içinizin rahat etmesi ve kayıplarınızın karşılanabilmesi için evinizi kapsamlı bir şekilde sigortalayın.
Gereğinden ucuza satılan mallardan kuşku duyunuz, özellikle elden/2.el satılan eşyaların çalıntı veya kaçak mal olma ihtimali yüksektir. Bu tür malları alırken kaynağını araştırınız. Böyle durumlarda size mal satmak isteyen şüpheli kişileri tereddüt etmeksizin polise bildiriniz. Çalıntı mal satın almanın suç olduğunu unutmayınız!
İstatistikler, hırsızlara karşı iyi korunan evlerin geçekten de çok az hırsızlık olayı yaşadığını göstermekte. İyi korunan evlerin daha az sigorta primi ödediği de unutulmamalıdır.
Kilitler, güvenlik cihazları, iyi ışıklandırma ve uyanık komşular bölgenizde suçla ve özellikle Hırsızlıkla mücadelenin en etkili yoludur.
 
kapkaç a karşı;

Çantanızın içerisinde yüklü miktarda para ve değerli eşya bırakmayın.
Cep telefonunuzu çantanıza koymayın.
Alış verişe özellikle tek başına çıkmamaya çalışın. Bir kişi eşya seçerken diğeri çevreye dikkat etsin.
Trafiğin yoğun olduğu yerlerde trafik ışıklarında beklerken, çantalar ön veya arka koltuk yerine mümkünse bagaja kilitlenmeli ya da sürücü koltuğunun altına gizlenmelidir.
Anahtarlığınıza isim, adres ve telefon numaranızı kesinlikle yazmayın.
Araba ve ev anahtarlarınızı ayrı anahtarlıklara takın. Bu önlem anahtarlığınız çalındığında ya da kaybolduğunda hem eviniz hem de arabanız için telaşlanmanızı engelleyecektir.
Elinizde torba, poşet, paket veya bir başka eşyalar taşırken çantanızı bunlarla vücudunuzun arasında kalacak şekilde tutun.
Yürürken çantanızı vücudunuza yakın tutun, çantanızın elinizden kapılmasını zorlaştırmak ve elverişli bir hedef olmamak için çantanızın açılacak yerini oldukça koruyun, varsa taşıma ucunu bileğinize geçirin. Omuza asılan çantalarda da aynı şekilde hareket edilmelidir.
Altın, mücevherat, zincir ve kolyeler birer hedeftir. Özellikle bisiklet, motosiklet kullanan ya da yanınızdan koşarak geçen hırsızlar tarafından kolayca çekilip, çıkarılacak biçimde takmamak suretiyle, yaralanmayı ve maddi kayıpları önleyin.
Değerli takılarınızı çantanıza koymayın, kolye, bilezik, yüzük gibi takılar takmayın.
Pahalı ve gösterişli çantalar kullanmayın.
Cüzdanınızda bulunan kimlik kartlarının birer fotokopisini çekip güvenli bir yerde saklayın.
Alış-veriş esnasında ve yürürken, çanta içerisinde bulunan para ve kıymetli eşyaları başkalarınca görülebilecek şekilde çıkartıp; çantaya koymayın. Harcanacak miktardaki parayı çanta içerisinde ayrı bir bölüme saklayın.
Bulunduğunuz ortamdaki türlü karmaşa ve dikkat dağıtan olaya şüpheyle karşılayın.
Cadde ve sokaklarda yürürken, araçların geliş istikametine ters ve kaldırım tarafına yakın yürüyün, çantalarınızı trafiğin akış istikametine uzak olan kolunuza takın.
Yolda yürürken dalgın olmayın, etrafınızı kontrol edin.
Çantalarınızı omzunuza değil, boynunuza çapraz olarak asmaya özen gösterin.
İki kişi olarak yürürken çantalarınızı aranıza gelecek şekilde takın ve kaldırımın iç tarafından yürüyün.
Banka, ATM veya döviz bürolarından aldığınız paralar poşet, kese kağıdı veya gazete kağıdı içinde taşımayın.
ATM’lerden özellikle tenha ve gece koşullarında para çekmeyin.
Çok fazla para ve mücevherle çarşı, pazar ve alış-veriş merkezi gibi insanların yoğun olduğu yere gitmeyin.
Pastane, lokanta veya çay bahçesinde otururken telefonlarınızı masanın üstüne bırakmayın, çantalarınızı sandalyeye asmayın ve gelişi güzel bir şekilde yere bırakmayın.
Herhangi bir giysiyi prova etmek için soyunma kabinine girdiğinizde çantanızı teslim edebileceğiniz bir yakınınız yoksa, mutlaka yanınızda bulundurun. Tezgahtarlara güvenip tezgah üzerine bırakmayın.
Piknik alanlarında para ve değerli eşyalarınızı bir yerde toplu olarak bırakıp eğlenceye dalmayın, eşyalarınızı en az bir kişinin gözetiminde tutun,. ayrıca bu tür yerlerde adres sorma gibi bahanelerle size yaklaşan insanlara çok dikkat edin, hareketlerini kontrol altında bulundurun.
Aracınıza bindikten sonra içeriden kumanda edilen otomatik kilitle kapılarını kilitleyin, camları 5 cm den fazla açmayın, çantanızı, oturduğunuz koltuğun altına koyun. Yan tarafa veya arka tarafa bırakmayın.
Trafik ışıklarında satıcı ve çocuklarla konuşmayın. Alış veriş yapmayın.
Olabilecek hafif trafik kazalarında, bilhassa arkadan ve yandan çarpmalarda şüpheci olun. Tenha bir yerde iseniz asla araçtan çıkmayın 155 Polis imdat ve 154 Ala trafik telefonlarından yardım isteyin.
Park Yerinde veya piknik alanlarında otolarınızı park ettiğinizde, kapı camlarını kesinlikle açık bırakmayın. İçerisinde para ve cep telefonu gibi değerli eşyalarınızı asla bırakmayın.
Kapkaç olayında kullanılan aracın plakasını almaya çalışın.
En yakın karakola giderek olayı anlatın ve kayıplarınızla ilgili tutanak tutturun.
Çalınan kredi kartlarınızı vakit geçirmeden iptal ettirin.
Anahtarlarınızda çalınanlar arasında ise vakit geçirmeden kilitlerinizi değiştirin.
Zorla alım esnasında asla direnmeyin. Unutmayın ki hayatınız hiçbir maddiyatla ölçülmeyecek derecede kıymetlidir.
 
konunuzu faydalı bilgiler bölümüne taşıyorum...
lütfen oradan devam edelim...
sevgiler...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…