Selamlar, ekim ayından beri ben de hipertiroidi teşhisiyle tedavi görüyorum.
Öncelikle bana kimsenin söylemediği şeyi aktarayım. İlacı düzenli kullanmak ileride ameliyat olup olmayacağınızı belirleyen şeymiş. İlacı tok karna ve hep aynı düzenle kullanmak ilaçtan en fazla faydayı almanızı sağlıyor. Doktor tarafından yazılmış dozunuzu yemeklerden hemen sonra alacak şekilde düzenleyin. Kilo verdiyseniz ilacı düzenli kullanırsanız geri alırsınız kiloyu, endişelenmeyin.
İkinci önemli mesele, beslenme. Gluten ve süt ürünlerini hayatınızdan ne kadar çıkartabilirseniz tedavinizin kalıcı olma ihtimali o kadar artar. Özellikle bunu hiç bir doktor söylemiyor. Neden bilmiyorum.
Gözünüzde çok büyütmeden değiştirebilirsiniz beslenme sisteminizi.
Maalesef ilaç tedavisi sonrası %60-%70 oranında geri gelme ihtimali olan bir hastalıkla uğraşıyoruz.
Hastalık geri gelirse tatsız 2 senaryo var.
Eğer bu hastalıktan ilaçla kurtulamıyorsak 2 opsiyonumuz bulunuyor.
Atom tedavisi ya da ameliyat.
Verilen atom, tiriod bezinizi tamamen yok ediyor ve hayatınıza bu sefer kalıcı hipotiroid hastası olarak devam ediyorsunuz. Ömür boyu ilaç.
Ameliyatta ise kistler alınabiliyorsa sadece kistleri alıyorlar ancak alınamıyorsa bezin sadece sağ lobunu, sadece sol lobunu ya da gerekiyorsa tiroid bezinin tamamı alınıyormuş. Bu durumda da yine atom tedavisinden sonra olduğu gibi hipotiroid hastası olarak devam ediyor hayat. Bu arada ameliyatın ses tellerini felç etmek gibi bir de riski var. Annemin tiroid bezi alınırken maalesef bu risk gerçekleşti. Oldukça zor bir süreç. Ses teli felç olduğu zaman aldığınız nefes %50 azalıyor neredeyse.
Tiroid bezi vücudun bütün hormon sisteminin dağıtım noktası olduğu için ben şahsen atomdan ameliyattan en uzak formülü deneyebildiğim en uzun süre deneyeceğim.