Hidrosefali, belirtileri ve tedavisi

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
296.434
611.995
1.098
43
Malatya
images.webp

Hidrosefali Nedir?
Anlaşılır bir tanım yapmak gerekirse kafa içindeki su miktarının artmasıyla kafanın büyümesine hidrosefali denir. Kafanın içinde ventriküller (karıncık) vardır. Kafamızın içinde arttığını söylediğimiz su aslında beyin - omurilik sıvısıdır. Birçok işlevi olan bu sıvının en önemli görevi şiddetli çarpmalarda beyni korumaktır. Ayrıca bu sıvılarda tıpkı kanda olduğu gibi besleyici maddeler de vardır. Yan karıncıklardaki beyin - omurilik sıvısı beynin ortasındaki karıncığa akar ve oradan da daha ince olan bir kanaldan dördüncü karıncığa gider. Omuriliğin merkezine kadar bu akış devam eder. Dördüncü karıncıktan çıkan beyin - omurilik sıvısı omuriliğin ve beynin çevresinde dolaştıktan sonra beyin yüzeyindeki toplardamarlara emilerek geri döner. İşte, karıncıkların genişlemesi sonucu beyin - omurilik sıvısının basıncının ve miktarının artması hidrosefali hastalığını meydana getirir.
hidrosefali.webp

Hidrosefali Belirtileri (Bebeklik döneminde)
Kafanın büyük olması

Huzursuz olmak

Sürekli uykulu hal

Beslenmedeki bozukluk

Kusma

Gözlerdeki batan güneş görünümü

Bıngıldaktaki kabarıklık

Bunların dışında baş ile göğüs arasındaki uyumsuzluk, erken doğan bebeklerde kafada patlama tarzı büyümeler de hidrosefalinin belirtileri arasındadır. Muayene sırasında bebeğin başını zor kontrol edebilmesi gözlenebilir. Hidrosefali hastası olan çocuklarda bazen baş ağrısı, yürüme bozukluğu, derslerde düşüş gibi gözlemler de dikkat çeker.

Hidrosefali Tedavisi
Hidrosefali Ameliyatı: Fazla sıvının vücudun başka yerine gönderilmesine yönelik uygulamalar yapılır. 3.ventrikülostomi, şant ameliyatlarını bunlar içinde sayabiliriz.

Kaynak: doktor sitesi​

Mrb anneler Allah şifalar versin ben 28 haftalik hamileyim ve bebegimin beyninde sıvı birikimi tespit edildi şu an sol lateral ventrikul 20 mm sağ lateral ventrikul 19 mm diğer organlar sağlıklı başka bi sorun yok denildi ama sıvı birikimi gün geçtikçe artıyor şimdi beni neler bekliyor lütfen yardımcı olur musunuz Oncelikle bazı sorularım var: 1- Erken doğum yapanlar neden erken doğurdu yani bebeğin beynindeki sıvı kaç mm olunca erken doğuma karar verildi ? 2- Sant takma ameliyatını nerde ve hangi doktora yaptirdiniz memnun kaldınız mi kimi tavsiye edersiniz ? 3- Ben şu ana kadar sadece kadin doğum doktoruna gittim hamileyken doğum yapmadan beyin ve sinir cerrahina gidip sonuclarimi gostermelimiyim ? Erken doğuma kadın doğum doktoru mu karar verecek yoksa beyin ve sinir cerrahi mi karar verecek ? Umarim cevaplayan olur Allah hepimizin yardımcısı olsun

Mrb anneler Allah şifalar versin ben 28 haftalik hamileyim ve bebegimin beyninde sıvı birikimi tespit edildi şu an sol lateral ventrikul 20 mm sağ lateral ventrikul 19 mm diğer organlar sağlıklı başka bi sorun yok denildi ama sıvı birikimi gün geçtikçe artıyor şimdi beni neler bekliyor lütfen yardımcı olur musunuz Oncelikle bazı sorularım var: 1- Erken doğum yapanlar neden erken doğurdu yani bebeğin beynindeki sıvı kaç mm olunca erken doğuma karar verildi ? 2- Sant takma ameliyatını nerde ve hangi doktora yaptirdiniz memnun kaldınız mi kimi tavsiye edersiniz ? 3- Ben şu ana kadar sadece kadin doğum doktoruna gittim hamileyken doğum yapmadan beyin ve sinir cerrahina gidip sonuclarimi gostermelimiyim ? Erken doğuma kadın doğum doktoru mu karar verecek yoksa beyin ve sinir cerrahi mi karar verecek ? Umarim cevaplayan olur Allah hepimizin yardımcısı olsun

merhaba.. sonucunuz ne oldu? umarım sağlıklı bir bebek dünyaya getirmişsinizdir.

Kızlar lütfen yardım edin bugün beyin cerrahına gittim mr çekindim beyinde su fazlası var dedi belden sıvı alacaz dedi gözümde bulanık görme var

Back
X