Her Derde Deva Bitkiler

arkadaslar oldukca uzun ama yok yok yani..ne isterseniz vara.s

Yedikleriniz nelere iyi geliyor?
Vişne: ishali keser, ateşi düşürür. Üzüm, beden ve zihin gücün artırır, kan yapar. Soğan, idrar söktürür. Sarımsak, tansiyonu düşürür, iştah açar. Nar, vücudu kuvvetlendirir. Nane, hazmı kolaylaştırır, gaz söktürür. Ihlamur, sinirleri kuvvetlendirir.
Kahvaltıda, televizyon karşısında, mutfağa her gittiğinizde, öğle ya da akşam yemeğinde... Günün herhangi bir saatinde mutlaka aşağıdakilerden bir ya da birkaçını yiyorsunuzdur. Lezzetleri tartışılmaz tabii ama bir de sağlığınıza kattıkları...
Adaçayı: Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser. Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Boğaz, bademcik ve dişeti iltihaplarını giderir. Göğsü yumuşatır. Astımdaki sıkıntıları geçirir. İdrar ve ter söktürür. Banyo suyuna katılıp yıkanılırsa zindelik verir.

Ahududu: Kanı temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Terletir ve idrar söktürür. Kabızlığı giderir. Vücuda dinçlik verir. Romatizma, mafsal kireçlenmesi, nikris, boğaz, bademcik ve göz iltihaplarında kullanılır. Ateşi düşürür. Üre ve şeker hastalarına da faydalıdır.

Anason: Hazmı kolaylaştırır. İştahsızlığı ve yemeklere karşı duyulan tiksintiyi giderir. Mide ve bağırsak gazlarını söktürür. İdrarı artırır. Kusmaları ve ishali keser. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Ancak, aybaşı kanamaları ve hamilelik döneminde kullanılmaz. Anne sütünü artırır. Sinirleri yatıştırır. Migren ağrılarını keser. Beyin yorgunluğunu giderir. Uyku verir. Kalbi kuvvetlendirir. Kan dolaşımının düzenli olmasını sağlar. Astım, nefes darlığı ve bronşitte görülen şikâyetleri giderir. Öksürüğü keser. Yaşlılarda meme sarkmasını önler. Fazla miktarda kullanıldığı zaman uyuşukluk verir.

Antep fıstığı: Bedeni ve zihni gücü arttırır. Böbrek ve safra kesesi ağrılarını hafifletir. Göğsü yumuşatır, öksürük söktürür.

Armut: Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder. Yüksek tansiyonu düşürür. Kanı temizler bütün salgı bezlerinin normal çalışmasını sağlar. Kansızlığı giderir, kabızlığı önler. Sinirleri yatıştırır. Zihni yorgunluğu giderir. Susuzluğu keser. Tükürük ifrazatını artırır. Hamilelerin kusmalarını azaltır. Hazımsızlığı giderir. Mafsal kireçlenmesi, nikris ve romatizmada faydalıdır.

Arpa: İdrar söktürür. Mesane ve idrar yollarındaki iltihapları temizler. Böbrek ve kum taşlarının dökülmesine yardım eder. Prostat büyümesini önler. Asabi kusmaları durdurur. Boğaz ve baş ağrılarını dindirir. Dil iltihaplarını giderir.

Asma: Yaprakları ile yapılan ilaçlar kanamayı durdurur. Vücuda kuvvet verir. Sarılığı keser. İshali durdurur.

Ayçiçeği: Yağı, damar sertliğini giderir. Kurdeşen’in sebep olduğu kaşıntıları giderir. Esansı verem tedavisinde kullanılır. Kolesterol miktarını düşürür. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Kalp, sinir hastalıkları ve iktidarsızlığı önler.

Ayva: İshal ve dizanteriyi keser. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. İnce bağırsak iltihabını giderir. Kanı temizler. Karaciğer tembelliğini giderir. Safra akışını sağlar. Çarpıntıyı dindirir. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser. Bronşit, müzmin öksürük ve veremde faydalıdır. Ağızdan su gelmesini ve kan kusmayı önler. Vücudun gelişmesine yardım eder. Merhem yapılarak kullanıldığı takdirde; el ayak ve meme ucu çatlaklarını, yüz ve boyun kırışıklıklarını giderir

Badem: Badem, bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Hamilelerin zayıf düşmemesini sağlar. Sütle içilirse mideyi kuvvetlendirir. Kabızlığı giderir. Nekahat devresini kısaltır. Böbrek mesane ve tenasül yollarındaki iltihapları giderir. Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir. Bronşit, boğaz ağrısı, anjin, boğaz yanması ve akciğer hastalıklarında faydalıdır. Bademyağı kabızlığı giderir. Egzama ve kaşıntıların verdiği rahatsızlıkları azaltır. Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesine yardım eder. Kulak ağrılarını dindirir. Yumurtayla karıştırılıp da, basur memelerine sürülecek olursa, ağrı ve yanmaları giderir.

Bakla: İdrar yollarını temizler. Böbrek ağrılarını dindirir. Böbrek iltihaplarını giderir. Böbrek kum ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Romatizma şikâyetlerini giderir.

Bamya: Kabızlığı giderir. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.

Bezelye: Kabızlığı giderir. Kan yapar. Kan kanserine karşı korur.

Biber: Mideyi kuvvetlendirir. İştahı açar ve hazmı kolaylaştırır. Kanamaları önler.

Böğürtlen: İdrar söktürür. Ayaklardaki şişlikleri indirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Mesane taşlarının düşmesine yardımcı olur. Ağız, dil, diş eti ve bademcik iltihaplarını giderir.

Börülce: İdrar tutukluğunu ve anüs kaşıntısını giderir. Yanık tedavisinde kullanılır.

Buğday: Kepekli buğday unundan yapılan ekmek, kurabiye ve benzerleri bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Kabız olmayı önler. Çimlendirilmiş buğday tanesi zihin yorgunluğu ve sinir bozukluklarını giderir.

Burçak: Lapası, ezik, çürük tedavisinde; taneleri ise, isilik ve mayasılda kullanılır.

Çamfıstığı: Bronşit, verem, akciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Ruhi çöküntüyü giderir. Kalp hastalıklarında da faydalıdır.

Çay: Aşırı miktarda olmamak şartıyla içilecek olursa bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Sinirleri uyarır. Mide tembelliğini giderir. İdrar söktürür. İshal ve dizanteriyi keser. Damar kireçlenmesini önler. Damar sertliği, kalp yetersizliği, kan kanseri, guatr, nefrit, kolera ve bağırsak hastalıklarında koruyucu ve tedavi edicidir.

Çilek: Vücudu kuvvetlendirir. Hasta olmayı önler. İdrar söktürür ve karında biriken suyu boşaltır. Böbrek ve mesane hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur. Mide ve bağırsak tembelliğini giderir. Sinirleri kuvvetlendirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Safra taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Ateşi düşürür. Diş dibi taşlarını eritir. Cilde tazelik ve güzellik verir. Damar sertliği, mafsal iltihabı, romatizma ve nikriste de faydalıdır.

Çörekotu: İştah açar. Vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını söker. Koklanacak olursa; baş ağrısını keser.

Defne: Terletir, ateşi düşürür, vücuda rahatlık verir. İdrar ve adet söktürür. İştah açar, hazmı kolaylaştırır. Sinir ağrılarını dindirir.

Dereotu: Mide ve bağırsak gazlarını söktürür. Hazmı kolaylaştırır, midenin gereği gibi çalışmasını sağlar. Hıçkırık ve hava yutmayı önler. Sinir zafiyetini giderir. Uyku verir. Aybaşı kanamalarının kolay olmasını sağlar. Anne sütünü artırır. İştah açar. Ağız kokusunu giderir. Çocuklardaki gaz ağrılarını giderir.

Domates: İdrar söktürür. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını ve kanın durulmasını sağlar, damar sertliğini giderir. Romatizma ve nikriste faydalıdır. Safra ve böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Üremiyi düşürür. Hazmı kolaylaştırır. Kabızlığı giderir. Mide ve bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Cilde tazelik ve pembelik verir. Kansere karşı korur.

dut: Aç karnına yenen beyaz dut, bağırsak solucanlarının düşürülmesini sağlar. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.

Elma: Sinirleri ve adaleleri kuvvetlendirir. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Hamilelerin bulantı ve kusmalarını azaltır. Hastalıkların çabuk geçmesini sağlar. İdrar söktürür, vücutta biriken zararlı maddelerin atılmasında yardımcı olur. Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardım eder. Kanı temizler. Kolesterolü düşürür. Damar sertliği ve kalp krizlerini önler. Kandaki şeker miktarını düşürür. Kabızlığı giderir. Öksürüğü keser. Kompostosu ateşi düşürür. Uçukları geçirir. Cildin taze ve güzel kalmasını sağlar. Göz ve kulak ağrılarında da kullanıl
Enginar: Kandaki üre ve kolesterolü düşürür. İdrar söktürür. Kandaki şeker miktarını ayarlar. Şeker hastaları için çok faydalıdır. Bedeni ve ruhi bitkinliği giderir. Vücuda dinçlik verir. Sinirleri güçlendirir. Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler. Böbreklerdeki kumların dökülmesine yardım eder. Karaciğer hastalıklarının çabuk geçmesini sağlar. Mide ve bağırsakları temizler. İshali keser.

Erik:Sinirleri kuvvetlendirir. Zihin yorgunluğunu giderir. Kabızlığı giderir. İdrar söktürür ve vücudun rahatlamasını sağlar. Karaciğer şişliğini giderir. Böbrekleri dinlendirir. Kansızlığı giderir. Kalbi kuvvetlendirir. İştah açar ve hazmı kolaylaştırır.

Fasulye: Taze fasulye, bedeni ve zihni yorgunlukları giderir. Vücudun kuvvetlenmesini sağlar. Pankreas bezi’nin gereği gibi çalışmasına yardımcı olur. Şeker hastalığını önler ve kandaki şeker miktarını düşürür. İdrar tutukluğunu giderir. Albümini düşürür. Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur. Karaciğer yetersizliğini tedavi eder. Kalbi ve böbrekleri kuvvetlendirir. Kalp çarpıntılarını giderir.

Fesleğen: Öksürüğü keser. Hazımsızlığı giderir. Baş dönmesini durdurur. Zafiyeti giderir. Arı sokmasında faydalıdır. Ağız yaralarını tedavi eder.

Fındık: Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Vücuda kuvvet verir. Nekahat devresinin çabuk geçmesini sağlar. Hamilelere de faydalıdır. Dövülmüş yenirse öksürüğü keser. Varise faydalıdır. Fındık yağı, böbrek ağrılarını giderir. Kum ve taşların düşürülmesinde yardımcı olur. Bağırsak solucanlarını düşürür.

Greyfurt: İştah açar. Karaciğerin normal çalışmasını sağlar. Safra ifrazatını arttırır. Hazmı kolaylaştırır. İdrar tutukluğunu giderir, bol miktarda idrar söktürür. Vücutta biriken suyu ve zehirli atıkları atar. Kanı temizler. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Felç ve kanamaları önler. Akciğer ve göğüs hastalıklarında faydalıdır.

Gül: Antiseptik olarak kullanılır. İshali keser. Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Göz kanlanmaları ve göz nezlelerinde faydalıdır.

Havuç: Çocuk ishallerini keser. Bağırsak iltihaplarını giderir. Mide ve bağırsak kanamalarını keser. Kansızlığı giderir. Cilde canlılık verir. Anne sütünü artırır. Cilt ve göz hastalıklarını önler. Böbrek ağrılarını dindirir. Vücuda kuvvet verir. Astım, bronşit, ses kısıklığında göğsü yumuşatır, rahatlık verir. Veremde de faydalıdır. Mide ve onikiparmak ülserinde şikayetleri giderir. Kalp hastalıkları ve damar sertliğinde faydalıdır. İdrar ve bağırsak gazlarını söktürür. Diş etlerini kuvvetlendirir. Yüz ve boyun kırıklıklarını giderir.

Salatalık: İdrar söktürür. Vücut yorgunluğunu giderir. Romatizma ve mafsal ağrılarında faydalıdır. Susuzluğu keser. Kandaki şeker miktarını düşürür. İnsulin ihtiyacını karşılar. Ter bezlerinin düzenli çalışmasını sağlar. El, yüz, boyun kırışıklıklarını ve lekeleri giderir. Cilde güzellik verir.

Hindistancevizi: İdrar söktürür. Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur. Mide ağrılarını giderir.

Hurma: Bedeni ve zihni gelişmeyi sağlar. Besleyicidir. Kansere karşı koruyucudur. Zihni yorgunluğu giderir. Anne sütünün, bol ve besleyici olmasını sağlar. Boğaz ağrılarını keser. Bronşit, öksürük ve soğuk algınlığının şikayetlerini giderir. Kemik hastalıklarında faydalıdır.

Mandalina: Kanı temizler. Sinirleri yatıştırır. Damar sertliği, felç ve gripte faydalıdır.

Mantar: Etin yerini tutar. Protein değeri etten fazladır. Yorgunluğu giderir. Düşünme ve öğrenme yeteneğini geliştirir. Kansızlığı giderir. Bedenin gelişmesinde yardımcı olur.

Marul:Sinirleri yatıştırır. Uykusuzluğu giderir. Sinirsel kalp çarpıntılarını keser. İsteride faydalıdır. Kabızlığı giderir. Basur memelerinde faydalıdır. Kandaki şeker miktarını düşürür. Kanı temizler. Hazmı kolaylaştırır. Nekahat devresinin kolay atlatılmasında yardımcı olur. Göğsü yumuşatır. Karaciğer ve dalak şişliklerini indirir. Böbrek iltihaplarında iyidir. Aybaşı halinin ağrısız ve muntazam olmasını sağlar. Suyu, ergenlik sivilcelerini giderir. Yüze tazelik ve güzellik verir.

Maydanoz: İdrar söktürür. İştah açar. İltihaplı yaraların iyileşmesini sağlar. Aybaşı sancılarını keser. Yüksek tansiyonu düşürür. Kalbin yorulmasını önler. Kansızlığı giderir. Kansere karşı korur. Karaciğer şişliğini giderir. Safra akışını kolaylaştırır. Vücuttaki zehirli maddelerin atılmasını kolaylaştırır. Vücutta biriken suyu boşaltır. Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Romatizmada faydalıdır. Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.

Mercimek: Beden ve zihin gücünü artırır. Sinirleri kuvvetlendirir. Bağırsaklara yumuşaklık verir. Sinir zafiyetlerinde faydalıdır. Kan yapar. Anne sütünü artırır.

Muz: Vücudun ihtiyacı olan bütün maddeleri karşılar. Kemiklerin gelişmesini sağlar. Nekahat devresini kısaltır. Sinir zafiyeti ve yorgunluğu giderir. Böbrek ve mafsal iltihabında, bağırsak hastalıklarında faydalıdır.

Lahana: Kansızlığı giderir. İdrar söktürür. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Mide ve bağırsak yaralarını yumuşatır. Kabızlığı giderir. Kandaki şeker miktarını düşürür. Vücudu hastalıklara ve kansere karşı korur. Göğüs ucu çatlaklarını giderir. Sarılık ve safra kesesi hastalıkları için iyidir. Astımda faydalıdır. Romatizma, siyatik, lumbago ve Apsede yararlıdır. Ses kısıklığını giderir. İştah açar.

Limon: Ateşi ve tansiyonu düşürür. Kanı temizler. Susuzluğu giderir. Kalbi kuvvetlendirir. Damar sertliği ve romatizmada faydalıdır. Gribin çabuk atlatılmasını sağlar. Mide, bağırsak ve idrar yollarındaki mikropları öldürür. Gıda zehirlenmesini önler. İdrar söktürür. Böbrek ve mesane kum ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Yüzdeki sivilceleri geçirir. Cildin güzelleşmesini sağlar. Karaciğer hastalıklarında faydalıdır. Dişleri beyazlatır ve diş etlerini kuvvetlendirir. Nezlede şikayetleri geçirir. Skorbüt hastalığında faydalıdır. Boğaz ve bademcik iltihaplarının giderir. İshali keser. Kansızlığı önler. Fazla aybaşı kanamasını önler. Nasırları söker. Mide ağrılarını dindirir. Baş ağrılarını ve vücut ağrılarını keser. Yüz çillerinde faydalıdır.

Kabak: İdrar söktürür ve idrar tutukluğunu giderir. Böbrek ve mesane iltihaplarını temizler. Prostattan doğan şikayetleri giderir. Mide ve bağırsaklara yumuşaklık verir, kabızlığı giderir. Basuru olanlar için faydalıdır. Yüksek tansiyonu düşürür. Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser.

Kahve: Kan dolaşımını sağlar. Uykuyu kaçırır, düşünmeyi kolaylaştırır. Yarımbaş ağrılarını dindirir. Uyuşturucu maddelerle zehirlenmelerde faydalıdır. Boğmaca öksürüğünü keser. Nikris ağrılarını teskin eder.

Kakao: Uyarıcı, iştah açıcı ve kuvvet vericidir. İdrar söktürür. Vücuttaki zehirlerin dışarı atılmasını sağlar. Böbrek iltihaplarını giderir.

Karabiber: Mideyi ısıtır. İştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsaklardaki mikropları öldürür. Gaz söktürür ve gaz birikmesine engel olur. Şeker hastalığının ilerlemesini durdurur. İdrar söktürür. Enerji verir. Sinirleri kuvvetlendirir.

Karnabahar: Zihin yorgunluğunu giderir. Sinirleri kuvvetlendirir. İdrar söktürür. Dalak hastalıklarına iyi gelir. Şeker hastalarına faydalıdır. Kalp hastalıklarında şikayetlerin azalmasında yardımcı olur.

Karpuz: Kanı temizler. Vücuda serinlik verir. Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardım eder. Kemiklerin gelişmesine yardımcı olur.

Kavun: Sinirleri yatıştırır. Rahat bir uyku verir. Böbrekleri ve kanı temizler. Cide temizlik verir. İdrar söktürür. Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardım eder. Nikris ve romatizma şikâyetlerinin hafiflemesini sağlar. Akciğer veremi ve kansızlıkta da faydalıdır. Kabızlığı giderir.

Kayısı: Sinir zafiyetini giderir. Uyku verir. Beyin yorgunluğunu geçirir. İştah açar ve hazmı kolaylaştırır. Nekahat devresini kısaltır. Raşitizmde faydalıdır. Kansızlığı tedavi eder. Kabızlığı giderir. Yüz ve boyunlara tazelik ve güzellik verir.

Kekik: Bedeni kuvvetlendirir. Hazmı kolaylaştırır. İştahsızlığı giderir. Sinirleri kuvvetlendirir. Kalp çarpıntılarını keser. Yemeklerin bozulmasını önler. Bağırsak iltihabını iyileştirir. Salgı bezlerinin düzenli çalışmasını sağlar. İdrar söktürür. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder. Böbreklerde ve mesanedeki mikropları öldürür. Tansiyonu geçici olarak yükseltir. Kan dolaşımını düzenler. Müzmin öksürük, astım, bronşit ve iltihaplı zatülcenp’e faydalıdır. Grip, beyin nezlesi ve anjinde şikâyetlerin azalmasına yardımcıdır. Kekik suyu ile banyo romatizma ağrılarını dindirir. Kandaki şeker miktarını azaltır.

Kereviz: Şeker, guatr ve yüksek tansiyonda faydalıdır. Böbrek, akciğer ve karaciğer hastalıklarını önler. Mideyi kuvvetlendirir. İştah açar. Sürmenajda faydalıdır. Sinir yorgunluğunu giderir. Kanı temizler. Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesinde yardımcı olur. Safra ifrazatını düzenler. Nikris ve romatizmada faydalıdır. Susuzluğu keser ve vücuda serinlik verir. Kalp hastalarına tavsiye edilir. Ses kısıklığını giderir.

Kestane: Kabuklarının suda kaynatılması ile hazırlanan ilaç; ateş düşürür ve sinirleri yatıştırır. Meyvesi, kasları kuvvetlendirir. Kan dolaşımını düzenler. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Varis ve basur memelerinin meydana gelmesini önler. Karaciğer yorgunluğu ve şişliğini geçirir. Kansızlığı giderir.

Ketentohumu: Bronşit ve soğuk algınlığında faydalıdır. Lavman olarak kullanılırsa kabızlığı giderir. Müzmin öksürüğü keser. Dolama, köpekmemeleri ve her türlü çıbanın tedavisinde faydalıdır.

Kırmızıbiber: Hazmı kolaylaştırır. Mide tembelliğini giderir. İştah açar. Kusmayı önler. İshali keser. Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler. İshali keser. İdrar ve ter söktürür. Grip ve soğuk algınlığında faydalıdır. Merhemi lumbago, nevralji ve romatizmada faydalıdır.

Kızılcık: Meyveleri ishali keser. Kabızlık yapar. Kabukları ateş düşürür. Ağız paslanmasını giderir. Ağız yaralarını geçirir. Şurubu, vücuda kuvvet verir. Kiraz: İdrar söktürür. Böbreklerde biriken zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur. Kabızlığı giderir. Kanın temizlenmesine yardım eder. Nikris, romatizma, damar sertliği ve mafsal kireçlenmesinde faydalıdır. Karaciğer şişliğine iyi gelir. Safra akışını normale döndürür. Sivilceleri önler. Susuzluğu giderir.

Kuşburnu: İdrar söktürür, ishali keser. İncir: Bağırsakları yumuşatır. Kabızlığı giderir. Mide tembelliğini tedavi eder. Vücudu ve sinirleri kuvvetlendirir. Enerji verir. Nekahat devresini kısaltır. Bronşit, öksürük ve boğaz ağrılarında faydalıdır. Bronşları yumuşatır. Çıbanların olgunlaşmasını sağlar. Lapası, yanık ağrılarını keser. Dallarından akan süt, nasır ve siğilleri giderir. Basurda faydalıdır. Nezle ve sıtmada da kullanılır.

Ihlamur: Sinirleri kuvvetlendirir, sinir bozukluğunu giderir. Uyku verir. Kan dolaşımının normal olmasını sağlar. Kansızlığı giderir. Kalp kifayetsizliğinde faydalıdır. Damar kireçlenmesini önler. Böbrekleri ve mesaneyi temizler. İdrar söktürür. Kum döker, taş oluşmasını önler. Ter söktürür. Grip ve soğuk algınlığının şikâyetlerini giderir. Göğsü ve bronşları yumuşatır. Mide ifrazatını artırır. Balla karıştırılıp içilirse, mide ülserine faydalıdır. Kabızlığı ve bağırsak spazmını giderir. Boyun ve yüze güzellik verir. Burkulma ve ezilmelerde ağrıyı keser. Saç dökülmesini önler.

Ispanak: Vücudun dayanıklılığını artırır. Kansızlığı ve gelişme bozukluğunu giderir. Soğuk algınlığına karşı korur. Kalp ve gelişme bozukluğunu giderir. Kalp adalelerini kuvvetlendirir. Ruhi çöküntünün sıkıntılarını giderir. Kan miktarını artırır. Ağız, boğaz ve göğüs hastalıklarında faydalıdır. Kanser ve veremden korur. Hamilelerde faydalıdır. Doğacak bebeğin güçlü olmasını sağlar. Yara, yanık ve dolamada da faydalıdır. Dişlerin çürümesini önler. Şişmanlık ve şeker hastalığına da faydalıdır.

Nane: Hazmı kolaylaştırır. Gaz söktürür. Karaciğer yetersizliğini giderir. Safra akışını düzenler. Mide ağrılarını keser. Bağırsak spazmını giderir. Nefes almayı kolaylaştırır. Astım, grip, bronşit ve öksürükte faydalıdır. Sinirleri kuvvetlendirir. Sükûnet verir. Heyecanları ve korkuyu yatıştırır. Kusmaları önler. Migren, uykusuzluk ve baş dönmelerinde faydalıdır. El ayak titremesi, dil tutukluğu, felç ve uykusuzlukta kullanılır. Kalbi kuvvetlendirir. Sinirsel kalp çarpıntılarını keser. Erkeklerde ruhsal kaynaklı iktidarsızlığı giderir. Anne sütünü artırır. Aybaşı kanamalarının muntazam ve ağrısız olmasını sağlar. Sütle şişen memelerin şişini indirir. Soğuk algınlığında faydalıdır. Bağırsak solucanlarının düşürülmesinde yardımcı olur.

Nar: Vücudu kuvvetlendirir. İshali keser. Burun poliplerine faydalıdır. Şerit düşürür. Kalbi kuvvetlendirir. Zayıflara faydalıdır.

Pancar: Kırmızı pancar, Karaciğer’in muntazam çalışmasını sağlar. İdrar söktürür. Kansızlığı giderir. Şeker hastalığı ve vereme karşı korur. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. Sinirleri yatıştırır. Vücudu kuvvetlendirir.

Patates: Şeker hastalarına faydalıdır. Susuzluğu giderir. Mide ve onikiparmak ülserinde yararlıdır. Karaciğer şişliğini giderir. Safra akışını kolaylaştırır. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Damar sertliğine faydalıdır. Sert bir şey yutulduğunda yabancı maddenin zarar vermeden çıkmasını sağlar. El ve ayak çatlaklarında faydalıdır. Kandaki şeker seviyesini düşürür. Kanı temizler. Kansere karşı korur.

Patlıcan: Kansızlığı giderir. Karaciğer ve Pankreasın muntazam çalışmasını sağlar. İdrar söktürür. Kilo vermeye yardımcı olur. Böbrek yanması ve ağrısını keser. Sinirleri yatıştırır. Kalp çarpıntısını giderir.

Pırasa: İdrar söktürür. Şurubu göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. İştahsızlığı giderir. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Romatizma, mafsal ağrıları, damar sertliği, böbrek hastalıkları, üremi ve idrar tutukluğunda faydalıdır. Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur. Suyu yüzdeki sivilce ve lekelere faydalıdır. Sinirleri kuvvetlendirir. Kabızlığı giderir.

Pirinç: Vücuda gerekli olan kaloriyi sağlar. Yüksek tansiyonu ve fazla üre miktarını düşürür. İshali keser. Kaynatılması ile elde edilen su ishal kesici olarak kullanılır.

Portakal: Çiçeklerinin kaynatılmasıyla elde edilen su, spazm giderir. Kabuklarından yapılan şurup ise, mide hastalıklarında kullanılır. Damar sertleşmesini ve felci önler. Soğuk algınlığı, grip ve nezlede faydalıdır. Yorgunluğu ve sinir bozukluğunu giderir. Cildin güzel olmasını sağlar. Kansızlığı giderir. Hazmı kolaylaştırır. Karaciğeri çalıştırır ve safra ifrazatını artırır. Ateşi düşürür. Nekahat devresini kısaltır. Vücuda enerji verir. Şeker hastalarına faydalıdır. Susuzluğu giderir. Zayıflatıcıdır.

Sarımsak: Yüksek tansiyonu düşürür. İştah açar. Solunum ve hazım sistemindeki mikropları öldürür. Grip, tifo ve difteri gibi salgın hastalıklar sırasında faydalıdır. Hazmı kolaylaştırır. Kabızlığı giderir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Kanı temizler. Kalp adalelerini kuvvetlendirir. Böbreklerin normal çalışmasını sağlar. Karında ve bacaklarda toplanan suyun boşalmasında yardımcı olur. Romatizma ve mafsal iltihaplarında faydalıdır. Damar sertliğini önler. Ateşi düşürür. Arpacık ve basur memelerinde faydalıdır. Zehirlenmelerde kullanılır. İdrar tutukluğunu giderir. Zehirli hayvan sokmasında da faydalıdır. Saçların uzamasına da yardımcı olur.

Semizotu: Mide ve bağırsak kanamalarında ve kanlı idrarda faydalıdır. Kanı temizler. Vücuda serinlik verir. Şeker hastalarının susuzluğunu giderir. İdrar söktürür. Kabızlığı giderir. Zayıflamaya faydalıdır. Dalak hastalıklarında şikâyetleri geçirir. Uykusuzluk, sinirlilik ve zihin yorgunluğunda faydalıdır. Lapası, yanık ve apsede rahatlık verir.

Soğan: İdrar söktürür. Vücutta biriken zararlı maddeleri ve suyu atar. Romatizma, mafsal iltihabı, idrar tutukluğu, damar sertliğinde faydalıdır. Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur. Zayıflamayı sağlar. Böbrek ağrısını dindirir. Zihin yorgunluğunu dindirir. Baygınlığı geçirir. Prostat bezinin hastalanmasını önler. İktidarsızlıkta faydalıdır. Egzama ve diğer cilt hastalıklarında faydalıdır. Öksürük söktürür, bronşları temizler. Astım nöbeti, akciğer hastalıkları, grip ve soğuk algınlığında faydalıdır. Kandaki şeker seviyesini düşürür. Şeker hastalarında faydalıdır. Kolera ve veremde bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. İhtiyarlamayı geciktirir. İştah açar. Kalbi kuvvetlendirir. Koroner damarları genişletir.

Susam: Yağı, safra taşlarının düşürülmesinde faydalıdır. Karaciğer hastalıklarında kullanılır. Kabızlığı giderir. Karın ağrısını giderir. Nefes darlığı ve bronşitte faydalıdır.

Şeftali: Çiçekleri kabızlığı giderir ve bağırsak solucanlarını düşürür. Meyvesi hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler. Bol miktarda idrar söktürür. Kabızlığı giderir. Susuzluğu giderir. Ve vücuda serinlik verir. Basur memelerinden doğan şikayetleri giderir. Safra kesesi ve böbrekler için faydalıdır.

Turp: Böbreklerdeki mikropları öldürür. Kum taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Karaciğeri kuvvetlendirir. Karaciğer şişliğini indirir. Sarılıkta faydalıdır. Safra taşlarının düşürülmesinde yardımcı olur. Romatizma, astım ve bronşitte faydalıdır. Öksürüğü keser. Kabızlığı giderir. Dişetlerini kuvvetlendirir.

Turunç: Sinirleri yatıştırır. Spazmları giderir. Hazmı kolaylaştırır.

Üzüm: Bedeni ve zihni gücü artırır. Kan yapar. Vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Yüksek tansiyonu düşürür. Mide ülseri, gastrit, karaciğer hastalıkları, dalak hastalıkları, romatizma ve mafsal iltihabında faydalıdır. Kabızlığı giderir. Kalbi kuvvetlendirir. Kanı temizler. Şişmanlıkta faydalıdır. Hamilelerin mide bulantısını önler. Cilt güzelliğini sağlar. Nekahat devresinin kolayca atlatılmasına yardımcı olur. Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur. Besleyicidir.

Vişne: İshali keser, ateşi düşürür. İdrar söktürür. Vücuda rahatlık verir.

Vanilya: Vücudu kuvvetlendirir. Ateşi düşürür. Sinir bozukluğunu giderir. Hazmı kolaylaştırır. Bronşları temizler ve öksürük söktürür. Ruhi bunalımı geçirir.

Yulaf: Çocukların hazım güçlüklerini giderir. Bedeni ve ruhi yorgunlukları giderir. İdrar söktürür. Vücuda rahatlık verir. Kandaki şeker miktarını düşürür. İktidarsızlığı giderir. Guatrı önler. Mide ve bağırsak bozukluklarını giderir.

Zeytin: Zeytinyağı, safrayı artırır. Karaciğeri çalıştırır. Karaciğer ağrılarını keser. Sarılıkta faydalıdır. Eczacılıkta, bazı ilaçları hazırlamakta kullanılır. Yaprakları ve kabukları, yüksek tansiyonu düşürür. Kandaki şeker miktarını düşürür. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Taneleri de besleyicidir.
 
ALERJİ;
Kayısı: İçindeki betakarotene adlı madde hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önler. Bir kayısı ne kadar parlaksa, içindeki betakarotene oranı o kadar yüksektir. İçerdiği kalsiyum ve magnezyum, gırtlak yanmalarını engeller. Kuru kayısıya eklenen sülfür dioksit, astım gibi alerjilere iyi gelir.
ARAÇ TUTMASI
Zencefil : Sindirime yardımcı olur. Mide bulantısını giderir. Enerjinizi artırır. Otomobilde uzun süre gitmenin yol açtığı bulantı ve rahatsızlıkları azaltır.
ARTİRİT
Enginar : Enginarın en büyük özelliği toksinleri temizleme yeteneğidir. Artirit ve romatizması olan hastalara özellikle tavsiye ediliyor. Cynarine adlı madde, karaciğer ve safra kesesinin rahatsızlanmasını engelliyor.
ASTIM
Soğan : Sarımsakla birlikte enfeksiyonlarla mücadele eder. Kükürt bileşimleri atardamarların zarar görmesini önler. Soğan, kemik erimesine de iyi geliyor.
ADET SANCISI
Muz : İçerdiği yüksek oranda B6 vitamini sayesinde kadınların adet dönemi sancılarını büyük oranda azaltır. Doğal bir ağrı kesici gibidir.
Tarçın : Koli basilinin üremesini önler. Limon çayına balla birlikte eklenerek içildiğinde hem boğaz ağrılarına hem de adet dönemi sancılarına iyi gelir.
BAĞIRSAK
Elma : Protein, vitamin ve doğal kimyasallar sayesinde sindirime yardımcı olur. Sindirimi kolaylaştırır. Bağırsak sorunları çeken kişiler için dengeleyici ve normalleştirici besin olarak nitelenirler.
BAŞ AĞRISI
Nane :Nane çayı baş ağrılarını dindirmek için birebirdir. İçerdiği mentol ve mentol doğal yağları sayesinde mideyi rahatlatma etkisine de sahiptir.
Biberiye : Kimyasal içerikleri sayesinde doğal bir ağrı kesici görevi görür.
Çikolata :KK70:oğal antidepresan özelliği vardır. Çikolata magnezyum ve demir içerir. Sinirleri gevşetici özelliği sayesinde baş ağrısını dindirir.
CİLT SORUNLARI
Papatya : Bitkisel yağ ve kimyasallar içerir. Çay olarak içildiğinde sindirime yardımcı olur, karın ağrılarını dindirir. Sıcak bir banyonun ardından hazırlanacak papatya çayı torbaları, egzamanın neden olduğu kaşıntı ve yanmaları alır.
Acı pul biber : Portakaldan 3 kat daha fazla oranda C vitamini içerir. Capsantin adlı kimyasal madde zona hastalığının neden olduğu ağrıları dindirmek için yapılan kremlerde kullanılır.
Portakal suyu :Bir bardak portakal suyu günlük C vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılar. İçindeki potasyum vücudun su dengesini korur;cildin kurumasını, kırışıklıkların meydana gelmesi önler.
Portakal yağı : Susam yağıyla karıştırılarak da iyi bir cilt yağı elde edilir. Selüloitli bölgelere portakal yağıyla masaj yapılması tavsiye edilir.
ÇÖLYAK HASTALIĞI
Kestane :Önemli bir enerji kaynağıdır. Kolayca sindirilebilir. Çölyak hastaları için buğday içermeyen un kaynağı olabilir. E ve B6 vitaminleri içerir.
DEPRESYON
Avokado : Sindirimi çok rahat olan bu meyveyi özellikle yeni doğmuş bebeklerin ilk maması olarak tavsiye ederiz. İçerdiği E vitamini kalbe iyi gelir, yüksek potasyum da dinç tutar ve insanı depresyona sokan uyuşukluluk ve rahatlığı üzerinden atar. Vücudun kolesterol oranını ayarlar. Teninizin sürekli hücre yenilemesine neden olur.
(Zayıflamak isteyenler Yağ oranı yüksek olan avokadoyu yememenizi öneririz. )
Çikolata : Sütlü çikolataları tercih edin. Çünkü içerdiği kakao yağı, magnezyum, E vitamini beynin kendisini yenilemesine ve psikolojik rahatlık sağlamasına yardımcı olur. Migreni olanlar çikolatadan uzak durmalıdır.
Istiridye : İçindeki demir, sperm sayısını ve insanın seks gücünü artırır. A, B12 ve C vitaminleri içerir. Beyin için en faydalı yiyecek olan istiridye, enerji verir. (Dikkat: Kolesterol oranı birçok balığın iki katıdır. )
Patates : Bir patates, bir kişinin bir gün içinde alması gereken C vitaminini içerir. Beyindeki serotonin adlı kimyasal maddenin kendisini yenilemesini sağlar.
DİŞ
Ekmek :Şekerli yiyecek yenildiğinde içindeki asitler dişlere her 20 dakikada bir saldırır. Ekmek, dişleri korur. Gün boyunca 6 ila 11 dilim ekmek yiyin.
Meyve : (Her çeşit) Günde 2 ila 4 öğün meyve tüketin.
Sebze : (Her çeşit) Günde 3 ila 5 öğün tüketin.
Yoğurt veya beyaz peynir : Eğer yemek arası atıştırırken diş sağlığınızı düşünüyorsanız, kalsiyum deposu olan bu iki yiyeceği tercih edin.
Muz :Yüksek miktarda karbonhidrat içerir. Zengin bir potasyum kaynağıdır. Bu mineral, kalbin düzenli çalışmasını ve tansiyonun düzenli olmasını sağlar.
DİYABET
Kuru fasulye : Lif açısından zengin bir besindir. Bu da diyabet riskini büyük oranda azaltır. İçerdiği karbonhidratları vücudun şekere dönüştürmesi uzun sürer.
Mercimek : B vitamini, demir, kalsiyum, potasyum, fosfor ve magnezyum içerir. Çözünebilir lif içermesi sayesinde kandaki kolesterol oranını düşürür. Diyabet ve kalp hastaları için iyi bir besindir.
FELÇ
Turunçgiller : C vitamini zengini turunçgiller içerdikleri flavonoid adlı antioksidanlar sayesinde atardamarların, kalbin zarar görmesini önlüyor. Portakal içerdiği folik asit, kalp dostu potasyum ve kalsiyum sayesinde sağlıklı alyuvar hücrelerini çoğaltır.
Hamsi : Kolesterolü düşüren ve kan pıhtılaşmasını önleyen Omega-3 bol bol var.
GÖZ
Mısır : Zeaksantin adlı bir bitkisel bileşim içerir. Bu madde yaşa bağlı olarak gelişen görme bozukluklarını azaltır.
Ispanak : Antioksidan özelliği taşıyan A vitaminine dönüşen betakaroten içerir. Sağlıklı gözler için gereklidir. Katarakt ve diğer göz tabakalarının bozulmasına karşı lutein maddesi de içerir. Pişirdikten sonra hemen tüketin ,beklediğinde yararlı maddeler toksik maddelere dönüşebilir.
GRİP
Satsuma : (Küçük portakal) İçerdiği folik asit ve C vitamini sayesinde öksürüğü ve kanlı tükürükleri keser. Ayrıca kan pıhtılaşmasına karşı en etkin doğal yiyecek olduğu için ileri yaşlarda felç ya da kalp krizi riskini de azaltır.
Tarçın :Yemeklere girmiş olabilecek E-coli bakterisinin vücutta yayılmasını engeller.
Mideyi düzene sokar. Kusmayı engeller. Hatta bal ya da limon suyuyla birlikte alındığında boğazdaki yanmaları keser.
Hardal : İçindeki singrin maddesi, midenin gaz çıkarmasına yardımcı olur. Sindirim sistemini düzenler, mide ağrılarını giderir. 1/2 çay kaşığı alınmalıdır.
GUT (DAMLA HASTALIĞI)
Hamsi :Omega-3 yağı açısından çok zengindir. Kolesterol seviyesini düşürür. Kanın pıhtılaşmasını önleyerek damar tıkanıklığı, kalp krizi ve felç geçirme riskini düşürür. Haftada en az 1 kez yemek gerekir. Kalp hastaları için bu miktar haftada 3-4 porsiyon olmalıdır.
HAMİLELİK
Enginar : Bol miktarda folik asit ve potasyum içerir. Düşük yağ oranı, sindirimi kolaylaştırıcı etkisi, antioksidan özellikleri sayesinde anne adayı ve bebek için önemli faydaları vardır.
Böğürtlen : E vitamini içerir. Vücuttaki zararlı atıkların temizlenmesini sağlar. C vitamini boldur. Cenini korur.
HEMOROİD (BASUR)
Hindistan cevizi : İçerdiği myristin adlı madde kusmayı engeller, basur için birebirdir.(Dikkat! Fazlası basur için tehlikelidir.)
İDRAR VE BÖBREK
Pancar :Böbrekleri çalıştırır. Önemli bir potasyum kaynağıdır. Vücuttaki tuz oranını dengeler. Bu sayede böbrekler ve idrar yollarının çalışmasını destekler.
Kavun :Orta boy bir kavunun yarısı, günlük C vitamini ihtiyacını tamamen karşılar. A vitamini ve betakaroten içerir. Bunlar vücudu temizleyici etkiye sahiptir. Böbrekleri rahatlatır. Yüksek miktarda su ve düşük miktarda kalori içerir.
İDRAR YOLLARI
Nane : İdrar söktürücü özelliğe sahiptir. İçerdiği mentol, midenin normal işlevini görmesine neden olur. Vücuda giren grip mikrobunakarşı savaştığı gibi, ileri yaşlarda ülsere yakalanma riskini de azaltır. Sabahları mide bulantısını keser. Nane çayı, baş ağrısı, stres gibi hastalıkların yanı sıra mide yanmasına da bire birdir. Nane çayını aç karnına değil, tok karnına içiniz.
Elma : İçindeki C vitamini ve pektin oldukça faydalıdır. Kolesterolü düşürür, sindirim sistemini düzenler ve idrar ve hacet yollarındaki sorunları giderir.
Kepekli ekmek : B3 vitamini, demir, potasyum ve folik asit içerir. Çok fazlası idrar yollarına zarar verirken, günde 2 dilim yemek iyi gelir.
KALP HASTALIĞI
Bezelye :Haftada 10 porsiyon domatesli bezelye yemeği yiyen bir erkeğin, yemeyene oranla prostat kanserine yakalanma riski yüzde 35 daha az. B vitamini ve protein deposu olan bezelye, kalp için de çok önemli.
Kepekli Ekmek : Kalp hastalıklarıyla bağırsak kanseri için faydalıdır. Günde 12 gramdan fazlası kişiye göre zararlı olabilir.
Kiraz :100 gramında 40 kalori bulunuyor. İçerdiği ellegic asit, vücudu kansere karşı korurken, kiraz kalp damarlarındaki normal bir kan dolaşımını sağlar. Çok kiraz yenmesi, gut hastalığına yakalanma riskini de düşürür. Günde 20 kiraz yemek 1 aspirin yerine geçiyor.
Çikolata : E vitamini, magnezyum ve demir;Kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürür. En fazla 1 çikolata yiyin.
Elma : Günde 5 adet yiyin.
Mısır Gevreği : Günde 1 tabak yeterli.
Salatalık : Diyet yapanların en büyük yardımcısı olan salatalık, kolesterolü düşürür. Kalbi güçlendirir. Salatayı soymadan yiyin, Çünkü kalbi kuvvetlendiren madde, kabuğu ile derisi arasında bulunuyor.
Yumurta :Tüm yiyecekler içinde en kaliteli proteini içerir. En önemli özelliği, kolesterol oranını düzenleyen lesitin maddesi içermesi. Tavada az yağda pişirilmiş yumurtayı tavsiye ederiz.
Sarımsak : Mutfağınızdan eksik etmeyin. En az 1000 doğal tedavide kullanan sarımsak, sindirim sisteminden, kansere, kan dolaşımından kalp hastalıklarına kadar her şeye yararlı. Ancak hamileler dikkat olmalı. Aşırı sarımsak da kalp yanmaları ve çarpıntılarına yol açar. Günde bir diş yeter.
Humus : E vitamini zengini humus, kanda kolesterol oranını da ayarlar.
Kavun : Bir kavunun yarısı insan vücudunun günlük C vitamininin ihtiyacının tamamını, A vitaminin de yüzde 15'ini karşılar. Kavun, kalp ve böbrek hastalarının diyetlerinde sıkça kullanılan bir meyvedir.
Süt :Tam bir kalsiyum, protein, folik asit, A, E ve D vitaminleriyle fosfor deposu. Çocuk, genç ve hamilelerin günde en az yarım litre süt içmesi gerekiyor.
Şeftali : Bir şeftali, günlük C vitamini ihtiyacınızın yarısını karşılar. Sindirimi kolay olan meyvanın koyu renklilerini tercih edin. Çünkü kabuğuna renk veren betakarotene maddesi, kalp ve kansere karşı faydalıdır.
Pirinç : E ve B12 ve B vitaminleri ve potasyum içerir. Özellikle kolon ve bağırsak kanserlerine karşı faydalıdır. Kolesterolü düşürdüğünden kalbe iyi gelir.
Tuz :Vücuttaki kan dolaşımını ve sinir sistemini düzenler. Mide kanseri, kemik erimesi, kalp sorunlarına bire birdir. İngiliz Sağlık Bakanlığı, halkına günde 9 gram tuzun kafi olduğunu, aşırısının vücuda zarar vereceğini açıkladı.
Çay :Günde 2 bardak içilen çayla, 4 elma, 5 soğan, 7 portakal yemiş gibi kalp dostu antioksidan madde almış olursunuz. İngilizler, özellikle çocukların haftada en az 6 bardak sütlü çay içmesini öneriyor.
Ton Balığı : Kolesterol ve tansiyonu düzenler. Anemi hastalığına karşı D ve B12 vitamini içerir. Birçok kansere karşı vücudu içerdiği nikotinik asitle korur. Bir konserve ton balığı vücudun D vitamini ihtiyacının tamamını karşılıyor.
Hindi Eti :125 gramı, günlük folik asit ihtiyacını karşılar. Folik asit, kan hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur.
Karpuz :Bir dilimiyle günlük C vitamini ihtiyacınızın %80'nini karşılarsınız. İçerdiği potasyum, kan dolaşımını sağlar.
KANSER
Kayısı : Antioksidan olan betakaroten açısından zengindir. Hücrelere ve dokulara zarar veren moleküllerin etkisini ortadan kaldırarak kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Lifli olduğu için bağırsakları koruyucudur.
Tahıllar :Arpa, mısır, buğday, yulaf gibi tahıllar B ve E vitamini, potasyum ve kalsiyum içerir. Kanserojen maddelerin vücuttan atılması sürecini hızlandırır. Tahıl ağırlıklı bir beslenme rejimi, bağırsak kanseri riskini yarı yarıya azaltıyor.
Fasulye :Fasulye, C vitamini ve betakaroten gibi kalp hastalığı ve kanseri önleyen antioksidanlar açısından zengindir. Ayrıca B vitamini seks hormonlarını kuvvetlendirir.
Pancar : Demir ve folik asit açısından zengin olan pancar eski çağladan beri kan hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Amerikalı uzmanlar pancar suyunun sarılık tedavisinde de etkili olduğunu belirtiyor.
Lahana : Kanserli hücrelerin çoğalmasını önleyen karoten maddesi içerir.
Havuç :Tam 40 araştırma havuç tüketimi arttıkça kanser riskinin azaldığını ortaya koymuştur. Bunun temel nedeni betakaroten, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar açısından zengin oluşudur.
Nohut :Yağ düzeyi düşük ve kolesterol içermeyen nohut kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır, manganez, betakaroten ve folik asit açısından zengindir. Göğüs kanserine karşı korur.
İncir : Potasyum, demir ve kalsiyum içerir. Sindirim sistemine yardımcı olur. Eski çağlarda kanserli hücrelerin tedavisinde kullanılan incir, modern tıp tarafından da kansere karşı koruyucu olarak öneriliyor.
Sarımsak : Bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve kansere, yüksek kolesterole, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.
Fındık :Kalp krizine karşı koruyucu olan E vitamini açısından zengin bir besindir. Her gün yenilen bir avuç fındık kansere ve kırışıklıklara karşı koruyucudur.
Mercimek : B vitamini, demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum içerir. Lifli özelliği kandaki kolesterol oranını düşürür. Şeker ve kalp hastaları için yararlıdır.
Zeytinyağı :İçindeki omega yağ asitleri, kandaki kolesterol düzeyini dengede tutar. Antioksidan özelliği olan E vitamini açısından da zengindir. Bu sayede kalp krizi, felç, kanser ve erken yaşlanmaya karşı beyni koruyucu etkiye sahiptir.
Soğan : Bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerdiği allicin ve sülfür;mide ve bağırsak kanserine karşı koruyucu etkiye sahiptir. Son araştırmalar kemik erimesine karşı, peynir ve sütten daha etkili olduğunu göstermiştir.
Şeftali : Teki bile insanın C vitamini ihtiyacının %50, sini karşılayabilir. Sindirimi kolaydır. Kansere ve kalp krizine karşı koruyucu olan betakaroten açısından da zengindir. Bir tanesinde 33 kalori vardır.
Pirinç : Pirinç mükemmel bir enerji kaynağıdır. E ve B vitaminleri açısından zengindir. Bağırsak kanserine karşı koruyucu olan pirinç, kolesterolü düşürerek kalp krizi riskini de azaltır.
Çilek : Kolesterol düzeyini düşürür ve sindirim sistemini düzenler. Ellegic asit adı verilen kansersavan bir maddeyi de içerir.
Domates : Likopen açısından zengin ender bitkilerden biridir. Likopen, pankreas gibi çeşitli kanser hastalıklarını önleme konusunda hayati önemdedir. C vitamini açısından zengindir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Lifli bir besin olması da bağırsak kanseri riskini azaltır.
KANSIZLIK
Hurma :Hurmaların birçoğu yüksek oranda demir içerir. Besin değeri yüksek ve önemli bir enerji kaynağıdırlar. Doğal müshil etkisine sahiptir. Daha yüksek oranda su ve daha düşük kalori içerir.
KARACİĞER
Enginar :Cynarine adlı madde en sert yiyecekleri dahi sindirimine yardımcı olur. Karaciğer hastalarının yanı sıra romatizma, artirit ve gut hastalığına yakalananlarla, hamilelere şiddetle tavsiye edilir.
Meyan kökü : Dünya üzerinde birçok kabile yüzyıllardır ülser, artirit, bronşit ve karaciğer rahatsızlıklarına karşı doğal ilaç olarak kullanır. Adrenalini yükseltir, insanın strese girmesini engeller, kan basıncını düşürür.
Zerdeçal : Karaciğer rahatsızlıklarının yanı sıra sindirime de yardımcı olur.
KARIN AĞRISI
Papatya çayı : Bağırsak yollarındaki gazı çıkartır, sindirim sistemini düzenler, dengeler, mide ağrısını keser.
KEMİK ERİMESİ
Kayısı :Yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir.
Süt : Kalsiyum, protein, B2-A-E-D vitaminleri, folik asit, fosfor ve demir kaynağıdır. Kalsiyum, D vitamini ve fosfor ile birlikte kemikleri ve dişleri güçlendirmek için çalışır. Bunların eksikliği kemikleri eritir.
KİLO KAYBI
Çikolatalı puding : Kilo kaybı yaşayanların günde 3 kez 1 hafta boyunca puding yemesi gerekiyor.
Peynir :100 gramında 78 kalori bulunuyor.
Yumurta : Günde 2 yumurta kadınların günlük protein ihtiyacının 4'te 1'ini, erkeğin ise 5'te birini karşılar. A, D, E ve B vitaminleri içeren yumurtadaki selenyum maddesi, bebeklerde sindirim sorunlarını çözer, yetişkinleri de kansere karşı korur.
Dondurma : Günde 2 top vanilyalı dondurma yemek, insan vücudunun günlük protein ihtiyacının yüzde 20'sini karşılar.
Salam : B vitamini, demir, sodyum ve potasyum deposudur.
TANSİYON
Rezene : İçerdiği potasyum sayesinde tansiyonu düzenler. Kan hücreleri için gerekli olan folik asidi de bol miktarda bulundurur. Rezene çayı sindirim için iyidir.
Tahıl : Kan damarlarını gevşeten ve rahatlatan bir tür fotosentez kimyasal maddesi içeriyor. Bu sayede kanın damarlardan daha rahat geçmesini sağlıyor. Tahıl yemek sebzelere oranla vücutta daha fazla kalori yakılmasını sağlar. Kalorinin azalması tansiyonu düzenler.
Un : Yapıldığı tahılın besin değerlerini içerir. B ve E vitamini, demir ve magnezyum açısından oldukça zengindir.
Karaciğer : Sağlıklı bir bağışıklık sistemi, cilt ve keskin gözler için gerekli olan A vitamini açısından zengindir. Küçük bir porsiyonu günlük A vitamini ve demir ile aylık B12 vitamini ihtiyacını giderir.
LAKTOZ DAYANIKSIZLIĞI
Badem : Yüksek oranda kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, E vitamini, B2 vitamini, antioksidan içerir. Bu nedenle laktoz dayanıksızlığı bulunan ve günlük gıdalar yiyemeyen kişiler için badem ideal bir besin kaynağıdır.
MENOPOZ
Nohut : Sebze hormonu "fitoöstrojen" içerir. Bunlar östrojenin vücuttaki etkilerini dengeler ve menopozun yarattığı etkilere karşı korur. Protein bakımından en zengin sebzelerdendir.
Kola :Kafein vücudun yorgunluğunu alır ve konsantrasyonu sağlar.
Üzüm : İçerdiği "elajik" asit sayesinde kemik erimesine karşı korur. Kandaki östrojen seviyesini yükseltir ve menopoz ağrılarını en aza indirir.
Kuru erik : Sadece iki-üç adet yemek dahi vücudun ihtiyacı olan antioksidanları karşılar. İdrar yolları kaslarını rahatlatır ve kolon kanserine karşı korur. Demir, A vitamini, B6 vitamini ve potasyum içerir. İçerdiği yüksek orandaki bor minerali sayesinde menopoz döneminde östrojen seviyesini dengede tutar.
Tatlı patates :Adrenal salgılayan bezleri güçlendirerek vücuda enerji sağlar. Fosfor, magnezyum, kalsiyum, C vitamini, potasyum ve folik asit içerir.
MİDENİZ RAHATSIZSA
Tarçın : Mide yanmalarını ve kusma hissini alır.
Hindistan cevizi : Sütlü içeceklere eklendiğinde mideyi gevşetici ve gazını alıcı etki yaratır. Mide bulantılarını önler.
Lahana : Mayalanma sırasında laktik asit üretir. Bu da sindirim sistemindeki zararlı bakterileri öldürerek sindirime yardımcı olur.
ROMATİZMA
Enginar :Vücuttaki zehiri atması nedeniyle Romatizma, gut hastalığı ve eklem yanmasına karşı birebirdir. Folik asit ve potasyum kemikleri güçlendirir.
Domates : C vitamini boldur.
Tahıl :İçerdiği doğal kimyasallar, romatizmanın yol açtığı eklem yanmaları ve romatizma ağrılarını hafifletir.
Kekik : Timol adı verilen bir tür doğal yağ, vücuttaki diğer yağların parçalanmasını sağlar. Kekik yağı banyoda sürüldüğü zaman romatizma ağrılarını azaltır.
Zencefil :Uyarıcı etkileri kan damarlarını genişletip kan dolaşımını artırarak romatizma ağrıları ve yanmaları yok eder. SİNDİRİM SORUNLARI
Arpa : İçerdiği kalsiyum ve potasyum gibi mineraller ile B vitamini vücuda direnç kazandırır. Ayrıca ABD'deki bir araştırma, 6 ay boyunca her gün arpa ürünü şeylerin yenmesinin kolesterol oranını yüzde 15 düşürdüğünü kanıtladı.
Yoğurt : Günde 150 gram yoğurt vücudun bir günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar. Meyveli yoğurtlara 3 çay kaşığı şeker eklendiği için şeker oranları daha yüksektir. Yoğurttaki potasyum, kan basıncı ve kalp atışlarını düzenler. Mide hazmını kolaylaştırır.
SİSTİT
Kuşkonmaz : Folik asit, C ve E vitaminleri içerir. Yenilen besinlerin vücuttaki zehirli kalıntılarını atmayı sağlar. Karaciğer ve böbreklerin çalışmasını kolaylaştırır, destekler. Bu nedenle doktorlar, sistit hastalarının mutlaka kuşkonmaz yemeleri gerektiğini söylüyor.
STRES
Meyan kökü : Antivirüs etkisi vardır. Karaciğeri korur. Adrenalin salgılanmasını dengeler. Stresle başa çıkabilmek için gerekli olan kortizol hormonunu salgılatır.
TİROİD
Midye : Omega-3 yağı açısından zengin bir besin kaynağıdır. İçerdiği selenyum minerali tiroit bezlerinin normal işleyişi için gereklidir.
Tere Tohumu :Bir çay fıncanı kaynar suyun içine havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan bir çay kaşığı tere tohumu katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki kez, sabahları ve akşamları yatarken, bir silme yemek kaşığı süzme bal ilavesiyle birer çay fincanı içilir.
ÜLSER
Lahana : Ülseri olan kişiler için tonik, yani mideyi temizleyici etki yaratır. Yüksek oranda C vitamini içerir. Kırmızı lahana vücutta antioksidan özelliğe sahip A vitamini içerir. Kanseri önleyici etkiye sahiptir. Çiğ olarak salatalara katılması tavsiye edilir.
Biber : Yeşil biberde; A, C, B1, B2 ve E vitaminleri bulunuyor. Biber, mide salgısını artırdığı için, gastrit ve ülseri olanlara da tavsiye ediliyor. Yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir.
VÜCUT SU TUTMUŞSA
Kuş üzümü :100 gramı günlük C vitamini ihtiyacının tam 3 katını karşılar. Antibakteriyel ve yanmayı önleyici etkileri vardır. Zengin potasyum ve düşük tuz içeriği, dehidratasyonu olanlar için önemli bir doğal ilaçtır.
Kabak :100 gram kabak folik asit ihtiyacının 4'te birini karşılar. Yüksek orandaki potasyum sıvı-tuz dengesini
sağlar Tahıl : İdrar yollarını açıcı, çalıştırıcı ve rahatlatıcı etkileri sayesinde dehidratasyonu rahatsızlığı bulunanların yemeleri gerekir. Mideyi rahatlatıcı özelliği vardır.
 
En çok kis aylarinda ihtiyaç duyariz besin degeri yüksek olan gidalara. Grip virüsleri, zorlu hava kosullari bedenimizin savunmasiz kalmasina neden olur. Rutin kis hastaliklarina yakalanmamak ve vücudunuzun direncini artirmak için mutfaginizdaki cevherlerden yararlanin.

Elma:
Ona kisaca meyvelerin saglik pinari veya meyvelerin kraliçesi diyebiliriz. Günde 1 - 2 elma yemek saglik açisindan oldukça yararli. Besin degeri: Bol miktarda C vitamini ve potasyumun yani sira elmada daha birçok yararli besin degeri bulunuyor. Bunlarin basinda organik asitler, eterik yaglar ve petkin geliyor. Petkin vücudu toksinlerden arindirir, kolesterolü düsürür ve sekeri dengede tutar. Içerdigi maddeler virüs ve bakterilerin vücudunuzu olumsuz etkilemesini önler. Önerimiz: Elmayi daima kabuguyla yiyin. Çünkü vitamin ve degerli maddeler kabugun altindaki kisimda bulunuyor.

Portakal:
Portakal için 'tanrilarin armagani' denir. Bu iddianin gerçeklik payi çok büyük. Çünkü yüksek miktarda beta karoten ve C vitamini içeren portakal, enfeksiyonlara karsi mükemmel bir koruma sagliyor. Ayrica portakalin beyaz etinde ve kabugunun altinda kanser ve kalp krizi riskini azaltan maddeler bulunuyor. Besin degeri: C vitamini ve selenyum açisindan çok zengin olan portakal, stres ve atesli hastaliklara iyi geliyor.

Üzüm:
Ister meyvesini tüketin ister suyunu, üzüm daima saglik açisindan yararli ve bol bol tüketilmesi gereken bir meyve. Besin degeri: Potasyum, demir ve bol miktarda magnezyum içerir. Bu maddeler fiziksel ve ruhsal açidan enerji verir. Önerimiz: Üzümleri sicak suyla iyice yikayin. Ancak bu sekilde üzerine yapisan tarim ilaçlarindan arindirabilirsiniz.

Mango:
Sari ve turuncu arasinda degisen bu hos kokulu meyvenin tadina en çok olgunken varabilirsiniz. Mümkün oldugunca çig olarak tüketin. Besin degeri: C vitamini, Provitamin A ve B vitamininin tüm türlerini içerir. B vitaminleri sinirler, cilt ve saçlar için çok yararlidir. Önerimiz: Buzdolabinda saklamayin. Oda sicakliginda olgunlasmasini bekleyin.

Limon:
Limon asidi yönünden zengin olan bu meyve, hazmi kolaylastirir. Olgunlasmis limonun suyu ise kalbi güçlendirir. Besin degeri: C vitamini, magnezyum ve bakir içerir. Sogukalginligi ve strese karsi birebirdir. Önerimiz: C vitamini orani daha yüksek oldugundan iyice sararmis olan limonlari almayi tercih edin.

Brokoli:
Kansere iyi geldigi bilinen 10 sebze türü arasinda birinci sirada brokoli bulunuyor. Bolca potasyum ve az miktarda sodyum içerdiginden kalp ve böbrek hastaliklarina da iyi geliyor. Besin degeri: Potasyum, demir, karoten ve kalsiyum içerir. Kemikleri ve bagisiklik sistemini güçlendirir. Önerimiz: Saplari ile birlikte tüketin. Saplarinda bagisiklik sistemini güçlendiren selenyum bulunuyor.

Domates:
Kalorisi düsüktür. Vücudun fazla suyu atmasini saglar ve tansiyonu düsürür. Uzmanlar, romatizmadan sikayetçi olanlara günde bir bardak domates suyu içmelerini tavsiye ediyor. Besin degeri: Domateste anti oksidan etkisi gösteren A, C ve E vitamini bulunuyor. Strese iyi geldigi biliniyor. Ayrica bol miktarda vitamin içerdiginden kanseri önledigi de öne sürülüyor. Önerimiz: Domatesle ayni oranda besin degerine sahip oldugundan bol miktarda ketçap da tüketebilirsiniz.

Enginar:
Ister haslanmis olarak ister soslu veya sossuz; damak zevkine düskün olanlarin ilaci enginar her türlü yenebiliyor. Içerdigi en önemli madde olan Cynara scolymus dalagin ve metabolizmanin daha iyi çalismasini sagliyor. Ayrica enginar kolesterolü de düsürüyor. Besin degeri: Cynara scolymus ve beta karoten. Romatizma, gut, obezite, yüksek kolesterol ve mide asidi gibi metabolizma rahatsizliklarinda olumlu etkileri var. Ayrica mideyi de rahatlatiyor. Önerimiz: Mideniz yag hazmetmekte zorlaniyorsa, enginar yemeyi deneyin.

Kirmizi pancar:
Alternatif tibba bakilacak olursa, kirmizi pancar mucizeler yaratiyor. Özellikle kirmizi pancar suyunun kansere karsi bire bir oldugu ileri sürülüyor. Bunun nedeni ise, vucüdu kanserden koruyan önemli maddeler içermesi. Besin degeri: Folik asit, potasyum, mangan ve magnezyum. Ayrica içerigindeki demir ve bakir, kan yapimini destekliyor. Özellikle dogurganlik çaginda bulunan kadinlar için önemli. Çünkü bu çaglarda folik asit eksikligi görülebiliyor. Önerimiz: Besin degerini yitirmemesi için taze olarak tüketin.

Sarmisak:
Yararli asitlerin üretilmesini destekleyen sarmisagin faydalarini saymakla bitiremeyen Amerikali uzmanlar, ona "mucizevi ilaç" ismini vermisler. Besin degeri: Eterik bir asit olan alisin ve selenyum. Kan dolasimini destekler ve dezenfekte edici özelligi vardir. Önerimiz: Sarmisagi çok fazla pisirmeyin. Hafif sari bir renge dönüsmesi uygundur. Aksi halde aci bir tat alir.

Baharatlar:
Zencefil Hindistan ve Çin'de uzun süredir tedavi amaçli kullaniliyor. Besin degeri: Eterik yaglar içeriyor. Mide bulantisi ve özellikle hazimsizlik sorunlarina iyi geliyor. Önerimiz: Zayiflatici özelligi vardir. Taze zencefili dilimleyip sicak suda 7 dakika demlenmesini saglayin. Ardindan çay olarak tüketin.
Tarçin:
Tarihe mal olmus güzel kadinlarin ask iksiri arasinda mutlaka tarçin yer alirdi. Bu kadinlardan biri de Kleopatra. Anason, karabiber ve Hintcevizinin yani sira tarçin kullanmayi da ihmal etmezdi. Besin degeri: Eterik yaglar. Istahsizlik, mide, karin agrilari ve hazimsizliga karsi iyi geldigi biliniyor. Önerimiz: Ruh halini olumlu etkilediginden kadinlara regl döneminden bir hafta önce tarçin tüketmeleri tavsiye ediliyor. Örnegin yulaf ezmesini tarçinla tüketebilirsiniz.

Balik:
Somon baligi Ne yazik ki günümüzde tatli suda dogup sonra denizde yasayan ve üremek için tekrar tatli suya dönen yabani somon baligi bulunmuyor. Bunun yerine suni olarak üretilen somon baligi sunuluyor. Besin degeri: D, B6 ve B12 vitamini, iyot ve potasyum içeriyor. Somon baligi bol miktarda yag içerdigi halde, yüksek orandaki Omega 3 yag asidi kani sulandiriyor. Önerimiz: Haftada 1 - 2 kez balik yiyin.

Süt ürünleri:
Yogurt Kolay hazmedilir ve kalorisi düsüktür.
100 gr yogurtta yüzde 1,5 yag ve 44 kalori bulunuyor. Süt asidi, özellikle albümin hazmini kolaylastiriyor. Besin degeri: Albümin, kalsiyum ve A vitamini. Yogurt bilesimi sayesinde hazmi destekliyor ve dengeliyor. Önerimiz: Süt asidi bakterileri eklenmis yogurt türlerini her gün tüketmek bagirsaklari güçlendirir.

Yag:
Zeytinyagi Asirlardir bir saglik kaynagi olarak kabul gören saf zeytinyaginin kalp krizi riskini azalttigi ve kanseri önledigi biliniyor. Besin degeri: Basit doymamis yag asitleri ve bitkisel maddeler. Kolesterolü düsürür ve damar tikanikligina karsi korur. Önerimiz: Sizma zeytinyagi vücut tarafindan daha iyi degerlendirilir ve kan dolasimini kolaylastirir. Bundan dolayi sizma zeytinyagi tüketmeyi tercih edin.

Çerez:
Kabak çekirdegi Kabak çekirdegini kavrulmus veya kavrulmamis olarak temin edebilirsiniz. Bilimsel açidan etkisi henüz tam olarak kanitlanmadiysa da, kabak çekirdegi özellikle erkekler için biyolojik bir mucize olarak görülüyor. Besin degeri: Albümin, magnezyum, çinko ve E vitamini. Prostat üzerinde olumlu etkileri oldugu gibi, ayni zamanda idrar yollarina da iyi geliyor. Önerimiz: Cips yerine kabak çekirdegi çitlatmayi deneyin.

Badem:
Kadinlara özgü bir çerez olarak tanimlaniyor. Bunun nedeni ise; bademin hamileler için bir güç kaynagi olmasi ve kadinlara has bel agrilarina çok iyi gelmesi. Bademin ayni zamanda cildi güzellestirici etkisi de bulunuyor. Besin degeri: E, B2 vitamini, magnezyum, kalsiyum ve mangan. Beden ve zihin yorgunlugunu gideriyor. Önerimiz: Aksamdan bir bardak süte 5 adet badem atip sabaha kadar bekletin. Sabah bademi tüketin. Mutlaka çok iyi çigneyin. Aksi halde hazmedilmeden vücuttan tekrar atilir.

aLıNTı
 
Her bitkide potansiyel olarak şifa mevcut. Ancak bunun keşfi, kullanımı ve ilaca dönüştürülmesi bilimin konusu. Çeşitli internet sitelerinde, gazete, dergi ve kitaplarda Türkiye'de ve dünyada yetişen binlerce bitkinin şifalı yönleri anlatılıyor. Tıp doktorları da giderek yaygınlaşan bir biçimde hastalarına çeşitli rahatsızlıkları gidermede bitki tedavileri uyguluyor ya da tavsiye ediyor. Ancak özellikle de internetin hayatımıza daha çok girmesi ve sonsuz bilginin daha kolay ulaşılır olması nedeniyle tedavi uygulamak isterken zarar verilmesinin önüne geçmek gerekiyor. Bu nedenle uyarıyı unutmamak ve verilen bütün bilgilerin tavsiye niteliğinde olduğu, tıbbi teşhis, tedavi ve reçete bilgi içermediğini bir kez daha vurgulamakta yarar var.




ADAÇAYI

Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser. Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Kan dolaşımını hızlandırır. Kanamaları keser. Göğsü yumuşatır. Öksürüğü keser. Astım hastaları için yararlıdır. Böbrekleri çalıştırır.

AHUDUDU

Taze ve olgun döneminde ahududu yemek çok şifalıdır.Vücuttaki toksinleri dışarı atar, kanı temizler, kuvvet ve canlılık verir. Ayrıca, çiçeği bulup kaynatabilirseniz, bu su, hem göz hem bademcik iltihaplarında tedavi edici rol oynar.

ALKOL

Biraz sulandırılan saf alkol her türlü yara, iltihap için ideal ilk yardım malzemesidir. Dolamalarda, apsenin oluşmasına alkol engel olur. Evdeki sinirlenmelerde, bayılmalarda alkolle masaj çarçabuk ve iyi bir sonuç almanıza yarar. Evinizde mutlaka bulundurun.

ANASON

Hazmı kolaylaştırır. İştahsızlığı ve yemeklere karşı duyulan tiksintiyi giderir. Mide ve bağırsak gazlarını söktürür. İdrarı arttırır. Öte yandan kusmayı ve ishali keser.

ASMA

Yaprakları ile yapılan ilaçlar kanamayı durdurur. Vücuda kuvvet verir. Sarılığı keser. İshali durdurur.

AYRIKOTU

İdrar söktürür. Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Buralardaki iltihapları da giderir.

AYVA

Şeker ve tanen gibi maddeler ihtiva eder. Vitamini boldur, ishal kesmek için en iyi ilaçtır. Bilhassa çocuk ishallerinde kullanılır. Hastaya günde 30 gr'dan 10 gr'a kadar ayva şurubu verilebilir. Çekirdekleri bazı ekzamalarda çok iyi sonuç verir.

BADEMYAĞI

Küçük çocukların kabızlığında 1 çay kaşığı verilirse iyi gelir. 1 ölçü bademyağı 9 ölçü acı kuyu suyuna karıştırıldığında yanıklara karşı birebirdir. Derinin su toplamasını önler.

BAKLA

Çiçeği ilaç olarak kullanılır. İdrar söktürücüdür. Vücuttaki zehirleri atar. Böbreklerinde taş olanlar bu ilaçtan çok fayda görür.

BAL

Besinlerin en güzelidir. Kuvvet, canlılık verir, nekahat döneminde hastanın ayağa kalkmasına yardım eder. Kansızlığa,zayıflığa iyi gelir. Çocuklarda bağırsakları yumuşatır, kabızlığa iyi gelir.

BROKOLİ

Kansere karşı bizi koruyan ve ömrümüzü uzatan müthiş bir sebze. Çok miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesine birebir. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli, vitamin deposudur. Brokoli tutkunlarında ender olarak bağırsak ve akciğer kanseri görülür, kalp dolaşım hastalıklarına da pek fazla rastlanmaz. Kadınlarda göğüs kanserini önler.

ÇAY

Bilinen özelliklerin üstüne, iyi bir idrar söktürücüdür. Hazımsızlıkları da düzeltir.

ÇÖREKOTU

İştah açar. Vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını söker. Koklanacak olursa baş ağrısını keser.

DEFNE

Terletir, ateşi düşürür. Vücuda rahatlık verir. İdrar ve adet söktürür. İştah açar. Sinir ağrılarını dindirir.

DEREOTU

Yemeklerimizin, salatalarımızın bu süsü, aynı zamanda iştah açar, kuvvet, çeviklik verir, bağırsak gazlarını giderir. Hazmı kolaylaştırır, hiç bir zararı yoktur.

DEVEDİKENİ

Ateş düşürür. Terletir ve vücuda rahatlık verir.

DOMATES

Vitamin deposudur. Özellikle A vitamini bakımından çok zengindir. Fakat içinde oksalat denen bir madde olduğundan böbreklerinde taş ve kum olanların fazla yemeleri iyi değildir.

DUT

Beyaz dutun yaprakları idrar söktürücüdür. 7 gr. kadar yaprak 250 gr. suda haşlanıp içilirse hemen etkisi görülür. Karadut daha çok doktorlukta kullanılır. Karadut şurubu ağızda, diş etlerinde meydana gelen iltihapları iyileştirir. Bir parça hatmi çiçeğini haşlayıp içine dut şurubu konularak gargara yapılırsa bademcik iltihapları geçebilir .Küçük çocukların ağız ve diş iltihaplarında en çok kullanılan ev ilacı dut şurubudur. Yutulsa bile hiç bir zararlı etkisi yoktur.

EBEGÜMECİ

Göğsü yumuşatır. Öksürük keser. Mide bulantısı ve kusmaları önler. Ateşi düşürüp vücuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Dişeti hastalıklarını tedavi eder.

ELMA ÇAYI

Sinirleri ve adaleleri kuvvetlendirir. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. İdrar söktürür. Vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur. Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesini sağlar. Hazmı kolaylaştırır. Kanı temizler. Kolesterolü düşürür. Kabızlığı giderir. Şeker hastalarına faydalıdır. Öksürüğü keser. Ateşi düşürür. Uçukları giderir.

ELMA SİRKESİ

Kilo vermede yardımcı olur. Cilt sağlığında önemli rolü vardır. Hazım ve dolaşım sistemlerine faydası vardır. Vücudu temizler.

ENGİNAR

Karaciğer ve böbrek yetersizliğinde, bunların sancılarında, sarılık ve gut hastalıklarında, aşırı şişmanlıkta, kurdeşende, romatizmada ve egzamada oldukça faydalıdır. Kan dolaşımını düzeltir. Kolestrolün neden olduğu damar sertleşmelerinde, kalp sancıları, enfarktüs, beyin kanamaları gibi rahatsızlıkların önleyicisidir.

FESLEĞEN

Öksürüğü keser. Baş dönmesini durdurur. Arı sokmasında faydalıdır. Ağız yaralarını tedavi eder. Fesleğen kokusu, sivrisinek ve tahtakurusu gibi haşaratları kaçırır.

FINDIK

Fındık yapraklarının 25 gramı 1 lt. suda haşlanıp içildiğinde kanı temizler.

GELİNCİK

Nefes darlığı, astım ve bronşitte rahatlık verir. Kan tükürme ve kusmayı önler. Yanıkları iyileştirir.

GLİSERİN

Ağızdan alındığında , bağırsakları yumuşatır. Safra yollarının tıkanıklığına iyi gelir, safra akımını kolaylaştırır. Dışarıdan kullanımında, deri çatlaklarına çok iyi gelir. 1 ölçü limon suyu, 1 ölçü kolonya ve aynı miktar gliserin karışımı deriyi yumuşatır, çatlakları giderir. Ev işi yüzünden elleri çatlayan kadınlar bu ilacın faydasını görür ve daima kullanırlar.

GÜL YAPRAĞI

Özellikle kırmızı gülün yaprakları kullanılır. 20 gr. gül 1 lt. suda haşlanarak bir fincan içildiğinde ishali keser. Aynı su ise yapılan gargara bademciklerde, göz banyosu da gözlerdeki iltihaplara iyi gelir.

HAVUÇ

Mutfaklarımıza kadar girmiş olan bu bitki diüretik ve stimülan etkileri ile bilinir. Ayrıca zengin bir Vitamin E ve Karoten kaynağıdır. Havuç çekirdekleri karminatif ve stimülandır. Flatulens, dizanteri ve kronik öksürükte çok faydalıdır.

IHLAMUR

Sinirleri kuvvetlendirir. Uyku verir. Kansızlığı giderir. Böbrek ve mesaneyi temizler. Grip ve soğuk algınlığı şikayetlerini giderir. Göğüs ve bronşları yumuşatır. Kabızlığı ve bağırsak spazmını giderir. Saç dökülmesini önler. Dıştan lokal veya tam banyo halinde alınırsa cildi yumuşatır.

ISIRGAN OTU

Dıştan tatbik edildiği zaman iç organlarda biriken kanı çeker. Burun kanamalarını keser. Balgam söktürür.

ISPANAK

Kalp hastalıklarına, felce, yüksek tansiyona, yaşlılığın getirdiği göz hastalıklarına, kansere, hatta psişik rahatsızlıklara karşı da etkili bir sebzedir.

KABAK

Pek çok çeşidi içinden ilaç olarak kullanılan helvacı kabağıdır. Bildiğimiz kabak çekirdekleri helvacı kabağındandır. Tenya denilen bağırsak kurtlarını dökmede tuzsuz kabak çekirdeği harika bir ilaçtır. Hem çok etkin, hem de tümüyle zararsızdır. Çocuklara 40 gr. büyüklere 100gr. kabak çekirdeği verildiğinde, tenya ve onun gibi parazitlerden kolayca kurtulmaları sağlanır.

KARABİBER

Karabiber, az miktarda yemekle birlikte alındığında hem iştah açar, hem hazmı tanzim eder. Ev ilacı olarak, karabiber ıhlamura karıştırılıp içilirse mide sancılarını kesmekle bire birdir. Yalnız tahriş edici olduğundan az miktarda kullanılması şarttır.

KARANFİL

Mikropları öldürür. Ağrıları dindirir. Sinirleri uyarır. Hazmı kolaylaştırır. Koku giderir. İştah açar.

KEKİK

Bedeni kuvvetlendirir. Hazmı kolaylaştırır. Kalp çarpıntısını keser. Bağırsak iltihaplarını iyileştirir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder. Kandaki şeker miktarını azaltır. Lezzet arttırıcı yönlerinin yanısıra sağlığa da çok yararlı bir bitkidir.40-50 gr. kadarı 1 lt. suda haşlanıp ara sıra bir çorba kaşığı içilirse mide sularını arttırır, iştah açar. Hazmı hareketlendirir, kolaylaştırır. İçine kekik atılmış, vücudun dayanabileceği sıcaklıklıktaki su ile yapılan banyo romatizma ağrılarına çok iyi gelir. Kekik çay gibi, içildiğinde göğsü yumuşatmak, öksürüğü kesmek, sinirleri yatıştırmak gibi değerli niteliklere sahiptir.

KEREVİZ

Vitaminler içerir. Midenin işlevlerine yardımcı olur. İdrar oluşturmaya yardımcı olur. Gut hastalıklarına, romatizmaya karşı etkilidir. Kilo vermeye yardımcı olur.

KUŞBURNU

Çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gözlerin dostudur. Vücuda dirilik sağlar. 100 gram kuşburnunda bir sandık portakala eşdeğer C vitamini vardır. İyi bir raşitizm ilacı, etkin bir kan temizleyicisidir. Güçlü bir kurt düşürücü ve bağırsak yumuşatıcısıdır. Mide kramplarına ve sindirim sistemi zorluklarına karşı faydalıdır. Romatizma ağrılarını gideriyor. Basur tedavisinde iyi sonuç veriyor. Selüliti engeller.

LAHANA

Kansere karşı etkili olduğu bilinen sebzelerin başında gelir. Bol miktarda B, C ve E vitamini, potasyum içerir. Özellikle meme ve rahim kanserine karşı etkilidir. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Kandaki şeker miktarını düşürür. Sarılık ve safra kesesi hastalıkları için iyidir. Astıma faydalıdır.

LİMON

Vitamini bol. Romatizma ağrılarını hafifletir. Gargara yapıldığında boğaz ağrılarını giderir. Ateş düşünür. Kısacası sağlık için beslenmemizin vazgeçilmez bir parçasıdır.

MARUL

Uykusuzluğa iyi gelir. Sinirleri yatıştırır. İdrar söktürücü, iç temizleyicidir.

MAYDANOZ

Bir demir deposudur. Genellikle taze yenen maydanozda, kalsiyum, potasyum ve A vitamini vardır. Bir tutam maydanoz, günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılar. Böbrekleri çalıştırarak idrar getirir, kan şekerini normal seviyede tutar ve kansere karşı da koruyucudur.

MELEKOTU

Kan dolaşımını düzenler. Terletir. Kurutulmuş melekotu dövülüp başa sürülecek olursa bitleri öldürür. Astım nöbetlerine faydalıdır.

MEYANKÖKÜ

Grip, nezle, anjin ve nefes darlığına faydalıdır. Öksürük ve balgam söktürür. Yüksek tansiyonu düşürür.

NANE

İştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazını giderir. İshali önler. Ateşi düşürür. İyileşmeyi çabuklaştırır. Uykusuzluk, sıkıntı ve yorğunluğu giderir. Grip, soğuk algınlığı ve nezleye iyi gelir.

ÖKSEOTU

Kalbin atışlarını arttırır. Damar kireçlenmelerinde faydalıdır. Sara ve akciğer kanamalarında kullanılır.

PAPATYA ÇAYI

Spazm çözücü, gaz gidericidir. İltihapları iyileştirir. Ülsere karşı koruyucu etkisi vardır. Ağrılı adet şikayetlerini giderir. Bağırsakları çalıştırır. Romatizma ağrılarını hafifletir. Gargara suyu halinde kullanıldığında ağız ve boğaz yaralarını giderir.Papatya suyu ile sabah akşam göz banyosu yapıldığında, çapaklar engellenir. Saça sürülüp güneşe çıkıldığında saçın rengini açar.

PIRASA

İdrar söktürür. Mide rahatsızlığına iyi gelir. Kabızlığı giderir. Basur memeleri için faydalıdır.

PİRİNÇ

Pirinç mutfaklarımıza kadar girmiş bir gıda maddesidir. Pirinç suyu mükemmel bir demulsent ve serinleticidir.

SOĞAN VE SARMISAK

Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı tehlikesini azaltırlar. Soğan, mide kanserine yakalanma riskini; sarımsak da bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltıyor. Sarımsağın mayasında bulunan maddeler hücrelerin zarar görmesini önleyerek, vücudu erken yaşlanmaya karşı koruyor. Antibiyotik ve nefes darlığını gideren bileşimler içeren sarımsak bağışıklık sistemini de kuvvetlendiriyor. Önemli miktarda germanyum ihtiva eder. Bu element antibiyotik etkilidir, vücudun bağışıklık sistemini destekler, fiziksel dayanıklılığı arttırır. Ayrıca sarımsak kan basıncını düzenler ve kolesterolü düşürür.

SOYA

Uzun yaşamak isteyen herkes mutlaka soya tüketmelidir. Soya, içerisinde östrojen hormonuna benzer işlev gören ve bu hormonun etkilerini sulandıran bir madde içerir ve bu da kadın bünyesi için son derece yararlıdır. Çünkü, hücre yenilenmesini hızlandıran östrojen hormonunun aşırı üretimi, göğüs, rahim ve boyun kanserine yakalanma riskini çok arttırır.

TARÇIN

Ruhi sıkıntıları giderir. Sürmenajda faydalıdır. Kalbi kuvvetlendirir. İştah açar, hazmı kolaylaştırır.

TERE

İştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Bronşları temizler, öksürük söktürür. İdrar söktürür, böbrekleri ve idrar yollarını temizler.

TURP

İştah açar. Uyarıcı, idrar söktürücü, solunum sistemindeki birikintileri atmaya yardımcı olur.

YULAF

Çocukların hazım güçlüklerini giderir. Bedeni ve ruhi yorgunlukları giderir. Kandaki şeker miktarını azaltır. Besin değeri yüksek bir diyet ürünüdür. Dengeli bir diyet için kullanılmasında fayda vardır.

ZENCEFİL

İştah açar. Kusmayı önler. Bağırsak bozukluklarını giderir.

ZEYTİNYAĞI

Kolestrolü düşürür. Cilt aierjilerine iyi gelir. Kanser riskini azaltır. Kalp damar tıkanıklıklarının giderilmesinde yardımcı olur.
 
Mucize formüller

--------------------------------------------------------------------------------

Egzamaya şap tozu çatlaklara havuç yağı
İnsanı insan yapan sevgi ve saygıdır. Bu güzel duygular, büyümenizi, gelişmenizi ve olgunlaşmanızı olumlu yönde etkiler. Hepimizin sevmeye ve sevilmeye ihtiyacı vardır. Birbirimizi motive etmeli ve övgü dolu güzel sözler söylemeliyiz. Gereksiz şeyler için birbirimizi kınamamalıyız. Sürtüşme durumlarında ortak nokta bulmalı çözüm üretmeliyiz.

Göz altlarına bakım!
Göz altlarım çok kırıştı ne yapmalıyım?
Buğday özü ve susam yağını karıştırıp her akşam göz altınıza sürün. Ayrıca bir miktar yaş mayaya, birer çay kaşığı süt ve bal karıştırıp sorunlu bölgelere sürüp 15 dakika bekletin. Bu karışımı haftada iki gün uygulamanız yeterlidir.

Cildiniz çok hassas!
Ağdadan sonra bacaklarımda çatlaklar ve morarmalar oluşuyor. Ne yapmalıyım?
Oldukça hassas bir cildiniz var. Regl döneminizde ağda yaptırmayın. Bacaklarınıza tatlı badem yağı sürüp masajla yedirin. Ardından talk pudrası uygulayın.

Düzelmesi zordur!
Cildimde hamilelik döneminden kalma çatlaklar var. Ne yapmamı önerirsiniz?Daha çok karın bölgesinde oluşan ve 1.5 cm boylarındaki bu çatlaklar için önceden önlem alınması gerekiyor. Çünkü oluştuktan sonra düzelmeleri zordur. Eşit miktarda havuç yağı, fındık yağı, badem yağı ve limon suyunu karıştırıp her gün cildinize sürün.

Doktora görünmelisiniz!
Ayak parmaklarımda egzama var. Ne yapmalıyım?En kısa zamanda dermatologa görünmenizde fayda var. Bu arada bir çorba kaşığı kına, bir tatlı kaşığı şap tozu ve bir tatlı kaşığı zeytinyağını karıştırın. Sorunlu bölgelere sürüp bir gece bekletin. Ertesi gün ayaklarınızı tuzlu ılık suda dinlendirin. Kuruladıktan sonra doktorunuzun önerdiği kremi kullanın.

Yumuşak dirsekler için

Cildim çok yağlı ve iri gözenekler var. Ne yapmalıyım?
2 tane çileği ezip içine yumurta akının yarısı ve iki damla zeytinyağı koyun. Cildinize sürüp, 20 dakika bekleyip durulayın. Dirseklerim sertleşiyor. Ne yapmalıyım? Eşit miktarda Hint yağı ve limon suyunu karıştırın. Her gün hafif masaj yaparak dirseklerinize sürün.
__________________
 
Astım: Güvercin yumurtası çiğ olarak aç karnına içilir.

Bronşit: Keten tohumu ve nöbet şekeri karıştırılıp dövülerek yenir.

Böbrek taşı: Muşmula yaprağı kaynatılarak çay gibi içilir.

Avokado yaprağı kaynatılarak çay gibi içilir.

Basur: Sarımsak sürülür ve bu işlem her sabah tekrarlanır.

Dolama: Bamya sütle pişirilerek sorunlu parmağa sarılır.

Göz arpacığı:Arpacık üzerine sarımsakla kompres yapılır.

İshal: Bir kahve kaşığı kahve, limon ile karıştırılarak içilir.

Kanser: Isırgan otunun yazın tazesi, kışın kurusu çay gibi kaynatılarak her sabah aç karnına içilir.

Kabakulak: Hastaya kırmızı helva yedirilir.

Kireçlenme: Kireçlenme olan bölgeye balık yağı sürülür.

Kulak sancısı: Ağrıyan kulağa bir damla pırasa suyu damlatılır.

Mide ağrısı: Aç karnına 50 gr. Kadar tahin helvası yenir.

Mayasıl: Kirpi eti yenir.

Nefes Darlığı: Isırgan otu kaynatılarak her gün çay gibi içilir.

Romatizma: At kestanesi ile nöbet şekeri dövülerek karıştırılıp yenir.

Saç Dökülmesi: İlk baharda asma dalları kırılarak damlayan suları şişede toplanır. Bununla baş yıkanır.

Öksürük: Maydanoz çiğ olarak yenir.

Sarılık: Bol miktarda kırmızı et yenir.

Sinüzit: 1) 30 ila 40 C’de su buharı teneffüs edilir.

2) Taze ebegümeci alınır. İnce ince kıyılır. Soğuk su içine konularak 8-10 saat kendi halinde demlenmeye bırakılır (kaynatılmaz!). Suyu süzülerek ılık içilir.

Yara çıban: Sinir otu bağlanır.

Zehirli hayvan ısırığı: Kibrit çöpünün başı ısırılan bölgeye bastırılır.
 
Adet düzensiz.
Hayıt-, Kadınkökü-, Çörek-,

Adet kesilmesi
Kadınkökü-,

Adet öncesi rah.
Hayıt-, Kadınkökü-, Hodan-, Çörek-,

Adet rah.
Noni, Hayıt-, Kadınkökü-, Çörek-, Hodan-, Işıldak-,

Adetdışı kan.
Hayıt-, Çobançantasi-,

Aft
Aloe vera, Mirra-, Paptya-, Beşparmak-, Limon-, Kekik-,

Ağır işitme
Ginkgo-,

Ağız ilt..
Papatya-, Beşparmak-, Limon-, Kekik-, Adaçayı-,

Ağız kokusu
Adaçayi-, Mirra-, H. Baklası-,

Ağız kuruması
Limon-,

Ağız mantarı
Kekik-, Sarımsak-, Mela-, H. Baklası-,

Agresiflik
Kılıçotu-,

Ağrılar
Acıbiber-, Dişbudak-,Boğan-,

Akciğer ilt.
A. Itır-,

Akne
Aloe vera, Sabır-, Maho-, Mela-,

Alkolismus
Yulaf-, Devedikeni-,

Allerji
Aloe vera, Çörek-, Limon-, Hintbaklası-, ZYE-,

Allerjik astım
Çörek-,

Alyuvarlar
Çemen-,

Alzheimer
Nergis-,

Aminoasit yet.
Prinç-, Buğday-, Papaya-,

Amputasyon
Acı biber-,

Analrah.
Sinameki-, Çobnçantası-, Hamamelis-, Ölmezdiken

Ani sağırlık
Ginkgo-,

Ani terleme
Kadınkökü-, Hayıt-,

Anlama zaf.
Ginkgo-,

Anoreksi
Centiyan-, Mübarekot-, Çemen-, Pelinotu-,

Antibiyotik
Aloe vera, Noni, Adaçayı-, A. Itır-, Kipriotu-, Altınbaşakoru-,

Apopleksi
Ginkgo-,

Apse
Aloe vera, Mela-, Sefa-, Meşe-, Hamamelis-,

Aradoku kuv.
Aloe vera, Noni, Atkuyruğu-,

Aritmi
Alıç-, Süpürgeotu-, ZYE-,

Arpacık
Y. Merini-,

Artrit
Harpa-, Söğüt-, Zeytin yap.-, Isırgan-, Dişbudak-,

Artroz
Harpa-, Söğüt-, Zeytin yap.-, Isırgan-, Dişbudak-,

Asidoz
Karbonat-, Sandnertuzu-,

Aşırı adetgör.
Çobançantası-,

Aşırı terleme
Adaçayı-, Atkuyruğu-, Zufaotu-,

Aşk ıstırabı
Kılıçotu-,Kava-kava-, Ginseng-,

Astım
Çörek-, Duvarsarmaşığı-, Meyhaneciotu-,

Ateş
Sirke-, Ihlamur-, Kuşburnu-, Limon-, Kekik

Ateş basması
Kadınkökü-, Kurtotu-, Hayıt-, Adaçayı-,

Avitaminoz
Prinç-, Buğday-,

Ayak mantarı
Sinirliot-, Mela-, Hintbaklası-,

Ayak yanması
Karabuğday-,

Ayaklarda ağı.
Karabuğday-, Kurtotu-,

Ayak şiş.
Atkestanesi, Karabuğdayotu-,

Ayak üşü.
Alıç-, Karabuğday-,

B. beslenme.zaf
Ginkgo-,

B. damarı zaf.
Ginkgo-,

B. fonksiyon
Ginkgo-,

B. kanamsı
Ginkgo-,

B. oksijen zaf.
Ginkgo-,

B. zedelenmesi
Kenevir-,

Bacak ağrısı
Atkestanesi-,

Bacak kaşıntısı
Atkestanesi-,

Bacak krampı
Atkestanesi-,

Bacak ödemi
Atkestanesi-,

Bacak yor.
Atkestanesi-,

Bademcik ilt.
Adaçayı-, A.Itırkökü-, Zeytin yar.-, Limon

Bağırsak par.
H. Baklası-,

Bağırsak flo.
Sarımsak-, Hintbaklası-,

Bağırsak hass.
Nane-, Karbon-,

Bağırsak ilt.
Güveotu-, Keten-, Lahana-,

Bağırsak kan.
Beşparmak-, Çobançantası-,

Bağırsak kra.
Papatya-, Nane-, Keten-, Kırlanğıçotu-, Kimyon-,

Bağırsak man.
Mirra-, Çörek-, Kekik-, Hint baklası-, Zerdecal-,

Bağırsak sal.
Hünkarotu-,

Bağırsak sol.
Andızkökü-,

Bağırsak üşü.
Beşparmak-,

Baharnezlesi
Galfimya-, Çörek-, Vebaotu-, H. Baklası-,

Bakteriler
Aloe vera, Noni, L. Teresi-, A. Itırı-, A. Başakotu-, Kipriotu

Baldır ağrısı
Karabuğday-,

Baldır gerginliği
Karabuğday-,

Baldır hissizliği
Karabuğday-,

Baldır kaşıntısı
Karabuğday-,

Baldır krampı
Karabuğday-,

Baldır şişmesi
Karabuğday-,

Baldır ülseri
Karabuğday-, Hamamelis-, Ölmezdiken-, Atkestanesi

Balğam
A. Itırkökü-, Duvarsarmaşığı-,

Balğam söktürücü
Anason-, Andizkökü-, Çuha-,

Başağrısı
Ateşotu-, Nane-, Okaliptus-, Ginkgo-,

Başağrısı K.
Hayıt-, Kadınkökü-,

Başdönmesi
Ginkgo-, Zencefil-, Kadinkökü-, Hayıt-,

Basur
Aloe vera, Hamamelis-, Ölmezdiken-, Sinameki-, Çobançantası-,

Bechterew has.
Harpa-, Söğüt-, Isırgan-,

Bel ağrısı
Harpa-, Boğan-, Söğüt-,

Belfıtığı
Harpa-, Papaia-, Isırganotu-, Söğüt-,

Besin allerjisi
Aloe vera, Çörek-, Hodan-, Hamamelis-, Ladenotu-,

Beze şişmesi
Noni, Çinko-, Baryum kloratum tinktur-,

Bitkinlik
Yulaf-, Limon-, Alıç-, Kılıç-, Kava-kava-, Ginseng-,

Böbrek ağrısı
Vebaotu-,

Böbrek ilt.
A. Başakotu-, Isırganotu-, Ardıçkozalağı-,

Böbrek kumu
A. Başakotu-,

Böbrek taşları
A. Başakotu-,

Böbrek yet.
A. Başakotu-, Isırgankökü-, Ardıçkozalağı-

Böbrek zaf.
Adasoğanı-,

Boğaz ilt.
Kekik-, Beşparmak-, Adaçayı-, A. Itirkökü-, ZYE-

Boğmaca
Duvarsarmaşığı-, Kekik-, Güneşgülü-,

Boyun ağrısı
Harpa-,

Bronşit
A. Itır-, Çuhakökü-, Sinirliot-, Güneşgülü-, ZYE-,

Brrelioz
ZYE-,

Bulantı
Enginar-, Nane-, Zencefil-,

Burkulma
Arnika-, Karakafes-,

Burun kan.
Çobançantası-, Beşparmak-,

Cistit
Ardıçkozalağı-, A. Başakotu-, Ayrıkkökü-, Huş-,

Damar sertliği
Ayısarımsak-, Sarımsak-, Aslanotu-, Üzüm-, ZYE-

Dekübitus
Sefa-, Hamamelis-,

Dement
Nergis-,

Depresyon
Kılıçotu-,

Depresyon B.
Ginkgo-,

Depresyon K.
Hayıt-, Kadınkökü-,

Deri has.
Aloe vera, Sefa-, Sinirliot-, Hamamelis-,

Deribakımı
Aloe vera, Havuç-,

Dermansizlik
Çemen-, Kılıçotu-, Limon-, Yulaf-, Ginseng-,

Dermansızlık B.
Ginkgo-,

Dil tutukluğu
Ginkgo-, Kılıçotu-,

Dil yanması
Beşparmak-, Papatya-, Mela-, Mirra-,

Dirsek ağrısı
Arnika-, Karakafes-, Harpa-,

Diş ağrısı
Kekik-, Karanfil-, Limon-, Mirra-, Beşparmak-,

Diş çürüğü
Beşparmak-, Mirra-, Limon-, Kekik-,

Diş gıcırdatma
Kılıçotu-,

Dişeti ilt.
Beşparmak-, Limon-, Mirra-, Kekik-, Adaçayı-,

Dışkı ano.
Keten-, Yoğurt

Dışkıda kan.
Keten-, Çobançantası-, Hamamelis-, Ölmezdiken

Divertikül
Buğdaykepeği-,

Diyabet
Aloe vera, Çemen-, Yerelması-, Ardıçkozalağı-, Yulaf-, ZYE-,

Diz ağrısı
Harpa-,

Dizanteri
Amberbaris-, Elma-,

Dolama
Civanpercemi-, Sefa-, Mela-, Hamamelis-,

Dudak çatlaması
Hamamelis-, Sefa-, Arnika-,

Duruş boz.
Harpa-,
ii de bunlar öle kafaya göre kullanılmıodur demi.ölçüler we hazırlanışı nasıl bunların?
 
kadın kökü denilen şeyi bilen varmı arkadaşlar.nasıldır neye benzer alırken yanılmayım.acıl ihtiyacım var sanırım..
 
pardon kardeş.bi önceki arkadaşa teşekkür edecektim yanlışlık oldu.yeni üyeyim arada yanlışlıklar oluyo.bu arada geçmiş olsun
 
Hangi hastalığa hangi bitki?
16 Eylül 2007 Pazar 23:19
Hangi hastalığa hangi bitki iyi geliyor? Hangi bitki nasıl yenmeli? İşte tüm soruların cevabı...
Hangi hastalığa hangi bitki iyi geliyor, hangi bitki nasıl yenmeli. İşte tüm soruların cevabı...

KABIZLIK

- Pırasa, erik, kiraz, üzüm, zeytinyağı ve şalgam kabızlığa iyi gelir.

- Elma yemeklerden önce yenilince kabızlığı giderir.

- Erik'in kurutulmuşu kabızlığa karşı iyi bir ilaçtır. Erikleri akşamdan ıslatıp sabah aç karnına yemek, üzerine de suyunu içmek yararlı olur.

- Fesleğen tohumları kaynatılarak içilirse kabızlığa iyi gelir. Frenk üzümü yapraklarından yapılan çay kabızlığa iyi gelir.

- Gül yapraklarının dip kısmı kesilmeden reçel yapılırsa kabızlığa iyi gelir.

- Ispanak hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler.

- Keten, bağırsak cidarına etki ederek sindirimi hızlandırır. Bu nedenle son derece etkili ve sağlıklı bir müshil ilacıdır. Vücutta herhangi bir tahribat yapmadan kabızlığı önler.

- Taze incir kabızlığı giderir. Kuru incirler akşamdan suya konup yumuşatılarak sabahleyin aç karnına yenirse bağırsakların faaliyetini arttırır.

AKCİĞER HASTALIKLARI

- Andız otu kökü ezilip balla karıştırılarak yenirse akciğer kanamasına çok iyi gelir. Üzüm şırasının içinde bir ay bekletilen andız otu akciğer rahatsızlıkları ve vereme iyi gelir.

- Hıyar suyu akciğer rahatsızlıklarına iyi gelir.

- Melek otu akciğeri kuvvetledirir.

- Şalgam akciğer bronşların temizlenmesine yardımcı olur.

- Tarçın ağacı akciğerleri kuvvetlendirir.

CİNSEL GÜÇSÜZLÜK

- Badem, ilaç olarak cinsel güçsüzlüğe karşı kullanılır. Böyle durumlarda bir ay süreyle yemeklerden sonra yirmi adet tatlı badem yemek gerekir.

- Enginar cinsel gücü arttırır, vücudu kuvvetlendirir.

- Fındık, iktidarsızlığa iyi gelir.

- Havuç, cinsel güçsüzlükten şikayet edenlere sıkça önerilen bir bitkidir.

- İncir cinsel isteği arttırır. Bol miktarda yenilen incir iktidarsızlığa iyi gelir.

- Karabiber iktidarsızlık ve cinsel hastalıkların tedavisinde kullanılır.

- Kereviz iktidarsızlığa iyi gelir.

- Maydanoz erkeklerde ve kadınlarda cinsel isteğ arttırır.

BÖBREK RAHATSIZLIKLARI

- Adaçayı bir miktar kurutulup 1 litre suda kaynatılırak içildiğinde böbrek ve mesane rahatsızlıklarına iyi gelir.

- Anason tohumları toz haline getirilip, üzüm şırasına karıştırılarak içildiğinde böbrek taşlarını düşürür.

- Armut, böbrekleri çalıştırır.

- Arpa'nın suda kaynatılarak elde edilen sıvısı böbrek ve safrakesesi taşlarının sebebiyet verdiği ağrılara, karaciğer ve dalak hastalıklarına iyi gelir.

- Andız otu üzüm şırasının içinde bir ay bekletilip içilirse böbrek, mesane ve safra kesesi taşlarının oluşumunu önler.

- Domates, pırasa, armut ve üzüm safra ve böbrek taşlarına iyi gelir. Domates, sıcak aylarda bol miktarda yenilirse, böbrek ve kan dolaşımını rahatlatır. Domatesten tam olarak yararlabilmek için daima çiğ yemelidir.

- Hint safranı kökü ve çalısı kaynatılarak içildiğinde karaciğer ve safrakesesi rahatsızlıklarını giderir.

BÖCEK ISIRMALARI

- Adaçayı yapraklarından yapılan merhem, sivrisinek, arı sokmasında acıyı dindirir, kaşıntıyı önler.

- Andız otu yaprakları veya kökünün hayvan ısırma ve sokmalarında enfeksiyon oluşumunu önleyici etkileri vardır. Çok miktarda andız otu mide bulantısına neden olur.

- Çalı kavağı (ezilmiş) arı sokmalarında sokulan yere sarılırsa etkili olur. Zeytinyağı ile karıştırılarak elde edilen merhem yanıklara sürülürse şifa verir.

- Deve tabanı yaprakları ezilip merhem haline getirilerek yaraların, çıbanları, şişen ayakların ve böcek sokan yerlerin üzerine sarılırsa çabuk iyileşmelerini sağlar.

- Maydanoz tohumlarının ve yapraklarının kaynatılması ile elde edilen saf maydanoz suyu, arı ve haşarat sokmasında, sokulan yere sürüldüğünde ağrısını geçirir.

- Sarımsak rendelenmiş olarak yara, çıban ve zehirli hayvanların soktuğu bölgelere sarıldığında iyileştirici olur.
 
BOĞAZ RAHATSIZLIKLARI

- Adaçayı iyi bir baharat ve antibiyotiktir. Bal ve sirke ilave edilerek içilirse, boğaz ağrılarına karşı etkili olur.

- Ahududu çiçeğini kaynatarak yapılan ılık su banyosu, bademcik iltihaplarına iyi gelir.

- Ayva'nın suda bekletilmesi ile elde edilen şurupla gargara yapılırsa boğaz ilhitaplarına iyi gelir.

- Kara duttan yapılan şurup ağız ve boğaz iltihaplarını geçirir.

- Gül yaprakları ile yapılan çayla gargara yapmak boğaz iltihaplarında çok etkili olur.

- Hintyağı boğaz ağrısı hallerinde 20 gram içilip bir gün de oruç tutulursa şikayet konusu olan durumlar geçer.

- Ihlamur, sarmısak, frenk üzümü, dut boğaz ağrılarına iyi gelir.

- İncir sütle birlikte pişirilerek yenilirse nezleyi ve boğaz ağrılarını giderir. Göğsü yumuşatır.

- Kara kafes gargara yapıldığında, boğaz iltihabı ve anjine etkili olur.

- Kızıl yaprak kaynatılarak gargara yapıldığında boğaz iltihaplarını yok eder. Buruna çekildiğinde nezleyi geçirir.

CİLT BAKIMI VA HASTALIKLARI

- Anason tohumları'nın kaynatılmasıyla elde edilen sudan cilt bakımı için yararlanılır.

- Ardıç meyveleri dallarından yapılan merhem deri üzerine sürülerek ovulursa cilt hastalıklarına iyi gelir.

- Arpa unu hamur haline getirilerek yüze maske halinde sürülür. 2 saat bekletilir. Bu işlem sonucunda yüzdeki lekeleri yok olur.

- Aşk otu kökü kaynatılarak elde edilen sıvı yüzdeki lekeleri yok eder.

- Biberiye, merhem haline getirilerek vücuda sürülerse cildi güzelleştirir, kırışıklıkları giderir. 2 gram kurutulmuş biberiye yaprağı ve çiçeği bir tas içinde 20 dakika kaynatılarak, vücut yıkandığında güzelleştirir, pürüzsüz hale getirir.

- Havuç cilt kırışıklığına iyi gelir.

- Kuşkonmaz cilde canlılık verir. Bu bitki hava akımı olan havayı temizleyici etki yapar.

- Üzüm cildi güzelleştirir.

GÖZ RAHATSIZLIKLARI

- Ceviz yapraklarının kaynatılması ile elde edilen sıvının içine batırılan temiz bir bez parçası göz üzerine konursa, göz iltihaplanmalarını önler.

- Deve tabanı suda kaynatılarak pansuman yapılırsa deri ve göz kapağı iltihaplarını önler.

- Frenk maydonuzu göz hastalıklarına etkilidir.

- Gül yapraklarından yapılan çayla göz nezlesi ve kanlanmasında bu çayla göz banyosu yapmak çok etkili olur.

- Havuç gözleri kuvvetlendirir.

- Kavun göz nezlesine iyi gelir.

İSHAL

- Havuç, limon, nar ise ishale iyi gelir.

- Bir miktar kurutulmuş adaçayı 1 litre suda kaynatılırak içildiğinde ishale iyi gelir. Ahududu yaprakları ishal kesicidir.

- Arpa'nın suda kaynatılarak elde edilen sıvısı ishali önler.

- Böbrek ve safrakesesi taşlarının sebebiyet verdiği ağrılara, karaciğer ve dalak hastalıklarına, bronşit ve nezleye, cilt hastalıklarına, kansızlığa, raşitizm hastalığına iyi gelir. Kemik kireçlenmesini önlemesi en önemli özelliğidir.

- Böğürtlen ishale iyi gelir.

- Bademyağı başlı başına bir ilaçtır. Yumuşatıcı etkisi olduğundan küçük çocukların kabızlığını gidermek için bir kahve kaşığı kullanılırsa iyi sonuç alınır. Hem iç organlar için hem de cilt için çok yararlıdır. Yaralara sürüldüğünde acıyı dindirir.

BAŞ AĞRILARI

- Anason tohumları yakılarak dumanı solunursa baş ağrısını giderir.

- Ardıç'ın rendelenmiş meyveleri sirke içine koyup bekletildikten sonra bir bezle alınıp üzerine sarılırsa baş ağrılarını giderir.

- Ayçiçek yağı içilmez ama gargara olarak kullanıldığında uykusuzluk, kronik baş ağrısı ve asabiyete iyi gelir.

- Ihlamur çayı çiçeklerinden elde edilen ıhlamur ruhu baş ağrısını keser.

- Karabiber tarçınla karıştırılarak kullanılırsa baş ağrısını giderici etki yapar. Ihlamurla kaynatılınca da sancı kesici etkisi vardır.

- Limon suyu bir su bardağı kahve içine sıkılıp içilirse baş ağrısına etkili olur.

- Muzun içindeki magnezyum baş ağrısı ve kramplara karşı etkili olur.

- Nane çayı ve üzerlik otu baş ağrılarına iyi gelir.

KALP HASTALIKLARI

- Soğan, sarımsak kandaki kolestrolü dengelediği için kalp krizi riskini azaltır.

- Asma vücut yağlanmasına, kalp ve böbrek rahatsızlıklarına karşı çok etkilidir.

- Acı marul çiçekleri toplanır, bol şekerle iyice karıştırılır, güneşte kurutulur. Elde edilen bu lezzetli ilaç kalp hastalıklarına iyi gelir ve kalbi kuvvetlendirir. Bu ilçtan günde 1-2 kahve kaşığı alınabilir.

- Anason tohumlarını çiğnemek kalp çarpıntısını giderir.

HAMİLELİK

- Adaçayı, bazı annelerde bebeği emzirdikten sonra sütün akmaya devam ettiği hallerde göğüs ucuna aynı merhemden bir miktar sürülerek sütün kesilmesi sağlanır.

- Anasondan elde edilen yağ hormonları düzenler, anne sütünü çoğaltır.

- Frenk maydonozunun ezilerek yapılan merhem loğosa kadınların göğüslerindeki durmayan süt akıntısını ve iltihapları tedavi eder.

- Kimyon anne sütünü çoğaltır, balgam ve ter söktürür.

- Nohut emzikli kadınların sütünü arttırır.
 
Arkadaslar bugün cok üzüldüm, Türkiyede bulunan kiz kardesimle tel körüsmemizde birden aglamaya basladi ve bildirmek istemedigini ama artik dayanamiycani doktorlardan olumlu cevap almadigini ve Böbreginin birinin kücüldügünü ikincininde yüzdeyüz saglikli olmadigini ama ayin 22 sinde son tetikler yapilacagini ve ameliyat önerisi olabilcegini sögledi. Beynimden vurulmusa döndüm kücük kardesimde almanyada onlada konustum ,kendisi Alternetif tiba cok inanan bir kimse hemen arastirmalara baslamis okuduklarndan dolayi burda bulunan ot caylarindan yapilan karisimla böbrek kücülmesinde olaginüstü yardimci olan üc ot türünü bulmus, saat baya ilerlediginden (burda eczaneler ve Bio yani aktar gibi olan dükkanlar) erken kapandigindan sade tek bir otu alabilmis, Allahin cizdzdigi yola bakinki yarin esim trye ucuyor annesi rahatsiz onu görmeye , onunla yolluyalim dedik ama kapali kapilar önünde kaldik .. Türkce isimlerini arastirdik ama Istanbulda Aktarlarda bunlar varmidir bilmiyoruz ,bir kere daha kardesim bir ot aramisti yurtdisindan geliyor denmisti .. Lütfen bilen acil cevap versin esim ordanda alabilirmi ,simdiden ilginize tesekkürler....
Cok saskin ve üzüntülüyüm arkadaslar uzun yazdim kusura bakmayin ,bu otlar taze olmaliymis bildiginiz aktar varsa yazarmisiniz cok tesekkürler.

Isimleri:

Yahudi otu, yada Altinbasak

Yogurtotu, yada Cobansüzgeci

Akballibaba
 
Son düzenleme:
arkadaşlar aleo vera hakkında okadar şeyler ögrendinki sadece ölüme çaresi yok tarihçesi 5000 yıllık tarihçesi çok süper peygamber efendimiz özellikle çiçegini yani sarı sabır dedigimiz i gözlerinde kullanmış aleo vera ise bagışıklık siztemini güçlendiriyor cilttede çok etkili ölü hücreler de etkili hücre yeniliyici özelligi var tafsiye ederim herkese acil şifalar
 
merhaba ben aranıza yenı katıldım .bende prolaktın yukseklıgı var doktorum cok yuksek demıstı.ben suan bıtkı kullannıyorum ınsallah yararını gorurum bıtkıler hayıt tohumu aslan pencesı sarı kantaron cıvan percemı ve ısvec surubu .Ustelık hamıle kalınsa dahı bır zararı olmuyormus .Eger kullanıpda aranızda faydasını goren arkadaslar varsa lutfen ıletı yazarsa memnun olurum.herkese sımdıden tesekkurler.:CüvCüv:
 
ACI MARUL Eser element Potasyum Fosfor
(Lactuca virosa)
1. Yaşamsal önem taşıyan maddeler içerir.
2. Yağ metabolizmasını düzenler.
3. Felç riskine karşı korur.
4. Yapraklarından ve kökünden yapılan çay: karaciğer, dalak ve böbreklerin faaliyetlerini düzenler.
AHUDUDU C vitamini Potasyum Kalsiyum Demir Folikasit
(Rubus Idaeus) 1. Virüs ve bakterilere karşı korur
2. Tümör oluşumunu engeller
3. Kanı temizler,
4. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar.
5. Terletir ve İdrar söktürür.
6. Kabızlığı giderir.
7. Vücuda dinçlik verir.
AVOKADO Doymamış yağ asidi B6 vitamini E vitamini Potasyum Glutathion
(Persea americana) 1. Kalp ve Kan dolaşımı için birebir.
2. Kansere karşı koruyucu
3. Glutathion süper bir hücre koruyucusudur, (en iyi antioksidanttır)
4. Hücrelerin yaşlanmasını geciktirir.
5. Protein bakımından zengindir.
BEYAZ KIRMIZI LAHANA C vitamini B vitamini Kalsiyum
1. Bağışıklık sistemini güçlendirir
2. Stres semptomlarıyla savaşır.
BEZELYE Protein Magnezyum
1. Kolesterol düzeyini düşürüyor
2. Bağırsak kanser riskini azaltıyor.
BROKOLİ Magnezyum A Vitamini C vitamini Potasyum
1. Kansere karşı korur
2. Kasları güçlendirir.
CEVİZ FISTIK FINDIK B vitamini E vitamini Çinko Demir
1. Sakinleştirir
2. Uyumayı sağlar
3. Stresi azaltır.
ÇİLEK C vitamini Kalsiyum Potasyum
1. Bağışıklık sistemini güçlendirir
2. Metabolizmayı harekete geçirir.
DANA ETİ Demir Protein Potasyum
1. Soğuk algınlığı
2. Öksürük
3. Gribe karşı iyileştirici
DENİZ BİTKİLERİ Omega3 yağ asidi Pantothenik asit
1. Kolesterol düzeyini düşürür
2. Kalp krizi riskini azaltır.
DOMATES Likopen Folikasit Tyrosin
1. Likopen kansere karşı korur
2. Folikasit hücre yapımını uyarır.
3. Karaciğer hastalıklarına iyi gelir.
ELMA Pektin Bioflanovoid C vitamini
1. Kolesterol düzeyini düşürür
2. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
ENGİNAR Cynarin B vitamini C vitamini
1. Kan şekerine ve kalbi iyi gelir.
2. Cynarin Karaciğer ve Safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımını sağlar.
ERİK Potasyum Demir B vitamini
1. Vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlar enerji verir.
ESMER BUĞDAY Lysin Lezithin
1. Beyni ve sinirleri besler
2. Öğrenmeyi güçlendirir.
FASULYE Demir Kalsiyum B vitamini C vitamini Protein
1. Kan ve hücre yapımına yardımcı oluyor.
FRENK ÜZÜMÜ C vitamini Niasin Kalsiyum
1. Sinir ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor.
GREYFURT Folikasit C vitamini
1. Kan basıncını azaltır
2. Kan yapımını artırır.
HAVUÇ A Vitamini Selenyum
1. Sperm üretimini sağlıyor
2. Vücudu enfeksiyonlara karşı koruyor.
ISPANAK A Vitamini Folikasit Magnezyum E vitamini Manganez
1. Sinirleri güçlendiriyor.
2. Özellikle hamilelikte tavsiye ediliyor.
KABA ÖĞÜTÜLMÜŞ BUĞDAY B vitamini Demir Magnezyum
1. Bacak kaslarındaki krampları yok ediyor.
2. Uyku süresini azaltıyor.
KABA ÖĞÜTÜLMÜŞ ÇAVDAR Magnezyum Karbonhidrat B vitamini
1. Enerji sağlıyor
2. Stresi azaltıyor.
KAVUN Magnezyum Potasyum Kalsiyum
1. Vücuttaki su düzeyini ayarlıyor
2. İdrar oluşumunu artırıyor.
KEFİR Laktik Asit
1. laktik asit bakterileri Bağırsak enfeksiyonuna
2. Kabızlığa ve gaza iyi geliyor.
KEREVİZ Potasyum Sodyum Kalsiyum Magnezyum
1. Kabızlık
2. Mide ve Bağırsak sorunlarına karşı etkili.
KIRILMAMIŞ PİRİNÇ Protein Potasyum Kalsiyum Magnezyum
1. Mide yanması
2. Gaza karşı etkili.
3. Vücuttaki fazla suyu atıyor.
KIRMIZI ÜZÜM Phyto-östrojen Potasyum Kalsiyum
1. Yüksek tansiyona karşı iyi geliyor
2. Trombozları önlüyor
KİVİ C vitamini Karotionid Flavonoid
1. Zayıflatıyor
2. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
KUŞBURNU Likopen C vitamini E vitamini Demir
1. Soğuk algınlığı ve
2. Gribe karşı önleyici etkiye sahip.
KÜMES HAYVANLARI Protein Potasyum Magnezyum B vitamini Çinko
1. Baş ağrısı sorununa karşı etkili
2. Stresten arındırıyor.
LAHANA TURŞUSU Laktik asit B12 vitamini
1. Bakterileri ve Tümör oluşumunu önlüyor.
LİMON C vitamini Glucarate
1. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor
2. Mide kanserini önlüyor.
MANGO A Vitamini B vitamini Çinko
1. Cinsel enerjiyi yükseltiyor
MANTAR Sodyum Potasyum Kalsiyum Magnezyum
1. Kasları güçlendiriyor
2. Saç ve tırnakları besliyor.
MERCİMEK Çinko Aminoasit
1. Yorgunluğu gideriyor strese karşı etkili
MISIR Çinko Magnezyum B vitamini
1. Stresle savaşıyor
2. Bağırsak kanserini önlüyor.
MUZ Potasyum B6 vitamini Serotonin Magnezyum
1. Rahatlatıyor
2. Uyumaya yardımcı oluyor.
MÜRVER Potasyum B1 vitamini C vitamini
1. Terleten ve öksürüğü azaltan etkiye sahip.
2. Kabızlığa iyi geliyor.
NAR C vitamini Demir Potasyum Alkaloit Glikozit
1. İçerdiği bazı maddeler sayesinde kolesterol ve şekeri de dengeler
2. Kalp sağlığını korur, kalbi kuvvetlendirir,
3. Kanser hücrelerinin de gelişmesini engeller,
4. Yeşil çaya nazaran üç kat daha güçlü antioksidan etkiye sahiptir,
5. Meyve kabuğu alkaloit, tanen ve glikozitler içerir.
6. İshali keser, (şerit) bağırsak kurtlarını düşürür, Kanlı ishal de de kullanılır,
7. İdrar söktürücü, Kan yapıcı, Enerji verici ve Tansiyon düşürücü özelliği
8. Meyve kabuğu ekstresinin; güçlü virüs ve mikrop öldürme özelliği, cilt üzerindeki enfeksiyon ve yaraları iyileştirici özelliği vardır,
9. Meyve kabuğu tanenlerinin antioksidan ve anti-tümör etkileri de bilinmektedir,
PAPAYA Karotinoid Enzimler C vitamini
1. Kalp hastalıklarını önlüyor
2. Stresi azaltıyor
PATATES Mineraller C vitamini Protein Potasyum
1. Kansere karşı koruyucu
2. Vücudu toksinlerden arındırıyor.
PEYNİR Protein Sodyum Potasyum Kalsiyum
1. Kemikleri güçlendiriyor
2. Sinirleri koruyor.
PEYNİR SUYU Sodyum Potasyum Kalsiyum Laktik asit
1. Bakterileri Sindirim sistemi şikayetleri
2. Mide yanmasına karşı iyi geliyor.
PIRASA Allisin Çinko Manganez Selenyum
1. Kan basıncını düşürüyor
2. Kalbi ve damarları güçlendiriyor.
PORTAKAL B vitamini C vitamini Potasyum Kalsiyum Selenyum
1. Vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlıyor.
RAVENT Magnezyum Manganez Kalsiyum B vitamini
1. Sağlıklı kemiklerin oluşumuna katkıda bulunuyor.
REZENE C vitamini Uçucu yağlar Demir Potasyum Kalsiyum
1. Öksürüğü önlüyor
2. Vücuda oksijen alımını artırıyor.
RİNGA BALIĞI Omega3 yağ asidi Sodyum Potasyum
1. Damar sertliğini
2. Yüksek tansiyonu önlüyor.
SARIMSAK Quercetin Ajoene Allisin
1. Kansere karşı bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
SHIITAKE MANTARI Lentinan D vitamini
(Letinus edodes) 1. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor
2. Kanser oluşumunu engelliyor.
3. Kanı sulandırıcı,
4. Kolesterol düşürücü,
5. Tümör küçültücü,
6. Cinsel gücü arttırıcı etkilere sahip.
7. Lentinan maddesi Japonya'da anti kanserojen ilaç olarak tescil edilmiş.
SİYAH TURP C vitamini Kalsiyum Potasyum Demir
1. Bağışıklık sistemini
2. Kan dolaşımını güçlendiriyor.
SOM BALIĞI Omega3 yağ asidi D vitamini
1. Kemikleri güçlendiriyor
2. Meme kanseri riskini azaltıyor.
SOYA Omega6 yağ asidi E vitamini Protein E vitamini
1. Hücreleri koruyor
2. Kanser riskini azaltıyor.
SÜT Kalsiyum D Vitamini A Vitamini B2 vitamini
1. Kemik oluşumunu teşvik ediyor
2. Bağırsak kanserine karşı koruyor.
TOFU Protein Potasyum Kalsiyum Magnezyum
1. Metabolizmayı uyarıyor.
2. Kemik yoğunluğu için önemli.
TON BALIĞI Omega3 yağ asidi D vitamini Potasyum
1. İyot Kolesterol düzeyini düşürüyor
2. Sinir hücrelerini koruyor.
USKUMRU Omega3 yağ asidi D Vitamini B6 Vitamini B12 vitamini
1. İyot Kan basıncını düşürüyor
2. Moral yükselten etkiye sahip
YEŞİL-KIRMIZI BİBER Capsaicin A Vitamini C vitamini Çinko
1. Baş ağrısı
2. Migrene karşı koruyucu etkiye sahip
YOĞURT Kalsiyum Riboflavin B12 vitamini
1. Bağırsak kanserine karşı bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
YULAF Karbonhidrat Demir Magnezyum B vitamini
1. Enerji sağlıyor
2. Kas kramplarını önlüyor
3. İdrar söktürüyor.
ZEYTİNYAĞI Doymamış yağ asidi E vitamini
1. Kötü huylu kolesterol düzeyini düşürüyor
2. hücreleri koruyor
 
Aman Yarabbiii burası resmen bitki ansiklopedisi olmuş
ne güzel bilgiler var ya süper valla bayıldım artık bi derdim olduğunda hemen buraya bakacağım
mesela bunu mutlaka deneyeceğim umarım sinirlerime iyi gelir
Sakinleştirici : Havuç ve lahana suyunu karıştırın.
 
Son düzenleme:
$030820111399.jpg $030820111400.jpg $030820111401.jpg $030820111402.jpg $030820111403.jpg $030820111404.jpg $030820111405.jpg

Bu bitkileri tanıyanınız ya da emin olmasa bile bir tahmini olan varsa yazabilir mi lütfen..
 
X