Mutfak Püf Noktaları Hepimiz bir olalım :)

verdinaaz

hedef 65
Kayıtlı Üye
17 Ocak 2009
1.865
116
Arkadaşlar bir önerim var örneğin
Mutfakta banyoda evin herhangi bir köşesinde temizlik olsun başka şeyler olsun püf noktaları sırlarımızı yazalım olmazmı....
 
Vitrinlerde uzun süre duran kristal bardaklarınız için, en iyi temizleme yöntemi, karbonatlı su içinde biraz bekletip yıkamanızdır.
ınce cam bardakları yıkamak için, aniden sıcak suyun altına koymanız, çatlamalarına neden olabilir. Ocağın üzerinde soğuk su dolu kabın içine koyup, suyun ısınmasını bekleyin. Daha sonra temizleyin. Böylelikle olası ihtimale karşı, çatlamalarını engellemiş olursunuz. *Kavanozların içindekiler bittikten sonra, sakın atmayın. Kareli veya çiçekli bir kumaş alarak, kapak altlarına örtü yapabilir ve oldukça gösterişli bir kavanoz setine, zaman içinde sahip olabilirsiniz.
Şurup kutularının içinden çıkan kaşıklar, baharatlarınız için ideal ölçü kaşıkları olabilir.
Bayat ekmekleri elinizle un ufak edip, buzdolabı poşetinin içine biraz tuz serperek koyunuz. Derin dondurucunuzda uzun süre kalabilir. Köfte yapacağınız zaman ekmeğiniz hazır olacaktır.
Duvardan duvara halı kaplı bir eviniz varsa, leke olduğu zaman kesinlikle kendiniz silmeye çalışmayın. Özel yıkama makinanız yoksa veya özel leke çıkartma ilacınız, başınız daha büyük derde girecek ve leke yayılacaktır.
Aile büyüklerinizden eski resimleri alıp, güzel çerçevelerde kullanabilirsiniz. Hafif sararmış, eskimiş resimler, şimdi salonları süslüyor ve anılarımızı canlandırıyor.
Resim çektireceğiniz zaman, siyah-beyaz çektirip, küçük çerçevelere yerleştirebilirsiniz. Daha sade ve hoş duracaktır.
Sandıklarınızı; sehpa, kitaplık, bar ve daha bir çok amaçlı kullanacağınızı unutmayın. Eskimiş ve yıpranmış olmaları, sizi bu düşünceden vazgeçirmesin. Verniklenir veya patine boya ile değişik bir hale getirilir.
Bitmeye yüz tutmuş bazı mumlarınızı benmari usulü ile eritip, değişik renklerde mumlar yapabilirsiniz.
Sinmiş balık veya sigara kokularından, tütsülerle kurtulabilirsiniz. Hem koku gidecek, hem de mistik bir atmosfer sağlayacaksınız. Alışık değilseniz, ağır kokulu tütsülerden kaçınmalısınız.
Banyonuzda yarım kalan veya bitmeye yüz tutmuş hoş kokulu sabunlarınızı, bıçak yardımı ile veya rendeleyerek ayrı bir kapta tutabilirsiniz. Görüntüsü hoş olacak ve güzel bir koku banyonuzdan yayılacaktır.
ıster havlu, ister masa örtülerinizi canlandırın. Kenarlarına dantel örün veya hazır satılan dantel kenarlardan alıp diktirin.
Aynı renkten değil, uyumlu renklerden evinizde ufak değişiklikler yapın. *Ara sıra eskicileri gezin. Hiç ummadığınız, ama hoşunuza gidecek bir obje karşınıza çıkabilir. Fırsatı kaçırmadan değerlendirebilirsiniz.
 
Ezilmiş halılar
Halılarınızın ezilmiş yerlerini düzletmek için, ıslak bir bezle ılık ütüyü bu ezilmiş yerlerin üzerinde gezdirin. bu işlemi yaparken ütüyü çok fazla bastırmamaya çalışın. Ezilmiş olan kısımların dikleştiğini göreceksiniz. Gerekirse biraz da fırçalayabilirsiniz.

Çiçekleriniz bozuluyorsa
Evinizdeki çiçekler bazen böcek yüzünden kurur. Onların çiçek köklerini yemelerini önlemek için sigara külünden yararlanın. Çiçek köküne dökeceğiniz küller, böceğin hastalanıp ölmesini sağlar.

Koltukların tozunu alırken
Elektrik süpürgeniz yoksa ve koltuklarınızın tozunu almanız gerekiyorsa, şu yöntemi uygulayın. Tozunu alacağınız eşyanın üstüne nemli bir bez yayın, beze sopa ile vurarak tozunu çıkarın. Çıkan toz nemli beze yapışacaından hem oda tozlanmaz, hem de eşyalarınız tertemiz olur.

Güvelerden kurtulmak için
Güvelerin dolaplarınızı istila etmelerini önlemek için, büyükçe bir portakal alın, üzerine kabuğu görünmeyecek kadar sık biçimde karanfil batırın. Bu karanfilli portakalı giyecek dolabınıza ya da sandığın bir köşesine koyun. Böylece güveleri giyecek dolaplarınızdan uzak tutmuş olursunuz.

Tahta kapı ve çerçeve temizliği
Ellerinizin beyaz veya açık renge boyanmış kapı ve tahtalar üzerinde nasıl kötü izler bıraktığını bilirsiniz. Tahta eşyalar böyle kirlendiği zaman yapacağınız işlem şundan ibaret: Çiğ bir patatesi ortadan ikiye bölün ve lekeli yere hafifçe sürün.

Lekeler hemen yok olacak ve eşya eski haline dönecektir. Ayrıca tahta eşyayı temizlemek için şu yöntem de çok etkilidir. ıki çorba kaşığı çayı kaynar su içine atın. Su soğuduktan sora renkli kapı veya tahta eşyayı sünger yardımıyla bu su ile yıkayın. Yuşak bir bezle kurutun.

Paslı eşyalar
Makas ve bıçaklardaki pas lekesini çıkarmak için en iyi çare gazdır. Pas olan yeri birkaç defa gaza batırılmış bir bezle silin. Sonra da yünlü bir kumaş parçasıyla kurulayın.

Kahve dökülürse
Üzerinize veya halıya kahve dökülürse, lekeyi soğuk suyla ıslattıktan sonra hemen birkaç damla gliserin ile çitileyin.

Çivi çakmak için
Duvara büyük çivileri çakmak hiç de kolay değildir. ınsanı oldukça uğraştırır ve sıvanın dökülmesine de neden olabilir. Bunu önlemek için çiviyi çakmadan önce sabuna bulayın. Böylece çivi duvara kolayca girer.
 
ışte size mutfak eşyalarınızı uzun süre kullanmanın ipuçları: Gümüşlerinizi pamuklu kumaşla temizleyin, çelik eşyaları uzun süre suda bekletmeyin. Kristalleri dolaba yerleştirirken de arada mesafe bırakmayı unutmayın.

Porselen
Porselenlerinizi ateşle direk temas ettirmeyin. Çünkü ateş porselen üzerinde şok etkisi yaratır ve kırılmasına neden olur. Porselenlerinizi derin dondurucuya koyabilirsiniz ancak dondurucudan çıkartığınız malzemenizi oda sıcaklığında bir süre bekletmeden fırına koymayın.

Metal çatal ve bıçaklar, porselenin üzerinde iz bırakabilir. Porselenlerin üzerinde kalan çay ve kahve lekelerini porselen temizleme tozu ya da diş temizleme tozu yardımıyla çıkarabilirsiniz. Yıkama sırasında sıvı veya krem temizlik ürünleri kullanmayı tercih edin. Çünkü sert temizlik maddeleri ve tel porselenlerinize zarar verir.

Kurumuş yemek artıkları, porselenlerinizin dekorlarının zedelenmesine sebep olabilir. Bu yüzden yıkama işlemini yemek artıkları kurumadan yapın. Eğer porselenlerinizin desenleri altın rengindeyse bulaşık makinesi yerine elde yıkayın.

Kullandığınız su yüksek oranda kireç içeriyorsa, takımlarınızı kireç önleyici bir deterjanla yıkayın. Tabak ve fincanlarınızı üst üste koyarken aralarına ince bir kağıt yerleştirin. Çünkü tabağın altındaki sırsız kenar hamuru, sır ve altın dekorları zedeleyebilir.

Kristal
Kristalleriniz daima sıvı bulaşık deterjanıyla yıkayın. Yıkama sırasında kristallerin çizilmemesi için elinizdeki yüzükleri de çıkarın. Ağız kısımları bardakların en ince ve en hassas kısımları olduğu için bardakları ters çevirmeyin.

Kristallerinizi dolaba yerleştirirken parçaların arasında mesafe bırakın. Çünkü kristaller yüksek sıcaklıkta genleşip diğer parçalara değerek kırılabilir.

Gümüş
Gümüş, oksitlendiği ve karardığı için saklanmaya uygun değildir. Bu yüzden gümüşlerinizi sık sık kullanın. Gümüşlerinizi saklamak istediğinizde yassı ve kumaş kaplı kutuları tercih edin. Böylece aksesuvarlarınızı, toz ve kararmaya neden olan diğer kükürt kaynaklarından korumuş olursunuz.

Gümüşlerinizin rengini ve parlaklığını koruması için pamuklu bir kumaş ile temizleyin. Gümüşlerinizi kalorifer gibi ısı kaynaklarından uzak tutun. Gümüşlerinizi cilalarken aşındırmayan bir bez veya doğal kılları olan bir diş fırçası kullanın. Gümüşlerinizi sıvı deterjan kullanarak sıcak suda yıkayın. Bulaşık makinesi yerine elde yıkamayı tercih edin.

Eğer bıçaklarınızın ağzı paslanmaz çelikten yapılmış ise diğer gümüşlerinizle birlikte yıkamayın. Çünkü üzerlerinde siyah noktalar oluşabilir. Bulaşık makinesi kullanmak zorunda kalırsanız gümüşlerinizi yemek takımlarınızın uzağına yerleştirin ve makine kurutma programına geçmeden eşyalarınızı makineden çıkarın. Tuz da gümüşün oksitlenmesine sebep olur. Eğer sürekli kullanmıyorsanız, tuzluk ve biberliklerinizin içini kaldırmadan önce boşaltın.

Çelik
Çelik takımlarınızı leke olmaması için uzun süre suda bekletmeyin. Temizliği sıcak ve köpüklü suyla yapın. Eğer bulaşık makinesinde yıkayacaksanız yumuşak bir deterjan kullanın.
 
X