Kronickcim doğru maalesef bazı doktorlar nedense hala tavsiye etmiyor bu aşıyı. Mutlaka araştırılmalı.
PREVENAR adlı aşıyı oğluma 3. dozu vurduracam. Aslında bu aşı sadece menenjit aşısı değil. Asıl Pnömokok (zatüre aşısı). Ama zatürenin sebep olduğu (menenjit dahil) bir çok hastalığa karşı da koruyucu.İmkanınız varsa mutlaka yaptırın.Amerika'da bu aşıyı doğar doğmaz yapıyorlar burada da 2 aydan itibaren (Konjuge aşı olan) yapıyorlar. (Ayrıca HEMOFİLUS İNFLUENZA B AŞISI (HIB) MENENJİT AŞISI' nıda ayrıca yaptırmıştım.)
Aşağıda bulduğum açıklamayı paylaşıyorum.Kronick teşekkürler hatırlattığın için çünkü gerçekten önemli bir konu.
PNOMOKÖK (ZATURE AŞISI)
PNOMOKOK hemen her yaşta ama daha çok çocukluk çağında üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları (bronşit ve zatüre) ile orta kulak iltihabı ve hatta menenjit yapan bir bakteridir. Bu bakteri de birçok diğer bakteri gibi solunum yolu ile bulaşıp önce üst solunum yollarında yerleşir ve kolonize olur (gruplar oluşturur). Buradan doğrudan akıntı yoluyla veya kan yolu ile akciğerlere giderek zatüreye neden olurlar.
Bazen de kan yolu ile bulaştığı yer akciğerler değil beyin zarları olur ki biliyorsunuz bu durumda ortaya çıkan hastalık menenjittir.
Pnömokoklar çok fazla antibiyotik kullanımı nedeniyle giderek daha dirençli olmaktadırlar. Özellikle dirençli pnömokok menenjitleri ağır seyretmekte ve sekel bırakmaktadır.
Ülkemizde pnömokok aşısı rutin olarak yapılmamaktadır. Ancak yakın zamana kadar sık enfeksiyon geçirenlere, bağışıklık sistemi yetmezliği olanlara, astımlılara, bazı kan hastalıkları nedeniyle dalağı alınanlara, uzun süre yüksek doz kortizon ilacı kullanması gerekenlere mutlaka yapılması önerilmekteydi. Artık giderek daha sıklıkla pnömokok aşısı yapıldığını hatta üniversite kliniklerinde sağlam çocuklara bile önerilebildiğini görüyoruz.
Aşı yapılma yeri: Kas içi enjeksiyon şeklinde bacak ön yüzü veya kola yapılır.
Aşı zamanı: Ülkemizde bulunan iki pnömokok aşısı çeşidinden birisi sadece 2 yaştan itibaren tek doz olarak yapılmakta olup koruyuculuğu 5 yıldır (Polisakkarit aşı). Diğer bir aşı çeşidiise 2 aylıktan itibaren uygulanablmekte olup dozu,aşının yapılmaya başlama yaşına göre değişkenlik gösterir. (Konjuge aşı).
YENİ BİR AŞI: PREVENAR
Ülkemizde Pnömokok adlı bir bakteriye karşı Prevenar® (konjuge pnömokok aşısı) adı ile yeni bir aşı piyasaya çıktı. Bu güne kadar sadece 2 yaşından sonra yapılabilmekte olan pnömokok aşısı artık 2. aydan itibaren karma aşılarla birlikte yapılabilecek. Ayrıca aynı aşı 9 yaşa kadar da kullanılabilmekte ve bu aşı ile aşılananların boğazlarında pnömokok bakterisi taşıyıcısı olmaları da önlenebilmektedir.
Bugüne kadar ülkemizde sadece 2 yaşından sonra yapılabilmekte olan pnömokok polisakkarit aşısı (PPV23, piyasa adı Pneumo 23, Aventis Sanofi) vardı.
Pnömokok nedir?
Streotococcus pneumonia (ne zor değil mi?) özellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda birçok ciddi enfeksiyonlara neden olabilen bir bakteridir. Bu enfeksiyonlar arasında yumuşak doku ve eklem iltihapları, sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit, zatüre ve menenjit de vardır. Özellikle menenjit sonunda felçler ve kalıcı işitme kayıpları görülebilmektedir. Günümüzde çok sayıda antibiyotiğin bilinçsiz kullanımından dolayı bu bakterilerde de antibiyotiklere direnç gelişmekte ve bu hastalıkların tedavisi giderek zorlaşmaktadır. Dolayısı ile koruyucu hekimlik yani aşılamanın önemi bir kez daha ön plana çıkmaktadır.
Pnömokok bakterisi aksırık öksürük vs ile damlacık enfeksiyonu ile kolaylıkla bulaşabilmektedir. Özellikle süt çocukları ve oyun çocukları risk altındır.
Her zamanki gibi korunma için en iyi yol aşılamadır.
Kimler Aşılanmalı?
Aslında 2 ayın üzerinde olup aşı zamanı gelen her bebeğin aşılanabilmesi en idealidir. Aşılamaya bence engel olacak tek şey aşının fiyatıdır. Ancak ülkemizin ekonomik şartları göz önüne alındığında bu aşıya çocuklarımızın maalesef çok az bir kısmı ulaşabilecektir.
Aşı zamanı:
İki olasılık var:
1- Süt çocukluğu döneminde aşılamaya başlanıyorsa, 2, 4, 6. aylarda karma aşı ile birlikte aşılama ve 12–15. aylar arasında tekrar dozu.
2- Süt çocukluğu döneminde aşılanmamış 2 yaş üzeri çocuklar için ise bazı durumlarda aşılama önerilmektedir. Bu durumlar: Kreşe gidenler; orak hücreli anemisi olanlar; AIDS hastaları, dalak hasarı ve hastalığı olanlar; şeker hastalığı, kanser vb bağışıklık sistemi zayıflatan hastalığı olanlar; kronik akciğer ve kalp hastalığı olanlar.
Kimler aşılanmamalı?
Daha önce konjuge pnömokok aşısı olduğunda ciddi, hayati alerjik reaksiyon geçirenler aşılanmamalıdır.
Konjuge pnömokok aşısının yan etkileri nelerdir?
Her 4 aşılamadan birinde aşı yerinde şişlik kızarıklık ve ağrı olmaktadır.
Her 3 aşılamadan birinde ise orta şiddette ateş görülmektedir.
Bu yan etkiler için aşı yerine soğuk kompres yapılması ve ateş düşürücü şurup veya fitiller verilmesi yeterlidir