Hedef; Çoğul Değil Tekiz Gebelik Olmalı

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.018
30.375
60
Günümüzde tüp bebek tedavisi, uzun yıllar bu beklenti içinde olan ebeveyler için umut veren bir yöntem. Bunca beklemenin ardından karşılaşacakları başarısızlıklar ise tam anlamıyla psikolojik olarak çökmeleri anlamına geliyor.

Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Hakan Özörnek, tüp bebek yönteminde esas önemli olanın ikiz ya da üçüz bebek yapmak olmadığını, hedefin tekiz bebek olduğuna dikkati çekti.

Dünyada ve Türkiye’de tüp bebek tedavisinde başarı oranını hızlı bir artış göstermesine rağmen, bazı tüp bebek merkezleri kendi bilgi ve imkânlarına güvenemeyip başarısız olmamak, hamileliği garanti altına alabilmek için çok sayıda embriyoyu yani döllenmiş yumurtayı kadın rahmine yerleştirdiklerini vurgulayan Dr. Özörnek; “Ancak, üçüz ya da dördüz bebeğe hamile kalan kadın, beş veya altıncı ayda bebekleri taşıyamıyor ve hepsini düşürüyor. Bu durum ise gerek anne-baba adayı üzerinde gerekse yakın çevrelerinde travmatik etkiye neden olmaktadır. Tüp bebek uygulamalarında anne rahmine yerleştirilen embriyo sayısının üçten fazla olmaması gerekir.

Bugün bazı ülkelerde gebe kalma olasılığı yüksek görünen genç kadınlarda 2 hatta 1 embriyodan fazla transfer yapılması yasaklandı. Ülkemizde ise çok yakın zamanda yönetmeliklerde yapılan değişiklikler ile transfer edilebilecek embriyo sayısı özel durumlar dışında 3 ile kısıtlanmıştır. Tüp bebek uygulamasını yapan doktorlar, ebeveynleri çok iyi değerlendirilmeli ve tek embriyo ile hamileliği sağlamalıdır” dedi.

kaynak:kadinvizyon.com

kesinlikle katılyıorum.. ben 25 yasında tüp bebek yaptırdım..ve bana 4 tane embriyo transfer etttiler.o günlerde fazla bilinçli olmadığım için karşı çıkmadım.. embriyoların 3 tanesi tuttu.ama 5. ayda rahim açılmaya başladı.halk arasında bilinen tabirle rahime dikiş atıldı.bu andan itibaren hiç kalkmadan yattım.ancak 6.aydadoğum gerçekleşti.ve 1 kilonun altında doğan 3 prematüre bebek.ve uygulanan tedaviler sonucu oğlumun biri görmüyor...bence yasımın genc olması nedeniyle embriyo transferi yapılırken bu kadar cok embriyo verilmemeliydi...

hadi siz gençtiniz, tecrübesizdiniz bilmiyordunuz, bunu yapanlar nasıl yaptılar peki, bu kadar vicdansızlık olur mu ya!!!

keşke fetal redüksiyon yaptırıp, 3 üz gebeliği 2 ye indirgetseydiniz..
Düşünün ki rahim içi bir gebelik için dizayn edilmiş..
Çoğul gebeliklerde bu risk her zaman vardır.Doktorunuz sizi uyarmadı mı?
Rahim ağzına dikiş atılması (mc donald denir) % 100 koruyucuuk sağlamaz..
4 embriyo verilebilir.Embriyo kalitesi kötü olarak gözlenmişse bu yapılabilir.
Embriyo kalitesi düşük olan bir hastaya, 2 embriyo verilmez.Bu şans azaltır çünkü..
Sanıyorum fetal redüksiyon yani 3 ten ikiye indirgeme konusunda duygusal davrandınız...
Geçmiş olsun..Ne demem gerekiyor bilemedim..Üzüldüm çünkü..:çok üzgünüm:

Arkadaşlar ben 29 yaşındayım.Eşimde 39 yaşında.Bizde 5 yıldır evliyiz.Tüp bebek tedavisine başlıycaz hayırlıysa inş.ancak ben hani ilerde kardeş isteme durumu olmasın çocuk yalnız olmamalı diye iki embryo transfer edilmeli diye düşünüyorum hani ikiside tutarsa iki evlat olur.biri tutmazsa biri tutar diye düşünüyorum sizin fikriniz nedir ?Tabi rahim yapısı dokrora sorulmalı taşıyabilecek kapasite varmı diye.

selam kızlar bende ikiz bebek isteyenlerdenim.ama doktorum yaşım genç olduğu ve tutma olasılığı yüksek diye 2 embriyo transfer etti,sonuç negatif.en azından biri tutsaydı:KK43:(( ama şunu anladım doktorum çok bilinçliydi...maalesef bende şans yokmuş:çok üzgünüm:

ilkinde 3 tane transfer ettik ama çokta istemiye istemiye.ben 2 dedim eşim 3 olsun dedi.çok ısrar etseydim 2 tane ederdik ama bu sefer tutmasaydı suçluluk hissederdim.tuttu ama düşük oldu.2.denememizde yine 2 istedim eşim 3 dedi bende ALLAHA dua ettim RABBıM sen hayırlısını ver dedim ve dr 2 tanesi döllendi dedi.çok sevinmiştim.çok şükür tuttu.ama ikizmi tekizmi bilmiyorum.cuma günü öğrenecem.hayırlısı olsun ama gönlüm tekten yana.RABBıM hayırlısını versin tabi.

işte bu yuzden doktorum bana 2 embrıyo transfer etmıstı
hAMILE kaldım fakat 2.5 aylıkken kalbı durdu hayırlısı olsun rabbım nasıp edınce edıyor 3 olupta saglıklı dohgan bebeklerde var

bende tekiz gebelikten yanayım çünkü aşılama sonucu 25 haftalık ikizlerimi kaybettim ilk tüp bebek denemesinde 4 embiriyo transfer edeceklerdi dehşete kapıldım nası yani dedim masada 3 tane olmasına karar verdim ama bu bile tedirgin etti beni çünkü 3 taneyi taşıyamayacağımı biliyorum. dr.ların bu konuda insaflı olması gerekiyor ve çok bilinçli yurt dışında her seferde sadece 1 embiriyo transfer ediyorlarmış yanımdaki kadına 5 tane transfer etmişler ! şoka girmiştim duyunca buna birilerinin dur demesi lazım diye düşünüyorum bebek ölümlerinin sakatlıklarının ve pramatüre bebeklerin olmaması için.......

X