• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Haydi kizlar kelime hazinemizi genişletelim

• Konu Sahibi Konu Sahibi EU3
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
aklıma gelenleri sıralayım çoğunluğu yabancı dilden türkçemize geçmiş kullanılan kelimeler:

Ajitasyon ........ tahrik etme kışkırtma
Agresif ........... saldırgan, sinirli
ambians..........ortam, atmosfer
Spesifik............. belirgin
Dejenerasyon.....dejenere olma, yozlaşma
demogoji.......... laf ebeliği
...............................ajitasyon edici bi yapıya sahibim........... damarına basıldı mı çok agresif oluyor..............sen gelince ambians bozuldu.................spesifik bir yüz yapısı var.............açtığım konuyu dejenere etmeyin-tatlicadiarzu- demogoji yapma lan:roflol:

imtina.......Kaçınma, sakınma, çekinme.

müdahil......1 . Karışan.
2 . hukuk Davaya müdahale eden:
"Müdahil avukat."-
imtina özenme anlamında kullanılan cümleler duymuştum ama... mesela yemeklerimi imtina ile yaparım gibilaelaelaelaelaeneyse cümle kurayım............konuşurken imtinalı davranıyorum............. çok müdahil biri...........müdahil avukat ıııı müdahil avukat iştekaydirigubbakcemile3

bülent ersoy ablamdan müsadeyle...........sengözlerimebaksanab

fevkalade :olağanüstü güzel olan
beynelmilel : uluslararası
muhal : imkansız,mümkün olmayan,boş laf
saki : sulayan,su veren
mütevellit :sebebiyle,sonucunda anlamında
mütemadi :daima,devamlı
tetdik :inceleme,araştırma
ihtiyari :mecbur olmayan, isteğe göre
fevkaladenin fevkinde:................................????
kızz tetkik değil mi o kelime...... aman bu çok uzun bi dahakine bu ve bundan sonrakileri cümle kuracağım.. kullitaaaaaa nerdesin sende cümle kur... bakan tüm arkadaşlar katılıjn sizde cümle kurun hadi beyaaadelikafadulden bende bir kelime söyleyeyim... ..OTANTİK= ORJİNAL (ASIL ANLAMI) BUNUN DIŞINDA BÖLGESEL YÖRESEL ANLAMIMA DA GELİYOR.... CÜMLE= OTANTİK BİR RESTAURANT TA YEMEK YEMEYİ TERCİH EDERİM.......

BİR KELİME DAHA SÖYLEYEYİM..efsun= koruyucu büyü... ben efsunluyum:)))))))deermişim....

bu arada kıslar bişey soracağım bilen varsa cevaplasın lütfen... mihrak ne demek diye baktım anlamı "odak" mış.. iç mihrak dış mihrak bu kelimeyle alakasız anlamları olan kelimeler anladığım kadarı ile... tam olarak anlatan bulamadım net ten bilginiz varsa paylaşın:)))

bu arada kıslar bişey soracağım bilen varsa cevaplasın lütfen... mihrak ne demek diye baktım anlamı "odak" mış.. iç mihrak dış mihrak bu kelimeyle alakasız anlamları olan kelimeler anladığım kadarı ile... tam olarak anlatan bulamadım net ten bilginiz varsa paylaşın:)))

dış mihrak yanlış bir kullanım değildir ama.. güç manasına bir atıf vardır orda..

sağol canım.... anaaam dogmatikle ilgili cümle kuramadım-tatlicadiarzu- kurabilecek olan kursun be yaa....

dogmatik davranış olabilir, yani eski fikirlere bağlı kalarak oluşturulan, değiştirilmeyen yenilenmeyen davranış.. dogmatik bakış açısı da olur..
eskiye bağlılığı ifade eder daha çok ama gelenekselkcilik gibi diildir mesela.. gelenekselde olumsuz bir anlam bulunmaz..dogmatiğin daha körükörüne bir havası vardır..
biraz karışık mı oldu :)

dış mihrak yanlış bir kullanım değildir ama.. güç manasına bir atıf vardır orda..
dış mihrak ı az çok biliyorum.. dış mihrakların oyununa geldik falan gibi cümleler den anladığım kadarı ile baktım net ten gerçi de.. ortalığı karıştıran falan gibiymiş işte.. dış güçlerin oyununa geldik falan gibi ya da...burada ki güç te kargaşa oluşturan anlamında....iç mihrak tam ne anlama geliyor acaba.. o da içten kargaşa çıkaranlara mı deniyor ki??

Son düzenleyen: Moderatör:
dogmatik davranış olabilir, yani eski fikirlere bağlı kalarak oluşturulan, değiştirilmeyen yenilenmeyen davranış.. dogmatik bakış açısı da olur..
eskiye bağlılığı ifade eder daha çok ama gelenekselkcilik gibi diildir mesela.. gelenekselde olumsuz bir anlam bulunmaz..dogmatiğin daha körükörüne bir havası vardır..
biraz karışık mı oldu :)
ha eski kafalı gibi bişi mi-tatlicadiarzu- geleneksel olur o da galiba.... ee ya ne pekikafamçokkarıştı

ha eski kafalı gibi bişi mi-tatlicadiarzu- geleneksel olur o da galiba.... ee ya ne pekikafamçokkarıştı

eski kafalı ile paralel tabi anlamı ama eski kafalı biraz daha dar bi çerçeve çizer
dogmatikte belirgin olan şey sorgulamadan kabul etme, bu iyi midir kötü müdür faydalı mıdır die düşünmüyosun; bana göre böle olmalı diosun körükörüne inanıyosun.. atgözlüğü gibi de denebilir yerimseniben
aslında teknik olarak zıttı bilimsel düşüncedir..bilimsel düşünce ile dogmatik düşünce karşıt kavramlar yani..

imtina özenme anlamında kullanılan cümleler duymuştum ama... mesela yemeklerimi imtina ile yaparım gibilaelaelaelaelaeneyse cümle kurayım............konuşurken imtinalı davranıyorum............. çok müdahil biri...........müdahil avukat ıııı müdahil avukat iştekaydirigubbakcemile3

itina......... Özen:
"Büyük bir itina ile yalancı dolma doldurdu."

imtina........... Kaçınma, sakınma, çekinme.

İtina ile yemek yapmaktan imtina etmezsin.

Cümlelerini tetkik ettiğimde - fekaladenin fevkinde olduğunu gördüm.sırnaşık şey Kelimeleri yanlış kullanmaktan imtina ediyorum. kafamçokkarıştıYani itina gösteriyorum ama ortaya dogmatik fikirler çıkıyor. kaydirigubbakcemile3

eski kafalı ile paralel tabi anlamı ama eski kafalı biraz daha dar bi çerçeve çizer
dogmatikte belirgin olan şey sorgulamadan kabul etme, bu iyi midir kötü müdür faydalı mıdır die düşünmüyosun; bana göre böle olmalı diosun körükörüne inanıyosun.. atgözlüğü gibi de denebilir yerimseniben
aslında teknik olarak zıttı bilimsel düşüncedir..bilimsel düşünce ile dogmatik düşünce karşıt kavramlar yani..
hah gözünü sevdiğim şimdi olduŞeniz anladım sağol hatın kızııımmŞeniz

itina......... Özen:
"Büyük bir itina ile yalancı dolma doldurdu."

imtina........... Kaçınma, sakınma, çekinme.

İtina ile yemek yapmaktan imtina etmezsin.
hee aslında itina değil de imtina sanki öle kullanılıyor gibi geldi amma neyse...kızlar hepiniz fevkaladenin fevkiindesiniz.. itina ve imtina ile öpüyorum sizlerikaydirigubbakcemile3alakaya musakkakaydirigubbakcemile3kaydirigubbakcemile3

Cümlelerini tetkik ettiğimde - fekaladenin fevkinde olduğunu gördüm.sırnaşık şey Kelimeleri yanlış kullanmaktan imtina ediyorum. kafamçokkarıştıYani itina gösteriyorum ama ortaya dogmatik fikirler çıkıyor. kaydirigubbakcemile3
benim cümlelerimimisengözlerimebaksanabaman efenim estağfirullahkaydirigubbakcemile3aynen kelimeleri kullanırken çok imtinalı davranıyorum... kızların ağzına nükte vermeyim diyekaydirigubbakcemile3 dogmatik değil canım fevkaladenin fevkiinde tasalanma canım-tatlicadiarzu-

teşbih............................Benzetme:
"Eskilerin şiirde pek bol kullanmaktan hoşlandıkları elemanlardan birisi de teşbihti."-

teşbihte hata olmaz............1 . benzetme yapılırken bundan alınılmamasını istemek için kullanılan bir söz.
2 . benzetme yapılırken dikkatli olunmalıdır anlamında kullanılan bir söz.

ekstrem.............................Aşırı--Uç--Sıra dışı

örselemek..........................1 . Yıpratmak, eskitmek, hırpalamak, zedelemek:
"Geçen zaman beni örseledi."- R. Mağden.
2 . mecaz Gücünü azaltmak, canlılığını gidermek, sarsmak:
"Naciye Hanım, kalkık kaşlarıyla başını sallayarak meclisin sükûtunu örseledi."-

Yeshilciğim niyetim seni örselemek değil kaydirigubbakcemile- lütfen itina ile imtinayı karıştırmamaya itina göster veya imtina etmeye çalış.kaydirigubbakcemile3 Beni ekstrem örnekler vermek zorunda bırakma.kafamçokkarıştı

** Ambians..........ortam, atmosfer
hamaset................... yiğitlik - kahramanlık - cesaret
devalüe......................... değeri düşürülmüş
müessiriyet................... etkinlik

fevkalade :olağanüstü güzel olan
beynelmilel : uluslararası
muhal : imkansız,mümkün olmayan,boş laf
saki : sulayan,su veren
mütevellit :sebebiyle,sonucunda anlamında
mütemadi :daima,devamlı
tetkik :inceleme,araştırma
ihtiyari :mecbur olmayan, isteğe göre
fevkaladenin fevkinde:................................????
manidar...............anlamlı
imtina.......Kaçınma, sakınma, çekinme.

müdahil......1 . Karışan.
2 . hukuk Davaya müdahale eden:
"Müdahil avukat."-
Ajitasyon ........ tahrik etme kışkırtma
ambians..........ortam, atmosfer
Spesifik............. belirgin
Dejenerasyon.....dejenere olma, yozlaşma
demogoji.......... laf ebeliği
müşkülpesent = titiz demek hanımlar
amiyane......kibarca olmayan-bayağı-sıradan
amiyane tabirle:...halk ağzı ile

dogmatik:1 . Felsefe ve din dogmalarının mantıksal ve sıralı bir yolla ortaya konuluşu.
2 . sıfat, felsefe Deney bilgisini, deneye dayanan kanıtları hiçe sayarak kanılarını inanç öğretilerinden çıkaran (düşünce biçimi), inaksal.
mihrak.........odak
efsun...........büyü
itina.............özen

teşbih............................Benzetme:
"Eskilerin şiirde pek bol kullanmaktan hoşlandıkları elemanlardan birisi de teşbihti."-

teşbihte hata olmaz............1 . benzetme yapılırken bundan alınılmamasını istemek için kullanılan bir söz.
2 . benzetme yapılırken dikkatli olunmalıdır anlamında kullanılan bir söz.

ekstrem.............................Aşırı--Uç--Sıra dışı

örselemek..........................1 . Yıpratmak, eskitmek, hırpalamak, zedelemek:
"Geçen zaman beni örseledi."- R. Mağden.
2 . mecaz Gücünü azaltmak, canlılığını gidermek, sarsmak:
"Naciye Hanım, kalkık kaşlarıyla başını sallayarak meclisin sükûtunu örseledi."-

Malumatfuruş bir kadın olarak-konuya müdahil olmaktan imtina edemiyorum.kaydirigubbakcemile3 Efsunlu gözlere vuruldum diye beni örseleyenlere karşı agresif oluyorum. :kızgın:Bu ambianstan mütevellit hamaset gösterip-beni naçar bırakanlara-amiyane tabirle hodri meydan diyorum. şakkıdıMütemadi tetkikler sonucunda-müessiriyetimizin fevkalade olduğuna kanaat getirdim.:lepi: Spesifik olarak KK sinerjisini çok manidar buluyorum.a.s Dogmatik fikirli mihrakların-demogoji ve ajitasyonları ambiyansımızı bozamaz.:oklava: Her ahval ve şeraitte müessiriyetimize sahip çıkacağım.:hooray: Ekstrem teşpihlerim için affınıza sığınırım.:nazar::enbuyukkk:

şerait............. Şartlar, koşullar:
ahval.............. Durumlar, hâller, vaziyetler: Davranışlar. Olaylar:
naçar.............Çaresi olmayan, çaresiz Zavallı, düşkün.
naçar kalmak.. çare, çıkar yol bulamamak:
sinerji............ 1 . Artı güç.
2 . Görevdaşlık.
3 . Bir işi yapmak ve sonuçlandırmak için varılan ortak istek, güç.

sinerji yaratmak... bir sonuca katkısı olabilecek birkaç etkeni bir arada harekete geçirerek güç elde etmek.

malumatfuruş..... Bilgiçlik taslayan:

vayyy küllitaciğim coşturmuşsun kıızzzz:roflol::roflol:oturup düşünmeye üşenmesem görürsün sen cümle kurmayı:dilcikar:

Back