• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hava hostesliği hakkında bilgisi olan var mı???

• Konu Sahibi Konu Sahibi EU2
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
E

EU2

Ziyaretçi
Arkadaşlar hava hosteliği hakkında bilgisi olan varsa beni bilgilendirirmisiniz?
Seçimlerde fiziğe dış görünüşe ne kadar bakıolar aranızda hostes olan var mı?

canım en buyuk hayalımdı.ama babam ıstemedı.ben sensız yapamam.gıdıyorlar 2-3 gun dıye.boy fızık dıl onemlı.sıkı sınavlardan gecılıyor.

hostes değilim ama akrabalarım var
boyuna kilona fiziki özeliklerine bakıyorlar (tırnak bakımından makyajına saçına kadar) türkçenin düzgünlüğüne artı yabancı diline bakıyorlar
çok zevkli aynı zamanda çok zor bir iş. amerikada 5 yıl bu mesleği yapanların mahkemede şahitliği kabul edilmiyormuş artık sen düşün.
iyi para kazanıyorlar her yeri görüyorlar ama aile hasreti çekiyorlar çünkü gittikleri zaman 1 hafta 10 gün gelmiyorlar tatilleri belli olmuyor. en kötüsüde evlenmek için ya kaptan ulmak zorundasın yada host normal işi olan erkek evinde duramayacağı için kabullenemiyor anlayacağın evlenemeyen çok benim bildiğim bu kadar birde bu hosteslik kursları biraz aldatmacaymış işe yerleştireceğiz diyorlarmış fakat yapmıyorlarmış yada 1 - 2 kişiyi iş sahibi yapıyorlarmış
çok istiyorsan umarım olursun

Evet benim okuduğum kadarıyla seçimler hiç belli olmuyor diyolar. Yani kimine hiç ingilizce sormuyolarmış direkt türkçe havadan sudan sorup geçiriolarmış. Bu heralde biraz da şans işi. Çok zor bir iş ama bana çok cazip eğlenceli geldi açıkçası. Olmayı çok isterim. Ama sanırım senin dediğine göre ya iş ya eş durumu da ortaya çıkıyor burda fisfisfis Ehh biras da kafası karışıyor insanın. Peki tatil durumları nedir? Ben açıkçası ayrıntılı bilgi sahibi olmak istiyorum ki ailemi bu isteğimi belirtebileyim! Peki biliyormusun her sene seçmeler yapılıyo mu?

Ben 3 sene boyunca hosteslik yaptım. THY ve KTHY da çalıştım... Bu konuda her türlü sorunu cevaplayabilirim. Sanırım öncelikle nasıl hostes olunur? Aranan özellikler nelerdir diye soruyorsun...

Benim girdiğim dönemde Üniversite mezunu olmak, Yabancı dil bilmek ve fiziksel özelliklerin uygun olması ( özellikle boy ve kilo oranı ) belli bir yaş sınırını geçmemek hostes olmanın kriteriydi.

Tabiki iş bu kadarla bitmiyor. Başvuru için gerekli evraklarımı tamamladıktan sonra verdiğim fotoğraflı cv nin cevabını bekledim ve görüşme için çağırıldım.
Öncelikle bir ön görüşme yapıp fiziksel özelliklerini, konuşmanı, oturup kalkmanı, iletişim yeteneğini .. vb değerlendiriyorlar. Bundan olumlu not aldıysan sınava çağırılıyosun. Yabancı dil ve genelkültür olmak üzere 2 tür yazılı sınava giriyosun. Sınavlardan geçerli not aldığında bir görüşmeye daha çağırılıyosunki bu görüşmede Baş hostes, Uçuş İşletme Başkanı ve bilumum kodamanlarda oluyor :) Burdan da okeyi aldığında kabul ediliyorsun ve ikinci etap başlıyor...şakkıdı

Bu arada hemen bikaç ipucu vermek istiyorum:
Dış görünüş ne kadar önemli olsada illa çok güzel olmak değil ama sempatik olmak önemli bir faktör. Görüşmelere giderken etek-ceket takım giymeni öneririm. Günü modasına uygun bir takım ve içinede gömlek olsun. Mutlak suretle manikür-pedikür ve saçların fönlü olsun...(çok ağır makyaj yapma) Görüşmede özgüvenin yüksek olsun ve güleryüzlü ol...

Kabul edildikten sonra THY nın istanbuldaki eğitim merkezinde yada hangi hava yoluysa orda çok zorlu bir eğitim süreci başlıyor. Eğitim sabahtan akşama kadar sürüyor ve hergün öğrendiklerinden sınava tabi tutuluyosun, belli bir barajı geçemezsen de eleniyorsun. Eğitim de neler var dersen. Uçaklarla ilgili hertürlü teknik bilgiyi alıyosun, uçuşta karşılaşılacak hertürlü durumla ilgili eğitiliyosun. Uçaktaki ekipmanların, mutfak-tuvaletleri, kapıların... en ufacık bir kolun yada düğmenin ne işe yaradığını öğreniyosun. Servis yapmayı ve demoyu anons yapmayı öğreniyosun... Acil durumlarla ilgili çok kapsamlı bie eğitime tabi tutuluyosun..... off hatırlayınca yoruldum wallahi kafamçokkarıştı

Hangi tip uçaklaın eğitimini aldıysan o tip uçuş sertifikan oluyor. Bende A-310 ve B727 sertifikası var sonradan MD sertifikası da aldım....

Tüm bu meşakatler bittikten sonra göreve başlıyosun... Ve şunu anlıyosun hosteslik cici bici kıyafetler giyip ortada salınmak değil. Tamamen sorumluluk ve bilgi gerektiren zor bir iş. (hosteslik yaparken de hergün kabin amirin tarafından uçuş öncesinde veya uçuş esnasında sınava tabi tutuluyosun)

Yinede ben çok zevk alarak yaptım. Dünyanın pek çok ülkesini gördüm,gezdim çokda iyi para kazandım. Hatta eşimlede bu sayede tanışmıştım.

Azimliysen ve kendine güveniyosan dene derim....Başarılar ve sevgiler.....

Evliysen bu işi yapman biraz zorlaşır ve genelde bekar tercih ederler ama şirketine göre değişir tabiki....

İzin olayına gelince; ilk bir sene yıllık izin yok ama sonrasında var. Bu arada hergün uçuşun olmuyor, sana dinlenmen için en az 24 saat veriyorlar. Kış dönemlerinde bazen 2 gün bile oluyor bu süre, ama yaz dönemlerinde hemen hergün var. Sesini çıkarmaman içinde fazla uçuş parası ödüyolarki cidden tatminkar rakamlar.... Sonrasında yani yıllandıkça pas bilet hakkın doğuyor. Belli sayıda ve belli kereler için bedava uçuyosun...

Bu arada yatıları unutmamak gerek. Yatılı seyahate gitmeye yatı deniyor. Bazen yurt dışınında (veya yurt içide olabilir) Bir kaç gün anlaşmalı otellerde kalıyosun. Yeme içme konaklama masrafını şirket ödüyor. Birde yatıda kaldın die maaşınada günlük olarak ekleme yapılıyor...
Genelde 5 yıldızlı otellerde kalınıyor, benim en sevdiğim kısım buydu işte :)

Anlattıklarınız için çok teşekkür ederim. Ben bu sınav aşamalarını daha okurken kalbim çarpmaya başladı :1rolleyes: Binlerce insan başvuruyor ve o insanlar arasından seçiliyorsun. Benim küçüklükten beri hayalimdi! Çok özenirdim, şimdi korktuğum ise hayal edip de olmaması.. Seçimler her sene yapılıyor mu peki? Bir de bazı yerlerde okuduğum kadrıyla seçimlerde her zaman adaletli olunmadığı söyleniyor. Kimisi bütün özellikleri taşıdığı halde hiç dili olmayan yada dierinden üstün özelliklere sahip olmayan kişiler de tercih edilebiliomuş. Biras da şans yada torpil işi olabilir mi? Henüz okuyorum. Üniversiteden mezun olduktan sonra seçmelere katılmayı düşünüyorum. Sanırım bu zaman zarfında yapmam gereken dilimi geliştirmek. Ben thynın seçim için koşullarını indirmiştim bilgisayardan neredeyse yani dil tam diil ama hepsini kendimde barındırıyorum. Ama istisna olarak kıyafet dışoında şunu yaparsan senin için artı puan getirir diyebileceğiniz bişey daha varmı?

Başka hava yollarında seçimlerim ne kadar adaletli olduğunu bilemiyorum ama ben hiçbir tanıdığım ve torpilim olmadan girdim THY na... Sana artı puan getirecek en önemli şeyin öncelikle özgüven olduğunu söylemeliyim. Daha sonra sıcak kanlı ve sempatik olman ama dozunu kaçırmaman gerek. Ben mükalatlara kazanacağımdan emin girdim. Kendi kendime hep şunu dedim aranılan tüm özelliklere sahibim beden iyisinimi bulacaklar. Bu rahatlıkta olduğum için hiç heyecan yapmadım. Sorularına gülümseyerek, sabırla cevap verdim....

Şunu da eklemem lazım yabancı dil çok çok önemli ingilizcenin gerçekten iyi olması lazım. Başka dil öğrenme şansın varsada azda olsa öğren lütfen bunlar işin artıları çünkü...
Bu arada yazdıklarım yüzünden heyecan yapma. Kendi kendine başaracağını telkin et unutmaki poiztif düşünce pozitif olaylar doğurur....

Alımlar genelde kış bazende ilkbaharda yapılır. Gazetede verilen ilanlarda görürüsün zaten ama işi şansa bırakmayıp internet sitesinden takip et. Bu arada sana tavsiyem başlayacaksan THY da başla.

Takıldığın yer olursa sorabilirsin cevaplamaktan sıkılmam. Benim içinde nostalji oldu :)

a.s Peki sana şimdilik sorabileceğim dha bir soru var! Bana mülakatta sorulan sorulara ipucu verebilirimisin? Çoookk teşekkür ederim canımm ilgilendiğin için...

Hatırladığım kadarı ile mülakatta bana sohbet havasında sorular sormuşlardı. Kendi hakkımda bilgi vermemi istediler...Türkiye gündeminden bazı şeyler sordular...Enson okuduğum kitabı sordular...Neden hostes olmak istediğimi...
Daha önce uçağa binip binmediğimi....
Hatırladıklarım bunlar. Çok zaman geçti tabi :)

BANUUUUU[/SIZE]
slm banu yazılarını okudum bende hostes olmak istiyorum konuyu araştırırken buldum burayı yazıların beni çok aydınlattı teşekkür etmek istedima.s. bu sayede kulubede üye oldum teşekkür ederim yardımların için ben üni öğrençisiyim daha bitmesine 4 yıl var onun için bu arada hosteslik kurslarına gitsem kendimi geliştirmiiş olurmuyum yani iş için baş vuru yaptığımda bi avantaji olur mu sence

BANUUUUU[/SIZE]
slm banu yazılarını okudum bende hostes olmak istiyorum konuyu araştırırken buldum burayı yazıların beni çok aydınlattı teşekkür etmek istedima.s. bu sayede kulubede üye oldum teşekkür ederim yardımların için ben üni öğrençisiyim daha bitmesine 4 yıl var onun için bu arada hosteslik kurslarına gitsem kendimi geliştirmiiş olurmuyum yani iş için baş vuru yaptığımda bi avantaji olur mu sence

Öncelikle kulübe hoşgeldin canım. Şimdiden hosteslik kurslarına gitmeye gerek yok, arzu edersen son senende gidebilirsin. Hostesliğin ne olup nasıl yapıldığına dair eğitim veriliyor bu kurslarda artısı tabiki var ama garantisi de yok. Benle birlikte sınava giren Delcoumlu 2 arkadaşım kazanamamıştı...Şans işi birazda

ben 17 yaşındaym ve lise 3 öğrencisiym yurttdışında doğup büyüdüm sorum beyhan banu ablaya!!!!merhaba banu abla ben 17 yaşındaym ve küçüklüğümden beri hostes olmak istemişimdir.Almancam ve biraz da ingilizcem var.Fiziğim de yerinde 1.65 boyundaym zeki ve hoş görünümlü bir kızım .Sizin yazdıklarınızı okudum ve sizden az da olsa biraz bilgi almak istedim tabi sizde uygun görürseniz.Ben şuan lise 3 sınıfında muhasebe ve finansman bölümünde okuyorm .Ama lise bittikten sonra ilk işim hosteslik sınavlarına katılmak olucak.Bilgilerinizle beni aydınlatmanızı rica ediyorum .Şimdiden teşekkür ederim.

Bence çok düşün hostesliği seçmeden önce çevremden duyduğum kadarıyla zor ve yorucu bir meslek

hostes değilim ama akrabalarım var
boyuna kilona fiziki özeliklerine bakıyorlar (tırnak bakımından makyajına saçına kadar) türkçenin düzgünlüğüne artı yabancı diline bakıyorlar
çok zevkli aynı zamanda çok zor bir iş. amerikada 5 yıl bu mesleği yapanların mahkemede şahitliği kabul edilmiyormuş artık sen düşün.
iyi para kazanıyorlar her yeri görüyorlar ama aile hasreti çekiyorlar çünkü gittikleri zaman 1 hafta 10 gün gelmiyorlar tatilleri belli olmuyor. en kötüsüde evlenmek için ya kaptan ulmak zorundasın yada host normal işi olan erkek evinde duramayacağı için kabullenemiyor anlayacağın evlenemeyen çok benim bildiğim bu kadar birde bu hosteslik kursları biraz aldatmacaymış işe yerleştireceğiz diyorlarmış fakat yapmıyorlarmış yada 1 - 2 kişiyi iş sahibi yapıyorlarmış
çok istiyorsan umarım olursun

canim yanlisin var, cok iyi para degil cok az para aliyorlar, ben 'Lufthansada hostes olarak calisan bir bayanla sohbet etmistim ucakta

Cok dolgun maasli oldugunu herkes söylüyor ücretlerinin.. bencede cok güzel bir meslek en azindan gencliginde insanin gezip görme imkanlari vs oluyor bence harika hadin gencler azimli olunn banu ablaniz gibi türk hava yolunada girdinizmi yasadiniz demektir;)

bilmiyorum kadin bana öyle demisti..... herneyse ama bana göre bir is degil, ben elaleme cay kavhe servisi yapamam bir nevi garsonluk havada......gezmeye gelince dogru her yeri gezip görme sansi var, ama ben hostes olmadanda bir sürü yeri gezdim gördüm ve halada geziyorum ;-)

:) Bak o dedigin dogru bir nevi garsonluk bu kesin ama hayatda sürekli birilerine hizmet etmiyormuyuz

Back