• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hatalı Düşünce Şekilleri !

Ultraviyole

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
27 Temmuz 2010
601
6
46
Diğer
Psikiyatrik vakalar içinde özellikle genelleşmiş anksiyete bozukluğu ve histeri vakalarının temelinde görülen ve terapiyi zorlaştıran bir dizi hatalı fikirler var. Prof. Dr. Arif Verimli, bunların insanın yaşamını çok fazla zora soktuğunu ve sonucunda histerik vakaların oluştuğunu söylüyor. Verimli bu hatalı fikirleri anlatıyor bize.

1-) I’m nothing unless I’m loved.
“Sevilmediğim zaman bir hiçim”
Bunun açılımı çok önemli. Çünkü histerik kadınların tümünde bu sorunlu düşünme biçimi ağır biçimde hissediliyor ve hatta onların hayatlarını kapsıyor. Başkaları tarafından sevilmeyi bekleyen ve kendini sevmeyi bu duygu üzerine kuran kadınlar, toplumun yapısından dolayı çoğunlukla aşağılandıkları ve aile içinde ikinci plana atıldıkları için sorun yaşıyorlar ve ilgi çekebilmek için her türlü yola başvuruyorlar. Sevilmediğim zaman bir hiçim düşüncesi en tehlikeli düşünce biçimi. Çünkü öncelikle bir insanı herkesin sevmesi zaten mümkün değildir. Ve daha da önemlisi kendini sevmeyen insanı zaten kimse sevmez. Bu böyle düşünen insanları çıkmaza sokuyor. Bu tür insanların kendilerine değer vermeyi öğrenmeleri gerekiyor.

2-) I have to please others.
“Başkalarını memnun etmek zorundayım.”
İşte en hatalı düşünme biçimlerinden biri de bu ve Türkiye’de çok yaygın. Kendi isteklerini, beklentilerini bir kenara bırakıp çevresindekiler için yaşayan, onları memnun ederek mutlu olmaya çabalayan o kadar çok insan var ki. Ve bu insanlar bir süre sonra tam bir doyumsuzluk içine giriyorlar. Bu doyumsuzluk onları giderek mutsuzlaştırıyor ve zaten bir süre sonra kimseyi mutlu edemez hale geliyor bu kişiler. İnsan birilerini mutsuz etmemeli tabii ki ama birilerinin mutlu olmasını ön plana alarak kendini geri planda tutmamalı.

3-) Criticism means personal rejection.
“Eleştirilmek reddedilmektir.”
Her medeni insan eleştirilmenin önemli olduğunu bilir. Eğer birileri sizi eleştiriyorsa gelişmenizi istiyordur. Ve eleştirilmek sevilmemek anlamında alınmamalı. Kötü niyetli olarak eleştirenlerin kendi sorunları vardır ve onları öyle kabul edebiliriniz ama sizi gelişmeniz adına eleştirenlere kızmayın ve reddedildiğinizi

4-) I can’t be alone.
“Yalnız olamam” “Yalnız kalamam”
Bu da en önemli yanlış düşünme biçimlerinden biri. İnsan yalnız kalabilir ve yalnızken de mutlu olabilir. Yalnız kalmak hayatın her döneminde insanın başına gelebilecek bir şeydir. Yalnızlıktan korkan insan salt bu korku nedeniyle istemediği insanlarla beraber olabilir.

5-) Success is everything.
“Başarı her şeydir”
Kimi insan hayatının odak noktasına başarıyı yerleştirir. Başarılı olursa mutlu olacağını sanır oysa başarı her zaman mutlu olmayı sağlamaz. Başarı, para kazanmanın, yaşamda ayakta kalabilmenin önemli bir koşuludur ama mutlu olmak için olmazsa olmazlardan değildir. Başarı hırsı kimi zaman insanı mutsuz bile edebilir. O nedenle dozunda yaşanan bir başarı insanı mutlu eder ama başarı her şey demek değildir.

6-) There are only winners and losers in life.
“Yaşamda sadece kazananlar ve kaybedenler vardır.”
Yaşamda sadece kazanan ve kaybedenler yoktur. Yani yaşam siyah ve beyazdan ibaret değildir. Gri ve tonları da mevcuttur. Üstelik hayatı renkli kılan da budur. Bu düşünceye odaklanmak, yani kazanmaya odaklanıp, kaybetmekten korkmak insanı huzursuz eden bir düşünme biçimidir.

7-) I have to be the best at whatever I do.
“ Yaptığım herneyse en iyisi olmalıyım”
En iyi olmak güzel bir şeydir ama yaptığın her neyse onda en iyi olmak çabası her zaman olumlu sonuç vermeyebilir. Herkesin yetenekli olduğu ve başarılı olacağı alanlar vardır ama en iyisi olmak çabası bir süre sonra insanın çevresindeki olumlu şeyleri de görememesini beraberinde getirir. Aynı zamanda kişinin gerginleşmesine neden olur, depresyona kadar götürebilir.

8-) I can’t ask for help.
“Yardım talep edemem.”
Aslında her insanın hayatının belirli zamanlarında yardıma ihtiyacı olabilir ve o zaman da çevresinde yakın gördüğü insanlardan yardım istemi lazım. Daha doğrusu sadece kendi başına ayakta durmaya çalışan, hayatı tek başına sırtlayan insanlardan olmaya çabalamak belki insanı başkalarının gözünde güçlü kılabilir ama çok da ağır bedeller ödemesine neden olabilir. Sonuç olarak gerektiği zaman başkalarından yardım isteyebilecek kadar birilerini yakın hissedebilmek insanı mutlu eder.

9-) I have to be perfect to have kontrol.
“Kontrol gücüne sahip olmak için en mükemmel olmalıyım”
Bu da aslında en başarılı olmak, başkalarından yardım istememek, eleştirilmekten nefret etmek gibi bir sürü hatalı fikri kendinde toplayan hatta onların özeti sayılabilecek düşünce tarzlarından biri. En mükemmel olmaya çabalamanın gereksizliği bir yana kontrol gücünü elinde tutma isteği de insanı huzursuz eden duygulardan biridir.

10-) If I let someone get too close, that person will control me.
“ Eğer birinin bana çok fazla yaklaşmasına izin verirsem, o kişi beni kontrol eder.”
Bu da hatalı fikirlerin sonuncusu. İnsanı tam anlamıyla yalnız bırakan, depresyona sokan ve hatta paranoyak dedirten bu düşünce tarzı bireyin sorunlarını başkalarına anlatamayışına kadar gider.


Sevgimle...




(Alıntıdır)
 
aslında hepsinin nedeni ''en gözde ve en mükemmel'' olmaya çalışmak değil mi işte?
elimizden geleni yapmaya odaklanıp (biraz daha yükseğini hedefleyebiliriz tabi bu motivasyon artırıcı olur) hayatı yarışa dönüştürmemek lazım bence
ama insanlar bunu anlayamıyo (bu insanlara bende dahildim önceden:27:)
 
Kendimizi sevmek saygı duymakta bitio iş bence insanın kendine sevgisi saygısı olmazsa bu sayılan yanlış düşünceleri yaşar insan. kendimizi sevmeli kendi kusurlarmızla dalga geçmeyi bilmeliyiz kendini sevemeyen insan hayatında hçkimseyi sevemez işin özü bu saygı ve sevgi
 
Back