• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

'Haşhaşi' sözleri Twitter'ı karıştırdı

cok detaylı bilgiye sahip degilim sonucta tarihci degilim ama merakım var, en azından yaptıgı benzetmeyi anlatabilirim :))

şöyleki hasan sabbah önce selcukluda yuksek yerlere gelmek uzere irana gidiyor ve yaşına gore cok bilgili oldugu icin devlet islerinde gorev alıyor. sonrasında anlasılıyor ki bu meger ismailiye tarikatına mensupmus.
nasıl oluyorsa canını kurtarıyor ve alamut kalesine yerlesiyor. ( alamut efsanesi vb. arastırmalar yaparsanız detaylı bilgiye de ulasabilirsiniz haşhaşilik ile ilgili)
burada kendisine sadık adamlar yetistiriyor. bunları selcukluya suikast icin yolluyor.
o yuzden sozum ona kandırılmıs, farklı birseye inandırılmıs ve bu ugurda adam öldürmek icin gorevlendirilmis kisilere hashasi deniliyor.
ot köküden geliyor ama bu insanlar tarih kaynaklarında cok uyanık, hic sır vermeyen, esir düstüklerinde asla konusmayan üyeler olarak yer aldıgından haşhaş kullanımına yani uyuşturucu kullanıp kendilerini kaybettiklerine ilişkin kesin bir kaynak yok.
nitekim batı diline de uyuşan veya uyuşturucu olarak degil de kiralık katil olarak kelimenin yerleşmesinin nedeni budur.
bu arada haşhaşilerin cok saglam dini ve askeri egitim aldıkları soylenir. hatta eylemi yapacak olanlar ile beyin takımının görevleri herkesin yatkınlıgına gore ayrılır.

hatta rivayete göre hasan sabbahın ajan oldugunu anlayan kisi de nizamulmulktur ama dönem olarak yaşları ne kadar tutuyor şüpheli.
e nizamülmülkün hayatına bakacak olursan da egitim bilim ve demokrasi icin calısır o donemin selcuklusunda.
bu durumda erdogan kendine onu mu yakıstırmıs oluyor yoksa nizamülmülkün vezirlik yaptıgı devletin liderligini mi bilemeyecegim.

benzetmeden ise anladıgım şu,
icimizde hainlerin güclenmesine izin vermisiz, onlara yuksek makamlarda yer verdik ama onlar bunu bize karsı kullandılar.
ve bunlar oyle bir tarikatın uyesi ki beyinleri uyuşuk, ne yaptıklarını bilmiyorlar, ama en gözde insanlara "operasyon" yaparak kendi mevkilerini tehlikeye atacak kadar da gözükaralar. kendi tarikatlarının başı onları kahraman olarak görebilir ama bizim icin teroristtirler.
burada fethullah gulene bilgisi ve inandırıcılıgı ile hasan sabbah, cemaate de haşhaşiler benzetmesi yapıyor.
kaldı ki fethullah gulen sunni bir cemaate liderlik ediyorken hasan sabbah şii kökenlidir. o yuzden bu benzetmenin altında kalacagını sanmıyorum... meraktan 1 aydır kesintisiz zaman gazetesi okuyorum zaten :))

bu arada türk islam devletleri icin hasan sabbah bir düsman olarak kabul edilirken diger cepheden bir kahraman olarak gorulur.
hatta cogu sünni örgütler icin bile islami terorizmin cıkıs noktası olarak yol gostericidir.
Güzel bilgiler arkadaşım hepsini okudum senden de bir şeyler öğrendim.Yalnız bize öğrettiklerine göre uyuşturucu kullanıyorlar böylece dünyada cenneti vaat etmiş onlara.Tabi kesin olarak bende bilmiyorum çok kaynak okuyup araştırmak gerek.Tez bile yazılır bunun üzerine...:ssz:

Güzel bilgiler arkadaşım hepsini okudum senden de bir şeyler öğrendim.Yalnız bize öğrettiklerine göre uyuşturucu kullanıyorlar böylece dünyada cenneti vaat etmiş onlara.Tabi kesin olarak bende bilmiyorum çok kaynak okuyup araştırmak gerek.Tez bile yazılır bunun üzerine...:ssz:

uyusturucu kullandıklarını ben de okumustum ama bir kaynakta bu insanların iskencelere ragmen hic sır vermedigi ve boyle irade gosterebilmek icin uyusturucu etkisinde olmanın ters dustugu yazıyordu.
tarihci olmadıgım hatta sozel alanla akademik hicbir iliskim olmadıgı icin kaynakları not almayı dusunemedim. fakat genelde tutarlı ve kabul goren kaynaklardan bilgi edinmeye calısırım.
belki ayinlerinde kullanıyorlardı bilemiyorum... haşhaş hic kullanmıyor olamazlar zaten, adı üstünde.

f tipi orgütlenme bu ülkede 70 lerden beri var birileri 10 yildir nerdeydin demis de sanki tüm bu kurumlara bu adamlar akp iktidari zamaninda geldi. bu adamlari demirel destekledi özal destekledi, ecevit destekledi, hic biri bigün ülkeyi ele gecirip iktidarin görünmez ortagi olacagini tahmin edemediler, masumca egitim yapiyorlar zannettiler, hosgördüler. bu is nasil yeni olabilir ki sizce fethullah gülen amerikaya niye gitti cünkü burda yargilaniyordu, nuh mete yükseli ilhan cihaner i hatirlayaniz var mi ?

simdi kendilerinden o kadar emindiler ki cumhuriyetin her kurumuna sizmis olmak onlari pervasiz yapti ordu da varlar yargida da her kurumda , zaten ülkü bu sistemi yavas yavas ele gecirmek, benim merak ettigim hedeflenen ne ?

gülen humeyni gibi gelip cumhurbaskani mi olacak rejimin adi ne olacak FTC mi :)

hashasilerden öte batiinilere de benzeten var

Back