- 23 Ekim 2023
- 10
- 7
- 1
- 27
- Konu Sahibi Huricansu Gunes
Gebeliğimin 20. haftasında detaylı ultrasona gittim. Sağ lateral ventrikül 5.5 sol lateral ventrikül 9.5 geldi. Radyolog sol lateral ventrikülün takibini önerdi. Bir sonraki gidişimde değerin 10.2 olduğunu söyledi. Olması gereken maksimum değer 10muş. Beni perinatolojiye yönlendirdiler perinatoloji takiplerde sırayla 10.8 10.2 ve 11 değerlerini aldı. Bana amniyosentez önerdiler. Ben değerler küçük olduğu için ve ne olursa olsun doğurmaya karar verdiğim için amniyosentez yaptırmadım. 11 ölçüldüğü günün ertesi günü başka bir doktora gittim 2000 lira para verdim değeri 14.5 ölçtü. Bu hatalı bir ölçümdü. Çünkü iki kez fetal MR çektirdik birinde değer 10.8 birinde 10.2 çıktı. Kendi doktorum da MR asıl doğru ölçümdür dedi. Ultrasonda bebeğin pozisyonu, ölçüm cihazı ve ölçen kişi çok önemli. Bunu kesinlikle atlamayın. Bir de şu çok önemli. Bu ölçümlerin yanında başka bir anomali var mı? 10.2 ile doğuma girdim ve doğduğunda bebeğimin kafasının boyutu normaldi, kafasına ultrasonla baktıklarında da bir sorun çıkmadı. Umudunuzu kaybetmeyin. Ultrason ölçümleri milimlik ölçümler ve bazen yanılabiliyor. Doktorlar tüm riskleri size söylemek zorundalar. Bu riskler doğru olmasa bile size bilgi vermek zorundalar. Bu yüzden özellikle perinatologlar size en kötüsü hakkında muhakkak bilgi verir. Benim bebeğim ventrikülomegali sorunundan kurtuldu. Bir şey çıkmadı. Darısı bu kaygıyı yaşayan tüm anne adaylarının başına. Hepiniz umarım sağlıkla kucağınıza alırsınız. Doktorların en kötü ihtimal konusunda sizi bilgilendirdiğini unutmayın, kendinizi mutsuz etmeyin.