• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hamilelikte Süt İçmek Faydalı mı? Zararlı mı? Kansızlık Yapar Mı?

Hamilelikte kalsiyum almak, anne karnındaki bebeğin kemik gelişimi için önemlidir. Süt ve süt ürünleri, kalsiyum bakımından zengin gıdalar oldukları için hamilelikte bunları tüketmeniz gerekir.

Hamilelikte Süt İçmek Gerekir mi?

hamilelikte_sut_icmek.jpeg

Hamilelikte ihtiyaç duyulan en önemli besinlerden bir tanesi kalsiyumdur. Kalsiyum ihtiyacınızı karşılamak için tüketebileceğiniz en iyi besinler ise süt ve süt ürünlerdir. Hamilelikte süt içmenin sağladığı faydalar şu şekildedir:

Kalsiyum ihtiyacınızı karşılar: Hamile kadınların günlük en az 1000 mg kalsiyum almaları gerekir. Kalsiyum bakımından en zengin gıdalar ise süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleridir. Anne karnındaki bebek, kalsiyum ihtiyacını anneden karşıladığı için günlük yeteri miktarda kalsiyum aldığınızdan emin olmanız gerekir.

Laktoz inetoleransınız varsa bebeğinizin kalsiyum ihtiyacını karşılamak için süt içmeniz zorunlu olmasa da kalsiyum ihtiyacınızı farklı kaynaklardan karşılamanız önemlidir. Yeteri kadar kalsiyum almamanız durumunda bebeğiniz, ihtiyacı olan kalsiyumu sizin kemiklerinizden ve dişlerinizden karşılayacak ve bu da çeşitli sorunlara yol açacaktır.

Hamilelikte laktoz intoleransı yaşıyorsanız, inek sütü yerine badem, soya ya da pirinç sütü içmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca kale lahana, brokoli ve somon da kalsiyum bakımından zengin yiyeceklerdir. Bununla birlikte günlük kalsiyum ihtiyacınızı yiyecek ve içecekler yoluyla karşılayamıyorsanız, doktorunuzun önereceği bir kalsiyum takviyesi kullanmanız gerekir.

hamilelikte_sut_icmenin_faydalari.jpeg


  • Protein bakımından zengindir: Vücudunuzun cilt, kas, saç ve kemiklerini oluşturmak için önemli yapıtaşları olan proteine ihtiyacı vardır. Bu nedenle hamilelikte yeteri kadar protein almak hem siz hem de bebeğiniz için önemlidir. Hamile kadınların günlük yaklaşık olarak 75 gram protein almaları önerilmektedir. Süt ve süt ürünleri tüketmek, protein ihtiyacınızın bir kısmını karşılamanıza yardımcı olur.
  • D vitamini kaynağıdır: D vitamini, bebeğinizin normal doğum ağırlığına sahip olması ve raşitizm yaşamaması açısından önemlidir. D vitamini ile güçlendirilmiş sütler, hamilelik sırasında D vitamini ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olması bakımından önemlidir.
  • Mide yanmasını rahatlatabilir:Hamilelikte mide yanması yaşıyorsanız, rahatlamak için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunmaktadır. Mide yanmanızı doğal yollarla geçirmek için süt tüketmeyi deneyebilirsiniz. Mideniz yanıyorsa yoğurt yiyebilir ya da bir bardak süt içebilirsiniz. Bununla birlikte ılık sütün içine bir yemek kaşığı bal eklemek de midenizi rahatlatma konusunda yardımcı olabilir.
  • Günlük sıvı ihtiyacınızı karşılar: Hamilelerin vücutlarını susuz bırakmamaları önemlidir. Çünkü anne karnındaki bebek sıvı ihtiyacını anneden karşılar. Su içmenin yanı sıra süt içtiğinizde de vücudunuzun sıvı ihtiyacını karşılamış olursunuz.

Hamilelikte Süt İçmek Bebeğe Kilo Aldırır mı?

gebelikte_sut_icmek_faydalari.jpeg

Anne karnındaki bebeğin kilo alması için annenin dengeli bir beslenme düzenine sahip olması en önemli şeydir. Bu nedenle taze meyve ve sebze, tam tahıl, et ve süt ürünleri bakımından dengeli bir şekilde beslenmeniz gerekir. Bkz: Hamilelikte beslenme rehberi

Hamilelikte anne karnındaki bebeğin kilosunun sağlıklı olması için beslenme düzeninize dahil etmeniz gereken besinlerden biri süttür. Sütte bulunan yüksek miktarlardaki protein ve kalsiyum, fetüsün büyümesi ve gelişimi için önemlidir.

Hamilelikte sütün yanı sıra süt ürünleri de tüketebilirsiniz. Süt ürünleri içerisinde yoğurt, besin değerleri ile ön plana çıkmaktadır. Yoğurdun içerisinde bulunan kalsiyum, protein ve çeşitli vitaminler bulunduğu için hamilelikte ihtiyaç duyduğunuz besinlerin bir kısmını yoğurt tüketerek karşılayabilirsiniz.

Hamilelikte Süt İçmek Gaz Yapar mı?

hamilelikte_Sut_icmek_gaz_yapar_mi.jpeg

Sindirim sisteminde gaz oluşmasının iki nedeni bulunmaktadır. Bunlardan biri hava yutmak, diğeri ise kalın bağırsakların sindirilmemiş yiyecekleri parçalamasıdır. Midedeki gaz genelde hava yutmak sonucu oluşur. Bkz: hamilelikte gaz ve şişkinlik hissi neden artar?

Bazı insanlarda bazı yiyecekler gaz yapmazken bazılarında da sıkıntıya neden olabilmektedir. Örneğin, laktoz intoleransı olan kişiler, süt ve süt ürünleri tükettikten sonra şişkinlik ve gaz sorunları yaşayabilmektedir. Bu kişilerde gaz olmasının nedeni, süt ürünlerindeki şekeri (laktoz) parçalayan laktaz enziminin yeteri kadar olmamasından kaynaklanır.

Hamileyseniz ve laktoz intoleransınız varsa gaz, ishal ve mide ağrısı gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Laktoz intoleranınız hafifse hamilelikte daha fazla süt ürünü tüketmeye başlayana kadar böyle bir sorununuz olduğunu fark etmemiş olabilirsiniz. Laktoz intoleransınız olduğundan şüpheleniyorsanız, laktozsuz süt ya da kalsiyumla zenginleştirilmiş soya sütü içmeyi deneyebilirsiniz.

Hamileliğinizde hiçbir şekilde süt ya da süt ürünleri tüketmiyorsanız, kalsiyum takviyesi almanız gerekebilir. Ayrıca kalsiyum takviyesinin yanı sıra hamilelik vitaminlerinizde yeteri kadar D vitamini olup olmadığından emin olmak için doktorunuza danışmayı unutmayın.

Laktoz İntoleransı Nedir?


Bir önceki başlıkta bahsedildiği üzere laktoz intoleransı, sütte bulunan laktoz şekerinin sindirilmesini sağlayan laktaz enziminin eksik olduğu insanlarda görülür.

Laktoz, süt ürünlerinde bulunduğu için laktoz intoleransınız varsa süt ürünleri tüketmeniz kötü hissetmenize yol açabilir. Laktoz intoleransı belirtileri arasında en sık görülenler arasında süt ürünleri tükettikten sonra ortaya çıkan karın ağrısı, şişkinlik, sancı ve gaz yer almaktadır.

Hamilelikte Süt İçmek Zararlı mı?


Hamilelikte süt ve süt ürünleri tüketmeniz faydalı olsa da bu konuyla ilgili dikkatli olmanız gereken bazı noktalar var. Bazı peynirler ile süt ürünleri, hastalanmanıza neden olabileceği ya da bebeğinize zarar verebileceği için bunlardan kaçınmanız gerekir.

Hamilelik sırasında yalnızca pastörize edilmiş ya da çok yüksek sıcaklıktan geçirilmiş (UHT) sütleri tercih etmeniz gerekir. Bu sütler, ısıl işlem gördüğü için içerisindeki bakteriler öldürülmüştür ve gıda zehirlenmesine yol açmazlar.

Çiğ sütte, yani pastörize edilmemiş sütte ise enfeksiyona neden olabilen patojenler, gereksiz enzimler ve zararlı bakteriler bulunabilmektedir. Bu nedenle hamileliğiniz süresince içeceğiniz sütlerin pastörize edilmiş olduklarından emin olmanız önemlidir.

Hamilelikte Süt İçmek Kansızlık Yapar mı?

hamilelikte_sut_icmek_kansizliklik_yapar_mi.jpeg

Hamilelikte süt içmek, demir emiliminin azalmasına neden olabilir. Demir eksikliği ise kansızlığa yol açabilir. Bunun nedeni süt ürünlerinde ve kalsiyum takviyelerinde bulunan kalsiyumun, demir emilimini kısıtlamasından kaynaklanmaktadır.

Bununla birlikte demir eksikliğini ya da kansızlığı önlemek için süt ürünlerinden uzak durmanıza gerek yok. Doktorunuz, demir eksikliği için takviye kullanmanızı önerdiyse takviyeyi, süt ve süt ürünleri tükettikten iki saat sonra alabilirsiniz. Bkz: Demir eksikliği bebeği nasıl etkiler?

Hamilelik vitaminlerinin içerisinde genelde demir bulunduğundan dolayı hem takviyeler hem de beslenme düzeniniz sayesinde hamilelikte ihtiyaç duyduğunuz demir miktarını büyük ihtimalle alıyorsunuzdur. Ancak bu konuyla ilgili endişeleriniz varsa bunları doktorunuzla paylaşmayı ihmal etmeyin.
 
Back
X