- 13 Ağustos 2010
- 2.319
- 221
- 52
Hamilelikte saç boyamaya dikkat!
Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Barış Vurallı, gebeliğin ilk üç ayında saç boyatma, saç renginin açılması, perma ve düzleştirme yapılmaması tavsiyesinde bulundu.
Saç bakımı sırasında kullanılan boya ve kimyasalların gebelik sırasında endişelere yol açtığına dikkat çeken Trabzon Özel Yıldızlıgüven Hastanesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Dr. Vurallı, “Hekim olarak gebelik sırasında saç bakımı ile ilgili sorulara sıklık ile rastlamaktayız. Saç bakımı sırasında kullanılan boya ve kimyasallar gebelik sırasında endişelere yol açmaktadır. Saç bakımı işlemleri arasında, boyama-geçici, yarı kalıcı ve kalıcı boyalar, perma - saçlarda kalıcı dalgalanma saça uygulanan iki solüsyon ile sağlanmaktadır. İlk solüsyon ile saç dalgalı hale getirilir, ikinci solüsyon ile saçın dalgalı hali sabitlenir. Saç renginin açılması - hidrojen peroksit ile yapılır. Düzleştirme- bazı kimyasallar kullanılır” dedi.
Kullanılan kimyasal maddelerin gebelik üzerine olan etkileri yeterince incelenmeden piyasaya sürüldüğünü kaydeden Dr. Vurallı, “Üreticiler saç bakımı işlemlerinde kullanılan formülleri sıklıkla değiştirmektedirler. Kullanılan kimyasal maddelerin gebelik üzerine olan etkileri yeterince incelenmeden piyasaya sürülmektedir. Bu neden ile yeni geliştirilen kimyasal maddelerin gebeliğe olan etkileri tam olarak bilinmemektedir.Saç bakımı sırasında kullanılan kimyasalların aslında çok az bir miktarı kafa derisinden emilerek vücuda girmektedir. Az miktarda olması nedeni ile bebekte bir probleme yol açma ihtimali düşüktür. Perma sırasında kullanılan fikasasyon solüsyonu kafa derisinde tahrişe yol açabilir, ancak vücudun başka bir yerinde bir soruna yol açmaz ve az miktarda absorbe edilir. Aynı durum saçın düzleştirilmesi sırasında kullanılan kimyasallar ile oluşabilir” diye konuştu.
"KALICI SAÇ BOYALARI GÜÇLÜ BİR KİMYASAL BUHAR OLUŞTURAN AMONYAK İÇERİYOR"
Kalıcı saç boyaları güçlü bir kimyasal buhar oluşturan amonyak içerdiğini ifade eden Dr. Vurallı, “ Saç boyalarının çok az bir miktarının deri tarafından emilmesi nedeni ile gebelikte kullanılmaları muhtemelen güvenlidir. Ancak yine de dikkatli olmalı pek çok hekimin özellikle gebeliğin ilk üç ayında saçların kalıcı olarak boyatılmasını önermediğini akılda tutmalıyız. Kalıcı saç boyaları güçlü bir kimyasal buhar oluşturan amonyak içermektedir. İşlem sırasında boya kokusunun solunması gelişmekte olan bebeğe boyanın ciltten emilimine oranla daha büyük zarar verebilir. Bu neden ile amonyak içeren boyaların kullanılması önerilmez. Yine saç düzleştirilmesi sırasında bazı zararlı kimyasallar solunum yolu ile vücuda girebilir. Yarı-kalıcı boyalar ve ya röfle işlemi gebe kadınlar için daha güvenli kabul edilmektedir. Röfle sırasında boya alüminyum folyo ile sarılmakta cilde teması önlenmektedir. Gebelikte diğer güvenli bir yöntemde saçların bitkisel kökenli olan kına ile boyanmasıdır” ifadelerini kullandı.
Saç bakımı sırasında kullanılan kimyasal maddelere karşı nasıl önlemler alınmalı konusuna değinen Dr. Vurallı, şunları söyledi:
“Gebeliğin ilk üç ayında Saç boyatma, saç renginin açılması, perma ve düzleştirme yapılmamalıdır. Bu işlemler havalandırması çok iyi olan yerlerde uygulanmalıdır. İşlem öncesi ve sonrası gereksiz yere kuaförde beklenmemelidir. Saça uygulanan kimyasallar ihtiyaçtan daha uzun süre bekletilmemelidir. İşlem sonrası kafa derimiz bol su ile durulanmalıdır. Kimyasal kullanırken eldiven giyinilmelidir. Ürün kullanma kılavuzu dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Hassas ve alerjik bünyeli kişilerde kimyasal boyalar uygulanmadan önce alerjik test yapılması kişiyi olası reaksiyonlara karşı korur. (Boya yapılmadan önce ensede görünmeyen bir yerde veya saçın bir kısmında boya denenebilir)Kaş ve kirpiklere kimyasal ve boyalar uygulanmamalıdır.”
Kuaförde çalışan gebe kadınların daha çok dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatan Dr. Vurallı, “Gebelik sırasında çalışma şartları, günlük çalışma saati ve kimyasallara maruziyet önem taşımaktadır. Mekanın havalandırmasının iyi olması, koruyucu kıyafet ve eldiven giyilmesi ve çalışılan yerde bir şey yiyip, içmeyerek kimyasallara daha az maruz kalınabilir” diye konuştu.
Dr. Vurallı, emzirme döneminde saç bakımı ile ilgili olarak “Kimyasallar ciltten az miktarda emilebildiği için anne sütüne geçiş ihtimali çok azdır” ifadelerini kullandı.(İHA)
Hamilelikte saç boyatmak zararlı mı? Manikür yaptırmanın herhangi bir sakıncası var mı? Rujun bile tehlikeli olduğu doğru mu? İşte anne adaylarının en çok merak ettiği soruların yanıtları...
Şimdi düşünüyorum da hayatımın en güzel ve en özel günleriydi gebelik dönemlerim. O zamanlar, ne kadar şikâyet edersem edeyim aslında kendimi dünyanın merkezi gibi hissettiğim, içimde bir canlı taşıdığımı hissettiğim dönemlerdi.
Tamam, neyle karşılacağımı bilmiyordum, tabiiki kafam her gebelikte karışıktı ve stresliydim de ama bebeklerim içimdeyken onlarla gezdiğim süreçte duygularım tavan yapmış, kafam dik, elim göbeğimde hayata meydan okuyan bir tavırla geziyordum.
Tüm bu kadına güç veren duyguların yanında insan bir sürü endişe de taşıyor tabii. Sorularına cevap arıyor, eşe dosta duygu düşünce soruyor.
“Saçımı boyatayım mı?” sorusundan başlıyor, “Manikür zararlı mı?” sorusuna kadar geliyor. Peki aslında temelde nelere dikkat etmek gerekiyor. Bakınız uzmanlar bunları öneriyor. Hem sağlıklı birhamilelik geçirip hem de güzel görünmeyi kim istemez öyle değil mi? Çünkü içinizde yeni bir yaşam doğuyor ve bunun ışıltısını dışarıya da yansıtmanız gerekiyor... Ancak önemli olan şu ki, kullandığımız ürünlere her zaman dikkat etmemiz gerekiyor, hamilelik döneminde ise daha fazla bu konuları önemsemek, etiket okumayı alışkanlık haline getirmek şart görünüyor...
BUNLARA DİKKAT!
1. Paraben: Hamileyken paraben içeren kozmetik ürünlerinden kesinlikle uzak durmalısınız. Nemlendiriciler, makyaj ürünleri, güneş kremi, yaşlanma karşıtı ürünlerin yanı sıra, saç bakım ürünlerinde de paraben oldukça sık kullanılır. Paraben, koruyucu madde olarak kullanılır, çeşitli kanser türleri üzerinde etkisi vardır ve vücudunuzun hormon sistemini bozabilir.
2. C Vitamini: Damar sağlığınızı korumanıza yardım eder ve vücudunuzun varis gibi damar hastalıklarıyla savaşmasına yardımcı olur.
3. İstenmeyen tüyler:Hamilelik döneminde, istenmeyen tüylerden kurtulmak için kimyasal kullanmamanızı öneriyoruz. Jilet kullanmak daha faydalı olacaktır. Tüy dökücü kremlerle ilgili sağlam bir kanıt olmamakla birlikte, ana maddesi tiyoglikolik asit olduğundan, hamilelik süresince kullanmamanızda fayda olacaktır.
4. Retinoid:Hamilelik döneminde retinoid içeren maddelerden de uzak durmalısınız. Retinoid, akne tedavisinde kullanılan ürünlerde bulunur ve düşük ve doğum kusurlarıyla bağlantısı vardır.
5. Melazma: Aynı zamanda hamilelik maskesi olarak bilinen melazma, vücutta meydana gelen renk değişikliğidir ve güneşe maruz kalan bölgelerde görülür. Melazmayı önlemek için yaz kış fark etmez mutlaka yüksek faktörlü bir güneş kremi kullanın. Yüzünüzü korumak için de geniş kenarlı bir şapka kullanın.
6. Oksibenzon: Genellikle güneş koruma ürünlerinde kullanılır ve aşırı kullanımlarda gelişimsel toksisite ve hormonal bozukluklara yol açar. Güvenli koruma için zink oksit veya titanyum diyoksit içeren ürünler kullanın.
7. Akne: Kullanacağınız cilt bakım ürünleri yağsız temizleyiciler ve nemlendiriciler olmalıdır. Aynı zamanda, hamilelikte yaşanan ekstra yağlanmayı önlemek için astrenjan içermelidir. Hamileyken cildinize zarar verecek salisilik asit veya benzoil peroksit yerine çay ağacı yağı ya da hamamelis içeren ürünler kullanabilirsiniz.
8. Saç bakımı: Saç boyası içinde bulunan Pfenilendiyamin maddesi hamileyken son derece zararlıdır. Bu madde aynı zamanda saç spreyi, şampuan ve kremlerde de bulunur. Bu nedenle organik, doğal ve kimyasal maddesiz ürünleri tercih edin.
9. Formaldehit: Bebeğinizin sağlığı için, oje ve saç boyası seçerken formaldehit içermeyen ürünler seçmelisiniz. Bu ürünler kanser, reprodüktif ve gelişimsel zehirlenmelerle yakından ilgilidir.
10. Hindistancevizi yağı: Hindistancevizi yağını hem vücudunuz, hem yüzünüz hem de saçınız için kullanabilirsiniz. Göğüs ucu kremi olarak da kullanılabilir.
11. Ftalat: Ftalat ojeden parfüme kadar pek çok üründe bulunur. Ftalat, ürünlerin daha uzun süre dayanmasını sağlayan plastikleştirici maddedir ve bu kimyasala uzun süre maruz kalma vücutta toksisite birikimine neden olur.
12. Depresyon: Hamileyken, hem beslenmenize hem de ruh halinize son derece özen göstermelisiniz. Stresten uzak kalmalı, kendinizi bol bol dinlendirmelisiniz. Unutmayın ne kadar huzurlu bir gebelik geçirirseniz o kadar huzurlu bir bebeğiniz olur.
13. Cilt: Hamilelik döneminde ağır makyajdan uzak durmalısınız. Cildiniz normalden daha hassaslaşır ve daha fazla özen ister. Ağır fondöten gibi gözeneklerinizin tıkanmasına neden olan ürünlerden uzak durmanız iyi olur.
14. Metilbenzen:Metilbenzen tırnak ürünlerinde bulunur bu nedenle oje sürecekseniz demetilbenzen içermeyen ürünler kullanmalısınız.
15. Ruj: Bu süreçte kullandığınız ürünler hakkında mutlaka araştırma yapmalısınız. Rujlarda yer alan kurşun hakkında bilginiz var mı? Gün içinde sürekli tazelendiği için, ruj içindeki maddeler son derece önemlidir. Uzun süreli ruj kullanımı sonrasında vücutta kurşun birikir.
16. Diş beyazlatıcılar: Beyazlığı korumak için peroksit ve florür içermeyen diş macunlarını tercih edin.(haberturk)
Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Barış Vurallı, gebeliğin ilk üç ayında saç boyatma, saç renginin açılması, perma ve düzleştirme yapılmaması tavsiyesinde bulundu.
Saç bakımı sırasında kullanılan boya ve kimyasalların gebelik sırasında endişelere yol açtığına dikkat çeken Trabzon Özel Yıldızlıgüven Hastanesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Dr. Vurallı, “Hekim olarak gebelik sırasında saç bakımı ile ilgili sorulara sıklık ile rastlamaktayız. Saç bakımı sırasında kullanılan boya ve kimyasallar gebelik sırasında endişelere yol açmaktadır. Saç bakımı işlemleri arasında, boyama-geçici, yarı kalıcı ve kalıcı boyalar, perma - saçlarda kalıcı dalgalanma saça uygulanan iki solüsyon ile sağlanmaktadır. İlk solüsyon ile saç dalgalı hale getirilir, ikinci solüsyon ile saçın dalgalı hali sabitlenir. Saç renginin açılması - hidrojen peroksit ile yapılır. Düzleştirme- bazı kimyasallar kullanılır” dedi.
Kullanılan kimyasal maddelerin gebelik üzerine olan etkileri yeterince incelenmeden piyasaya sürüldüğünü kaydeden Dr. Vurallı, “Üreticiler saç bakımı işlemlerinde kullanılan formülleri sıklıkla değiştirmektedirler. Kullanılan kimyasal maddelerin gebelik üzerine olan etkileri yeterince incelenmeden piyasaya sürülmektedir. Bu neden ile yeni geliştirilen kimyasal maddelerin gebeliğe olan etkileri tam olarak bilinmemektedir.Saç bakımı sırasında kullanılan kimyasalların aslında çok az bir miktarı kafa derisinden emilerek vücuda girmektedir. Az miktarda olması nedeni ile bebekte bir probleme yol açma ihtimali düşüktür. Perma sırasında kullanılan fikasasyon solüsyonu kafa derisinde tahrişe yol açabilir, ancak vücudun başka bir yerinde bir soruna yol açmaz ve az miktarda absorbe edilir. Aynı durum saçın düzleştirilmesi sırasında kullanılan kimyasallar ile oluşabilir” diye konuştu.
"KALICI SAÇ BOYALARI GÜÇLÜ BİR KİMYASAL BUHAR OLUŞTURAN AMONYAK İÇERİYOR"
Kalıcı saç boyaları güçlü bir kimyasal buhar oluşturan amonyak içerdiğini ifade eden Dr. Vurallı, “ Saç boyalarının çok az bir miktarının deri tarafından emilmesi nedeni ile gebelikte kullanılmaları muhtemelen güvenlidir. Ancak yine de dikkatli olmalı pek çok hekimin özellikle gebeliğin ilk üç ayında saçların kalıcı olarak boyatılmasını önermediğini akılda tutmalıyız. Kalıcı saç boyaları güçlü bir kimyasal buhar oluşturan amonyak içermektedir. İşlem sırasında boya kokusunun solunması gelişmekte olan bebeğe boyanın ciltten emilimine oranla daha büyük zarar verebilir. Bu neden ile amonyak içeren boyaların kullanılması önerilmez. Yine saç düzleştirilmesi sırasında bazı zararlı kimyasallar solunum yolu ile vücuda girebilir. Yarı-kalıcı boyalar ve ya röfle işlemi gebe kadınlar için daha güvenli kabul edilmektedir. Röfle sırasında boya alüminyum folyo ile sarılmakta cilde teması önlenmektedir. Gebelikte diğer güvenli bir yöntemde saçların bitkisel kökenli olan kına ile boyanmasıdır” ifadelerini kullandı.
Saç bakımı sırasında kullanılan kimyasal maddelere karşı nasıl önlemler alınmalı konusuna değinen Dr. Vurallı, şunları söyledi:
“Gebeliğin ilk üç ayında Saç boyatma, saç renginin açılması, perma ve düzleştirme yapılmamalıdır. Bu işlemler havalandırması çok iyi olan yerlerde uygulanmalıdır. İşlem öncesi ve sonrası gereksiz yere kuaförde beklenmemelidir. Saça uygulanan kimyasallar ihtiyaçtan daha uzun süre bekletilmemelidir. İşlem sonrası kafa derimiz bol su ile durulanmalıdır. Kimyasal kullanırken eldiven giyinilmelidir. Ürün kullanma kılavuzu dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Hassas ve alerjik bünyeli kişilerde kimyasal boyalar uygulanmadan önce alerjik test yapılması kişiyi olası reaksiyonlara karşı korur. (Boya yapılmadan önce ensede görünmeyen bir yerde veya saçın bir kısmında boya denenebilir)Kaş ve kirpiklere kimyasal ve boyalar uygulanmamalıdır.”
Kuaförde çalışan gebe kadınların daha çok dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatan Dr. Vurallı, “Gebelik sırasında çalışma şartları, günlük çalışma saati ve kimyasallara maruziyet önem taşımaktadır. Mekanın havalandırmasının iyi olması, koruyucu kıyafet ve eldiven giyilmesi ve çalışılan yerde bir şey yiyip, içmeyerek kimyasallara daha az maruz kalınabilir” diye konuştu.
Dr. Vurallı, emzirme döneminde saç bakımı ile ilgili olarak “Kimyasallar ciltten az miktarda emilebildiği için anne sütüne geçiş ihtimali çok azdır” ifadelerini kullandı.(İHA)
Hamilelikte saç boyatmak zararlı mı? Manikür yaptırmanın herhangi bir sakıncası var mı? Rujun bile tehlikeli olduğu doğru mu? İşte anne adaylarının en çok merak ettiği soruların yanıtları...
Şimdi düşünüyorum da hayatımın en güzel ve en özel günleriydi gebelik dönemlerim. O zamanlar, ne kadar şikâyet edersem edeyim aslında kendimi dünyanın merkezi gibi hissettiğim, içimde bir canlı taşıdığımı hissettiğim dönemlerdi.
Tamam, neyle karşılacağımı bilmiyordum, tabiiki kafam her gebelikte karışıktı ve stresliydim de ama bebeklerim içimdeyken onlarla gezdiğim süreçte duygularım tavan yapmış, kafam dik, elim göbeğimde hayata meydan okuyan bir tavırla geziyordum.
Tüm bu kadına güç veren duyguların yanında insan bir sürü endişe de taşıyor tabii. Sorularına cevap arıyor, eşe dosta duygu düşünce soruyor.
“Saçımı boyatayım mı?” sorusundan başlıyor, “Manikür zararlı mı?” sorusuna kadar geliyor. Peki aslında temelde nelere dikkat etmek gerekiyor. Bakınız uzmanlar bunları öneriyor. Hem sağlıklı birhamilelik geçirip hem de güzel görünmeyi kim istemez öyle değil mi? Çünkü içinizde yeni bir yaşam doğuyor ve bunun ışıltısını dışarıya da yansıtmanız gerekiyor... Ancak önemli olan şu ki, kullandığımız ürünlere her zaman dikkat etmemiz gerekiyor, hamilelik döneminde ise daha fazla bu konuları önemsemek, etiket okumayı alışkanlık haline getirmek şart görünüyor...
BUNLARA DİKKAT!
1. Paraben: Hamileyken paraben içeren kozmetik ürünlerinden kesinlikle uzak durmalısınız. Nemlendiriciler, makyaj ürünleri, güneş kremi, yaşlanma karşıtı ürünlerin yanı sıra, saç bakım ürünlerinde de paraben oldukça sık kullanılır. Paraben, koruyucu madde olarak kullanılır, çeşitli kanser türleri üzerinde etkisi vardır ve vücudunuzun hormon sistemini bozabilir.
2. C Vitamini: Damar sağlığınızı korumanıza yardım eder ve vücudunuzun varis gibi damar hastalıklarıyla savaşmasına yardımcı olur.
3. İstenmeyen tüyler:Hamilelik döneminde, istenmeyen tüylerden kurtulmak için kimyasal kullanmamanızı öneriyoruz. Jilet kullanmak daha faydalı olacaktır. Tüy dökücü kremlerle ilgili sağlam bir kanıt olmamakla birlikte, ana maddesi tiyoglikolik asit olduğundan, hamilelik süresince kullanmamanızda fayda olacaktır.
4. Retinoid:Hamilelik döneminde retinoid içeren maddelerden de uzak durmalısınız. Retinoid, akne tedavisinde kullanılan ürünlerde bulunur ve düşük ve doğum kusurlarıyla bağlantısı vardır.
5. Melazma: Aynı zamanda hamilelik maskesi olarak bilinen melazma, vücutta meydana gelen renk değişikliğidir ve güneşe maruz kalan bölgelerde görülür. Melazmayı önlemek için yaz kış fark etmez mutlaka yüksek faktörlü bir güneş kremi kullanın. Yüzünüzü korumak için de geniş kenarlı bir şapka kullanın.
6. Oksibenzon: Genellikle güneş koruma ürünlerinde kullanılır ve aşırı kullanımlarda gelişimsel toksisite ve hormonal bozukluklara yol açar. Güvenli koruma için zink oksit veya titanyum diyoksit içeren ürünler kullanın.
7. Akne: Kullanacağınız cilt bakım ürünleri yağsız temizleyiciler ve nemlendiriciler olmalıdır. Aynı zamanda, hamilelikte yaşanan ekstra yağlanmayı önlemek için astrenjan içermelidir. Hamileyken cildinize zarar verecek salisilik asit veya benzoil peroksit yerine çay ağacı yağı ya da hamamelis içeren ürünler kullanabilirsiniz.
8. Saç bakımı: Saç boyası içinde bulunan Pfenilendiyamin maddesi hamileyken son derece zararlıdır. Bu madde aynı zamanda saç spreyi, şampuan ve kremlerde de bulunur. Bu nedenle organik, doğal ve kimyasal maddesiz ürünleri tercih edin.
9. Formaldehit: Bebeğinizin sağlığı için, oje ve saç boyası seçerken formaldehit içermeyen ürünler seçmelisiniz. Bu ürünler kanser, reprodüktif ve gelişimsel zehirlenmelerle yakından ilgilidir.
10. Hindistancevizi yağı: Hindistancevizi yağını hem vücudunuz, hem yüzünüz hem de saçınız için kullanabilirsiniz. Göğüs ucu kremi olarak da kullanılabilir.
11. Ftalat: Ftalat ojeden parfüme kadar pek çok üründe bulunur. Ftalat, ürünlerin daha uzun süre dayanmasını sağlayan plastikleştirici maddedir ve bu kimyasala uzun süre maruz kalma vücutta toksisite birikimine neden olur.
12. Depresyon: Hamileyken, hem beslenmenize hem de ruh halinize son derece özen göstermelisiniz. Stresten uzak kalmalı, kendinizi bol bol dinlendirmelisiniz. Unutmayın ne kadar huzurlu bir gebelik geçirirseniz o kadar huzurlu bir bebeğiniz olur.
13. Cilt: Hamilelik döneminde ağır makyajdan uzak durmalısınız. Cildiniz normalden daha hassaslaşır ve daha fazla özen ister. Ağır fondöten gibi gözeneklerinizin tıkanmasına neden olan ürünlerden uzak durmanız iyi olur.
14. Metilbenzen:Metilbenzen tırnak ürünlerinde bulunur bu nedenle oje sürecekseniz demetilbenzen içermeyen ürünler kullanmalısınız.
15. Ruj: Bu süreçte kullandığınız ürünler hakkında mutlaka araştırma yapmalısınız. Rujlarda yer alan kurşun hakkında bilginiz var mı? Gün içinde sürekli tazelendiği için, ruj içindeki maddeler son derece önemlidir. Uzun süreli ruj kullanımı sonrasında vücutta kurşun birikir.
16. Diş beyazlatıcılar: Beyazlığı korumak için peroksit ve florür içermeyen diş macunlarını tercih edin.(haberturk)