• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hamilelikte Kına Yakılır mı?

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.065
30.550
1.123
61
Konya
Hamilelik sırasında kına yakılıp yakılmayacağının cevabını vermek için öncelikle gebelik durumunun iyice anlaşılması gerekmektedir. Gebelik anneden adayından gelen yumurta hücresiyle baba adayından gelen sperm hücresinin birleşmesiyle başlar. Birleşen bu hücreler anne rahminde tutunarak zamanla gelişir ve bebeği oluşturur. Bu sırada bebek ile anne arasında göbek kordonu sayesinde fiziksel bir bağ kurulur. Bu bağ sayesinde bebek ihtiyacı olan maddeleri anne kanından alırken atık olan maddeleri ise anne kanına verir. Burada bir madde alış verişi vardır. Yani annenin kanındaki maddelerin çocuğun bedenine geçme durumu vardır.
kına.jpg



Kınanın İçeriği Önemli midir?
Günümüzde hemen hemen her ürünün doğal olanları bulunabileceği gibi kimyasal olanları da bulunabilir. Bu duruma kına da dâhildir. Doğal olan kınalar Kına ağacından elde edilir. Bu ağacın yaprakları kurutulup çeşitli işlemlerden geçirilerek kın yapılır. Bu şekilde üretilen kına da kimyasal maddeler ya bulunmaz bulunsa bile çok az miktarda olacağından etkileri göz ardı edilir. Diğer yandan bazı kına çeşitleri kına rengi verilmiş boyadan ibarettir. Bu ürünler normal boyalardan farksızdır. Bu durumda hamilelikte kına doğal ise kullanılabilirken doğal olmayan kimyasal kınaların kullanımı sakıncalıdır.
Hamilelikte Kına Hangi Aylarda Kullanılabilir?
Gebelik sırasında doğal olan kınaların kullanımında bir sakınca yoktur. Ancak kimyasal yolla üretilen kınaların kullanımı şüphelidir.
Bazı doktorlara göre kınada kullanılan kimyasallar deri yoluyla emilir ve anne kanına karışır. Buradan yola çıkan kına kimyasalları göbek kordonuna oradan da bebeğe geçer. Bu durum bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilecek bir olaydır. Ancak kına doğal yollarla elde edilen organik ürünse sorun yoktur ve rahatlıkla kullanılabilir.
Diğer bazı doktorlara göreyse ister organik olsun isterse de kimyasal olsun kınadan anneye ve oradan da bebeğe geçecek olan maddeler çok azdır ve bebeği olumsuz etkileyecek miktarda değildir. Bundan dolayı kimyasal kınaların veya doğal kınaların kullanımında bir sakınca bulunamamaktadır.
NOT: Doktorların ve uzmanların üzerinde birleştiği bir konu vardır o da hamileliğin ilk üç ayında dikkatli olunması ve annenin kimyasal maddelerden uzak durması yönündedir. Özellikle ilk üç ay önemlidir ve annelerin kimyasal maddelerden kesinlikle uzak durması gerekmektedir. Buna doğal yollarla elde edilmiş boyalar da dâhildir. Bu durumun sebebi gebeliğin ilk üç ayında bebeğin çok hızlı gelişiyor oluşudur. Bebeğiniz hızla gelişirken dışarıdan gelecek olumsuz etkenlere karşı savunmasızdır.
Sponsorlu Bağlantılar

Gebelikte Kına Miktarı Önemli midir?
Yukarıda yazılanlardan anlaşılacağı gibi hamilelerde vücut tarafından emilen kimyasal maddeler ve miktarı önemlidir. Yani hamilelik sırasında kullanacağınız kına miktarına göre bebeğinizin etkilenme oranı artmaktadır. Yani eğer fazlaca kına yakarsanız bebeğinizin etkilenme oranı artacaktır.
Hamilelikte Hangi Bölgelere Kına Yakılır?
Vücudun toplamda 3 ana bölgesi bulunmaktadır. Bunlar Baş, gövde ve uzuvlar olarak gruplandırılır. Eller, kollar, bacaklar ve ayaklar uzuvlar olarak adlandırılır. Kına yakmak için genellikle uzuvlar tercih edilmelidir. Bunun nedeni kınadan vücuda geçecek olan kimyasalların uzuvlardan kalbe gelene kadar anne vücudu tarafından daha iyi emilebilecek oluşudur.
Sonuç: Aşağıda maddeler halinde verilmiş olan durumlara dikkat edilerek Hamilelikte gönül rahatlığıyla kına kullanılabilir.
  • Hamileliğin ilk üç ayında kına kullanmayınız.
  • Kimyasal yolla elde edilmiş sahte kınalardan uzak durunuz.
  • Doğal yolla kına ağacından elde edilmiş kınaları tercih ediniz.
  • Kına yakarken vücudunuzdan daha uzak uzuvları eller ve ayakları tercih ediniz.
  • Kına yakmadan evvel mutlaka doktorunuza danışınız.
ÖNEMLİ NOT: Kına anne adaylarında alerjiye neden olabilecek bir üründür. Özellikle ilk defa kına yakıyorsanız; Küçük bir miktar kınayı hazırlayınız ve bacaklarınızın arka tarafına uygulayınız. Eğer buralarda alerjik bir reaksiyon gözlemezseniz kınayı asıl uygulamak istediğiniz yere uygulayınız. Böylece vücudunuzun kınaya vereceği tepkiyi önceden anlayabilirsiniz.
 
Back