• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hamilelikte Kemoterapi Bebeğe Zarar Verir Mi?

Çok nadir görülse de, hamileyken kanser tanısı alabilirsiniz. Ayrıca kanser tedavisi esnasında hamile kalmak da mümkün. Çoğu vakada hamile olmak kanserin bedeninizde daha hızlı gelişmesine sebep olmayacaktır. Bazen hormonal değişimler melanoma gibi bazı kanser türlerinin uyarımına sebep olabilse de, bu durum pek yaygın değildir.

Kanser genellikle doğmamış bebeği etkilemez ancak bazı terapilerin riskleri olabilir. Bu nedenle sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı için en iyi tedavi seçenekleri konusunda doktorunuzla iletişimde kalmalısınız.

Hamilelikte Kanser Ne Kadar Yaygın?

hamilelikte_kemoterapi_bebek.jpg
Hamilelikte kanser çok yaygın karşılaşılan bir durum değil. İstatistiklere göre 1000 hamile kadından 1 tanesi bir tür kanser teşhisi alıyor.

Ancak uzmanlar hamile olup da kanser olan kadınların adetlerinin artmasını bekliyorlar. Çünkü pek çok insan günümüzde çocuk sahibi olmak için daha ileri yaşları tercih ediyor ve kanser türlerinin riski yaşlandıkça artar.

Meme kanseri gebelikte en yaygın görülen kanser türlerinden bir tanesi. Her 3000 hamile kadından 1 tanesi bu tanıyı alıyor.

Hamilelikte En Yaygın Görülen Kanser Türleri Nelerdir?

hamilelikte_kemoterapi_bebege_zarar_verir_mi.jpg
Hamilelikte en çok görülen bazı yaygın kanser türleri şöyle:
  • meme kanseri
  • rahim ağzı kanseri
  • Hodgkin veya Hodgkin olmayan lenfoma
  • yumurtalık kanseri
  • melanoma
  • lösemi
  • tiroid kanseri
  • kolorektal kanser
Akciğer, beyin ve kemik kanseri gibi diğer kanser türleri de gebelikte ortaya çıkabilirler ancak çok nadirdirler.

Bazen kanserin bazı belirtileri gebelik belirtilerine benzeyebilirler, bu da teşhisin gecikmesine sebep olabilir. Hem gebelik hem de belli kanserler için yaygın olan işaretler şöyle:
  • şişkinlik
  • baş ağrıları
  • bulantı
  • kusma
  • yorgunluk
  • meme değişimleri
  • rektal kanama
Hamilelikte gestasyonel trofoblastik hastalıklar adı verilen nadir bir grup hastalık vardır ve bunlar kadının rahminde anormal hücre gelişimi sonucunda ortaya çıkarlar.

Bu hastalıklar hamileliğin erken döneminde başlarlar ve hamilelik ile alakalıdırlar. Bazıları yayılabilir ve nadiren de olsa ölüme sebep verebilirler.

Ancak çoğu durumda iyi huyludurlar.

Hamilelikte Kanser Nasıl Teşhis Edilir?

hamilelikte_kanser.jpeg
Eğer doktorunuz gebelikte kanserden şüphelenirse, doğru teşhis için belli testleri olmanızı talep edebilir. Bunlardan bazıları şöyle:

Röntgen

Röntgende düşük dozda radyasyon ile bedeninizin içinin görüntüleri elde edilir.

Uzmanlar röntgende bulunan radyasyon düzeyinin doğmamış bebeği etkileyecek kadar fazla olmadığını keşfettiler. Bununla birlikte yine de röntgen sırasında kadınların karın bölgelerine koruyucu bir kalkan giymeleri gerekir.

Tomografi

Tomografide bir bilgisayara bağlı bir röntgen cihazı ile organlarınızın detaylı görüntüleri alınır. Baş ve göğüs bölgesinin tomografisini almak genelde gebelikte güvenlidir.

Hamilelikte karın veya pelvik bölgenin tomografisi ise sadece kesinlikle gerekli olduğunda çekilmelidir. Ayrıca tomografide kurşun bir kalkan giyilmelidir.

MR Taraması

MR’da bedenin içini görebilmek için mıknatıslar ve bilgisayar kullanılır. Genelde gebe insanlar için güvenli görülür çünkü iyonize radyasyon kullanılmaz.

Ultrason

Ultrasonda ses dalgaları ile bedenin belli bölgelerinin görüntüsü elde edilir. Gebelikte güvenli bir yöntem olarak görülür.

Biyopsi

Biyopside doktorlar kanserli dokudan örnek alarak laboratuvara gönderirler. Hamile insanlar için güvenli bir prosedürdür.

Ek Testler

Doktor fizik muayene yapmak isteyebilir ve daha fazla bilgi için laboratuvar testleri talep edebilir.

Bazen gebelikteki rutin testler sırasında kanserin daha erken keşfedilmesi de mümkün olabilir. Örneğin Pap testi rahim ağzı kanserini tespit edebilir ve ultrasonda ise yumurtalık kanseri erken evrelerinde tespit edilebilir.

Kanserin Gebelik Üzerindeki Etkileri

gebelik_kanser.jpg
Pek çok vakada kanser nedeniyle gebeliği sonlandırmak gerekmez. Ancak bazı vakalarda bebeği planlanandan daha erken doğurmanız gerekebilir.

Kanser ve gebeliğin yönetimi için doktorunuzla tüm fayda ve riskleri konuşmanız gerekir.

Ayrıca kadın doğum doktorunuza ek olarak kanser tedavisinde görevli olan onkologunuzla da görüşmeniz gerekir.

Muhtemelen kansersiz bir insana göre daha fazla doktor randevunuz olacaktır.

Kanserin Fetüs Üzerindeki Etkileri

Uzmanlar kanserin doğmamış bebeği tam olarak nasıl etkilediğini henüz tüm yönleriyle bilmiyorlar. Bazı kanserlerin anneden plasentaya geçmeleri mümkün olsa da çoğu kanserin fetüs üzerinde nadiren etkisi vardır.

Çok nadiren de olsa melanoma ve lösemi gibi kanser türlerinin plasentadan bebeğe geçtiğine dair vakalar mevcut. Bu olursa, doktor bebeğin gebelikte ve doğum sonrasında nasıl tedavi edileceğini sizinle konuşacaktır.

Doğumdan sonra doktor erken dönem kanser belirtilerini kontrol edecektir. Eğer bebeğinizde kanser yoksa, ek bir tedavi gerekmeyecektir.

Bazı kanser tedavileri doğmamış bebeğe zarar verebilirler. Bu zararın riski özellikle gebeliğin ilk 3 ayında daha fazladır. Çünkü bu dönemde bebeğin organları ve beden yapıları oluşmaktadır.

Kanserin Emzirme Üzerindeki Etkileri

Eğer kanser varken bebeğinizi emzirmek isterseniz endişe etmeyin çünkü kanser hücreleri sizden bebeğinize geçmezler. Kanserli olan ve kanseri yenmiş olan pek çok insan bebeğini güvenle emzirebiliyor.

Ancak kemoterapi ve diğer kanser tedavileri anne sütünden bebeğe geçebilirler. Bu nedenle tedavi sırasında emzirmeniz önerilmeyebilir. Risk ve faydalar konusunda doktorunuza danışın.

Hamilelikte Kanser Tedavisi

Yıllar önce doktorlar gebelikte kanser tedavisi konusunda tam olarak emin değillerdi ve pek çok doktor bebeğin alınmasını öneriyordu. Günümüzde ise kanser ile gebeliği bir arada yürütmek mümkün olabiliyor.

Bu nedenle doktorunuzla gebelikte kanser tedavisi almanın artılarını ve eksilerini konuşmanız gerekir. Her durum farklıdır ve bu nedenle size özel bir öneri gerekir.

Hamile kadınlarda tedavi seçenekleri hamile olmayanlar ile aynıdır. Ancak gebelikte tedavilerin veriliş şekli ve zamanlaması biraz daha farklı olabilir.

Tedavi seçenekleri aşağıdakiler gibi pek çok faktöre bağlı olacaktır:
  • kanser türünüz
  • kanserin yeri
  • kanserin evresi
  • gebeliğin hangi noktasında olduğunuz
  • kişisel tercihleriniz
Yaygın tedavi seçenekleri şöyle:

Ameliyat

Ameliyat genellikle anne ve bebek için özellikle de ilk trimesterden sonra güvenli bir seçenek olarak görülür.

Ameliyatın türü kanserinize göre değişecektir. Ameliyatın hedefi kanserli dokunun alınmasıdır.

Eğer hamilelikte meme kanseriniz varsa, memeler alınırsa veya radyasyon terapisi görürseniz emzirme yeteneğiniz etkilenebilir. Bu nedenle ameliyatın emzirmeniz üzerindeki etkileri konusunda doktorunuzla görüşün.

Hamilelikte Kemoterapi ve Diğer İlaçlar

hamilelikte_kemoterapi_ilaclari.jpg
Kemoterapide bedendeki kanser hücrelerini öldürmek için zehirli maddeler kullanılırlar.

Kemoterapi ve kanser karşıtı ilaçlar bebeğe zarar verebilir, doğum kusurlarına yol açabilir veya düşüğe sebep olabilirler. Bu etkiler özellikle ilk trimesterde kullanılırlarsa ortaya çıkabilirler.

Bazı kemoterapi türleri ve kanser ilaçları ikinci ve üçüncü trimesterde güvenle uygulanabilirler.

Radyasyon​


Radyasyon tedavisinde yüksek enerjili X ışınları veya parçacıklar ile bedendeki kanser hücreleri yok edilirler. Bu terapi doğmamış bebeğe zarar verebilir ve bu etki özellikle ilk trimesterde ortaya çıkabilir.

Radyasyon bazen ikinci ve üçüncü trimesterde güvenli olabilir ancak bu türüne, dozuna ve bölgesine göre değişecektir.

Gebelikte Kanser Tedavisini Geciktirmeli miyim?

Kanser tedavisinin bebek doğana veya üçüncü trimestere gelene kadar ertelenmesini seçebilirsiniz. Bu özellikle gebeliğin ileri dönemlerinde keşfedilen erken evredeki kanserler için geçerlidir. Doktor gerekirse erken doğum planlayabilir.

Genel olarak gebelik kanser tedavisinin ne kadar verimli olduğunu etkilememelidir ancak gebelik nedeniyle tedaviyi geciktirmek alınan sonucu etkilenebilir.

Sonuç Olarak

Gebelikte kanser nadir olsa da olabilir ve bazı insanlarda görülür. Genelde hamile kişinin hayatta kalma ihtimali hamile olmayanlar ile benzerdir.

Genel olarak kanserli iken gebe kalmak genel sonucu etkilemez. Eğer kanser gebelikten dolayı erken keşfedilemezse veya tedaviyi geciktirmeyi seçerseniz, bu durum sonucu etkileyebilir.

Gebelikte kanserin tedavisi konusunda en iyi seçenek doktorunuzla konuşmaktır. Pek çok insan kanseri başarıyla yenip sağlıklı bebekler sahibi olabiliyor.
 

Benzer Konular

Back