Hamilelikte hangi aktivitelerden uzak durulmalıdır?
Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
Gebeliğiniz ilerledikçe düşme veya karnınıza travma yapma riski bulunan aktivitelerden uzak durmanız gerekir.
Ayrıca Amerikan Kadın-Doğum Hastalıkları uzmanları derneği, 2000 metrenin üzerindeki yüksekliklerde, daha az oksijen olduğu için, sizin ve bebeğinizin sağlığını riske etmemek adına, bu yüksekliklerde bulunmamanızı tavsiye etmektedir. Gebeliğiniz sırasında problemlere yol açabileceği için aşağıda yazılan aktivitelerden uzak durmanız sizin ve bebeğiniz açısından faydalı olacaktır. Gebe kalmadan önceki yaşantınızda çok aktif birisi olsanız bile, erken doğum riskiniz veya bebeğinizde gelişme geriliği varsa fiziksel aktivitelerinizi kesmenizde fayda vardır. Bu durumda doktorunuz sizin için uygun egzersizleri zaten belirleyecektir.
Bisiklete binmek
Yeni gebeler için bisiklete binmek iyi bir fikir değildir. Gerçi usta sürücüler altı aylık gebeliğe kadar bisikletlerine binebilirler. Ancak yine de, onlar bile bu dönemden sonra ağırlık merkezleri yer değiştireceğinden, denge kurmada sorun yaşayabileceği için bisikletlerine binmeleri tehlikeli bir hale gelebilir.
Toplu sporlar
Futbol, basketbol gibi topla oynanan sporlarda topun üzerinize gelmesi veya diğer oyuncunun size çarpması gibi riskleri vardır. Bunun yanında sizin de düşme riskiniz yüksektir.
Kayak
Ciddi yaralanmalara yol açabilen kayak da, gebelik sırasında tavsiye edilmeyen sporlar arasındadır. Ancak yine de kayak yapacak olursanız dik yokuşlardan uzak durun ve büyüyen karnınızın dengenizi bozabileceğini unutmayın.
Lunaparklar
Su kaydırakları ve diğer kaydıraklar, ayrıca ani başlayıp-duran veya inip-yükselen araçlar bebeğinizin sağlığına zarar verebilir.
Jimnastik
Düşme ve karnınıza olabilecek travma nedeniyle bazı riskler taşımaktadır.
Ata binme
İyi bir binici bile olsanız düşme riskini göze almanıza değmez.
Kaplıca ve saunalar
Sıcak küvete girmek veya saunada oturmak gelişen bebeğinize zarar verebilir. Çünkü yapılan çalışmalarda aşırı sıcaklıklarla, doğumsal anormaliler arasında bir ilişki bulunmuştur.
Koşu
Gebe kalmadan önce iyi bir koşucu değilseniz şimdi buna başlamanın zamanı değildir. Ancak orta düzeyde bir koşu yapabilirsiniz. İlk üç ay sonrasında ise düşme riskiniz arttığı için dikkatli bir şekilde koşmanız gereklidir. Yapılan tüm egzersizlerde olduğu gibi aşırı sıcaklardan sakının ve terlemeyle kaybettiğiniz sıvıyı yerine koymak için bol bol su için.
Tüplü dalış
Kesinlikle gebelikte uygun olmayan bir spordur. Daldıktan sonra yüzeye çıktığınızda kan dolaşımında hava kabarcıkları oluşabilir ve bunlar hem size hem de büyümekte olan bebeğinize zarar verebilir.
Snowboarding
Hem düşme riskiniz, hem de karnınıza travma gelme riski yüksektir.
Sörf
Yine düşme riskiniz ve karnınıza travma olma riskinden dolayı uygun değildir.
Tenis
Eğer gebe kalmadan önce de tenis oynuyorsanız orta düzeyde bir oyun oynamada sorun olmaz. Fakat dengenizi sağlamada ve ani duruşlarda sorun yaşayabilirsiniz. Bu yüzden adımlarınıza dikkat etmeniz gereklidir. Özellikle ilk üç aydan sonra, çoğu kadın büyüyen karınları nedeniyle eski performanslarını gösteremezler.
Su kayağı
Bu sporda da düşme ve karnınıza travma olma riski yüksektir. Bu nedenle gebelikte tavsiye edilmez.
Alarm durumlar
Eğer yaptığınız aktiviteler sırasında aşağıdaki belirtilerden herhangi birisini görürseniz hemen aktivitenizi durdurun ve doktorunuza haber verin;
* Vajinal kanama
* Nefes daralması
* Baş dönmesi veya bayılma
* Baş ağrısı
* Göğüs ağrısı
* Kaslarda zayıflık
* Bacak baldırında ağrı veya şişlik (pıhtı atmasının belirtisidir)
* Erken doğum belirtileri
* Bebek hareketlerinde azalma
* Vajinadan suyunuzun gelmesi