• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hamilelikte Grip Aşısı Sizi ve Bebeğinizi Nasıl Korur? Grip Aşısı ve Düşük Riski

Hamilelikte grip aşısı, sadece güvenli değil, aynı zamanda gerçekten akıllıca bir harekettir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, tüm anne adaylarına grip aşısı yaptırmalarını önermektedir. Bunun nedeni; gribe yakalanmanız durumunda, hastaneye gitmenize neden olabilecek zatürre gibi ciddi komplikasyonlara yakalanma riskinizin düşmesidir. Hamilelikte grip aşısı olmak, bebeğiniz 6 aylık olana ve kendi grip aşısını yaptırmak için yeterince büyüyene kadar korunmasına yardımcı olur. Grip aşısının sizi ve bebeğinizi nasıl koruduğunu öğrenmek için okumaya devam edin!

Hamile Kadınlar Grip İçin Daha Yüksek Riskli Grupta

Grip; yaşlı bireyler, bebekler ve sağlık problemi olan kişiler için daha tehlikeli olabilir. Ancak, hamile bir kadının zatürre gibi daha riskli durumlar için de daha yüksek risk altında olduğunu duymamış olabilirsiniz. Bu neden mi böyledir? Çünkü, hamilelik ile birlikte vücudunuzda yaşanan değişimler, hastalığa karşı daha savunmasız olmanıza neden olur.

Hamilelikte, kendinizi sağlıklı ve güçlü hissetseniz bile; bağışıklık sisteminiz, kalbiniz ve akciğerleriniz etkilenir. Bu da, sizi gribe karşı daha savunmasız hale getirebilir. Ayrıca, daha ciddi komplikasyonlar riski de yükselir. Grip aşısı yaptırmanın yanı sıra, olabildiğince sağlıklı kalmak ve korunmak için, aşağıdakiler de dahil olmak üzere ek önlemler alabilirsiniz:
  • Ellerinizi düzenli olarak yıkayın
  • Yeterince uyuyun
  • İyi beslenin
  • Sağlıklı alışkanlıklar edinerek bağışıklık sisteminizi güçlü tutun

Hamilelikte Grip Aşısı Yaptırmak Güvenli Midir?

Evet, hamilelik ve emzirme döneminde grip aşısı yaptırmak, yapılması gereken bir şeydir. Mevsimsel grip aşısı, uzun yıllar boyunca milyonlarca hamile kadına güvenli bir şekilde yapılmıştır. Ve, hamile kadınlara ya da bebeklerine zarar verdiği görülmemiştir.

Neden Grip Aşısı Yaptırılmalı?

Hamile bir kadın, zatürre gibi ciddi grip komplikasyonları için daha yüksek riskli gruptadır. Ayrıca, hastaneye yatma olasılığı da daha yüksektir. Çünkü grip, hamilelikte tehlikeli olabilir.

Grip aşısı, belirli bir yılda en çok soruna neden olması beklenen grip virüslerine karşı en büyük korumayı sağlarken, mevsimi gripsiz atlatma şansınızı da önemli ölçüde arttırabilir. Ayrıca, aşı olmanıza rağmen grip olma ihtimaliniz olsa da; grip aşısı yaptırmak, semptomların muhtemelen daha hafif olacağı ve hastaneye gitme olasılığının azalacağı anlamına gelir.

Ve grip aşısı, sadece sizin güvenliğiniz için gerekli değildir. Doğum yaptıktan sonra bile, dünyaya gelen bebeğiniz için çeşitli faydalar sağlar. Yapılan pek çok araştırma; hamilelikte grip aşısı olan annelerden dünyaya gelen bebeklerin, doğumdan sonra grip virüsüne yakalanma riskinin daha düşük olduğunu ve kendi grip aşısını olabileceği yaşa gelene kadar virüse karşı korunduklarını göstermektedir.

Ayrıca, annesi hamileyken grip aşısı olan bir bebeğin erken doğum riski de düşmektedir. Bu bebekler, daha büyük ve sağlıklı olur. Son olarak, ilk yıl boyunca grip ya da komplikasyonlarına bağlı hastaneye kaldırılma riski de daha düşüktür.

Hamilelikte Grip Aşısı Ne Zaman Yaptırılmalı?

gebelikte_grip_asisi.jpg
Grip mevsimi, genel olarak Ekim ayı ile Mayıs ayları arasındadır. Uzmanlar, her grip mevsiminde, olabildiğince erken dönemde grip aşısı yaptırmanızı önerir. Tercihen, Ekim sonu önerilmektedir. Böylece, grip mevsiminin başlangıcından itibaren korunabilirsiniz. Ancak, aşı yaptırmak için asla geç değildir. Öyleyse, henüz grip aşısı olmadıysanız, hemen olabilirsiniz!

Unutmayın; aşı her yıl güncellenir ve gribe karşı bağışıklık zaman geçtikçe azalır. Bu nedenle, geçen yıl grip aşısı yaptırmış olsanız bile, özellikle hamileyseniz, şimdi tekrar grip aşısı olmanız gerekir.

Grip Aşısı Cıva İçerir Mi?


Yalnızca bazı çok dozlu grip aşıları, cıva bazlı bir koruyucu olan çok az miktarda timerosal içerir. Ancak, aşıda timerosala maruz kalmanın, aşı yapılan bölgede hafif kızarıklık ve şişmeye neden olsa da, zarar verdiğine dair hiçbir kanıt gösterilmemiştir.

Uzmanlar, timerosalin hamile kadınlar için güvenli kabul edildiğini ve anne adayı ya da bebeğine zarar vermediğini söylemektedir. Yine de, bu konuyla ilgili endişeleriniz varsa, timerosal içermeyen bir grip aşısı olmayı talep edebilirsiniz.

Grip Aşısı ve Düşük Riski Arasında Bağlantı Var Mıdır?

Yapılan birçok çalışma, hamilelikte grip aşısı yaptırmanın görece güvenli olduğunu göstermektedir. Hamileliğin ilk trimesterinde kadınlarla ilgili yapılan çalışmalar sınırlı olsa da; bu ilk üç aylık dönemde aşı yaptıran kadınları içeren çalışmalar, düşük riskinde bir artış ile bağlantı bulmamıştır.

Yakın zamanda yapılan bir çalışmada; veriler, özellikle önceki yıl grip aşısı olan kadınlarda, aşıdan sonraki 1 ay içinde düşük yapma arasında bir ilişki olduğu öne sürülmüştür. Ve, bu sonuçlar şaşırtıcıdır. Potansiyel bir açıklama; grip aşısının tetiklediği bağışıklık tepkisidir.

Amerikan Kadın Doğum Uzmanları dahil olmak üzere uzmanlar; bu çalışmanın sonuçlarına bakarak fikrini değiştirmedi. Araştırmanın, sadece az sayıda kadını içerdiği ve bu sonuçların grip aşısının güvenliğini destekleyen mevcut verilerden ağır basmadığını belirtmektedir. Grip aşısı, gebelikte özellikle tavsiye edilmektedir. Bununla birlikte, aksini söyleyen birkaç çalışma olsa da; gebeliğin herhangi bir döneminde aşı yaptırmanın güvenli olduğuna dair mevcut öneriler değişmeden kalmıştır.

Hamile Kadınlarda Grip Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

hamilelikte_grip_asisi.jpg
Hamilelikte grip aşısı yaptıran bir kadının karşılaşabileceği yan etkiler, genel halk ile aynıdır. Etkiler genellikle hafiftir ve aşağıdakileri içerir:
  • Aşı yapılan bölgede kızarıklık ve şişlik
  • Baş ağrısı
  • Bayılma
  • Ateş
  • Kas ağrıları
  • Mide bulantısı
  • Yorgunluk
Yan etkiler; genellikle aşı yapıldıktan hemen sonra görülür ve ortalama 1-2 gün boyunca devam eder. Nadiren de olsa, şiddetli alerjik reaksiyon gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Annenin, aşı bileşenlerinden herhangi birine ciddi bir alerjisi varsa, grip aşısı olmamalıdır.

Yumurta Alerjisi Olan Kadınlar Aşı Olabilir Mi?

Yumurta alerjisi olan çoğu kişi, bazı ek güvenlik önlemleri alınarak grip aşısı yaptırabilir. Yumurta proteini dahil, herhangi bir aşı bileşenine yaşamı tehdit eden şiddetli bir alerjisi olan bir kişi; hamile olsa bile grip aşısı olmamalıdır.

Hamile kadınlar, aşı bileşenine karşı şiddetli bir alerjisi olup olmadığını ya da aşı olduktan sonra şiddetli bir alerjik reaksiyon yaşayıp yaşamadığını mutlaka doktoruna belirtmelidir. Yumurta alerjisi olan bir kişi, şiddetli alerjik reaksiyonları tanıyabilen bir doktor tarafından incelenerek, tıbbi bir ortamda aşı olmalıdır.

Aşının Etkinliği

Grip aşısının etkinliği değişkenlik gösterebilir. Sağladığı koruma, mevsimden mevsime değişir. Kısmen, aşıyı yaptıran kişinin yaşına, sağlık durumuna ve aşıdaki virüslerle dolaşımdaki virüsler arasındaki eşleşmeye bağlı olarak değişecektir.

Emzirme Döneminde Grip Aşısı

hamilelikte_grip_asisi_yan_etkileri_zararlari.jpg
Emzirme dönemindeki kadınlar da grip aşısı yaptırabilir. Zaten, uzmanlar da emziren annelerin kendilerini gripten korumak için grip aşısı yaptırmalarını önermektedir.


Grip aşısı olmak, annenin hastalanma ve virüsü bebeğine geçirme riskini azaltır. Böylece, bebeği de gripten korunmuş olur. Bu durum, özellikle grip aşısı olmak için çok küçük oldukları bilinen 6 aylıktan küçük bebekler için önemlidir.


Hamilelikte grip aşısı yaptırdıysanız, geliştirdiğiniz antikorlar plasentadan ve emzirme döneminde anne sütünden geçecektir. Bu antikorlar, bebeğinizi doğumdan sonra gripten korumaya yardımcı olacaktır.
 
Back