• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hamilelikte Beslenme

KadinlarKulubu

Portal Editör
İçerik Editörü
21 Ağustos 2011
5.186
596
198
Kadınlar kulübü editörleri olarak araştırdık, uzmanların verdiği bilgilerden oluşan, hamilelikte beslenme yazımızı sizler için hazırladık. Burda bildirilen beslenme planına ve diyet listesine uyarak sağlıklı bir hamilelik geçirebilirsiniz.

Hamilelikte dengeli ve düzenli beslenme sağlıklı bir çocuk dünyaya getirmek için yapılması gereken en önemli adımdır. Unutmayın ki yediğiniz herşeyi artık bebeğinizle paylaşıyorsunuz. Bu nedenle, beslenme alışkanlıklarınızı hamilelikte tekrar gözden geçirmeniz gerekiyor. Hamilelik döneminde yeterli ve dengeli beslenmek, doğacak bebeğinizin ve sizin sağlığınız için çok önemlidir. Çünkü bebek anne karnında 40 hafta boyunca, annenin beslenmesine bağlı olarak gelişir. Temel besin maddelerinin yeterli miktarda ve düzenli olarak alınması ilk şarttır. Hamilelik dönemi, günlük enerji, sıvı, protein, vitamin ve mineral ihtiyaçlarının arttığı bir dönemdir. Düzensiz beslenme sizin ve bebeğinizin sağlığını kötü yönde etkileyebilir.
İçinizde büyüyen cenin için vitamin, mineral ve proteinli yiyeceklerden yeterli miktarda tüketmek zorundasınız. Yediğiniz sağlıklı besinler, fetüsün daha iyi büyümesini ve gelişmesini sağlayacaktır.
Kadınlar kulübü editörleri olarak araştırdık, uzmanların verdiği bilgilerden oluşan, hamilelikte temel besin kaynakları yazımızı sizler için hazırladık. Burda bildirilen beslenme planına ve diyet listesine uyarak sağlıklı bir hamilelik geçirebilirsiniz.

Hamilelikte Beslenme
Kalsiyum

Hamilelikte kalsiyum alımı sizin ve ceninin sağlığı için çok önemlidir.
Yeterli kalsiyum alımı güçlü kemik ve dişler demektir.
Ayrıca kalsiyum bebeğin kas ve sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde oluşması için zaruri bir vitamindir.
Gebeliğin özellikle ilk üç ayında,süt, peynir, yoğurt, ıspanak, sardalye, somon gibi kalsiyum yönünden zengin gıdalar,
günlük diyet listenizde muhakkak bolca yer almalıdır.

Folik Asit
Folat diye de bilinen folik asit bir B vitaminidir . Birçok araştırma gebe kalmadan önce ve erken gebelik aylarında günde 400 mikrogram (0.4 miligram) folik asit almanın, bebeklerde ciddi beyin ve omurilik hastalıklarını %70 den fazla azalttığını göstermiştir. En çok rastlanan sinir sistemi hastalıklarını; spina bifida ( omurganın kapanmayarak açık kalması),anansefali (beyinin gelişmemesi), ve ensefalosel (beyinin kafatası kemiğinden dışarı çıkması) oluşturur.Bütün bu sorunlar gebeliğin ilk 28 gününde oluşur.Folik asit hücre büyümesinde ve organ gelişiminde de rol oynar.
Birleşmiş Milletler Hastalık kontrol ve Korunma Merkezi gebe kalmayı planlayan bayanların günde 0.4 miligram (400 mikrogram) folik asit almalarını önermektedir. Uygun folik asit alımı büyük önem taşır. Gebe kalmadan 1 ay önce ve sonrasında en az 3 ay alınması bebekte sinir sistemi hastalıkları riskini azaltır. Gebelik esnasında 800 mikrograma çıkılabilir. Bezelye, Mercimek, Kuşkonmaz, Ispanak, Fasulye
Yer fıstığı, fındık, Portakal suyu, Tahıl ekmeği, Marul Brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler folik asit içeren gıdalardır.

Demir
Gebelikte demir açısından zengin gıdalarla beslenmek, kırmızı kan hücrelerinin üretimini
artırır. Bebeğinizin beyin ve vücut gelişimi için demir muhakkak alınması gereken vitaminlerdendir.
En iyi demir kaynakları; et, balık, yeşil sebze, baklagiller ve tam tahıllardır.

B12 Vitamini Ve D vitamini
Siz ve bebeğinizin sağlıklı kemik, dişlerin inşaası ve korunması için bu vitaminlere ihtiyacınız vardır.
B12 Vitamin, aynı zamanda gebelikte, bebeğin beyninin düzenli işlemesi ve gelişimine yardımcı olmak için alınması gereken temel besinlerdendir.Karaciğer, böbrek, sığır eti, balık, süt, yumurta, peynir de B12 vitamini bulunur.
D vitamini ise balık yağı, süt ve süt ürünleri, morina balığı yağı, sardalya, uskumru, somon, ton balığı, yumurta sarısı, tereyağı, yulaf ezmesi gibi yiyeceklerde bulunur.

Su İçmek
Bebeğiniz ve bedeniniz için gerekli besinlerin sindirimi ve kanın beyne oksijen taşıması gibi hayati fonksiyonlar, su vasıtasıyla gerçekleşir.
Bu nedenle hamilelikte yeterli sıvı alımı çok önemlidir.
Günde 2litre yani yaklaşık 8-10 bardak su içmek ideal olanıdır.

Meyveler
Meyve yemek hamilelikte ihmal edilmemesi gereken bir konudur.
Meyvelerin içindeki pekçok vitamin özellikle beta karoten bebeğinizle sizin cilt, göz ve kemik sağlığı için zaruri bir vitamin olan A vitamini sağlar.
Beta karoten meyve ve sebzelerde bulunur. Ispanak, marul, lahana,brokoli, kavun, şeftali, havuç, kayısı, kırmızı ve yeşil biber beta karoten açısından zengin besinlerdir.
Genel olarak sarı, turuncu ve koyu yeşil sebzeler ile sarı turuncu meyveler beta karoten içeren yiyeceklerdir.

Proteinler
Hamilelik diyet planında olması gereken 10 temel besin kaynağından biri proteinlerdir.
Proteinler sizin ve bebeğinizin kas ve hücre oluşumunu destekler, sağlıklı bir beden için olmazsa olmazlardandır.
Yumurta ve tavuk en iyi protein kaynaklarındandır.

Lifli Gıdalar
Çoğu hamile kadın, gebelik boyunca kabızlık, şişkinlik gibi sindirim problemleri yaşar.
Bu sebeple lifli gıdalarla beslenmek, hamilelik diyet planında uyulması gereken kurallardandır.
Meyveler, sebzeler, hububat ve baklagiller lifli gıdalardır.

Karbonhidratlar
Karbonhidratlar vücutta başlıca enerji kaynağı olarak kullanılırlar.
Sizin ve bebeğinizin bu doyurucu tahıllara ihtiyacı vardır.
Hamilelikte ideal karbonhidrat tüketim miktarı günlük alınan besinlerin %40'ını oluşturacak kadar olmalıdır. Çoğu besin karbonhidrat içerir ancak en çok ekmek, pirinç, un, tatlılar, çikolata, şeker, meyce, sebze, hamur işleri gibi besinlerde bulunur.

Yağlar
Hamilelik diyet planınızda olması gereken besin kaynaklarından biri yağlardır.
Trans yağlardan uzak durmalı, omega 3 yönünden zengin yiyeceklere yönelmelisiniz.
Bunlar zeytinyağı, balık türleri ve fıstık ezmesidir. $hamilelikte_temel_besin_kaynaklari (1).jpg $hamilelikte_temel_besin_kaynaklari (9).jpg $hamilelikte_temel_besin_kaynaklari (8).jpg $hamilelikte_temel_besin_kaynaklari (7).jpg $hamilelikte_temel_besin_kaynaklari (6).jpg $hamilelikte_temel_besin_kaynaklari (5).jpg $hamilelikte_temel_besin_kaynaklari (4).jpg $hamilelikte_temel_besin_kaynaklari (3).jpg $hamilelikte_temel_besin_kaynaklari (2).jpg $hamilelikte_temel_besin_kaynaklari (10).jpg
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.
$hamilelikte_beslenme.jpg $hamilelikte_beslenme_1.jpg
 
Back