Hamilelikte 25. Hafta

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.733
27.581
48



Yorgun hissedebilirsiniz…

Bu haftanın özelliği bebeğinizin tat duyusunun büyük ölçüde gelişimini tamamlamış olmasıdır. Bebeğin cildi hala daha ince ve kırılgandır. Bebeğin vücudu orantılı bir şekilde büyür, cilt altı yağ dokuları olgunlaşır. Bebeğin büyümesine bağlı olarak rahim içinde göreceli olarak kapladığı alan azalmaya başladı. Bu da bebeğin hareket etmesi için kendisine kalan boş alanın azaldığını gösteriyor.

Bu da hareketlerin daha sert hissedilmesi neden olabilir. Bu haftalarda yorgunluk hissedebilirsiniz. Bu gebeliğin normal yakınmalarından birisidir. Bebeğinizin boyu 24. haftadan itibaren daha anlamlı olmak üzere ultrasonda FL (uyluk kemiği) ölçümünün 7 katı kadardır. Bazen annelerde gebeliğe bağlı ışığa karşı hassasiyet ya da göz kuruluğu gibi göz şikayetleri olabilir. Büyüyen rahmin bası yapması ve dolaşımın bozulması nedeni ile bacaklarda ve belde ağrılar olabilir.

Bu hafta sonunda ortalama bebeğinizin boyu 33 cm. ve ağırlığı 800 gr. kadardır.

Rahiminiz şu anda yaklaşık olarak bir futbol topu büyüklüğünde. Büyüme hızlı bir şekilde devam ediyor. Bu büyüme sürecinde rahiminiz belinizde bulunan sinirlere hafifçe baskı yaptığında bile bel ve bacaklarınızda zonklama tarzında ağrılar hissedebilirsiniz.

Dinlenin, sık sık pozisyon değiştirin, ağrı oluştuğunda ılık bir duş alın ya da ağrıyan bölgeye buz tatbik edin. Ağrılarınız çok şiddetli olduğunda doktorunuzun önereceği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.

Resimde gördüğünüz şekilde, belinizdeki kavisleşmenin ortaya çıkmasına tam olarak izin verin. Bunu karnınızı çıkabildiği kadar dışarıya çıkararak sağlayabilirsiniz (karnınızı gizlemeye çalışmayın).


25. Hafta Çocuğunuzda Olan Değişiklikler !

Üç boyutlu ultrason hakkında bilginiz var mı? Henüz çok yaygın olmayan bu teknoloji bebeğinizin daha gerçekçi ve sizin de kolaylıkla anlayabileceğiniz bir şekilde görülmesine olanak sağlamaktadır. Çalışma prensibi basittir: bebeğinizin çeşitli açılardan hızlı bir şekilde alınan ultrasonografi kesitleri ekrana hacimli bir görüntü olarak yansır. İlk geliştirilen cihazlarda kesit alma zamanı uzun olduğundan görüntüler gerçekten uzak olabilmekte veya gerçeğe yakın görüntüler alabilmek için çok uzun zaman geçmesi gerekebilmekteydi ve görüntüler hareketsiz, sabit resimlerdi.

Bir görüntüyü hareketliymiş gibi görebilmemiz için gözümüzün önünden saniyede 12’den fazla görüntü geçmesi gerekir. Günümüzde saniyede 16 ve hatta daha fazla görüntü alabilen cihazların geliştirilmesiyle bebeğinizin hareketleri de ekranda eş zamanlı gözlenebilmektedir. Bu cihazlar gerçek eş zamanlı 3 boyutlu ultrasonografi (yani 4 boyutlu ultrasonografi, burada dördüncü boyut zamandır) olarak adlandırılmaktadır.

Şu an için 4 boyutlu ultrasonografi bizlere görsel olarak “mucizeler” sunmakta olsa da bebeğe ait detaylar yine de geleneksel (2 boyutlu) ultrasonografiyle incelenmeye devam edilmektedir. Yani bu yeni teknoloji sadece tamamlayıcıdır.


Dört boyutlu ultrasonografi bebeğinizin sağlığının değerlendirilmesi için mutlaka yapılması gerekli bir inceleme değildir. Her anne adayında yukarıdaki kadar net görüntüler elde edilememektedir. Görüntü kalitesini etkileyen en temel faktör bebeğinizin duruş pozisyonu ve ultrasonografinin yapıldığı gebelik haftasıdır (ideal haftalar 26-32 arasıdır, daha ileri haftalarda net görüntü almak zorlaşmaktadır).


HAFTANIN ÖNERİSİ

Ultrasonografi bebeğinizin kilosunu +/- %12.5’lik hata payıyla oldukça başarılı bir şekilde değerlendirebilmektedir. Ancak siz elbette bebeğinizin boyunu da merak ediyorsunuz. Halbuki ultrasonografi cihazları boy ölçümü yapamazlar ve bebeğin kemik ölçümü (uyluk kemiği=FL) normal olduğu sürece boyu da normaldir. Şimdi size büyük ihtimalle (yabancı siteler de dahil) başka hiç bir sitede bulamayacağınız bir formül vereceğiz: Size verilen ve üzerinde ultrasonografi ölçümlerinin olduğu kağıtta yazan FL (uyluk kemiği) değerini 7 rakamı ile çarpın ve bebeğinizin şu andaki boyunu +/- %5 hata payıyla hesaplayın. Bu formül 24. haftadan itibaren geçerlidir.
Örnek:
FL: 51 mm.
51mmX7= 357mm= 36 santimetre
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…