...hamilelik öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenler...

Beyaz_Lilyum

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
11 Ocak 2013
148
0
Hanımlar bu bilgileri okudum ve sizlerle de paylaşmak istedim... Sağlıklı ve mutlu hamilelikler dilerim



Hamilelik Öncesi Yapılması Gerekenler:

Hamilelik öncesi hergün 400 mcg folik asit içeren multi vitamin alın : Hamilelik öncesi ve erken dönem hamilelik süresinde hergün 400 mcg folik asit içeren multi vitamin alın çünkü bebeğin beyni, omur iliği bu dönemde gelişir. Vitamin şişesini yeterli miktarda folik asit içerip içermediğini önlemek için almadan önce iyice inceleyin. Vitaminin doğal hali olan folik asiti içeren gıdalardan kullanın ve dengeli beslenin. Kahvaltılık gevrekler, fasulye, yeşil yapraklı sebzeler ve portakal suyu tüketin.
Hamilelik öncesi bir check-up’tan geçin : Doktorunuz size hamileliğin sizi nasıl etkileyebileceğini anlatır, almakta olduğunuz ilaçları inceleyerek bağışıklık sisteminizin iyi olduğundan emin olur. Doktorunuz HIV veya diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve kızamık – suçiçeği gibi bazı çocukluk hastalıklarına karşı bağışıklıklığınız konusunda test yaptırmanızı isteyebilir. Hamilelik öncesi bu testleri yaptırmanız önemlidir.

Sağlıklı beslenin : Hergün sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenirseniz, kendinizi hem daha iyi hissedersiniz hem de hamileliğinize doğru bir şekilde başlarsınız. Çok yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durun. Kafeini bırakın. Günde 2 bardak kahve veya çay içmenin hamile kalmanızı zorlaştırıcı bir etkisi olabilir. Eğer fazla kilonuz varsa, hamile kalmaya çalışmadan önce kilo vermenizde fayda vardır. Eğer çok zayıf ise, biraz kilo alarak hamile kalmanızı kolaylaştırabilirsiniz. Fazla mı yoksa az mı kilolu olduğunuz konusunda doktorunuz vücut kitle indeksi denilen bir formülden yararlanarak size yol gösterecektir. Egzersiz yaparak kilonuzu koruyabilir, fazla kilolarınızdan kurtulabilir, fit kalabilir ve stresinizi azaltabilirsiniz. Eğer hiç egzersiz yapmıyorsanız, şimdi başlamak için iyi bir zaman olabilir. Doktorunuzla hangi egzersiz hareketlerinin sağlıklı ve faydalı oldukları konusunda görüşebilirsiniz.

Sigara içmeyi, sigara içilen ortamlarda bulunmayın : Sigara içmek hamile kalmanızı zorlaştırıcı bir etki yapabilir. Hamileyken sigara içmek bebeğinizin ciddi sağlık problemlerine sahip olmasına neden olabilir. Araştırmalar sigara içmenin bebeğin gelişimini yavaşlattığını göstermektedir. Sigarayı bırakmanın en iyi vakti, hamile kalmadan evveldir. Eğer sigarayı bırakmada yardıma ihtiyacınız varsa, doktorunuzdan tavsiye alabilirsiniz. Pasif içicilik yani sigara içilen ortamlarda bulunmak da zararlıdır. Hamilelik öncesi ve sırasında bu gibi durumlardan kaçınınız.

Alkol kullanmayın : Alkolun hangi çeşidi olursa olsun bebeğinizi düşük, fiziksel ve mental problemlerle karşı karşıya bırakırsınız. Eğer alkolü bırakmada yardıma ihtiyacınız varsa, doktorunuzdan tavsiye alabilirsiniz.
Enfeksiyon kapmaktan kaçının çünkü bazı enfeksiyonlar fetusu kötü bir şekilde etkiler : Bazı enfeksiyonlar gelişmekte olan bir bebeğe zarar verebilir. Ellerinizi sık sık yıkayınız. Güvenli olmayan yiyeceklerden uzak durunuz. Et ve yumurtaları iyice pişirmeden yemeyin. Tüm sebze ve meyveleri yıkayın. Pastorize edilmemiş süt ürünlerinden uzak durun. Kedi kumundan uzak durun çünkü bunlarda enfeksiyona sebep olan ve toksoplazma denilen bir çeşit parazit bulunabilir. Bu enfeksiyonlar bebeğe zarar verebilir. Soğuk algınlığı veya yaygın çocukluk hastalığı olan çocuklara pek fazla yaklaşmamaya çalışın. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kaçının. Eğer eşinizde bir çeşit hastalık varsa, o dönemde ilişkiden kaçının.
Zararlı madde ve kimyasallardan uzak durun : Bazı temizlik malzemeleri, böcek ilaçları, çözücüler bebeğiniz için zararlı olabilir. Kimyasallardan ve boyalardan uzak durun.
Aile geçmişiniz, genetik yapınız ve doğum kusurları hakkında doktorunuzla görüşün : Doktorunuz sağlık geçmişiniz ve ailenizdeki fertlerin sağlık geçmişleri hakkında size sorular yöneltebilir. Bu verilerin ışığında bebeğinizin doğum kusuru olması ihtimaline karşın, bir genetik danışmanla görüşmeniz önerilebilir.
Stresten uzak durun : Hamilelik öncesi, sırasında ve sonrasında stres sizin ve bebeğiniz için iyi değildir. Çok fazla stres erken doğum, bebeğin az kilolu doğması veya düşük gibi durumlara yol açabilir.

Baba adayının da sağlıklı olması gerektiği konusunu atlamayın. Hamile kalma şansınızı arttırabilmek için eşinizin kendine iyi bakması, egzersiz yapması, dengeli beslenmesi ve sigara içmemesi gereklidir.



HAMİLELİKTE BOL SU İÇMENİN ÖNEMİ

Sağlıklı ve dengeli bir metabolizma için hergün bol miktarda su tüketilmesi önemlidir. Gebelikte vücudun su ihtiyacı daha da artar ve su tüketimi anne ve bebeğin durumunu bir çok açıdan etkiler. Bu denenle hamile bayanlara günde en az 10 bardak su tüketimi önerilmektedir. Yaz aylarında bunu biraz daha arttırmak gerekir. Bu su ihtiyacını normal içme suyu olarak almak en iyisidir. Çay, kahve, kola v.b içecekler de su içerir ancak kafein içermelerinden dolayı zaten gebelikte fazla miktarda içilmesi önerilmez, ayrıca fazla kalori içerirler ve idrar yapımını arttırarak aldığınız suyun tekrar atılmasını sağlarlar.

Gebelikte bol su tüketiminin faydaları:
- Rahim kasılmalarını engeller, erken doğumu önler
- İdrar yolu enfeksiyonu olmasını engeller
- Cİldin daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar
- Kabızlığı ve hemoroidleri önler
- Bebeğin suyunun azalmasını önler
- Özellikle sıcak yaz aylarında rahat ve serin kalmanızı sağlar
- Bulantı, mide yanması gibi şikayetleri azaltır
- Bol su içmek vücuttaki şişlikleri (ödemi) arttırmaz tersine azaltır. Bu nedenle şişliklerim var diye su içmekten kaçınmamak gerekir.

Su içemiyorum, zararı olur mu?
Tersine su tüketiminin az olması dehidratasyona (susuz kalma) neden olur. Bu da rahimde kasılmalar, sancı, karın ağrısı, idrar yolu enfeksiyonu, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kramp gibi sıkıntılara neden olur. Yeterinde su alıp almadığınızı anlamanın bir yolu da idrar renginize bakmaktır. Eğer idrarınızın rengi koyu ise az su içtiğiniz manasına gelir, idrarınızın rengi açıksa bol su tüketmişsinizdir. Normal insanlar bile bazen su içmeye gitmek için üşenirken gebelikte hareket etmenin zorlaşmasından dolayı su içmek için kalkmak istemeyebilirsiniz bu nedenle gebelik sırasında kendinize bir su şisesi ayarlayarak sürekli yakınınızda bulundurmanız önerilir, bu sayede her aklınıza geldiğinde su içebilirsiniz.



Hamilelikte Beslenme:

Neler yemelisiniz?
Aşağıda sayılan türden çeşitli yiyecekler yemeye çalışmanız önemlidir:
• Bol miktarda meyve ve sebzeler (taze, donmuş, teneke kutuda konserve, kurutulmuş veya bir bardak meyve suyu) – günde en az beş porsiyon hedefleyin
• Bol miktarda ekmek, pirinç ve patates gibi nişastalı yiyecekler
• Örneğin yağsız et ve tavuk, balık (biri yağlı balık olmak üzere haftada en az iki kez balık yemeyi hedefleyin), yumurta ve bakliyat (örneğin fasulye ve mercimek) gibi protein. Bunlar aynı zamanda iyi birer demir kaynağıdır.
• Kahverengi ekmek, makarna, pirinç, bakliyat ve meyve ve sebzelerde bulunan bol miktarda lif – (bu kabızlığı önlemeye yardımcı olur)
• Süt, peynir ve yoğurt gibi, kalsiyum içeren süt ürünleri...

Fazladan demire gereksiniminiz var mı?
Hamile kadınlarda demir eksikliği söz konusu olabilir. Bu yüzden bol miktarda demir açısından zengin yiyecekler seçmeye dikkat etmeniz gerekir. Demir açısından zengin bir yemek yerken aynı zamanda, C vitamini içeren yiyecekler veya bir bardak meyve suyu gibi içecekler de almaya çalışın. Bunlar vücudunuzun demiri özümlemesine yardımcı olur.
İyi demir kaynakları
• Kırmızı et
• Zenginleştirilmiş kahvaltı yiyecekleri
• Bakliyat
• Ekmek
• Yeşil sebzeler
Karaciğerde de bol miktarda demir olmasına karşın, hamile olduğunuz dönemde karaciğer yemekten kaçınmanız gerekir.

Vitamin hapı almanıza gerek var mı?
Hamileliğinizin 12. haftasına kadar her gün 400 mikrogram (mcg) tutarında folik asit hapı almanız gerekir. İdeal olarak, bu hapları hamilelikten önce almaya başlamış olmanız gerekir. Diyetinize yeşil sebzeler ve kahverengi pirinç, zenginleştirilmiş ekmek ve kahvaltı yemekleri gibi, folik asit içeren yiyecekler de dahil etmeniz gerekir.
Folik asidin, ‘spina bifida’ denen belkemiği hastalığı gibi nöral kanal bozuklukları riskini azalttığı görülmüştür. Folik asidini, multivitamin hapı kullanarak almak isterseniz, içerdiği folik asidin doğru miktarda olmasına dikkat edin. Unutmayın ki birden fazla multivitamin hapı alacak olursanız, bunlarda bulunan diğer vitaminlerden aşırı dozda almış olabilirsiniz. Ayrıca her gün 10 mcg D vitamini içeren haplar da almanız gerekir. En iyi D vitamini kaynağı yaz güneşidir (ancak yanmamaya dikkat edin!).
Dışarı çıktığınızda bütün cildinizi kapatıyorsanız özellikle D vitamini eksikliğiniz olabilir.



Kaçınmanız gereken yiyecekler var mı?
Hamileliğiniz döneminde, yüksek oranda, düşük, ölü doğum veya yeni doğan bebekte ciddi hastalığa neden olabilen bir mikrop olan listeria taşıyabilecek bazı yiyecekleri yememeniz gerekir. Aşağıdaki yiyeceklerden kaçınmayı unutmayın:
• ‘Camembert’, ‘Brie’ denen peynirlerle mavi damarlı peynir gibi yumuşak küflü peynirler. ‘Cheddar’ türü peynir gibi sert peynirlerle, ‘cottage cheese’ denen peynirlerin ve işlenmiş peynirlerin herhangi bir tehlikesi yoktur
• Pişirilmemiş veya az pişirilmiş hazır yemekler. Hazır yemekleri her tarafı iyice sıcak oluncaya kadar ısıtmaya dikkat edin.
Ayrıca aşağıdaki noktaları da akılda tutmanız gerekir:
• Çiğ yumurtayı ve çiğ ya da kısmen pişmiş yumurta içeren yiyecekleri yemekten kaçının. Yalnızca hem beyazı hem sarısı katılaşıncaya kadar iyice pişmiş yumurtaları yiyin. Bu, bir tür gıda zehirlenmesine yol açan salmonella riskinden kaçınmak için gereklidir.
• Çiğ etlere dokunduktan sonra daima ellerinizi yıkayın ve çiğ yiyecekleri, yenmeye hazır yiyeceklerden ayrı tutun. Bu, gıda zehirlenmesine yol açan örneğin
salmonella, campylobacter ve E.coli O157 gibi mikroplardan kaçınmak için gereklidir.
• Yalnızca iyice pişmiş et yemeye dikkat edin. Sosis ve kıyma yerken buna özellikle dikkat edin.
• Bahçede çalışırken veya kedinin kakasını yaptığı kumu temizlerken daima eldiven giyin ve daha sonra ellerinizi yıkayın. Bu, etlerde, kedi dışkısında ve toprakta bulunan bir parazitin yol açtığı toksoplasmosis denen bir enfeksiyondan kaçınmak için gereklidir. Toksoplasmosis, henüz doğmamış bebekler için zararlı olabilir.
• Çok fazla A vitamini almamaya dikkat edin. Bu, yüksek dozda multivitamin hapları almaktan ve karaciğer ile, karaciğer ürünleri yemekten kaçınmanız anlamına gelir. Bir miktar A vitaminine gereksiniminiz vardır. Ancak çok fazla miktarda alırsanız, fazla miktarda birikebilir ve hamilelik sırasında çok yüksek olabilir.
• Yediğiniz ton balığı miktarını sınırlamanız gerekir. Haftada (pişmiş 140gm ya da çiğ 170gm ağırlığında) bir tuna bifteği ya da haftada (her birinin süzülmüş ağırlığı yaklaşık 140gm olan) iki orta boy teneke kutu ton balığından fazla yemeyin. İki teneke kutu ton balığı, altı ton balığı sandviçi veya üç ton balığı salatası anlamına gelir. Bunun nedeni, bu balıklarda bulunan cıva miktarıdır. Yediğiniz balıkta bulunan cıvanın bir miktarı sütünüze karışır
ve yüksek miktarda cıva çok küçük bebeklerin sinir sisteminin gelişmesine zarar verebilir.
Aynı zamanda:
• Pasta ve bisküvi gibi yağ ve şeker oranı yüksek yiyeceklerden de kaçınmak iyi fikirdir. Ayrıca bu hamilelik sırasında fazla kilo almanızı önlemeye de yardımcı olabilir.
Bazı sağlıklı hafif yemekler ve yiyecekler
• Az yağlı yoğurtlar
• Sebze ve fasulye çorbaları
• Taze, konserve halinde veya örneğin kuru üzüm gibi kurutulmuş halde meyve.


Ay Ay Bebeğin Anne Karnındaki Hali:

1. AY
Haberiniz yok,ama karnınızda yepyeni bir bebek gelişmeye başladı.Anne olacaksınız!Sperm olgun yumurtanın içine ulaşıp onu döllediği andan itibaren anne ile babanın kalıtsal eğilimleri birbirine karışır ve eşsiz bir birey gelişmeye başlar.
2. AY
Hamilelik testi yaptırdınız pozitif çıktı.Bedeniniz değişik şikayetlere yol açan değişimi hissetmeye başladı.Endişelenmeyin,bunları hafifletmek mümkün.Embriyon sıcak amniyos sıvısın da yer çekiminden etkilenmeden yüzmektedir.Görülebilir olan kol ve bacak tomurcuklarında kısa süre sonra el ve ayak parmakları gelişecektir.İskelet de oluşmuş durumdadır.
3. AY
Tipik hamilesiniz,çikolata,turşu ve acı gibi yiyeceklere aşeriyorsunuz.Gevşeyin ve rüyalarınıza daha fazla önem verin.Embriyo ellerini üst üste koyup bacak bacak üstüne atmış rahatı yerindedir.Yüz hatları giderek belirginleşir;el ve ayak tırnakları büyümeye başlar.
4. AY
Karnınız büyümeye başladı.Vücudunuzu masajla şımartın.Yuva kurma içgüdünüzü serbest bırakın! Cenin gerinmeye ve o bükülü pozisyonu terk etmeye başlar.Bu arada iç organları gitgide geşişir ve beyin hacmi büyür.
5. AY
Bir şeyler oluyor!Nihayet bebeğinizin ilk hareketlerini hissedebiliyorsunuz.Kendinize ve ona iyi bakın.Bu evrede cenin çok uyusa da,anne onu bu ay ilk kez hissedecektir.Ayın sonuna doğru kulağını karnınıza koyan,bebeğin kalp atışlarını duyacaktır.
6. AY
Tekme tokat! Bebek güçlü jimnastik hareketleriyle ‘ben buradayım ‘ diyor.Bazı hareketler size de iyi gelecek.Düzenli bir uyuma ve uyanık kalma ritmi başlar.Cenin uyanıksa,hissedilir jimnastik egzersizleri ve artan hıçkırıklarla dikkati üzerine çekmeye çalışır.
7. AY
Şimdiye kadar kapalı olan gözler,cenin uyanıkken,açıktır;uyuduğunda tekrar kapanır.Bu arada bebek iştahla başparmağını emer.İletişim kurmaya bakın.
8. AY
Bebek büyüyor;büyüme sizin bedeniniz sayesinde gerçekleşiyor.Güç depolayın ve kendinizi doğuma hazırlamaya başlayın.Yeni çıkan saçları,uzayan tırnakları,yuvarlak hatları ve tam gelişmiş duygu organlarıyla donanmış ceninlerin çoğu artık baş aşağı döner.
9. AY
Hastane çantanızı,çocuk bezlerini,kıyafetlerini hazırlama zamanı! Bu haftalardaki enerjinizi ve iç güdünüzü bu işlere yönlendirin.Karnın içi daralmıştır.Cenin sadece yana dönebilecek kadar büyümüştür.Ama parmak uçlarına kadar ulaşmış tırnaklarıyla kendisini kaşıyabileceği kadar yer hâlâ mevcuttur.
10. AY
Mutlu olay yakında.Bebeğiniz doğmaya hazır,ama ne zaman doğacağına kendisi karar verecek.Çocuk tüm organlarıyla doğuma hazırdır.Doğum kanalından daha rahat geçebilmek için baş çanağının tepesi tam olarak kaynamamamıştır.
 
Son düzenleme:
Bebeğinizi kucağınıza almadan önce arkadaşlarınızla ve ailenizle yapacağınız baby shower kutlaması ve bebeğinizin gelişiyle hoş geldin bebek kutlamalarında ikram edeceğiniz tamamen hayal gücünüze dayalı butik kurabiyelerimizi unutmayın..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…