• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

isabelisabel hesabı doğrulanmış üye.

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.739
28.000
798
49
cyberknife2.jpg




Gebelik sadece annenin işi olarak algılanır. Aslında babalara da hayli iş düşmektedir.

Hatta çok az kadın bile, erkeğin de destek olması gerektiğine inanır. Erkeklerin çoğu bunu yapmazlar. Konuşup, ilgi gösterir, kendini onun yerine koyarlar. Ancak bu konuda biraz daha okuyup, bilgi sahibi olmak gereklidir. Altını değiştirmek, uykusuz kalmak karşınıza çıkacak durumlardır. Her ne kadar anne kadar dakika dakika bebeğe yakın olamasa, karınlarında tekmeyi hissetmeseler bile babalar da kendi bebeklerine yakın olabilirler. İlk kalp atışı duyulduğunda aynı odada olabilirler, beraberce isim kitaplarına bakılabilir, yemekte şarap içmeyi bırakabilirler ve hatta daha fazla paylaşımlar da olabilir.

Dikkatinizi eşinize verin

Siz hamile olmayabilirsiniz ancak eşinizi gözlemleyerek bunu paylaşabilirsiniz. Eşinizin göbeğinin büyümesini izlemenin size zevk verdiğini ona söyleyin. Bebeğinizin tekme atışlarını hissedin. Bebeğinize kitap okuyun, müzik dinletin. Duygularınızı anlattığınız bir günlük tutun, eşinizle düşüncelerinizi paylaşın. Gebelik süresince bebeğinizin gelişmesini takip edin. Şüphesiz ki, bu durum sizin için çok şaşırtıcı olacaktır.

Eşinizin yanında olun

Gebelik kontrollerine gittiğinde genelde yanında olmaya çalışın ve soru sorun. Bu şekilde sadece yanında değil, işin içinde olduğunuzu hissettirin. Ultrasound ile tetkik yapılırken bebeğinizi görme fırsatını kaçırmayın. Eğer genetik bozukluk şüphesi nedeniyle amniyosentez veya başka işlemler yapılması gerekiyorsa, mutlaka eşinizin yanında bulunmaya çalışın. Gebelik sınıflarına beraber katılın. Hatta böylece bebeğinizin doğumunda bile bulunabilirsiniz.

Kendi sağlığınıza da dikkat edin

Nasıl ki eşiniz diyetine artık dikkat ediyorsa, artık sizin de ona eşlik etmeniz gerekiyordur. Daha fazla sıvı tüketip (alkol içmeyip), bol sebze-meyve yemelisiniz. Ona cazip gelecek ancak zararlı gıdalardan, sizin de uzak durmanız gereklidir. Ayrıca sigara içmemelisiniz. Beraberce yürüyüşe çıkın, egzersiz yapın. İşyerinizdeki işleri kısa zamanda bitirip, evde eşinizle daha fazla zaman geçirmeye çalışın.

Eşinizin değişen vücudunu sevin

Her ay eşinizin profilden fotoğrafını çekin. Böylece giderek değişen vücudunu kaydetmiş olursunuz. Gebelik süresi ilerledikçe, eşiniz kendini daha az güzel hissetmeye başlayabilir. Siz de bu şekilde düşünseniz bile, bunu ona söylemeyin. Kendisine güzel olduğunu söyleyin. Bu arada cinsel hayatınız bir süreliğine gerileyebilir. Hormon değişiklikleri, sırt ağrıları, sabah bulantıları ve hayatındaki değişiklikler nedeniyle cinsellik arka planda kalabilir.

Ona ilgi gösterin

Eşinizin istekleri fazla olabilir. Ancak bunları yapmanız gereklidir. Çünkü asıl ağır yükü o taşıyor. Siz de en azından market alışverişini yapın, ona çiçek alın, sevdiği sürprizleri hazırlayın.

Hastaneye giderken yapılacakları unutmayın

Aslında bu iş kolay gibi görünür. Ancak eşinizin suyu geldiğinde, siz iş gezisinde olabilirsiniz ve doğrudan hastaneye gitmeniz gerekebilir. Bu tür durumlarda ne yapmanız gerektiğini şaşırabilirsiniz. Serinkanlı olmaya çalışarak, yapmanız gerekenleri hatırlayın. Bu konuda eşinizin takdirini de kazanacaksınızdır.

Doğumda siz de bulunun

Eşinize yardımcı olmaya hazır olun. Doğumda, dinlemek istediği şarkılar varsa onları hazırlayın. Dikkatini çekecek, oyalayacak şeyleri hastaneye götürebilirsiniz. Onun her zaman yanında olduğunuzu hissettirin. Masaj yapın, sakinleştirin. Eğer yapabilirseniz, doktorunuza bebeğinizi doğduğunda tutup, tutamayacağınızı, göbek bağını kesip, kesemeyeceğinizi sorun.

Kararları beraber alın

Bebeğiniz doğduktan sonra kullanmak üzere satın alacağınız pek çok şey vardır. Bebek odası takımı, giyecekler, bebek için araba koltuğu gibi. Bunların seçimine beraber karar verebilirsiniz. Bebeğinizin ismine, erkekse sünnetine, anne sütü alamazsa neyle besleneceğine ve daha pek çok konuya beraberce karar verin. Daha sonra verilecek bir karar bile olsa bunu konuşmaya şimdiden başlayabilirsiniz.

Aile olarak yeni hayatınıza hazırlanın

Hayat sigortası yaptırın. Çocuğunuzun eğitimi için para ayırmaya başlayın. Doğumdan sonraki ilk gün ve haftalarda, bebeğinizin bakımı için iş paylaşımı yapın. Evinizde bebeğinize uygun değişiklikler yapın. Dışarıya paket servisi olan restaurantların listesini biriktirin. Bazen çok işe yarayacaklardır. Eşinize her zaman hatırlayabileceği bir hediye alın. Çünkü o size zaten unutamayacağınız bir hediye verecektir.
 
Back