Amerikan Kadın Doğum Uzmanlarının Önerileri
Hafif ve orta dereceli egzersizler, haftada en az üç gün, aralıklı ve düzenli olarak hamilelik dönemi boyunca yapılmalıdır.
Hamile kadınlar, düzenli egzersiz yapıyorlarsa, günlük kalori ihtiyaçlarına ek olarak günde 300 kilokalori enerji verebilen gıda desteği yapmalıdırlar.
Anne adayı, egzersiz sırasında vücudunu sıkmayan, rahat ve hava alabilen giysiler tercih etmeli ve egzersiz mekanı temiz, havalandırma sistemli ve yeterince aydınlık olmalıdır.
İlk üç aylık dönemden sonra sırtüstü yatılarak yapılan egzersizlerden vazgeçilmelidir. Hamilelik boyunca yoğun ve tempolu egzersizler yapılmamalıdır. Ayakta daha az hareket ederek durabilme süresini uzatmak gereklidir.
Eğer anne adayı hasta ise, havanın sıcak veya nemli olduğu anlarda kesinlikle yoğun egzersizler yapılmamalıdır.
Sıçramalı, sekmeli veya silkintili egzersizler yapılmamalıdır. Egzersizler mümkün olduğunca, ahşap tahta veya sıkı yapıştırılmış halı kaplı zeminlerde yapılmalıdır.
Şiddetli ve yoğun esnetme- germe hareketleri yapılmamalıdır. Karın ve kasık bölgelerine baskı yaratabilecek hareketlerden uzak durulmalıdır.
Egzersize başlamadan önce, mutlaka en az beş-on dakika yavaş tempolu yürüyerek bir ısınma yapılmalıdır.
Egzersiz sonrasında mutlaka, yumuşak ve zorlamadan esnetme-germe hareketleri yapılmalıdır.
Egzersiz sırasında düzenli olarak kalp atım seviyesi kontrol edilmelidir. Mümkün olduğunca dakikadaki kalp atım sayısı 140-150' yi geçmemelidir. Kalp atımlarını, boynunuzun iki yanından veya el bileklerinizden sayabilirsiniz.
Yer hareketlerinin değiştirilmesi sırasında, aceleci olunmamalıdır. Ani hareket değişikliği kan basıncına bağlı olarak, baş dönmesi ve sersemlik yaratabilir.
Sıvı eksikliğini ve kaybını önlemek için, hem egzersiz sırasında hem de egzersiz sonunda sıvı alımı ihmal edilmemelidir.
Hamilelikten önce hareketsiz bir yaşam tarzı olan kişiler, egzersizlere uzmanlar eşliğinde, mümkün olduğunca yavaş tempoda başlamalı ve aşamalı olarak tempoyu arttırmalıdır.
Egzersizler sırasında beklenmedik belirtiler meydana gelirse, mutlaka aktivite sona erdirilmeli ve acilen doktora danışılmalıdır.
Daha öncede hatırlatıldığı gibi, egzersiz hareketleri mümkün olduğunca güvenli ve dikkatli yapılmalıdır. Egzersizler sırasında bedeninizden gelen uyarı sinyallerini dikkatle takip etmelisiniz. Karın ve kasık bölgesinde ani ve devamlı ağrı hissederseniz hemen aktiviteyi sona erdirin.
Yine sürekli sersemlik, karında sürekli kasılmalar, vaginal kanamalar, vücudun herhangi bir yerinde hissizlik, görmede bulanıklık gibi belirtilerde aktiviteyi sona erdirin.
Hamilelikte en çok fiziksel değişimler doğumun son 4-6 haftalık periyodunda meydana geldiğinden, bu dönemde hamilelik egzersizleri yeniden, düzenli bir şekilde arttırılabilir.
Özellikle kalp ve dolaşım sistemlerinden rahatsız olan anne adaylarına doktor kontrolü dışında egzersiz yapmaları önerilmemektedir.
yazı alıntıdır