Merhaba, diğer yorum yapan arkadaşlar biraz ezbere konuşmuş sanırım ben biraz içinizi rahatlatmaya geldim.
Öncelikle evet eşinizin sperm sayısı düşük fakat bu hep mi böyleydi yoksa sperm testi vermeden önce dikkat edilmesi gereken hususlar gözden kaçırıldı mı bilmiyorum. Yani ilişkiye 4 gün süreyle ara verilmesi, alkol, sigara, varsa uyuşturucu kullanımının bırakılması gibi konular… Eğer hep böyleyse, ikinci kriter olarak “ileri hareketlilik” düzeyi önem arz eder. Burda da bir düşüklük varsa önce eşinizin kendi sağlığıyla alakalı kontrollere gitmesi ve tedavi planlanması gerekir. Hayat standartlarını düzene koyması gerekir.
Sizin durumunuza gelince, 28 yaşında yumurtalıklarında polikistik over görünümü olan, prolaktini 18 yaşından beri 50-75 seviyelerinde seyreden bir kadın olarak yorum yapacağım. Ovulasyon testlerini hiç kullanmadım. Kendinizi her ay bu strese sokmanızı tavsiye etmiyorum. Tahlillerinize baktığımda prolaktininizin gayet iyi olduğunu ve gebeliğe engel bir durumda olmadığını görüyorum. Ben prolaktinim 75 seviyelerindeyken üç ay sonra hamile kaldım. Diğer kullanıcılar amh seviyenizin biraz yüksek olmasından dolayı pcos yorumu yapmış fakat pcos olsanız bile amh değeri yumurta rezervinizin gayet iyi olduğunu gösteriyor. Aynı amh değerine sahiptim ve doktorum “bebiş olmayı bekleyen yumur yumur yumurtaların var” demişti. Bakış açınızı değiştirin insanlar düşük rezerv yüzünden yıllarca hamile kalamıyor. Bunun haricinde tsh yani tiroid değeri gayet iyi, diğer kullanıcıların karıştırdığını düşünüyorum. Fsh hormonunuz sınırda yüksek çıkmış fakat amh değeriyle birlikte değerlendirildiğinde gebeliğe engel olarak düşünmüyorum deneyimlerime göre. Sizin yapmanız gereken ne peki? İyi bir kadın doğum uzmanı bulun. Bu söylediğime kulak verin. İyi bir kadın doğum uzmanına gidin durumunuzu anlatın ve ondan hiç değilse bir ay yumurtalık takibinizi yapmasını isteyin. Yani sizi adet döngünüzün 10.gününde çağıracak. Sağ veya sol yumurtalıklarınızdan herhangi birinde olgunlaşan yumurtanız olup olmadığına bakacak. 5-6 gün sonra tekrar çağıracak ve olgunlaşan yumurtanın salınıp salınmadığını, çatlayıp çatlamadığını kontrol edecek. Eğer çatlamışsa size aynı gün, ve gün aşırı korunmasız ilişki önerecek. Eğer gebelik oluşmazsa o zaman, belki tüpleriniz kapalı mı açık mı anlamak için rahim filmi önerecek. Veya eğer yumurtlamışsanız fakat yumurta çatlamadıysa, çatlatma iğnesi yapalım diyecek. Anlatabiliyor muyum? Eşinizin sperm testi dışında aydınlatılması gereken konular bunlar. 5 ay denemek için kısa bir süre ama bilinçli insanlar olarak 1 yılın dolmasını beklemeye gerek yok. İki taraftan birinde doğal yolla gebeliğe engel, tedavi edilemeyecek fizyolojik bir durum varsa tüp bebek, eğer yoksa canınızı sıkmadan düzenli takiplerle deneyeceksiniz. Burdaki yorumlara kafanızı takmayın benim yorumum da dahil gerekirse. İyi bir kadın doğum uzmanı bulun ve önce bebek için değil eşinizin bireysel sağlığı için onun durumunu aydınlatın.