Hamile kalma şansını artıran öneriler

emelyucel

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
20 Mayıs 2008
4.016
10
42
Hamile kalma şansını artıran öneriler
Hamile kalamamak çağımızdaki kadınların en önemli sorunlarından biri. Bunun için üreme sağlığında ciddi bir sorun olması da şart değil. Yanlış bir yaşam tarzı, yanlış beslenme ve stresli bir hayat da hormonları “altüst” ettiğinden hamile kalmanız zorlaşabilir. Ancak bütün bunları basit yaşam tarzı değişiklikleriyle çözmeniz mümkün...

Sadece 5 değişiklik hamile kalma şansınızı artırabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Numan Bayazıt bebek sahibi olmak isteyenlere küçük bir rehber hazırladı. Burada sadece kadınlar değil, baba adayları da yaşam tarzlarına dikkat etmeli. İşte size 5 öneri...

Kilonuzu Kontrol Altında Tutun
Aşırı şişmanlık veya zayıflık adet düzenini bozar. Östrojen hormonunun büyük kısmı başka hormonların yağ dokusunda dönüştürülmesi ile ortaya çıkar. Bu dengenin en iyi işlediği vücut ağırlığı-yağ kitlesi oranı %17-21’dir. Aksi durumlarda kandaki östrojen seviyesi artar veya azalır. Bu da yumurtlamayı sağlayan hormonal düzeni bozar. Bunun sonucunda ise adet düzeni bozulur ve hamile kalmak zorlaşır.

Sigarayı bırakın
Sigaranın etkileri çok iyi bilinmesine rağmen sigara kullanım alışkanlığı halen oldukça yüksek. Oysa sigaranın sperm sayısını yüzde 17 kadar düşürdüğü bilimsel olarak kanıtlandı. Sigara, kadınlarda sadece gebe kalmayı geciktirmekle kalmaz; düşüklere de neden olur. Üstelik sigara alışkanlığı olan kadınların kısırlık tedavisine başlamaları halinde ihtiyaç duyulan ilaç miktarı da içmeyenlere göre fazla olur. Sigara dışında düzenli alkol kullanımı ve kafein hem erkekte hem kadında işleri zorlaştırır. Alkolün anormal sperm yapımına neden olduğu da kanıtlanmış bir gerçek.

Egzersiz Yapın
Günlük hafif egzersiz beden ve zihin sağlığını korumanın en kolay yolu. Yürümek, bisiklete binmek, yüzmek ve aerobik ideal sporlar arasında yer alıyor. Spor sayesinde yağlar yakılır, stres seviyesi düşer ve hormonal işleyiş düzelir. Ancak aşırı egzersizin de yumurtlama ve adet düzenini bozduğunu unutmamak gerekiyor.

Sağlıklı beslenin
Sağlıklı beslenmek ideal vücut ağırlığını koruyup hormonal seviyelerin normal düzeylerde seyretmesini sağlar. Yiyecek seçiminde antioksidan ve özellikle vitamin C ve E’den zengin olanları tercih etmekte fayda var. Bu yiyecekler erkeklerde sperm sayı ve hareketlerini olumlu etkiler. Aşırı yağ kitlesinin yumurtlama düzenini bozma nedenlerinden biri de insülin salgısının artmasıdır. Tatlı, börek, poğaça, çikolata gibi karbonhidrattan zengin besinler de insülin salgısını arttırırlar. Bu nedenle düşük glisemik indeksli besinleri tercih etmek gerekir. Sağlıklı beslenme, egzersiz, rahat bir zihin ve beden doğurganlıkta anahtar rol oynar. Bu basit önlemler tüp bebek gibi tedavilerde de başarı oranlarının artmasını sağlar.

Doğru Zamanda İlişkiye Girin
Yumurtlamayı takiben yumurtanın döllenebilme süresi 24-48 saat, spermin dölleyebilme süresi ise 72 saattir. Bu nedenle ilişki zamanlamasına dikkat etmek gerekir. Kadınlar bekledikleri adetten 14 gün önce yumurtlarlar. Gebelik olasılığının en yüksek olduğu ilişki yumurtlamadan önceki bir kaç gün içinde gerçekleşendir. Böylece yumurtlama olduğunda spermle karşılaşma olasılığı artar. Olasılığı arttırmak için her gün ilişkiye girmenin faydası yoktur. 2-3 günde bir olması yeterlidir. Kadın düzenli adet görmüyorsa jinekolojik bir muayene daha doğru olur.

görevımız sekerım bılgı paylaslım kı herkes yararlansın

Slm emelcim ben de konyadayım,sen hangi doktora gidiosun.Ben doktorumu değiştirsem mi diye düşünüorum da.Şimdilik tedavime ara verdim,dönüşte aşılama yapılacak,şimdi ki doktorum bana muayenehanesinda yapacağını söyledi biraz tedirgin oldum,çok da bilgim yok bu konuda.Sen kime gidiosun?:teytey:

canım ben selçuk hastanesı guler hanıma gıdıyorum bırde vakıf hastanesınde emıne hanım var konyanın neresınde oturuyorsun sekerım

:teytey:
canım ben selçuk hastanesı guler hanıma gıdıyorum bırde vakıf hastanesınde emıne hanım var konyanın neresınde oturuyorsun sekerım

Ben Nalçacı da oturuyorum,sorun olmaz ama doktorun aşılama başarı yüzdesi önemli benim için,benim ki de ii ama işte,birileri dese ki şu çok başarılıymış....Anlarsın işte ince eleyip sık dokuyorum sanırımm.

kız bende dedemanın yanındayım arastırayım senın ıçın sekerım
elım kırılmaz ya erkek dr olabılır mı

kız bende dedemanın yanındayım arastırayım senın ıçın sekerım
elım kırılmaz ya erkek dr olabılır mı

Canım saol,doktorum erkek zati..Öle çekinmem ben,sağlık bu..Ben Oğuzhan GÖNENÇ'e gidiorum.Meram araştırmada doktor.Aslında ii ama ne bileyim,sanki daha iisi varmış da ben bilmiyomuşum gibi gelio.Belki de değiştirmem,ağustosta gitmeyi düşünüyorum doktora.Saolasın canımmm.Şeniz
Peki senin neyin var?Ben nedensiz infertiliteyim.:1hug:

benım bır dusugum var sımdı dr kontrolunde hamıle kalmaya çalısıorum çunku çok zor geçıyor benım hamılelıgım 60 kg dan 52 dusuyorum bır anda

benım bır dusugum var sımdı dr kontrolunde hamıle kalmaya çalısıorum çunku çok zor geçıyor benım hamılelıgım 60 kg dan 52 dusuyorum bır anda

Hmmm üzüldüm,ama en azından çocuğun var bunun olabileceğini biliosun canım,bu da bi ümittir.Allah hepimize yardımcı olsun..:roflol:

Bebek sahibi olmak istiyorsunuz ama “çalışmanıza” rağmen hamile kalamıyorsunuz… Doktor “bir yıldan önce kısırlık tedavisi olmaz” diyor ama siz sabırsızlanıyorsunuz… İşte hiç bir yerde bulamayacağınız, gebelik şansını doğal yoldan artıran 15 öneri…

Düzenli olarak doktora gidin.
Genital bölgedeki bakterilerin bir kısmı hamile kalmayı engellr. Örneğin mantarlar, yumurtalıklarda enfeksiyona sebep olarak yumurtlamayı engelleyebilir. Bu nedenle her türlü akıntıyı ciddiye alın ve anında tedavi ettirin.

Eşinizin magnezyum deposunu doldurun.
Eşinizde oluşabilecek sperm azlığı da hamile kalmanıza engel olabilir. Bu sorunu azaltmak için eşinize bol bol magnezyum içeren besinler veri. Tahıllar, fındık, fıstk, ceviz, ayçiçek çekirdeği magneayum açısından zengin besinlerdir.

Uykunuzu aksatmayın.
Gece geç saatlerde yatıp, günü yatakta geçirenler sikluslarını altüst edebilir. Çünki yumurtaların olgunlaşması için vücudun ışığa ihtiyacı vardır. Karanlıkta vücut melatonin salgılamaya başlar. Fazla melatonin ise yumurtlamayı olumsuz etkiliyor. Hamile kalmak istiyorsanız, gün ışığından olabildiğince istifade etmek zorundasınız.

Kilonuz sabit kalsın.
Sürekli olarak bir-iki kilo alıp verenlerin metabolizması altüst oluyor. Bu nedenle hamile kalmadan önce istediğiniz kiloya inin ve bu kiloda kalın.

Yeme alışkanlıklarınızı kontrol edin.
Yediğiniz şeyler de hamile kalmanızı engelliyor olabilir. Örneğin E vitamini eksikliğinde döllenmiş yumurta, rahme yerleşemez. Kapsamlı bir test yaptırın.

Stersten kurtulun.
Hormonları olumsuz etkileyen unsurların başında stres geliyor. Çünki stres sırasında salgılanan proklaktin hormonu yumurtlamayı engelleyebilyor.

Toksoplazma testi yaptırın.
Toksoplazma hormonu gebelikte bebeğe zara verebilir. Çiğ ve yarı pişmiş et ve et ürünü ymeyin, taze süt ve taze sütten yapılmış ürünlerden uzak durun, çiğ yiyeceğiniz yeşillikleri iyice yıkayın, eldiven takmadan bahçe bakımı yapmayın ve kedi-köpek bakımında hijyene önem verin.

Kızamık olmayın.
Mutlaka kızamık aşısı olun. Zira gebelik sırasında geçirilen kızamık, doğmamışbebeğe zarar veriyor.

Alkolden uzak durun.
Düzenli alkol kullanımı, erkeklerin sperm üretimini azaltıyor. Bununla birlikte ereksiyon sorunlarına neden oluyor. Ayrıca sürekli içki içen ereklerin cinsel isteklerinin azaldığı da bir gerçek.

Sigarayı bırakın.
Arada bir sigara içen kadınların da doğurganlıklarının düştüğü saptandı. Çünki, nikotin, yumurta keseciğinin içindeki sıvıya ve rahim mukozasına zarar veriyor, spermle yumurtanın birleşmesini engelleyebiliyor ve döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesini olumsuz etkiliyor.

Kafeinli içecekleri daha az tüketin.
Günde bir-iki fincan çay, kahve ya da kola içmenizin bir zararı yok ama aşırıya kaçmayın.

Uzun seyahatlere çıkmayın.
Hamile kalmak istiyorsanız, uzak ve uzun seyahatlerden uzak durun. Çünki ülkeler arasındaki saat dilimi ve iklim farkları siklusunuzu olumsuz etkileyebiliyor.

Kayganlaştırıcı kremlere dikkat.
Eğer ilişki sırasında kayganlaştırıcı krem kullanıyorsanız , bu hamile kalmanızı zorlaştırabilir. Çünki bu kremleri içindeki yağ, spermlerin yumurtaya ulaşmasını engellyebilir.

Testisleri ” soğukta ” tutun.
Testislerin uzun süre sıcağa maruz kalması, spermlerin ölmesine neden olabilir. Uzun süreli sıcak banyolar, sauna ve hamama sık gitme, çok dar iç çamaşırı gibi olumsuz faktörler spermleri azaltabilir veya öldürebilir.

Kullandığınız ilaçları azaltın.
Bazı ilaçlar hem kadı, hemde erkek üreme faaliyetini olumsuz etkileyebilir. Örneğin bronşit, üst solunum yolları alerjisi gibi hastalıklar için kullanılan ilaçlar, genital bölgedeki mukozanın kurumasına neden olabilir.

kaynak : Gebelik Şansını Artıran Öneriler | gebelik doğum hamilelik yumurtlama günü

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…