Bebek Aylık Gelişimi, Aşı Takvimi hadi oynayalim..haftanin oyunu...

Bebeğimizin Aşıları, Kontrolleri, Aylık Gelişim Bilgileri

scapula

2 yavrulu anne
Kayıtlı Üye
31 Mart 2008
1.359
2
116
Avusturya
almanca bir sitede 1haftaliktan 12 aylik oluncaya kadar her hafta bebegin zeka ve bedensel gelisimine uygun oyunlar dikkatimi cekti,türkcem pek düzgün degil kusura bakmayin ama benim kizim suan 8ay 4 hafta 8.ayinkilerden ekleyim..elimden geldigincede digerlerini eklerim..
sizde oynadiginiz oyunlari paylasirsaniz güzel ve faydali bir paylasim olur...a.s.

8 ayin ilk hafta oyunlari
1 futbol
amacimiz:hareket gelisimi(grobmotorik)
malzemeler:top,anne bebek:)
nasil oynayacagimizin resmini ekleyim
[/IMG]

2.oyun ses nereye gitti..
amac:el-göz koordinationunu saglamak
malzemler:ses üreten oyuncak,örtü
önce oyuncakla ses cikariyoruz biraz oynuyoruz,sonra örtüyle kapatiyoruz.örtünün altindakini bulunca oyunu baska ses cikaran objelerle mesela mini radyo tekrar ediyoruz..

uzun uzun yazamadim kizim uyandi,2.,3. 4.haftaninkileri bugün bi ara eklerim iyi eglenceler...

8ay 2 haftalik bebeklere oyun...
1.oyun

sakli kitap
kagit veya karton,boya kalemleri,kumas parcalari,maka yapistirici
amac:ince hareketlerde gelisme,nesneleri kavrama
cocuk kitaplari vardir,kapagini acinca sayfanin arkasinda baska bir resim gizlidir..kartona surat ifadeleri cizin gülen aglayan kizgin..onun üzerini kapatcak büyüklükte kumas parcasi kesin ve üzerine yapistirin veya zimbalayin sonra ondan kitap yapin,her kumasi acmadan önce anlatin sonra acin..
[/IMG]
8ay 2haftalik bebeklerin ikinci oyunu..
günün top 10nu
bebeklerin iletisimi güclendirmek ve isitme duyusuna hitap etmek icin
rahat bir yere oturun,ve ogün bebeginizin ilgisini ceken seylerden konusun onunla,mesela bugün ne yaptik melegim diye baslayin disari ciktik öyle degil mi parkta kocaman köpek gördük..öyle degilmi demeyi unutmayin...sonra ertesi güne gecin planlardan bahsedin..en sonunda melodi esliginde ona söleyin,buda sizin üretme kabiliyetinize kalmis..

eline, emeğine sağlık canım
Türkçen de gayet iyi bu arada, devamınıda bekleriz

eline sağlık! teşekkür ederiz paylaşımın için! almancam yok ama sitenin ingilizce versiyonu varsa özelden yazabilirsen sevinirim.

Bende yazabildiğim kadar yazıyım .
Başparmağım oyunu : İki baş parmağınıza tükenmez kalemle ya da renkli bir kalemle göz,ağız gibi şekiller çizerek ikisini birbirinden farklı hale getirin ve kişilik kazandırın. Baş parmaklarınızdan birini dik tutup diğer parmaklarınızı avucunuzun içine kıvırın. Aynısını diğer elinize de yaparak alttaki konuşmayı melodik bi şekilde söyleyin.tekerlemedeki "başparmağım" sözünü değiştirerek bu oyunu sırasıyla tüm parmaklarınıza uygulayablirsiniz
- Başparmağım,başparmağım nerdesin_
-Buradayım( baş parmak avuç içinden açılarak söylenir)
-Nasılsın efendim?
-Teşekkür ederim
-Kaç yerine (baş parmak da diğer parmaklar gibi avuç içine kıvrılır)

Karşıtlar oyunu

1) Sıcak- Soğuk
Bir kaba bebeğinizin elini yakmayacak ısıda ılık su doldurun.Diğer bi kaba da soğuk su doldurun. Bebeğinizin elini önce bir kaba daha sonra diğerine sokun ve her defasında sıcak ve soğuk kavramını sözlü olarak tekrarlayın

2) yüksek -Alçak
Bebeğinizi kucağınıza alıp kaldırarak uçurun,yukarıya kaldırdığınızda "yüksek" kavramını tekrarlayın. Bebeğinizi aşağıya indirdiğinizde ise "alçak" kavramını tekrarlayın. Ya da bebeğinizin sizi rahat görebileceği şekilde oturtun.Parmak uölarınızda yükselerek "uzun" dizlerinizi büküp çömelerek de "kısa" kavramını tekrarlayabilirsiniz önemli olan ses tonunuzu eğlenceli şekilde ayarlamak olacaktır ki bebeğinizin dikkatini çekerek eğlenirken öğrensin

Oyun Ortamının Özellikleri Nasıl Olmalıdır?
-Çocuğa, evde kendisinin oynayabileceği, oyuncaklarını koyabileceği bir köşe hazırlanmalıdır.
-Oyuncakları çocuğun rahatça alabileceği, oynamak istediğini seçebileceği ve geri koyabileceği şekilde düzenlenmelidir.
-Oyuncak köşesinin çocuğun oynayabileceği kadar rahat, az eşyalı, tehlike yaratmayan bir ortam olmasına dikkat edilmelidir.
-Anne-baba, çocuğa ‘oyuncaklarını toplasana’ demek yerine, çocuğun dikkatini çekerek oyuncakları birlikte toplayabilir.
-Çocuğa kendi oyuncaklarından kendisinin sorumlu olduğu, yavaş bir geçişle öğretilmelidir.
-Çocuğa sokakta oyun oynaması için belirli bir süre verilmelidir.
-Çocuk sokakta yalnız veya arkadaşları ile birlikte oynarken, oyun alanı tehlike içermemeli ve annenin görüş alanı içinde olmalıdır.
-Çocuğun götürüldüğü oyun sahasının çakıl, taş ve benzeri şeylerden arındırılmış, kumla kaplı olmasına dikkat edilmelidir.
-Oyun araçlarının güvenli ve sağlam olmasına, parçaları zarar görmüş ya da paslanmış olmamasına dikkat edilmelidir.
-Oyun araçlarında çocuğun düşmesini engellemek için kısa aralıklı korkuluklar olmasına dikkat edilmelidir.
-Oyun parklarında çocuklar yaşıtlarıyla beraber oynamalıdır.
-Çocuk, oyun sürecinden birden koparılmamalıdır.
-Anne-baba, çocuğa pahalı oyuncaklar almak yerine; tahta bloklar, mutfak ve diğer ev gereçleri, giyim eşyaları, top, ip, salıncak, bahçe araçları gibi oyun malzemelerini tercih etmelidir. Bunlar, çocuğun kaslarını çalıştıracak, girişimciliğini ve hayal gücünü artıracaktır.
-Evde çocukla birlikte yapılacak sünger bebek, kağıt uçurtma gibi oyuncaklar tercih edilmelidir. Çocuk, yapımında kendisinin de yardımcı olduğu oyuncaklarla daha çok şey öğrenecek ve daha büyük bir zevkle oynayacaktır.
-Anne-baba çocuğun oyun oynamasını cesaretlendirmeli, yeni oyunlar öğretmeli ve çocuğa oyun oynarken eşlik etmelidir. Çocuğun anne-babası ile birlikte oyun oynaması, çocuğun oyununun daha uzun sürmesini ve zenginleşmesini sağlar. Anne-babayla oynanan oyun, çocuğun çevresini saran dünyayı keşfetmesi ve değişik roller deneyebilmesi için çocuğa güven verir.
-Anne ve babanın sevgi dolu, sıcak yaklaşımıyla, sık sık birlikte oyun oynanılan, ilgilenilen çocuklar daha iyi gelişir ve beceriler kazanır.

Hadi ama annelerrrr, sizler bebişlerinizle neler yapıyorsunuz? hangi oyunları oynuyorsunuz? Yaptığınız aktiviteleri yazın herkese değişik fikir olsun!

Ay özür dilerim. Kırmızı olan link Let's play. Yanlışlık oldu ((( Alttakini dikkate alın pls.

10.ay 2.hafta
benim kitabım
el göz koordinasyonunu geliştiryor
bebeğin yakın çevresindekilerin fotograflarını,sevdiği bir hayvanın resmini,ya da kendi çizdiği birşeyi-bu ayda resim yaptıran varmı yav?-,yolda buldugunuz yaprak bile olabilir,bunları plastik bir şeylerle kaplıyorsunuz,poşet de olur,iple vs bağlıyorsunuz,ya da klasör tarzı bir deftere yapıstırısanız daha saglam olur.

hız kontrolü
bebek hazır olunca yürür ,bu süreci hızlandıramazsınız,ama ilk adımlarına yaklaşmışken,yürüyüşünün ön gösterimini izlemek eğlencelidir.
tercihen halıyla kaplı bir odada sandalyeleri duvara dayayrak bir sıra olstrun,bebeğin ayaga kalkıp dizinin en sona gitmesine yardım edin,sevdiği bir oyuncakla güdüleyin filan.-kanepede yapsak olmuyor sanki,yapıyoruzdur zaten-en uzaktaki sandalyeye ulaşınca sarılın alkışlayın filan.sonra karşı tarafa gitmesini sağlayın.

Merhabalar benim oğlum 8,5 aylık şu aralar tek işim onunla ilgilenmek ve gelişimi için elimden ne geliyorsa onu yapabilmek (her anne gibi ) hergün değişik şeylerle oyalamaya çalışıyorum ama bazen yeri geliyor tıkanıyorum ,buradan bebeklerimizle yaptığımız oyunları,faaliyetleri paylaşırsak birbirimize daha yararlı olacağımızı düşünüyorum Biz bu aralar dil gelişimi için ona kitap okuyorum kendi okuduğum kitabı yüksek sesle okuyorum o da sesler çıkarmaya çalışıyor benimle birlikte,komiklik yaptığımı sanarak gülüyor sıpa.. Sonra ona kitaplar aldık bazıları hışırtılı,bazıları doku duyuları gelişmesi için özel yerleri olan kitaplardan,diğer kitapları da ilk sözcükler kitabı temel kavramlar,objeler,renkler,hayvanlar var onunla beraber bakıyoruz ben anlatıyorum o bazen dinliyor (kedi,köpek tanıdık gelenlere daha çok ilgi duyuyor) bazende ağzına götürüp dişliyor :) ama zamanla teker teker öğrenecek..

Sabahları balkonumuzun kirlenme pahasına kuşları çağırıyoruz sonra da zevkle onların yemek yemelerini seyrediyoruz. Bu aralar ona baloncuk çıkaran kutudan aldım onlarla oynamaktan çok zevk alıyor. Mesela üst üste dizilen yuvarlak kovalar var onunla kule yapıyoruz bayılıyor şimdilik deviriyor sadece,bazende ben elime 2 kova alıp birbirine vuruyorum beni görünce o da aynısını yapıyor ve aferinn,alkışşş diyince çok mutlu oluyor.

Üst üste geçen halkalarımız da var müzikli her geçirdiğinde müzik çalıyor yada üzerinde hayvanlar var düğmelerine basmayı öğrendi tek tek onlara basıp at,koyun,ördek ,horoz sesini dinliyor.. Bul-tak oyuncaklardan aldık henüz değil ama yakın zamanda onuda keşfedeceğiz şimdi biraz erken.. Bu aralar yürümeye çok çabalıyor elinden tutup yürütüyoruz mecburen çıngıraklı topumuz ve ahşap köpeğimizin peşinde onları kovalamak da ayrı bir hoşuna gidiyor.

Bunun dışında montessori faaliyetlerinden okuduğum,incelediğim örnekleri uygulamaya çalışıyorum..

Bu arada dün çocuk şarkıları indirdim (çok güzel bir sürü çocuk şarkısı) gündüz onu açıyorum çok seviyor bildiği şarkılarda tepki veriyor (ali babanın çiftliği) ,bugünlerde dahi bebek cdlerini seyrediyoruz günde bir kez,çok seviyor ve tepki veriyor sağ beyni ve sol beynin ayrı ayrı gelişimini sağlıyor..

Sosyalliği açısından yaşıtlarıyla yada kuzenleriyle beraber zaman geçirmesini sağlıyorum ve kendine güvenini sağlaması açısından çok da fazla ilgilenmiyorum dışarıdayken kendi halinde oynuyor Beyin gelişimi için de omega3 ve omega6 vermeye çalışıyorum..

Bunlar da oyuncaklarımızdan bazıları,en sevdiklerimiz...

canım paylaşımların için teşekkürler...bende kızıma renkli kitaplar aldım resimli okuyorum resimlerinide gösterip anlatıyorum pek ilgilenmiyor ama...

Yasemincim şimdi ilgilenmese bile ilerleyen zamanlarda ilgilenecektir mutlaka sen yine de ona açıp oradakileri anlat bi kulak doygunluğu olsun,bir süre sonra kendi de merakla açıp inceleyecektir emin ol,yeğenlerimden biliyorum gerçekten bir süre sonra hızlı bir şekilde algılayıp tepki veriyor masa nerde,araba nerde diye sorduumuzda hemen gösteriyorlardı. doku duyusunu geliştiren kitaplar da etkili olabilir yada scapulanın yukarıdaki örneği gibi kendimiz de bi şeyler yapabiliriz

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…