yaklasik bir aydir dusundugum bir konuyu sizinle paylasmak istiyorum. bir ay once siniftan yakin bir arkadasima neden mutsuz oldugunu sordugumda onu anlamayacagimi soyleyerek sorununu bana soylemedi. ama ben israr edince soylemeye karar verdi. sorunu kendisini guzel bulmamasiydi. guzelligin onemli olmadigini anlatan klasik bi konusma yaptim.. bunu bu kadar dert etmesine sasirmistim. asil sorunu ise siniftan tanidigimiz bir arkadasi seviyor olmasiydi. ama kendine guveni olmadigindan acilamiyordu. ben ona acilmasini soyledim. kabul etmedi ilk zamanlarda ama sonradan kabul etti. ama ilk once ben cocugun agzini yoklayacaktim. laf arasinda arkadasim hakkinda ne dusundugunu sordum. sadece iyi biri oldugunu soyledi. sevgilin olsa nasil olurdu dedim, iyi kiz ama cirkin malesef dedi. her sey guzellik mi dedigimde ise 'her sey degil ama cogu sey guzelliktir' dedi. fazla uzatmadan peki dedim ve arkadasimin yanina gittim. bosuna uzulmuyormus bu konuda. ne diyecegimi bilemedim. ama ona soylemek zorundaydim. boylece guzellik cirkinlik hakkinda konusmaya basladik. konusukca ne kadar hakli oldugunu gordum. oncelikle guzel bir profile sahip olan insanlarin hayata 1-0 hatta belki daha da fazla onde basladiklarini dusundum. daha bebekken bile bu baslar, guzel bebekler her zaman daha cok dikkat ceker. sonra guzel kizlarin cocukluktan itibaren hep yuksek ozguveni oldugunu farketmissinizdir. cocuklukta da daha ic guzellik kavrami pek olmadigindan erkekler guzel kizlari secmez miydi hep? cirkinler (kimseyi cirkin buldugumdan boyle soylemiyorum sadece toplum icinde boyle bir yargi var malesef) arka planda kalirdi. hepsi degil tabiki mesela cirkin olsa da bir ozelligiyle one cikan ve cok sevilenler olur mutlaka. cok cirkin olmamakla birlikte cok guzel olmayan ben de bu gruba giriyor olabilirim. sonuc olarak geri planda olan belki 'ezik' olarak gorulen tipler genelde guzel bulunmayan tiplerdir. ben guzel ya da yakisikli olup da geri plana atilan hicbir insan gormedim daha. goren vardir o ayri. okulun en populer kizi okulun en guzel kizidir. guzele hersey yakisir hesabi guzeldir ne yapsa yeridir gibi bir hava var sanki. cirkin sinif daha sessiz daha geridedir. samimiyetle soyluyorum ic guzellik benim icin cok daha onemli. ama soyle orneklendirecek olursak; dis guzelligi bir evin disina, ic guzelligi evin icine benzetelim. herkes ici sicacik sevimli temiz bir ev ister. daha cok icinde yasayacak oldugundan dis goruntusu o kadar onemli degildir. gelgelelim evin icini disardan bakmakla goremez. ev secerken once eve disardan bakar ve guzel olani arzular. icine girdiginde ise ya zamanla ne kadar soguk pis bir ev oldugunu anlar ya da tam istedigi gibidir ici de disi kadar guzeldir. baska bi acidan bakalim, guzel bir evi gordu begendi ama icine bile giremedi cunku yeterli parasi yok ( burda ise kendisi karsisindaki kadar guzel degildir ve reddedilmistir veya reddedilme korkusuyla soylememistir bile) umarim anlabilmisimdir ve umarim orneklerim sacma gelmemistir size. simdi kimse cikip da dis guzellik onemli degil demesin; onemli. belki eskiden degildi ama yonlendirildigimizi dusunuyorum. dizilerde filmlerde sevilen karakterler, basroller hep profil olarak guzel ve kaliteli olan insanlar oldu. sonra biscolota erkekleri falan.. reklamlar bile guzel profilde insanlarla yapiliyor. buna ragmen hala dis gorunusu onemsemeyen insan sayisi -zamanla azalsa da- cok. ama yakisikli birinin yaninda guzel olmayan bi kiz gorunce insanlarin 'bu da bunu mu seviyo yaa' gibi uzaktan elestirileri mutlaka oluyor. eger guzellik onemli olmasa insanlar binlerce lira harcayip ustune bir de bicak altina yatmazdi. her gun binlerce insan guzellik ugruna
estetik oluyor. kiminde ise yariyor kiminde yaramiyor. orasi muamma.. ben bu konuda takintili oldugum icin yazmiyorum bunlari. sadece hayati sorgulayan biriyim. uzulen insanlari goruyorum. psikolojik sorunlarin buyuk cogunlugu insanin kendisini begenmemesiyle basliyor. psikolojide bunun degisik isimleri var. ve bircok insan bu durumdan cok mutsuz. google' a "cok cirkinim" , " guzel olmak istiyorum" , " guzellik her sey mi?" gibi seyler yazarsaniz insanlarin bu takinti yuzunden intihari bile dusunuyor oldugunu gorursunuz. bicare dertlerini internete yazmislar ama bazi yorumlar daha da moral bozacak cinsten. yas ya da cinsiyet farketmiyor. bircok kisi guzellik hastaligina yakalanabiliyor. hele mutlu bir cocukluk gecirmemisse cok daha kotu.. ben arkadasim icin ne yapacagimi bilmiyorum. ama psikiyatrise gitmesi onun icin tek cozum gibi gorunuyor simdilik. kabul etmese de ikna etmeliyim bir sekilde. cunku derslerini cok kotu etkiliyor. fen lisesini ilk siralarda kazanan kizin ismini simdi listenin sonlarinda goruyoruz. ve arkadas gruplariyla olan gezmelere gelmek istemiyor. evde yalniz takilmayi sevdigini soyluyor ama kim disarda arkadaslariyla olmak varken dort duvar arasinda kalmayi tercih eder ki..?
not: uzun oldu galiba kusura bakmayin. sitede yeniyim bu arada MERHABA :) x