Guzellik ve Cirkinlik hakkinda..

selly13

Üye
Kayıtlı Üye
10 Ağustos 2013
4
0
6
İstanbul
yaklasik bir aydir dusundugum bir konuyu sizinle paylasmak istiyorum. bir ay once siniftan yakin bir arkadasima neden mutsuz oldugunu sordugumda onu anlamayacagimi soyleyerek sorununu bana soylemedi. ama ben israr edince soylemeye karar verdi. sorunu kendisini guzel bulmamasiydi. guzelligin onemli olmadigini anlatan klasik bi konusma yaptim.. bunu bu kadar dert etmesine sasirmistim. asil sorunu ise siniftan tanidigimiz bir arkadasi seviyor olmasiydi. ama kendine guveni olmadigindan acilamiyordu. ben ona acilmasini soyledim. kabul etmedi ilk zamanlarda ama sonradan kabul etti. ama ilk once ben cocugun agzini yoklayacaktim. laf arasinda arkadasim hakkinda ne dusundugunu sordum. sadece iyi biri oldugunu soyledi. sevgilin olsa nasil olurdu dedim, iyi kiz ama cirkin malesef dedi. her sey guzellik mi dedigimde ise 'her sey degil ama cogu sey guzelliktir' dedi. fazla uzatmadan peki dedim ve arkadasimin yanina gittim. bosuna uzulmuyormus bu konuda. ne diyecegimi bilemedim. ama ona soylemek zorundaydim. boylece guzellik cirkinlik hakkinda konusmaya basladik. konusukca ne kadar hakli oldugunu gordum. oncelikle guzel bir profile sahip olan insanlarin hayata 1-0 hatta belki daha da fazla onde basladiklarini dusundum. daha bebekken bile bu baslar, guzel bebekler her zaman daha cok dikkat ceker. sonra guzel kizlarin cocukluktan itibaren hep yuksek ozguveni oldugunu farketmissinizdir. cocuklukta da daha ic guzellik kavrami pek olmadigindan erkekler guzel kizlari secmez miydi hep? cirkinler (kimseyi cirkin buldugumdan boyle soylemiyorum sadece toplum icinde boyle bir yargi var malesef) arka planda kalirdi. hepsi degil tabiki mesela cirkin olsa da bir ozelligiyle one cikan ve cok sevilenler olur mutlaka. cok cirkin olmamakla birlikte cok guzel olmayan ben de bu gruba giriyor olabilirim. sonuc olarak geri planda olan belki 'ezik' olarak gorulen tipler genelde guzel bulunmayan tiplerdir. ben guzel ya da yakisikli olup da geri plana atilan hicbir insan gormedim daha. goren vardir o ayri. okulun en populer kizi okulun en guzel kizidir. guzele hersey yakisir hesabi guzeldir ne yapsa yeridir gibi bir hava var sanki. cirkin sinif daha sessiz daha geridedir. samimiyetle soyluyorum ic guzellik benim icin cok daha onemli. ama soyle orneklendirecek olursak; dis guzelligi bir evin disina, ic guzelligi evin icine benzetelim. herkes ici sicacik sevimli temiz bir ev ister. daha cok icinde yasayacak oldugundan dis goruntusu o kadar onemli degildir. gelgelelim evin icini disardan bakmakla goremez. ev secerken once eve disardan bakar ve guzel olani arzular. icine girdiginde ise ya zamanla ne kadar soguk pis bir ev oldugunu anlar ya da tam istedigi gibidir ici de disi kadar guzeldir. baska bi acidan bakalim, guzel bir evi gordu begendi ama icine bile giremedi cunku yeterli parasi yok ( burda ise kendisi karsisindaki kadar guzel degildir ve reddedilmistir veya reddedilme korkusuyla soylememistir bile) umarim anlabilmisimdir ve umarim orneklerim sacma gelmemistir size. simdi kimse cikip da dis guzellik onemli degil demesin; onemli. belki eskiden degildi ama yonlendirildigimizi dusunuyorum. dizilerde filmlerde sevilen karakterler, basroller hep profil olarak guzel ve kaliteli olan insanlar oldu. sonra biscolota erkekleri falan.. reklamlar bile guzel profilde insanlarla yapiliyor. buna ragmen hala dis gorunusu onemsemeyen insan sayisi -zamanla azalsa da- cok. ama yakisikli birinin yaninda guzel olmayan bi kiz gorunce insanlarin 'bu da bunu mu seviyo yaa' gibi uzaktan elestirileri mutlaka oluyor. eger guzellik onemli olmasa insanlar binlerce lira harcayip ustune bir de bicak altina yatmazdi. her gun binlerce insan guzellik ugruna estetik oluyor. kiminde ise yariyor kiminde yaramiyor. orasi muamma.. ben bu konuda takintili oldugum icin yazmiyorum bunlari. sadece hayati sorgulayan biriyim. uzulen insanlari goruyorum. psikolojik sorunlarin buyuk cogunlugu insanin kendisini begenmemesiyle basliyor. psikolojide bunun degisik isimleri var. ve bircok insan bu durumdan cok mutsuz. google' a "cok cirkinim" , " guzel olmak istiyorum" , " guzellik her sey mi?" gibi seyler yazarsaniz insanlarin bu takinti yuzunden intihari bile dusunuyor oldugunu gorursunuz. bicare dertlerini internete yazmislar ama bazi yorumlar daha da moral bozacak cinsten. yas ya da cinsiyet farketmiyor. bircok kisi guzellik hastaligina yakalanabiliyor. hele mutlu bir cocukluk gecirmemisse cok daha kotu.. ben arkadasim icin ne yapacagimi bilmiyorum. ama psikiyatrise gitmesi onun icin tek cozum gibi gorunuyor simdilik. kabul etmese de ikna etmeliyim bir sekilde. cunku derslerini cok kotu etkiliyor. fen lisesini ilk siralarda kazanan kizin ismini simdi listenin sonlarinda goruyoruz. ve arkadas gruplariyla olan gezmelere gelmek istemiyor. evde yalniz takilmayi sevdigini soyluyor ama kim disarda arkadaslariyla olmak varken dort duvar arasinda kalmayi tercih eder ki..?

not: uzun oldu galiba kusura bakmayin. sitede yeniyim bu arada MERHABA :) x

Neye göre güzellik? Göreceli bir kavram sonuçta. Mesela ben Azra Akın'ı hiç beğenmiyorum itici geliyor ama kadın dünya güzeli.:31:
Zayıf olmak, bakımlı olmak vs vs kişinin kendi elinde olan bir şey. Dişimi bozuk yapılabilir, kaşı mı kötü düzeltilebilir ve daha bir çok şey
Ben çirkin kadın olmadığının kanaatindeyim.
bu ara da lisedeyken çirkin ördek yavrusu olup üniversite de kuğuya/prense dönüşen o kadar çok insan var ki :)

Gerçekten güzellik göreceli bir kavram. herkesin kendince bir beğeni zevki var.

tabi ki kimi insanlar vardır daha çok kişi tarafından güzel bulunabilirler kimi insanlar belki birkaç kişi tarafından güzel bulunabilirler.

ama birine direk bu çirkin bu güzel diyemez kimse.o senin zevkine göre sonuçta başka türlü düşünen de çıkacaktır.

anladığım kadarıyla lisedesiniz. liseden sonra insanlar çok değişirler.

çirkin denilip kimsenin bakmadığı kızların genelde kilo fazlası vardır, saçlarıyla uğraşmazlar giydiklerine dikkat etmezler.

sonra da ben çirkinim derler. biraz bakımla herkes güzelleşir.

ayrıca tabi ki herkes gözüne hoş görünen kişiyle sevgili olmak ister. ama bunun için de illa ki dünya güzeli olmak gerekmez.

bence yanlış düşünüyorsun canım....meseleye erkeklerin beğenip beğenmeme şeklinde yaklaştığınız için bende ordan örnek vericem...
erkekler ilk etapta güzel kız arayışında olsalar da, bu sadece anlık bir beğenidir...
içini tanıdıkça dışındaki güzelliğin bi işe yaramadığını anlıyor erkekler...ve şuna da emin ol ki o yüzden aptal sarışın benzetmesi bu kadar tamamlayıcıdır bu örneği...(sarışınlar alınmasın)
çünkü erkekler güzel olanı değil, zeki alımlı kültürlü kızları tercih ederler...
dış güzellik onlar için anlık bir tercihtir....

İlk intiba çok önemlidir, ben de ilk defasında karşımdakinin dış görünüşüne, ellerine,dişlerine vs bakarım. Hoşuma gitmesi gerek elbette. Fakat sonradan karakteriyle aşina oldukça, ruh yapısı dış güzelliğini sollar.

Ve güzellik kesinlikle görecelidir. Geçen gün aşırı beğendiğim bir aktörün resmini wallpaper yapmıştım, annem gördü kız bu ne sen daha güzelsin falan dedi :) Kiminin gözleri,kiminin ten rengi, kiminin gülüşü vs. Herkesin ayrı bir güzelliği,özelliği var ve bunlar eşsiz. Hiç bir insan aynı değil. Ve herkes değerli.

Kendini güzel bulmayan biri de, zekasıyla diğer meziyetleriyle kendince güzelleri geride bırakabilir. Bu kadar çok takılmayın güzelliğe, herkesin beğenisi farklı, mutlaka arkadaşından da hoşlanan birisi olacaktır. Arkadaşının hoşlandığı çocuk olmasa da, birileri olacaktır. Üzülmeyin.

Son düzenleme:
Neye göre güzellik? Göreceli bir kavram sonuçta. Mesela ben Azra Akın'ı hiç beğenmiyorum itici geliyor ama kadın dünya güzeli.:31:
Zayıf olmak, bakımlı olmak vs vs kişinin kendi elinde olan bir şey. Dişimi bozuk yapılabilir, kaşı mı kötü düzeltilebilir ve daha bir çok şey
bu ara da lisedeyken çirkin ördek yavrusu olup üniversite de kuğuya/prense dönüşen o kadar çok insan var ki :)

aynen ben de Azra Akin'i guzel bulmuyorum. gercekten goreli bi kavram guzellik.. isteyen herkes guzel olabilir bence de.. ama neden bazilari sadece kiyafetini giyinip disari cikarken bazilari dakikalarca makyaj yapip kendisiyle ugrasmak ya da dislerini falan yaptirmak zorunda. ? sonra bazilari her fotograf cekilinirken ozguvenle poz verirken neden bazilari isteksiz ve cekingen oluyor bu konuda. adaletsizlik gibi geliyor. ama Allah oyle yaratmissa vardir bir bildigi.. bu kadar sorgulamamaliyim belki de :) x

bence güzellik erkeklere göre göreceli değil genel bi kavram oluşmuş onların kafasında ince belli uzun boylu bayanlar güzel olarak nitelendiriliyor daha yeni bi arkadaşıma konuştuğu çocuk kilolsn demiş inanamadım ya benim konuştğm erkek ise boyumu soruyor bana gerçekten kötü bişey ama gerçekler bu

Gerçekten güzellik göreceli bir kavram. herkesin kendince bir beğeni zevki var.

tabi ki kimi insanlar vardır daha çok kişi tarafından güzel bulunabilirler kimi insanlar belki birkaç kişi tarafından güzel bulunabilirler.

ama birine direk bu çirkin bu güzel diyemez kimse.o senin zevkine göre sonuçta başka türlü düşünen de çıkacaktır.

anladığım kadarıyla lisedesiniz. liseden sonra insanlar çok değişirler.

çirkin denilip kimsenin bakmadığı kızların genelde kilo fazlası vardır, saçlarıyla uğraşmazlar giydiklerine dikkat etmezler.

sonra da ben çirkinim derler. biraz bakımla herkes güzelleşir.

ayrıca tabi ki herkes gözüne hoş görünen kişiyle sevgili olmak ister. ama bunun için de illa ki dünya güzeli olmak gerekmez.

cok haklisin direk su cirkin bu boyle o oyle diyemez kimse. ama ben duyuyorum. mesela sinifa yeni biri gelse hemen guzel mi cirkin mi diye yorum yapiliyor. daha once onemsemezdim ben de. ama artik bu hic adil gelmiyor bana. guzellik goreceli ama bu gorece cogu kiside ayni oluyor sanki :)

bence güzellik erkeklere göre göreceli değil genel bi kavram oluşmuş onların kafasında ince belli uzun boylu bayanlar güzel olarak nitelendiriliyor daha yeni bi arkadaşıma konuştuğu çocuk kilolsn demiş inanamadım ya benim konuştğm erkek ise boyumu soruyor bana gerçekten kötü bişey ama gerçekler bu

evet,, malesef :/ ama bir yonden bakinca erkeklerin o hayaline pek uymayan kizlar sansli sayilabilir. ciktigi ya da evlendigi erkek onu gercekten seviyor demektir. ;) x

Bu durum hep vardı ama ben son zamanlarda aşırı rastlıyorum ya da daha fazla dikkat ediyorum galiba bir konu açmıştım esmer tenle ilgili genelde böyle insanların aşağılandğından falan bahsetmiştim orada da en büyük sıkıntının insanları kategorize etmek olduğunu dile getirmiştim. Televizyona sürekli tek amacı para kazanmak olan insanlar çıkıp "Çatlağınız mı var yok efendim kilo probleminiz mi var, yüzünüzdeki lekelerden mi şikayetçisiniz?" diye diye insanları kompleksli hale getirdiler, sanki sadece güzel olanın toplumda yeri varmış gibi bir algı yaratılmaya başlandı. Bir ara böyle şeyleri o kadar kafayı takmıştım ki vücudumda sürekli bir kusur aramaya başlamıştım ama belli bir olgunluğa erişince böyle şeylerin sadece toplum dayatması olduğunu fark ettim. Çok güzel olsam, hiçbir erkek benim zekamı ya da başarabileceğim şeyleri önemsemez herkes sırf güzelliğim sayesinde çevreme topladığım insanların yarattığı ortamdan faydalanmaya çalışır. Erkekler sadece güzel olduğum için benimle ilişki yaşar, hava atmaya çalışır. Erkekler bazı kızlarla sırf güzel oldukları için birlikte olurlar evet ama bir kadınla sırf güzel olduğu için evlenen erkek sayısı bence çok azdır. Güzelliğin 'iyi' gördüğümüz getirileri dışında böyle getirileri de var ne yazık ki, güzel olan her insanın müthişi kaliteli bir hayatı yok. Bence bir insanda güzellikten, çirkinlikten öte önemli olan zekasını kullanabilmesi ve kalben temizliğidir. Kimse müthiş güzel ama huyu kötü ve aptal bir insana uzun süre dayanamaz.

Dediğim gibi güzellik tamamen medyatik ve toplumun dayattığı bir şeydir, hep güzellik görecelidir deriz ama medya ve toplum bunu ortadan kaldırdı bence sürekli belli güzellik ölçütlerine uyan insanlar markaların yüzü olur ve kadınlar da hep onlara benzemeye çalışır, kendi gibi olan kadın sayısı giderek azalıyor, insanlar tekdüze hale getiriliyor. Reklamdaki kadın saçını bir renge boyatmıştır ülkedeki kadınların yarısı elinde onun fotoğrafıyla kuaför kuaför gezer, neden? Çünkü güzellik ölçütü bu, öyle olursan güzel algısı yaratırsın. İşin özü güzellik yürekte ve zekadadır. Bakımlı, temiz, kendinle barışık, özgüvenli bir kadın olduğun müddetçe senden güzeli yok.

O arkadaşına gelince de hoşlandığı çocuk onunla sadece göz yapısı, burun şekli ya da göğüs ölçüsü için çıksa o zaman mutlu mu olurdu?

Bu durum hep vardı ama ben son zamanlarda aşırı rastlıyorum ya da daha fazla dikkat ediyorum galiba bir konu açmıştım esmer tenle ilgili genelde böyle insanların aşağılandğından falan bahsetmiştim orada da en büyük sıkıntının insanları kategorize etmek olduğunu dile getirmiştim. Televizyona sürekli tek amacı para kazanmak olan insanlar çıkıp "Çatlağınız mı var yok efendim kilo probleminiz mi var, yüzünüzdeki lekelerden mi şikayetçisiniz?" diye diye insanları kompleksli hale getirdiler, sanki sadece güzel olanın toplumda yeri varmış gibi bir algı yaratılmaya başlandı. Bir ara böyle şeyleri o kadar kafayı takmıştım ki vücudumda sürekli bir kusur aramaya başlamıştım ama belli bir olgunluğa erişince böyle şeylerin sadece toplum dayatması olduğunu fark ettim. Çok güzel olsam, hiçbir erkek benim zekamı ya da başarabileceğim şeyleri önemsemez herkes sırf güzelliğim sayesinde çevreme topladığım insanların yarattığı ortamdan faydalanmaya çalışır. Erkekler sadece güzel olduğum için benimle ilişki yaşar, hava atmaya çalışır. Erkekler bazı kızlarla sırf güzel oldukları için birlikte olurlar evet ama bir kadınla sırf güzel olduğu için evlenen erkek sayısı bence çok azdır. Güzelliğin 'iyi' gördüğümüz getirileri dışında böyle getirileri de var ne yazık ki, güzel olan her insanın müthişi kaliteli bir hayatı yok. Bence bir insanda güzellikten, çirkinlikten öte önemli olan zekasını kullanabilmesi ve kalben temizliğidir. Kimse müthiş güzel ama huyu kötü ve aptal bir insana uzun süre dayanamaz.

Dediğim gibi güzellik tamamen medyatik ve toplumun dayattığı bir şeydir, hep güzellik görecelidir deriz ama medya ve toplum bunu ortadan kaldırdı bence sürekli belli güzellik ölçütlerine uyan insanlar markaların yüzü olur ve kadınlar da hep onlara benzemeye çalışır, kendi gibi olan kadın sayısı giderek azalıyor, insanlar tekdüze hale getiriliyor. Reklamdaki kadın saçını bir renge boyatmıştır ülkedeki kadınların yarısı elinde onun fotoğrafıyla kuaför kuaför gezer, neden? Çünkü güzellik ölçütü bu, öyle olursan güzel algısı yaratırsın. İşin özü güzellik yürekte ve zekadadır. Bakımlı, temiz, kendinle barışık, özgüvenli bir kadın olduğun müddetçe senden güzeli yok.

O arkadaşına gelince de hoşlandığı çocuk onunla sadece göz yapısı, burun şekli ya da göğüs ölçüsü için çıksa o zaman mutlu mu olurdu?

size katılıyorum medya birazda insanları takıntılı bir hale getirdi..yok hürrem karameli yok petek dinçöz burnu yok şu ünlünün saç kesimi...ya bir insan önce kendini sevmeli kendiyle barışık olmalı.bi de beni sadece dış görünüşüm için seven adamı ben çekemem.ben biblo değilim ki ben insanım .

size katılıyorum medya birazda insanları takıntılı bir hale getirdi..yok hürrem karameli yok petek dinçöz burnu yok şu ünlünün saç kesimi...ya bir insan önce kendini sevmeli kendiyle barışık olmalı.bi de beni sadece dış görünüşüm için seven adamı ben çekemem.ben biblo değilim ki ben insanım .

Yabancıların bi' lafı vardır "Mükemmel bir kız mı istiyorsun? Git o zaman barbie bebek al." diye. Aynen o hesap canım :1:

$264437_10151460326512273_1613649564_n.webp

bunu eklemedende edemedim

aynen ben de Azra Akin'i guzel bulmuyorum. gercekten goreli bi kavram guzellik.. isteyen herkes guzel olabilir bence de.. ama neden bazilari sadece kiyafetini giyinip disari cikarken bazilari dakikalarca makyaj yapip kendisiyle ugrasmak ya da dislerini falan yaptirmak zorunda. ? sonra bazilari her fotograf cekilinirken ozguvenle poz verirken neden bazilari isteksiz ve cekingen oluyor bu konuda. adaletsizlik gibi geliyor. ama Allah oyle yaratmissa vardir bir bildigi.. bu kadar sorgulamamaliyim belki de :) x

mesela diş konusu... dişler çoğu önem vermese de en önemli nokta. Yamuk olmadığı sürece dişlerin bakımı kişinin kendi elinde. çürüktür şudur budur kişi dikkat etse olacak şeyler mi? :) Kendine yakışan saç modeli, kaş biçimi, giysi renkleri vb. ayrıntılar önemli.
Çekingen olması da özgüven sorunu o farklı bir boyut. Çok kilolu olup kendine yakıştıran pozitif enerji saçan insanlar var. Biraz girişken de olmak lazım ki dışını değil içini de görebilsinler.

Bence bu,zamanla oturan birsey orta okuldayken ben cok zayif asiri zayif ve guzel degildim bunu resimlere bakincada goruyorum
Giyim ,kas ,sac kesimi rengi bir cok sey hallediyor

Hahahaha :D insanlar eski halime sasiriyor.tamam kugu olmadim ama eskiye nazaran epey degistm.degisirken arkadasimj da degstrdim.kendimize once sonra yaptik ve cok gulduk.guzellik denilen sey bakimla alakali.tamam cok uc noktalr olabilr,boyu cok kisadir,burnu cok buyuktr,bunlar ha deyince degismez ama dogru kiyafetle boy,dogru makyajla burun,kas,goz kurtarilabilr.eh sac zaten olmazsa olmaz...bnce artik herkes guzel.dun yururken baktim,50 yasindaki teyzeler benden genc giyiniyor.gerci kizlar tek tip oldu ama guzellestiler.yani cirkinlik diye birsey yok.ha dogal guzellik mi...o apayri bisey.o da Allah vergisi kardiss....

önceden en nefret ettiğim laflardan biri güzellik göreceli lafıydı taki bigün (bana göre dünya güzeli beren saat ) ten bahsederken dershane hocamın nesi güzel onun bence seray sever ondan bin kat daha güzel demesiyle anladım ki kesinlikle göreceli :D

Canim git bir forumun makyaj bölümünde resimli paylasimlarda bir konu var bak ona,makyaj ile kadinlar öyle degisiyor ki agzin acikta kalir.

Hem bu konu acilmisken söylemeden gecemiyecegim,Ismail YK reklam yapiyor bir estetik klinigi icin,haydaaa ne alaka yahu,bu ünlüler,tv insanlari,gencleri ergenlikte bozuyor.

Ve orda kadin diyor ki bak zamaninda sen beni begenmedin simdi ben degistim(estetikle) simdide ben sana bakmiyorum.

Sonumuz hayrola ne diyelim,hem niye erkege yönelik yapilmiyor bu tür reklamlar?kadinlar hep cinsel obje ve böylede kalacak korkarim.

Kendine güven duygusu ailede verilir çocuğa en başta.
Arkadaşının geçmişte yaşadığı sorunları olmuştur mutlaka.
Durumu çok ciddi. Daha da kötüleşmeden dr.a gitmeli ya da kendi başına yenmeye çalışmalı.
Hep akrabalarımdan örnek veriyorum bu tarz konularda.
Bir akrabam var, hiç güzel değil ama ailesinde ona hep çok güzel olduğunu söylemişler.
Hala da söylüyorlar. Ve özgüveni inanılmaz boyutlarda.
O kadar inanmış ki güzel olduğuna, enerjisi de çok güzel.
Aşk hayatı da doludizgin.

Back
X