Gözlük Seçimi

kalemkitap2

Kapsama Alanı Dışında !
Kayıtlı Üye
22 Aralık 2006
1.977
6
Gözümüzün görebilmesi için ışık gerekmektedir. Karanlıkta göremeyiz. Görmemizde etkili olan güneş aynı zamanda tenimizin rengini değiştirir, yani cildimize zarar verir. Görme merkezimize görüntüyü getiren güneş ışığı, gözümüzün içindeki merceğin daha erken sertleşerek genç yaşta katarakt ve görme sinirlerinde belli bir zaman sonra tahribata yol açar.





Bu gerçekleri göstermektedir ki; Güneş ışıklarının olumsuz etkisinden kurtulmak için iyi güneş gözlükleri kullanmalıyız. Her ihtiyaç gibi güneş gözlüğümüz de yüzümüzde olduğundan biçimi, materyali, aksesuarları önemlidir. Ayrıca, tenimizin ve saçımızın rengiyle uyumu da gereklidir. Kısacası güneş gözlüğünün görünüşü ve rahatlığı kullanıcıya fazladan moral verecektir. Güneş gözlüğü az da olsa kusurları meydana çıkartmak için değil örtmek için de kullanılmalıdır.


Güneş Gözlüğü öyle bir sektör haline gelmiştir ki; dünyada ürettiği güneş gözlükleri ile meşhur olan markalar vardır: Rayban, Persol ve Topten gibi.

Güneş gözlüğü seçimi:

Yüzünüz kare ya da kareye yakınsa; kavisli çerçeveler sizin için en uygun olanlardır.
Uzun bir yüze sahipseniz; çerçeveleriniz yüzünüzü kaplamalıdır. Böylece gözlük yüzünüzü ikiye ayırdığı için normalden daha uzun görünmesini engelleyecektir.
Yüzünüz yuvarlak ise; Düz ya da açılı çerçeveleri tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Üçgen bir yüze sahipseniz; çerçevelerinizin çizgilerinin düşey olmasına dikkat etmelisiniz.
Yüzünüz oval ise; Çerçeveleriniz mutlaka yüz büyüklüğüne orantılı olmalıdır.




GÜNEŞ IŞINLARI VE GÖZLERİMİZ

İnsan gözü 400 nm ile 700 nm arasında dalga boylarına sahip ışıkları görür. Dalga boyu küçüldükçe mavimsi, dalga boyu büyüdükçe kırmızımsı renkler görülür. 700 nm'nin üzerinde infrared, 400 nm altında ise ultraviole(UV) yani morötesi radyasyon başlar. UV radyasyon güneş ışınlarının % 5'ini oluşturmasına rağmen çok tehlikelidir.

Diğer taraftan UV ışınlarının çoğu atmosfer tarafından emilmektedir ve çok küçük dalga boyları yeryüzüne ulaşamamaktadır. Bulutlu havalarda emilim daha da artmaktadır. Yeryüzü güneşten gelen UV ışınlarının bir kısmını tekrar geri yansıtır. Toprak ve çimen % 1-5, su % 3-13 arası yansıtırken kar % 88'e kadar yansıma yapabilir. UV etkisi yükseklerde artar, zira filtre edilecek azalmaktadır. Dağcılarda tırmanma sırasında, güneşin sıcaklık etkisinin azalmasına rağmen güneş yanığı olma olasılığı daha fazladır. Dağa tırmananlar ve kar kayağı yapanlar UV radyasyona en fazla maruz kalanlardır.

Uzun süre güneşe maruz kalanlarda halk arasında et büyümesi diye bilinen pterjiyum veya pinguekula gelişebilir. Göz içi lensinin içindeki proteinlerin yapısını bozarak katarakt oluşumuna yol açabilir. Sinir tabakası üzerinde de esaslı tesirleri vardır.

UV ışınlarının tüm bu zararları göz önüne alındığında milyonlarca insanın bundan korunması gündeme gelmektedir.

UV' den korunmanın en kolay yolu tabiki kapalı alanlarda kalmaktır. Gün içinde açık ortamlarda bulunurken kullanılan özel camlı güneş gözlükleriyle göze gelen UV ışınlarından % 100 oranında korunabilmek mümkündür.


Güneş gözlüğünün kalitesi ile ilgili nasıl fikir edinilebilir?
Camın renginin koyu yada açıklığından ziyade ultraviyole ışığını engeleyip engellemediği önemlidir.
Camın rengi homojen (her yerde aynı) ya da grade olmalıdır.
Gözlüğü taktığınızda bulanık görmemelisiniz, detaylar kaybolmamalıdır.
Gözlük camından bakarken gözlüğü hareket ettirdiğinizde görüntü hareket etmemelidir (numarasız camlarda).
Camların üzerinde güvenilir tescil bilgisi olmalıdır.
Her pahalı olan iyidir denilemez ama ucuz gözlüklerin de bu özellikleri taşımama olasılığı çok düşüktür.
- Gözlük çerçevesi ultraviyole ışınlarını engelleme açısından nasıl özelliklere sahip olmalıdır?
Çerçeve seçmek tabii ki zevk, estetik, moda işidir ama çerçeve amaca da uygun olmalıdır. Zararlı ışınlardan gözü azami derecede koruyabilmek için çerçeve etrafından girebilecek ışık en az olmalıdır. Bu nedenle camın göze yakın yerleşimli olması çok yararlı olabilir.
- Gözlüklerin bakımı nasıl yapılmalıdır?
Camları temizlerken dikkatli davranmak gerekir. Çünkü çizikler de görüntü kalitesinin bozulmasına ve zaralı ışınların göz içine girmesine neden olabilir. Elinize ne geçerse onunla silmek değil de yumuşak pamuklu bir bez, ya da en iyisi gözlükçülerden temin edilebilecek özel bezler kullanılmalıdır.
- Güneş gözlüğü kullanımı öncesi muayene gerekli midir?
Güneş gözlüğü almadan önce bir göz muayenesi olmakta fayda vardır. Çünkü az da olsa var olan bir hastalık yada risk olabilir. Ve bu durumda daha farklı bir güneş gözlüğü önermek ya da güneş gözlüğü ile de olsa güneşten uzak durmak gerekebilir.


Orijinal polaroid güneş gözlüklerinin en önemli özelliği çok iyi görüş sağlamalarıdır. Son yıllarda çok sözü edilen ozon katmanındaki yırtılmalar ve artan cilt kanseri oranı morötesi ışınlara ve bu ışınların uzun vadeli etkilerine dikkat çekmiştir. Çünkü ozon tabakası atmosferdeki doğal bir morötesi filtresidir. Ancak bu katman inceldiğinde ya da iddia edildiği gibi yırtıldığında koruma özelliği doğal olarak azalmaktadır.

Morötesi ışınlar insan gözü tarafından algılanmaz. Bu ışınların herhangi bir yararı ya da kullanımı da yoktur. Uzmanların çoğunluğu morötesi ışınların zaman zaman göze zarar verdikleri görüşünde birleşmişlerdir.

Polaroid polarizasyon filtresi zararlı UV (mor ötesi) ışınlara karşı % 100 koruma sağlar. Ayrıca parlak yüzeylerde oluşan rahatsız edici parlama ve yansımaları da % 99 oranında ortadan kaldırır. Bu çifte koruma fonksiyonu sayesinde gözleriniz zararlı ışınlardan korunur ve dünyayı çok daha net ve rahat görmeniz mümkün olur.

İyi bir güneş gözlüğü için önerimiz; camlarının polaroid olmasıdır. Numaralı güneş gözlüğü ihtiyacı olanlar için de polaroid camlar üretilmektedir.

alıntı
 
X