Herkes hayatı boyunca bir noktada nedeni bilinmeyen ve bazen uzun süre devam eden ağrılar yaşamıştır. İnsanların çoğu bu ağrıları dikkate almıyor ve bir süre sonra ağrı durduk yere geçiyor. Ancak, görmezden gelmemeniz gereken 10 gizemli ağrı bulunmaktadır.
Bu ağrılar aslında arada bir arabanızın çıkardığı garip seslerden pek de farklı değiller. Arabanız bir vızırdama veya ıslık sesi gelir ve ortaya çıktığı gibi yok olur. İşi bu olmayanlarımız bu sesi çok umursamayız. Ama aynen arabanız gibi, bedeninizdeki ağrılar da zaman içerisinde kötüleşebilir ve daha ciddi başka bir problemin habercisi olabilir.
Tüm ağrılar bu tarz bir belirti veya acil bir durum olmasa da bazı nedeni bilinmeyen ağrılar göz ardı edilmemelidir. Çok az kişinin doktora gitme konusunda hevesli olduğu gibi doktorlar da önceden teşhis ve tedavi edilebilecek ama zaman içerisinde ölüm kalım durumuna dönüşmüş bir durumla karşılaşma konusunda aynı derecede heveslidir. Peki bu
nedeni bilinmeyen ağrıların hangileri göz ardı edilmemelidir?
1. Göğüs ağrısından çok daha fazlası
Bu bölüm kalp hastalıklarına odaklansa da, bu durumun tek belirtisi göğüs ağrısı değildir. Şöyle bir senaryo düşünün: sıcak bir yaz günü ve bahçenizle uğraşırken terliyorsunuz. Alnınızdaki teri silmek için durduğunuzda birdenbire çeneniz ağrımaya başlıyor. Bu ağrıyı çok umursamıyorsunuz, belki de çalışırken dişlerinizi çok sıktığınız için çeneniz ağrıdı.
Ne yazık ki, çene ağrısı kalbinizin stres altında olduğunun bir göstergesi olabilir. Çene ağrısı yaklaşmakta olan bir kalp kirizinin göstergesi olabilir.
Genelde kalp krizi ile alakalı ağrılar göğüs bölgesinin farklı yerlerinde ortaya çıkarlar: omuzlar, kol, batın bölgesi, çeneninm alt kısmı veya boğaz. Eğer ani bir omuz veya çene ağrısı başınıza gelirse, her ne yapıyorsanız bırakın ve birisine haber verir; ardından doktorunuza gidin.
2. Bel ağrısı
Çok yaygın bir durum olan bel ağrısı, sadece ağrıyan kaslardan çok daha fazlası olabilir. Bel ağrısı, böbrek sorunlarının belirtisi olabilir; hatta (çok acılı bir şekilde kendiliğinden geçebilen) bir böbrek taşının belirtisi olabilir. Eğer böbreğiniz enfekte olur ve şişerse, ağrısı belinize de vuracaktır. Ayrıca bir böbrek tümörü de yeterince büyüdüğünde bel ağrısına neden olabilir.
3. Yoğun karın ağrısı
Bazen karın ağrısının nedeni net olarak açıklanamaz. Böbrek, akciğerler veya rahim gibi yakındaki diğer organlar da karın ağrısına neden olabilir. Sağ alt kadrandaki bir ağrı apandisitinizde sorun olduğunu gösterebilir ve bu durumda acil ameliyat olmanız gereklidir.
Sağ üst kadrandaki bir ağrı ise safra kesesi sorunlarının göstergesi olabilir. Üst karın ağrısı (bel ağrısıyla birlikte) pankreatit göstergesi olabilir. Eğer acil şekilde tedavi edilmezse, bağırsak dokusu ölebilir ve başka sorunlar ortaya çıkabilir. Son olarak, hepatit nedenli karaciğer yangısı, bağırsaklarda çok ağır bir ağrıya neden olabilir.
4. Baldır ağrısı
Baldır ağrısı genelde uzun bir günün sonunda veya dik merdivenlerden çıktıktan sonra kendini gösterir. Ancak baldır ağrısı, özellikle de bir sakatlanma sonucu ortaya çıkmadıysa başka şeylerin belirtisi olabilir.
Bacaklarımızda kaslar ve kalbimiz arasında kan akışını sağlayan damarlar bulunmaktadır. Derinin altından görülebilen damarlar orta toplardamar olarak adlandırılır ve daha derindeki damarlara kan taşırlar. Damarların içerisindeki ufak kapakçıklar, kanın ters yöne akmasını engeller. Çatlamış damarlar yüzünden pıhtılaşma oluşabilir. Bunun sebebi derin venöz trombozunudur (DVT) ve baldırlarda ağrıya ve bacaklarda şişmeye neden olabilir.
5. Bacaklarda ve kollarda karıncalanma
Uzun süre bacak bacak üstüne attıktan sonra, bacaklarınızda acılı bir karıncalanma hissediyor musunuz? Bunun nedeni kan akışının azalmasıdır ve ayağa kalkıp biraz hareket ettikten sonra geçer.
Bacak bacak üstüne atmadan da bacaklarınızda veya ellerinizde böyle bir his varsa bu durum sinir hasarının bir göstergesi olabilir. Karıncalanma, uyuşma ve bir noktada yanma periferik nöropati belirtileri olabilir.
Kaynak:sağlığa bir adım