Benim durumumda da şöyle oluyor mesela tanışıyoruz konuşuyoruz vs alkol alma olsun oruç vs bunlrdan konuşulduğunda çok şoka giriyorlar o yüzden sorun bende mi ben mi çok farklı yansıtıyorum kendimi diye düşünmeye başladım
Seküler çevreden birileriyle buluşunca ramazan degilse konu nasıl oruca geliyor , anlamadım. Benim kaç ayrı milletten, kaç ayrı yöreden arkadaşım var. Hiç durduk yere konu alkole oruca gelmez öyle. Ki benim çevrem tahmin bile edemez ben oruç tutar miyim yoksa tutmaz miyim. İnançlı biri değilim, normalde yaptığım dine uygun olmayan şeyleri ramazan diye yapmamazlik etmem, aynen devam ederim. Ama şu an zaten evdeyim, zaten geceye kadar ayaktayım ve zaten karnı acıkan bir insan değilim. Uyumsuzluk yapacağıma pekala ailemle sahur yapıyorum,ne var yani
ya da biri beni iftara davet ettiyse çalıştığım zaman bile oruç tutarım:) bir dinden ziyade kültür, gelenek benim için. İnsanları birleştiren her türlü adeti,ritüeli ve dini emirleri severim:)
Kime ne yani, benim ne olduğumu bilen arkadaşlarıma 'orucluyum' desem onlar bile 'aaa sağın solun belli olmuyor' demezler, çünkü kime ne:)) eski sevgilim hristiyandi, ailesi 'ne gerek var,sanki çocuk günahkar mi da temizlenecek' demişler, vaftiz etmemişler (çok çalışan insanlarmis,uğraşmak istememiş de olabilirler). Ben mesela o adamla evlenip çoluk çocuğa karişsaydim çocuklarım vaftiz olsun isterdim. Günahkar doğduğuna inandığımdan değil ama kültürel bir aktivite olarak, insanların gelip iyi dileklerde bulunduğu,hediyeler verdiği buluşmaları sevdiğim için. Mevlüt de aynı şekilde :) o sevgilim geçen ramazan tekrar Türkiye'ye gelmişti, kahvaltı yaptığımız bir gün öğrenmek istediği için uzun uzun ramazan olayını anlatmıştım. Aileme uyum sağlamak için bazen oruç tuttugumu söylediğim zaman eğer ailemle tanisirsa uyum saglamak için o da tutabileceğini, mideyi aç birakmanin çok yararı olduğunu, ama susuz kalmanın sağlıksız olduğunu söylemişti
Senin hesabına göre ben ne oluyorum yani
Ayrıca alkol içmemek çok da dinle alakalı bir şey değil ki. Sağlığını düşünen çok insan zaten alkol tüketimiyor. Ben seviyorum ama doğruya doğru,tadı da güzel bir şey değil,alışana kadar. Yani içmesen icmezsin. Mide rahatsızlığı çeken biriysen de icmezsin. Bunda şaşacak bir şey yok ki.
Öyle alkollü ortamlara girince 'kola' deme , bak kokteylsiz menüler kısmına 'virgin mule' de mesela. O zaman masadakilerin dikkatini çekmezsin.
Bence konuyu gereksiz yere kafama takıyorsun. Çok dusunecek, seni uyutmayacak kadar büyük bir mesele değil ki. Sonuçta norvecte yaşamiyoruz. Hem açık giyinen hem dinine uygun yaşayan milyonlarca kadın var. Samanlikta iğne aramak değil ki