YEMEK GÖRGÜ KURALLARI
*Bıçak sağ elle tutulur ve işaret parmağı bıçağın keskin olmayan tarafına dayatılıp kesme işi yapılır. Bıçak kullanırken çatal sol elle tutulur.
*Bir kere çatal, bıçak yada kaşığınızı kullandıktan sonra masaya bir daha asla dokunmaması gerekir. Kullanılmış çatal, bıçak yada kaşık her zaman tabağın içinde tutulmalıdır. Bıçağı keskin tarafı içe ve size gelecek şekilde koymalıdır. Çatal ise bıçağa paralel ve tabağın soluna konur.
*Kahvaltı hariç kaşık sofrada sadece yemeğin başlangıcında çorba için gereklidir.
*Herkesin yemeği gelene kadar yada ev sahibi başlamanızı rica etmeden yemeğe başlamayın.
*İçeceğinizi istediğiniz her zaman içebilirsiniz.
*Ağzınız açıkken yemeğinizi çiğnemeyin yada yemek yerken konuşmayın. Ağzınızı fazla doldurmayacak kadar küçük parçalar halinde yiyin.
*Masada dik oturun ve dirseklerinizi masanın üzerine koymayın.
*Çok hızlı yada yavaş yemeyin. Masadakilerin hızına uymaya çalışın.
*Masada iken asla dişlerinizi karıştırmayın. Eğer çok gerekli ise lavobaya gidin.
*Ekmeğinize yağ sürerken her seferinde küçük bir parça almaya özen gösterin ve önce tabağınıza alın sonra ekmeğin üzerine sürün.
*Masadaki yiyecekleri uzatırken her zaman sağınıza verin. Ekmeği kendinize almadan önce başkalarına önerin.
*Yemekte sigara içmeyin, eğer masadaki kişiler ve bulunulan ortam kuralları yasaklamıyor ise yemekten sonra içebilirsiniz.
*Sofra takımı ve bardaklar üzerinde ruj izi bırakmamaya özen gösterin. Yemeğe oturmadan önce rujun fazlasını bir peçete ile alın.
*Bıçağı ağıza değdirmek ayıptır. Bazı kişiler yanlış olarak peynir yerken bıçağı ağzına götürmeyi huy edinmişlerdir. Ekmek de hiçbir zaman bıçakla küçük lokmalara ayrılmaz. Bıçak ekmeğe sürülerek temizlenmez. Gümüş bıçak yalnız meyve yerken kullanılır.
*Çatal, et yenilirken sol elde tutulur, bıçak ise sağda tutulur ve eti keser. Sebze yendiğinde çatal sağ elde tutulur yada tekrar sol elde tutularak sağ eldeki bıçakla sebzeler onun üzerine itilir. Çatal yere düşer ise, bir yenisinin gelmesi beklenmelidir veya yenisi istenmelidir.
*Çorba kaşığının kullanılması ülkeden ülkeye değişmektedir. Fransızlar çorbayı kaşığın ucu ile içerler. İngilizler ve Amerikalılar kaşığın yanı ile içerler. Her ikisi de uygulanabilir. Çorba içildikten sonra kaşık yere konmaz, doğrudan doğruya tabağın içine bırakılmalıdır.
*Peçete, tam olarak açılmaz uzunlamasına dizlerin üzerine serilir. Peçeteyi göğse takmak, yeleğe geçirmek ayıptır. Yemek bittikten sonra peçete toplanıp katlanmadan tabağın yanına bırakılır. Eğer bir bayanın peçetesi yere düşerse, hemen yanında oturan kişi (bay) peçeteyi yerden kaldırmalıdır. Bir şey içerken ağzımızı önce silmemiz gerekir. Dudaklarımız bardağın üzerinde hiç bir iz bırakmamalıdır. Ses çıkarmadan içmeyi öğrenmeliyiz. Bir kerede bardak boşaltılmamalıdır.
YİYECEKLER NASIL YENİR?
*Piliç; daima çatal ve bıçakla yenir. Kemikleri hiçbir zaman ağıza götürülmez. Etler bıçakla, kemikten ayrılır ve çatalla ağıza konur.
*Balıklar; önce baş çıkarılır. Sonra da çatal ve balık bıçağı ile baştan kuyruğa doğru ikiye ayrılır. Sonunda bıçağın ucu ile kılçık tamamıyla ayrılıp çıkarılır. Ayrılan kılçıklar tabağın içine ya da tereyağı tabağına konur. Etli kısmı çatal ya da bıçakla ufak parçalara bölünerek yenir. Eğer bunların arasında küçük kılçık parçaları kalmışsa bunları ağzımızdan parmaklarımızın ucuyla çıkarmalıyız. Çok küçük balıklar (gümüş v.b) başı ile beraber çiğnenerek yenilir.
*Makarna; İtalyan usulü yemek için; çatal ve kaşık kullanılır. Kaşık sol elde tabağa dikey yakın bir şekilde tutulur. Sağ eldeki çatal ile bir kısım makarna alındıktan sonra dişleri kaşığın iç yüzüne dayanmış olan çatalı çevirerek makarna iyice çatala sarılmış olur.
*Çaylarda ikram edilen küçük sandviç ya da kanepeler elle veya küçükse kürdan çatalla yenilir. Eğer çok ufaksalar bir lokma halinde ağıza sokulur. Daha büyük ve bir iki tabakalı sandviçler ise çatal ve bıçakla yenilir. Soslu sıcak sandviçler için çatal ve bıçak kullanmalısınız.
*Enginar; Enginar genellikle sıcak limon sosu, mayonez veya sirke sosuyla birlikte dolma olarak veya sade servis edilir. Servis edilen enginarın bir yaprağını parmak uçlarınızla koparın ve etli kısmını dişlerinizle sıyırın. (İnce kısmını elinizde tutarak etli ve daha geniş olan kısmını ağzınıza koyun). Eğer enginar limon sosu ve sirke ile beraber servis edilmişse yenilen kısmını bu sosa batırarak yiyin. Daha katı bir sos ile servis edilirse yenilecek kısmı mısır tanesi gibi elinizde tutun. Eğer enginar dolma olarak servis edilmişse yaprakları soyun ve dolmayı bıçakla ikiye ayırın.Enginarın iç kısmında bulunan daha ince yapraklara geldiğiniz zaman bu yaprakları bir kenara ayırın. Enginarın en dip kısmını tabağınızda çatal yardımıyla tutarak bu ince yaprakları elinizle koparabilirsiniz. Böylece enginarın yenmeyen tüylü kısmı ortaya çıkar. Tüylü kısmı da kaldırırsanız sebzenin en güzel bölümü olan 'kalbi'ne ulaşırsınız. Bu bölümü parçalara ayırarak sade olarak ya da yanında servis edilmiş olan soslara batırarak yiyebilirsiniz.
*Peynirler; Ordövr olarak servis edildiği zaman her çeşit peynir için ayrı ayrı bıçak verilmelidir. Bıçak yardımıyla peynir kraker üzerine sürülür. Peynir salata ile servis edildiğinde kraker üzerine sürülebilir. Çatal veya bıçak yardımıyla küçük bir parça ekmek üzerine de sürebilirsiniz. Çatal yardımıyla tabağınıza alacağınız bir parça peyniri marul ile yiyebilirsiniz. Yumuşak, sıvı peynirler ise daima salata bıçağı ya da yağ bıçağı ile sürülür.
* Havyar küçük bir kase içinde kendi kaşığı ile servis edilirse, kendi tabağınıza kaseden kaşıkla alabilirsiniz. Havyar yanında soğan, yumurta, limon ve tost ekmeği ile servis edilebilir. Tost ekmeğinin üzerine bıçakla istediğiniz miktarda malzemeleri koyup bir kanepe yapabilirsiniz. Kanapeyi elinizle yiyebilirsiniz. Kokteyl partilerinde hazır havyar kanepeleri servis edilir. Elinizle yiyebilirsiniz.
*Karides; Eğer büyük boy karides sıkıştırılmış cam içinde servis edilirse istiridye çatalıyla alın ve sosa batırarak büyük lokmalar halinde ısırın. Bu şekilde servis edilen karidesi kesmek çok tehlikelidir. Eğer büyük karides geniş yemek tabağında servis edilirse çatal ve bıçak ile kesilebilir.
* Çorbalar; sıcak olup olmadığını kaşıkla tadarak anlayın. Sonra saplı kaseyi içmek için kaldırın. Kasenin içinde kalan sebzeleri kaşıkla yiyebilirsiniz. Çorba bitince kaşığı kasenin altındaki tabağın sağına bırakın. Hiçbir zaman kaşığı kasenin içinde bırakmayın.
Eğer kase yerine çorba tabağı kullanılmışsa, çorbayı tabağın size yakın olan tarafından içmeye başlayın. Sonuna gelince size uzak tarafını kaldırıp kaşığınızı doldurabilirsiniz. Kaşığı kullanırken kaşığın hepsini ağzınıza sokmayın. Kenarından ve sessizce için.
*Kiraz domatesler; salata ile servis edilmediği zaman kiraz domatesleri elinizle yiyebilirsiniz. Ağzınıza sığabilecek küçük olanları seçmeye çalışın. Kesinlikle ısırmayın çünkü fışkırabilir. Bu nedenle dudaklarınızı sıkı tutun.
* Mısır genellikle sade olarak servis edilir. Bütün olarak servis edilen mısırın yarısını kırarak kolayca yiyebilirsiniz.
* Patates cipsleri ya da ince uzun patatesler genellikle elle yenilir. Ancak ince uzun patatesler sıvı sos ile servis edilirse çatalınızı kullanmalısınız. Küçük kızarmış patateslerde ise çatalın kullanılması daha iyi olur. Eğer kızarmış patatesler uzun ise çatalınızla kesin ve küçük lokmalar halinde yiyin. Küçük patates parçalarını tabağınızın bir kenarına koyulan ketçapa çatalınızla ya da elinizle batırarak yiyebilirsiniz. Fırında pişen patatesler ise yarılmış olarak servis edilir. Eğer bu şekilde servis edilmemiş ise bıçakla patatesi boydan boya keserek geniş bir yarık açın. Bu yarığın içine az yağ ya da ekşi sos ile sarımsak, tuz ve kırmızı biber ekleyin. Patatesin kabuğu da yenilebilmektedir.
* Salata genellikle çatal ile yenir. Ancak büyük parçaların çataldan düşmesini önlemek için kesmelisiniz. Marul gövdesi daima bıçak ve çatal ile yenilmelidir. Eğer salata tabağınız yoksa salatayı yemek tabağınızın yanında bulunan yağ tabağınıza alın. Salatayı çatalınıza batırırken bir parça ekmek kullanabilirsiniz.
*Tavuk; bacak ve kanatları eklem yerlerinden çatal ve bıçak ile ayırın. Çatalınızı kullanarak parçayı sağlamlaştırın ve yiyebileceğiniz küçük parçalar halinde kesin. Her sefer sadece iki ya da üç parça kesin. Eğer çok resmi bir ortam içinde bulunuyorsanız çatal ve bıçak ile alınamayan parçaları tabakta bırakın. Eğer az resmi bir ortam içindeyseniz, küçük kemikleri elinizle yiyebilirisiniz. Ancak sadece bir elinizi kullanın. Kanat ve bacak kemiklerini elinizle ağzınızdan çıkarabilirsiniz.
*Dana ya da kuzu budunun tam ortasını çatal ve keskin bir bıçakla kesin. Eğer butların sapları kağıt ile kaplı ise parmaklarınız yağlanmadan kemiğe yakın olan eti kesebilirsiniz. Resmi ortamlarda ya da restoranlarda kemik kağıtla kaplı olsa bile asla kemiği elinize alıp kemirmeyin! Çünkü bu kağıtlar süs olarak kullanılmıştır. Resmi olmayan ortamlarda ise kemikler yağlı değilse kemirebilirsiniz.
*Balık; ilk olarak balığın kafasını ve kuyruğunu çatal ve bıçakla kesin, tabağınızın kenarına koyun. Bıçağınızı balığın sırt kemiğine dayandırarak balığı kafasından kuyruğuna doğru dikey olarak kesin. Bu noktada üç seçeneğiniz var: 1) kılçığı dışarı çıkarın. 2) balığın üstünü açın ve kılçığı çıkarın. 3) balığın üst kısmını yiyin ve kılçığı kaldırın. Eğer ağzınızda küçük kılçıklar kalırsa başparmağınız ve işaret parmağınız yardımıyla bunları çıkarabilirsiniz. Balık eti yemeyi sevenler küçük balıkların kafasını da yerler. Balık yanağı yemeği onur olarak görmekteler.
* Ekmek; yeme şekli seçkin yemeklerde test olarak görülür. Ekmek dilimlerini, yuvarlak ekmekleri yemeden ya da tereyağ sürmeden önce bölün. Küçük biküviler ise asla kırılmamalı.
Tabağınızda bulunan kendi tereyağınızı ve kendi tereyağ bıçağınızı kullanın. Tereyağ sürme hareketi tabağın içinde ya da üstünde yapılmalı. Yumuşak hamur işlerini ikiye ya da daha fazla parçaya kesin ve yiyeceğiniz parçaya tereyağ sürün. Sebzelere tereyağ koymayın, çünkü
bu aşçıya hakaret gibi algılanır.
*Elle yenilen yemekler; herhangi bir şüpheniz olursa çevrenizdeki kişilerin nasıl yediğine bakabilirsiniz. Elle yenmesi gereken yemekler tepsi içinde servis edilirse yemeden önce tabağınıza almayı unutmayın. Resmi olmayan ortamlarda elle yenmesi mümkün yemekler arasında şunları sayabiliriz: konserve mısırlar, küçük istakoz ve istridye, sandviçler, kuru kekler, kurabiyeler, bazı meyveler, tavuk kanatları, kızarmış patatesler, turp, zeytin ve kereviz.
* Kırmızı turp, nane jeli, hardal, top tereyağ servis kaşığıyla tabakta yemeğin kenarına koyulur. Ana yemeğe çeşni yaparak yiyebilirsiniz. Nane, kiraz ya da kayısı sosları gibi sıvı çeşnileri yemeğinize makul miktarlarda katarak yiyebilirsiniz. Yemeğin tadını bozmamak için az miktarda kullanılması önerilir.
*Yuvarlak ekmekler ve biskivüler için servis edilen reçel ve konserveleri yağ tabağınızın kenarına alabileceğiniz gibi küçük ekmek parçalarının üzerine bıçak ile de sürebilirsiniz. Eğer servis yapmak için kaşık yoksa bıçağınızı tabağınızın kenarına temizleyip kase ya da kavanozun içinden jölenizi alabilirsiniz.
* Kereviz, zeytin, turp gibi garnitürler servis tepsisi üzerinde ikram edilirse servis kaşığını kullanarak yağ tabağınıza, yoksa yemek tabağınıza alabilirsiniz. Garnitürleri hemen yemeyin. Eğer tuz ekmek isterseniz, tabağınızın kenarına dökeceğiniz bir miktar tuzun içine garnitürleri elinizle batırarak yiyebilirsiniz. Zeytin çekirdeklerini çıkarmak için kibarca yumruk şeklinde yapacağınız elinizin içine çıkarın ve yağ tabağınızın kenarına koyun.
*Turşular sandviç eşliğinde elle yenilir. Eğer ana yemek yanında servis ediliyorsa çatal ve bıçak ile yenmelidir.
*Dereotu, maydanoz, tereotu çatal ile yemeğin bir parçası olarak çatal ile yenilebilir. Salata ya da sosla servis edilmezlerse elle yenilebilirler.
*İnce limon dilimleri dekor olarak koyulur. Limon dilimleri ya da yarımları ise sıkılmak üzere koyulur. Çatalınızı kibarca limonun ortasına batırarak bir seferde yemeğinizin üzerine sıkabilirsiniz.
*Salça ya da sosları hiçbir zaman karışık bir şekilde tabağınızda bulunan yemeklerin üzerine koymayın. Hangi yemek için servis edilmişlerse ayrı ayrı kullanılmaları gerekir. Geri kalan sosu yemek isterseniz, ki bu aşçı için bir iltifattır, küçük bir parça ekmeği sosun içine bırakın, çatalınızla geri alarak yiyebilirsiniz.
*Bal servisini kolayca yapmanız için gereken kaşığınızı bal kasesi içinde çevirmektir.
*Yemeğinizin tadına baktıktan sonra tuz ya da biber ekleyin. Aksi şekilde önceden tuz ya da biber ekmeniz aşçıya karşı bir hakaret olacaktır. Eğer tuzluğun ağzı açıksa içindeki kaşığı kullanın. Eğer kaşık yoksa bıçağınızın ucunu kullanabilirsiniz.
Tuzlamak istediğiniz ne olursa olsun yağ tabağınızın ya da yemek tabağınızın kenarına koymalısınız. Eğer tuzluk size ait ise parmak uçlarınızla fiske alabilirsiniz.
ALINTIDIR..
KAYNAK:blogcu
*Bıçak sağ elle tutulur ve işaret parmağı bıçağın keskin olmayan tarafına dayatılıp kesme işi yapılır. Bıçak kullanırken çatal sol elle tutulur.
*Bir kere çatal, bıçak yada kaşığınızı kullandıktan sonra masaya bir daha asla dokunmaması gerekir. Kullanılmış çatal, bıçak yada kaşık her zaman tabağın içinde tutulmalıdır. Bıçağı keskin tarafı içe ve size gelecek şekilde koymalıdır. Çatal ise bıçağa paralel ve tabağın soluna konur.
*Kahvaltı hariç kaşık sofrada sadece yemeğin başlangıcında çorba için gereklidir.
*Herkesin yemeği gelene kadar yada ev sahibi başlamanızı rica etmeden yemeğe başlamayın.
*İçeceğinizi istediğiniz her zaman içebilirsiniz.
*Ağzınız açıkken yemeğinizi çiğnemeyin yada yemek yerken konuşmayın. Ağzınızı fazla doldurmayacak kadar küçük parçalar halinde yiyin.
*Masada dik oturun ve dirseklerinizi masanın üzerine koymayın.
*Çok hızlı yada yavaş yemeyin. Masadakilerin hızına uymaya çalışın.
*Masada iken asla dişlerinizi karıştırmayın. Eğer çok gerekli ise lavobaya gidin.
*Ekmeğinize yağ sürerken her seferinde küçük bir parça almaya özen gösterin ve önce tabağınıza alın sonra ekmeğin üzerine sürün.
*Masadaki yiyecekleri uzatırken her zaman sağınıza verin. Ekmeği kendinize almadan önce başkalarına önerin.
*Yemekte sigara içmeyin, eğer masadaki kişiler ve bulunulan ortam kuralları yasaklamıyor ise yemekten sonra içebilirsiniz.
*Sofra takımı ve bardaklar üzerinde ruj izi bırakmamaya özen gösterin. Yemeğe oturmadan önce rujun fazlasını bir peçete ile alın.
*Bıçağı ağıza değdirmek ayıptır. Bazı kişiler yanlış olarak peynir yerken bıçağı ağzına götürmeyi huy edinmişlerdir. Ekmek de hiçbir zaman bıçakla küçük lokmalara ayrılmaz. Bıçak ekmeğe sürülerek temizlenmez. Gümüş bıçak yalnız meyve yerken kullanılır.
*Çatal, et yenilirken sol elde tutulur, bıçak ise sağda tutulur ve eti keser. Sebze yendiğinde çatal sağ elde tutulur yada tekrar sol elde tutularak sağ eldeki bıçakla sebzeler onun üzerine itilir. Çatal yere düşer ise, bir yenisinin gelmesi beklenmelidir veya yenisi istenmelidir.
*Çorba kaşığının kullanılması ülkeden ülkeye değişmektedir. Fransızlar çorbayı kaşığın ucu ile içerler. İngilizler ve Amerikalılar kaşığın yanı ile içerler. Her ikisi de uygulanabilir. Çorba içildikten sonra kaşık yere konmaz, doğrudan doğruya tabağın içine bırakılmalıdır.
*Peçete, tam olarak açılmaz uzunlamasına dizlerin üzerine serilir. Peçeteyi göğse takmak, yeleğe geçirmek ayıptır. Yemek bittikten sonra peçete toplanıp katlanmadan tabağın yanına bırakılır. Eğer bir bayanın peçetesi yere düşerse, hemen yanında oturan kişi (bay) peçeteyi yerden kaldırmalıdır. Bir şey içerken ağzımızı önce silmemiz gerekir. Dudaklarımız bardağın üzerinde hiç bir iz bırakmamalıdır. Ses çıkarmadan içmeyi öğrenmeliyiz. Bir kerede bardak boşaltılmamalıdır.
YİYECEKLER NASIL YENİR?
*Piliç; daima çatal ve bıçakla yenir. Kemikleri hiçbir zaman ağıza götürülmez. Etler bıçakla, kemikten ayrılır ve çatalla ağıza konur.
*Balıklar; önce baş çıkarılır. Sonra da çatal ve balık bıçağı ile baştan kuyruğa doğru ikiye ayrılır. Sonunda bıçağın ucu ile kılçık tamamıyla ayrılıp çıkarılır. Ayrılan kılçıklar tabağın içine ya da tereyağı tabağına konur. Etli kısmı çatal ya da bıçakla ufak parçalara bölünerek yenir. Eğer bunların arasında küçük kılçık parçaları kalmışsa bunları ağzımızdan parmaklarımızın ucuyla çıkarmalıyız. Çok küçük balıklar (gümüş v.b) başı ile beraber çiğnenerek yenilir.
*Makarna; İtalyan usulü yemek için; çatal ve kaşık kullanılır. Kaşık sol elde tabağa dikey yakın bir şekilde tutulur. Sağ eldeki çatal ile bir kısım makarna alındıktan sonra dişleri kaşığın iç yüzüne dayanmış olan çatalı çevirerek makarna iyice çatala sarılmış olur.
*Çaylarda ikram edilen küçük sandviç ya da kanepeler elle veya küçükse kürdan çatalla yenilir. Eğer çok ufaksalar bir lokma halinde ağıza sokulur. Daha büyük ve bir iki tabakalı sandviçler ise çatal ve bıçakla yenilir. Soslu sıcak sandviçler için çatal ve bıçak kullanmalısınız.
*Enginar; Enginar genellikle sıcak limon sosu, mayonez veya sirke sosuyla birlikte dolma olarak veya sade servis edilir. Servis edilen enginarın bir yaprağını parmak uçlarınızla koparın ve etli kısmını dişlerinizle sıyırın. (İnce kısmını elinizde tutarak etli ve daha geniş olan kısmını ağzınıza koyun). Eğer enginar limon sosu ve sirke ile beraber servis edilmişse yenilen kısmını bu sosa batırarak yiyin. Daha katı bir sos ile servis edilirse yenilecek kısmı mısır tanesi gibi elinizde tutun. Eğer enginar dolma olarak servis edilmişse yaprakları soyun ve dolmayı bıçakla ikiye ayırın.Enginarın iç kısmında bulunan daha ince yapraklara geldiğiniz zaman bu yaprakları bir kenara ayırın. Enginarın en dip kısmını tabağınızda çatal yardımıyla tutarak bu ince yaprakları elinizle koparabilirsiniz. Böylece enginarın yenmeyen tüylü kısmı ortaya çıkar. Tüylü kısmı da kaldırırsanız sebzenin en güzel bölümü olan 'kalbi'ne ulaşırsınız. Bu bölümü parçalara ayırarak sade olarak ya da yanında servis edilmiş olan soslara batırarak yiyebilirsiniz.
*Peynirler; Ordövr olarak servis edildiği zaman her çeşit peynir için ayrı ayrı bıçak verilmelidir. Bıçak yardımıyla peynir kraker üzerine sürülür. Peynir salata ile servis edildiğinde kraker üzerine sürülebilir. Çatal veya bıçak yardımıyla küçük bir parça ekmek üzerine de sürebilirsiniz. Çatal yardımıyla tabağınıza alacağınız bir parça peyniri marul ile yiyebilirsiniz. Yumuşak, sıvı peynirler ise daima salata bıçağı ya da yağ bıçağı ile sürülür.
* Havyar küçük bir kase içinde kendi kaşığı ile servis edilirse, kendi tabağınıza kaseden kaşıkla alabilirsiniz. Havyar yanında soğan, yumurta, limon ve tost ekmeği ile servis edilebilir. Tost ekmeğinin üzerine bıçakla istediğiniz miktarda malzemeleri koyup bir kanepe yapabilirsiniz. Kanapeyi elinizle yiyebilirsiniz. Kokteyl partilerinde hazır havyar kanepeleri servis edilir. Elinizle yiyebilirsiniz.
*Karides; Eğer büyük boy karides sıkıştırılmış cam içinde servis edilirse istiridye çatalıyla alın ve sosa batırarak büyük lokmalar halinde ısırın. Bu şekilde servis edilen karidesi kesmek çok tehlikelidir. Eğer büyük karides geniş yemek tabağında servis edilirse çatal ve bıçak ile kesilebilir.
* Çorbalar; sıcak olup olmadığını kaşıkla tadarak anlayın. Sonra saplı kaseyi içmek için kaldırın. Kasenin içinde kalan sebzeleri kaşıkla yiyebilirsiniz. Çorba bitince kaşığı kasenin altındaki tabağın sağına bırakın. Hiçbir zaman kaşığı kasenin içinde bırakmayın.
Eğer kase yerine çorba tabağı kullanılmışsa, çorbayı tabağın size yakın olan tarafından içmeye başlayın. Sonuna gelince size uzak tarafını kaldırıp kaşığınızı doldurabilirsiniz. Kaşığı kullanırken kaşığın hepsini ağzınıza sokmayın. Kenarından ve sessizce için.
*Kiraz domatesler; salata ile servis edilmediği zaman kiraz domatesleri elinizle yiyebilirsiniz. Ağzınıza sığabilecek küçük olanları seçmeye çalışın. Kesinlikle ısırmayın çünkü fışkırabilir. Bu nedenle dudaklarınızı sıkı tutun.
* Mısır genellikle sade olarak servis edilir. Bütün olarak servis edilen mısırın yarısını kırarak kolayca yiyebilirsiniz.
* Patates cipsleri ya da ince uzun patatesler genellikle elle yenilir. Ancak ince uzun patatesler sıvı sos ile servis edilirse çatalınızı kullanmalısınız. Küçük kızarmış patateslerde ise çatalın kullanılması daha iyi olur. Eğer kızarmış patatesler uzun ise çatalınızla kesin ve küçük lokmalar halinde yiyin. Küçük patates parçalarını tabağınızın bir kenarına koyulan ketçapa çatalınızla ya da elinizle batırarak yiyebilirsiniz. Fırında pişen patatesler ise yarılmış olarak servis edilir. Eğer bu şekilde servis edilmemiş ise bıçakla patatesi boydan boya keserek geniş bir yarık açın. Bu yarığın içine az yağ ya da ekşi sos ile sarımsak, tuz ve kırmızı biber ekleyin. Patatesin kabuğu da yenilebilmektedir.
* Salata genellikle çatal ile yenir. Ancak büyük parçaların çataldan düşmesini önlemek için kesmelisiniz. Marul gövdesi daima bıçak ve çatal ile yenilmelidir. Eğer salata tabağınız yoksa salatayı yemek tabağınızın yanında bulunan yağ tabağınıza alın. Salatayı çatalınıza batırırken bir parça ekmek kullanabilirsiniz.
*Tavuk; bacak ve kanatları eklem yerlerinden çatal ve bıçak ile ayırın. Çatalınızı kullanarak parçayı sağlamlaştırın ve yiyebileceğiniz küçük parçalar halinde kesin. Her sefer sadece iki ya da üç parça kesin. Eğer çok resmi bir ortam içinde bulunuyorsanız çatal ve bıçak ile alınamayan parçaları tabakta bırakın. Eğer az resmi bir ortam içindeyseniz, küçük kemikleri elinizle yiyebilirisiniz. Ancak sadece bir elinizi kullanın. Kanat ve bacak kemiklerini elinizle ağzınızdan çıkarabilirsiniz.
*Dana ya da kuzu budunun tam ortasını çatal ve keskin bir bıçakla kesin. Eğer butların sapları kağıt ile kaplı ise parmaklarınız yağlanmadan kemiğe yakın olan eti kesebilirsiniz. Resmi ortamlarda ya da restoranlarda kemik kağıtla kaplı olsa bile asla kemiği elinize alıp kemirmeyin! Çünkü bu kağıtlar süs olarak kullanılmıştır. Resmi olmayan ortamlarda ise kemikler yağlı değilse kemirebilirsiniz.
*Balık; ilk olarak balığın kafasını ve kuyruğunu çatal ve bıçakla kesin, tabağınızın kenarına koyun. Bıçağınızı balığın sırt kemiğine dayandırarak balığı kafasından kuyruğuna doğru dikey olarak kesin. Bu noktada üç seçeneğiniz var: 1) kılçığı dışarı çıkarın. 2) balığın üstünü açın ve kılçığı çıkarın. 3) balığın üst kısmını yiyin ve kılçığı kaldırın. Eğer ağzınızda küçük kılçıklar kalırsa başparmağınız ve işaret parmağınız yardımıyla bunları çıkarabilirsiniz. Balık eti yemeyi sevenler küçük balıkların kafasını da yerler. Balık yanağı yemeği onur olarak görmekteler.
* Ekmek; yeme şekli seçkin yemeklerde test olarak görülür. Ekmek dilimlerini, yuvarlak ekmekleri yemeden ya da tereyağ sürmeden önce bölün. Küçük biküviler ise asla kırılmamalı.
Tabağınızda bulunan kendi tereyağınızı ve kendi tereyağ bıçağınızı kullanın. Tereyağ sürme hareketi tabağın içinde ya da üstünde yapılmalı. Yumuşak hamur işlerini ikiye ya da daha fazla parçaya kesin ve yiyeceğiniz parçaya tereyağ sürün. Sebzelere tereyağ koymayın, çünkü
bu aşçıya hakaret gibi algılanır.
*Elle yenilen yemekler; herhangi bir şüpheniz olursa çevrenizdeki kişilerin nasıl yediğine bakabilirsiniz. Elle yenmesi gereken yemekler tepsi içinde servis edilirse yemeden önce tabağınıza almayı unutmayın. Resmi olmayan ortamlarda elle yenmesi mümkün yemekler arasında şunları sayabiliriz: konserve mısırlar, küçük istakoz ve istridye, sandviçler, kuru kekler, kurabiyeler, bazı meyveler, tavuk kanatları, kızarmış patatesler, turp, zeytin ve kereviz.
* Kırmızı turp, nane jeli, hardal, top tereyağ servis kaşığıyla tabakta yemeğin kenarına koyulur. Ana yemeğe çeşni yaparak yiyebilirsiniz. Nane, kiraz ya da kayısı sosları gibi sıvı çeşnileri yemeğinize makul miktarlarda katarak yiyebilirsiniz. Yemeğin tadını bozmamak için az miktarda kullanılması önerilir.
*Yuvarlak ekmekler ve biskivüler için servis edilen reçel ve konserveleri yağ tabağınızın kenarına alabileceğiniz gibi küçük ekmek parçalarının üzerine bıçak ile de sürebilirsiniz. Eğer servis yapmak için kaşık yoksa bıçağınızı tabağınızın kenarına temizleyip kase ya da kavanozun içinden jölenizi alabilirsiniz.
* Kereviz, zeytin, turp gibi garnitürler servis tepsisi üzerinde ikram edilirse servis kaşığını kullanarak yağ tabağınıza, yoksa yemek tabağınıza alabilirsiniz. Garnitürleri hemen yemeyin. Eğer tuz ekmek isterseniz, tabağınızın kenarına dökeceğiniz bir miktar tuzun içine garnitürleri elinizle batırarak yiyebilirsiniz. Zeytin çekirdeklerini çıkarmak için kibarca yumruk şeklinde yapacağınız elinizin içine çıkarın ve yağ tabağınızın kenarına koyun.
*Turşular sandviç eşliğinde elle yenilir. Eğer ana yemek yanında servis ediliyorsa çatal ve bıçak ile yenmelidir.
*Dereotu, maydanoz, tereotu çatal ile yemeğin bir parçası olarak çatal ile yenilebilir. Salata ya da sosla servis edilmezlerse elle yenilebilirler.
*İnce limon dilimleri dekor olarak koyulur. Limon dilimleri ya da yarımları ise sıkılmak üzere koyulur. Çatalınızı kibarca limonun ortasına batırarak bir seferde yemeğinizin üzerine sıkabilirsiniz.
*Salça ya da sosları hiçbir zaman karışık bir şekilde tabağınızda bulunan yemeklerin üzerine koymayın. Hangi yemek için servis edilmişlerse ayrı ayrı kullanılmaları gerekir. Geri kalan sosu yemek isterseniz, ki bu aşçı için bir iltifattır, küçük bir parça ekmeği sosun içine bırakın, çatalınızla geri alarak yiyebilirsiniz.
*Bal servisini kolayca yapmanız için gereken kaşığınızı bal kasesi içinde çevirmektir.
*Yemeğinizin tadına baktıktan sonra tuz ya da biber ekleyin. Aksi şekilde önceden tuz ya da biber ekmeniz aşçıya karşı bir hakaret olacaktır. Eğer tuzluğun ağzı açıksa içindeki kaşığı kullanın. Eğer kaşık yoksa bıçağınızın ucunu kullanabilirsiniz.
Tuzlamak istediğiniz ne olursa olsun yağ tabağınızın ya da yemek tabağınızın kenarına koymalısınız. Eğer tuzluk size ait ise parmak uçlarınızla fiske alabilirsiniz.
ALINTIDIR..
KAYNAK:blogcu