Google'dan Atatürk için 10 Kasım karanfil doodle'ı

themis1990

canım oğlum mertim
Kayıtlı Üye
19 Haziran 2012
30.176
38.361
34
Google, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 77. ölüm yıl dönümünü unutmayarak anasayfasına karanfil koydu. İşte Google'ın 10 Kasım 2015 gününe özel Atatürk için hazırladığı karanfil Doodle'ı...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 77. yılı vesilesiyle arama motoru Google, 10 Kasım doodle'ı olarak yine karanfil yayınladı. Her gün özel şeyler için doodle görseli hazırlayan Google, 10 Kasım 2015 yani Atatürk 77. ölüm yıldönümü sebebiyle karafil doodle hazırladı.

GOOGLE'DAN 10 KASIM'A ÖZEL KARANFİL
Google bu sene de 10 Kasım için özel doodle yayınlamadı ancak açılış sayfasına karanfil koyarak "Atatürk'ü saygıyla anıyoruz" yazısı yayınladı.


10 KASIM 1938 ATATÜRK'ÜN ÖLÜMÜ
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1937 yılından itibaren bozulmaya başlamış ve 10 Kasım 1938'de ise hayata gözlerini yummuştur.

Atatürk'ün anıt mezarı Anıtkabir'in yapımına 1944 yılında başlandı ve 1953 yılında tamamlandı. Ölümünden 15 yıl sonra 10 Kasım 1953'te Atatürk'ün cenazesi Ankara Etnografya Müzesi'nden alınarak törenle Anıtkabir'e getirilmişti.

10 Kasım Atatürk'ü anma günü ve Atatürk haftası
Atatürk Haftası, 10 Kasım 1938 günü saat 09:05'te yaşamını yitiren Mustafa Kemal Atatürk'ün anısına düzenlenen; onun yurtseverliği, inkılap ve ilkelerinin anlatıldığı, radyo ve televizyonda Atatürk'ün konuşmalarının kendi sesinden dinletildiği, Atatürk'le ilgili filmlerin gösterildiği haftadır. 10-16 Kasım tarihleri arasına karşılık gelir.

10 Kasım günü Anıtkabir ziyaret edilmekte, başkent Ankara'da resmi tören yapılmaktadır. Türkiye'nin genelinde de yas tutulmaktadır. Her yıl 10 Kasım günü, saat 09:05'te trafikteki arabalar durur ve 4 dakika korna çalarak anma etkinliklerine destek verirler. Ayrıca, tüm bayraklar 10 Kasım günü yarıya indirilir

GOOGLE NEDEN 10 KASIM'DA KARANFİL YAYINLADI?
Google, yıllar önce 2012'de karanfil doodle'ı yayınladıktan sonra Robert Moog gazetecilerle yaptığı söyleşide şunları söylemişti:

Google'ın ana sayfasında özel günler için hazırlanan grafiklere doodle deniyor. Doodle ekibinin başında yer alan Ryan Germick, video konferansla Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı. İşte söyledikleri:

- Doodle'ları insanların yüzünde bir gülümse oluşması için hazırlıyoruz. İlk doodle 1998 yılında yapıldı ve başından beri felsefemiz kullanıcıları eğlendirmek ve şaşırtmak. Bayramlar, doğum günleri, festivaller için hazırlıyoruz.

- Bir doodle'ın yapılma zamanı doodle'ın özelliklerine göre değişiyor. Bazen birkaç saatte tamamlanıyor. Bazen de aylar alıyor. Mesela elektronik müziğin kurucusu sayılan Robert Moog için yapılan doodle 4 ayda tamamlandı. Doodle'ları her tarayıcının tüm sürümlerinde çalışıp çalışmadığını kontrol ediyoruz.

- 10 Kasım'da aslında biz bir doodle hazırlamadık. Doodle'ları bayramlar, kutlamalar için hazırlıyoruz. 10 Kasım'ın ciddiyetini bozmamak ve saygısızlık yapmamak için bir karanfil koyarak Atatürk'ü anmayı tercih ettik.

- Şu ana kadar en zorlandığımız dönem olimpiyatlar oldu çünkü her gün farklı bir doodle yapmak zorunda kaldık.

- Doodle ekibinde birkaç grafik tasarımcı ve mühendis çalışıyor. 100 kişilik bir ekip ise yerel doodle'lar için bize danışmanlık yapıyor.

- Doodle'ları hazırladıkça biz de yeni şeyler öğreniyoruz. Benim en çok ilgimi çekenlerden biri de Türkiye'de yapılan yağlı güreşler oldu. Hatta doodle'ı hazırlamak için ben poz verdim.

- Bize öneride bulunmak isterseniz proposal@gmail.com adresine mail atabilirsiniz. Doodle ekibinde yer almak isterseniz google.com/about/jobs adresini inceleyebilirsiniz.

Doodle’ların çıkış noktası nedir?

Doodle’ların en büyük amacı, kullanıcılarımıza sürpriz yapmak. Bu işi yaparken çok büyük keyif alıyoruz. Aynı zamanda son derece ciddi çalışıyoruz. İnsanları şaşırtma düşüncesi çok hoşumuza gidiyor. İnsanlara onların sevecekleri, hafif tebessüm edecekleri, neşe duyacakları doodle’lar göstermek istiyoruz.

Her yıl yaklaşık 300 doodle yapıyoruz. Doodle’ların birçoğu, bize gelen uluslararası taleplere göre hazırlanıyor. Yerel ve uluslararası doodle’lar hazırlıyoruz. Örneğin ABD’nin bağımsızlık günü 4 Temmuz’da sadece bu ülkeye özel bir doodle tasarlıyoruz. Bunun dışında Çin’de 21 Ocak ve 21 Şubat arasında kutlanan ve ülkenin en önemli bayramı olan yılbaşı için hazırlanan doodle, Hong Kong ve Endonezya, Tayland gibi komşu ülkelerde de gösteriliyor.

Doodle'da kullanacağınız formatı nasıl belirliyorsunuz?

Doodle’lar ilk başta çok basitti. İlk günden bu yana yaptığımız işteki felsefemiz değişmedi. Doodle’ların nasıl olacağının bir önemi ise yok. Geleneksel bir çizim de olabilir, bir animasyonda. Tek önemli olan, pikselleri bir web sayfasına nasıl yerleştireceğimiz. İlk başta beyaz sayfa üzerinde basit çizimlerle başladık. Ardından birçok yeni tasvir biçimi kullanmaya başladık. Bazen gerçek çizimler koyuyoruz, bazen de dijital resimler.http://www.aksam.com.tr/yasam/googledan-ataturk-icin-10-kasim-karanfil-doodlei/haber-459849
 
bu sadece bizim ülkemizde çıkıyor muhtemelen, boncukcu google

yanlış biliyorda olabilirim, yurtdışında yaşayanlar bi kontrol etsin hayrına
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…