Üniversite öğrencisi Barış Bayraktar, dilini deldirmiş ve kısa süreliğine de olsa 'peltek' olmuş.
Belki farklı, orijinal olmak; belki güzelleşmek ya da kendini asi hissetmek için... Nedeni ne olursa olsun, "piercing" dediğimiz, vücudun kulak memesi dışında bazı bölgelerine küpe takma hadisesi kesinlikle bir kendini ifade biçimi.
Gümüşi parıltılarla vücudumuzu tanıştıralı çok uzun zaman olmadı. Avrupa ve Amerika'da profesyonel bir piercing federasyonu bile kurulmuşken, Türkiye'de daha yeni yeni alışıyoruz burnu, kaşı, meme ucu küpeli insanlara.
Öte yandan, popüleritesi kadar, zararlı olup olmadığı tarışması da var piercing'in. Kulağımızı deldiriyoruz da, sıra buruna, dudağa veya dile gelince peki?..
İşte bu noktada, dokuz yıldır Beyoğlu'nda piercing yapan "PJ", kulağını, kaşını, göbeğini ya da meme ucunu, hatta cinsel organını deldirmek isteyenleri uyarıyor: "Anatomik, teknik bilgiye sahip olunduğu, piercing malzemelerinin kullanımı doğru yapıldığı, sterilizasyona dikkat edildiği sürece piercing zararsızdır." Tabii uygun koşullar sağlanmazsa işler değişiyor. Sarılık, yani "hepatit"ten AIDS'e kadar pek çok virüs kapılabiliyor bu yolla. İkinci derece zararlıysa, cildin tahriş olması, yaralanması şeklinde kendini gösteriyor.
Bölgesel riskler
Her bölgenin "kendine has" riskleri var. Mesela kaşınıza bilinçsizce yapılan piercing yüz felcine sebep olabiliyor. Yerleştirilen küpe, bölgenin anatomik fonksiyonunu gerçekleştirmesini engellediği için, zaman içinde kaslarda zayıflama meydana geliyor.
Ya da, meme ucundaki bir küpe meme kanserine bile neden olabiliyor! Üniversite birinci sınıf öğrencisi Barış Bayraktar meme ucuna, diline, kaşına ve cinsel organına piercing yaptıranlardan. Bilinçsizce yapılmış bir piercing'in kurbanı. Barış, meme ucunda kist oluştuğunu ve bu yüzden küpeyi çıkarmak zorunda kaldığını belirtiyor. Ama, iyileşir iyileşmez yerine yeni bir piercing takmayı da ihmal etmemiş! Diline yaptırdığı piercing, bir süre peltek konuşmasına sebep olmuş. Cinsel organındaki piercing'in ise etrafı iltihap kapmış.
Hamileler için sakıncalı
Piercing, bölgenin iyileşmesini zorlaştırması açısından uyuşturucu madde ve alkol kullananlar, virüs taşıyıcıları, şeker ve hemofili (kanın zor pıhtılaşması) hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıf insanlar için ciddi ölçüde sakıncalı.
Hamilelik esnasında da özellikle göbeğe piercing yaptırılmamalı. Eğer yaptırdıktan sonra hamile kaldıysanız, sorun yok; küpeniz çıkarılıyor ve yerine göbeğinizin üzerinde büyüme yapabilecek silikon bir parça yerleştiriliyor. Doğumdan sonra eski küpenizi takıyor ve hayata devam ediyorsunuz. Bu arada, göbeğe yapılan piercing'in kısırlığa yol açabildiğini de belirtmek gerek. Ayrıca, göbek deliğiniz dışa doğruysa da piercing iyi bir fikir değilmiş, aklınızda bulunsun.
Güneş, su?
Peki ayrılmaz parçamız olan su ve güneşin zararı var mı?
PJ, "Güneş, yanığa neden olmadığı sürece cildin iyileşmesine yardımcı olur. Deniz suyu, pis değilse, iyileştirir. Şehir suyumuz ise bakterili. O yüzden banyodan sonra piercing bölgesi mutlaka dezenfekte edilmeli" diye yanıtlıyor bu sorumuzu.
Piercing, iki şekilde yapılıyor: İğneyle veya tabancayla. Ama tabanca pek tercih edilmiyor. Buna rağmen burun genellikle tabancayla deliniyor. Üniversite birinci sınıf öğrencisi Melisa Kongar, burnunu tabancayla deldirdikten sonra günlerce acı çekmiş: "Acı geçer diye düşündüm. Antibiyotik kullanmak da istemedim. Ama üç ay sürdü."
Belki burunda o kadar değil, ama diğer bölgelerde kullanılması hayli sakıncalı tabancanın. PJ'in söylediğine göre tabanca dokuyu parçalıyor, zaten kullanılan küpeler de kalitesiz. Ayrıca, şeffaf renkli kan plazmasının tabancaya sıçraması ve bu şekilde bir sonrakine virüs bulaşması ihtimali mevcut.
Aklıma burnumu deldirdiğim gün geliyor. Burnumda bir küpeyle yaşamak o kadar da kolay olmamıştı benim için. Rahat yapamıyordum hiçbir şeyi. Ne isterseniz yapın, ama eğer sorumluluğunu üstlenemeyecekseniz piercing yaptırmayın!
* Can alıcı detaylar! Cinsel organda kılcal damarların bolca bulunduğu yere piercing yapılırsa, kanama uzun süre durmayabiliyor.
* Piercing yapılırken en çok acıyan yer meme uçları.
* Olay sadece piercing'cinizle bitmiyor. Sizin de taktırdıktan sonra iyi bakmanız, o bölgeyi temiz tutmanız gerekiyor. Yoksa garip bir nesneyle arkadaşlık yapmaya zorladığınız zavallı cildiniz iflas ediyor.
* Mesela, kaşlarını alan bir kadınsınız. O zaman kaşınıza piercing yaptırmaktan özellikle kaçının! Çünkü piercing varken kaşlarınızı alırsanız, iyileşmeyi iyice zorlaştırırsınız.
* Piercing'inizin günlük temizliğinde alkol veya oksijenli su kullanırsanız cildinize zarar verirsiniz. "Asla!" diyor PJ, "Bu ürünler etkili dezenfektan değildir ve dokuyu öldürür."
Kaynak:
korkutmak için yazmıyorum ama bilinmesi gereken detaylar var mutlaka okuyun.ve lütfen yaptıracaksanız sağlığınızı birinci planda tutun.