Gizli kalp krizi

Cicilikiz

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
24 Ağustos 2009
1.972
10
48
Araştırmalar sonucunda, özellikle de kadınları twehlikesi altına alan gizli kalp krizi hakkında güzel bilgiler edinmek istiyorsanız şayet, bu konumuza bakmanızı öneririz.



Kadınlardaki kardiyak olaylar üzerinde ilginç bir çalışma pek çok kadının kardiyak hastalıkların prodromal (erken) bulgularına günler, haftalar hatta aylar boyunca maruz kalmış olabileceğini göstermektedir. Ne yazık ki bu belirtilerin pek çoğunun farkına varılamayabilir çünkü sıra dışı olarak algılanmazlar. Halsizlik ve uyku bozuklukları, alarm nedeni olabilecek nitelikte iki şaşırtıcı erken bulgu olarak değerlendirilebilir.

Halsizlik sıklıkla görülen bir durumdur. Basit bir yaklaşımla yetersiz uykudan, viral bir enfeksiyonla mücadele etmekten veya uygulanmakta olan bir tedavinin yan etkilerinden kaynaklandığı düşünülebilir.
Bununla birlikte yakın tarihli bir araştırma bir kalp krizi sonrası hayatta kalan kadınların % 70’inde krizin günler hatta haftalar öncesinden belirgin bir halsizlik olduğunu göstermektedir.

Yetersiz bir uyku sonrasında veya oldukça yoğun geçen bir hafta veya ay boyunca halsizlik hissetmek sıradan sayılabilecek bir belirtidir, ancak kadınlar uyku alışkanlıklarındaki sıra dışı veya normale dönmeyen değişiklikler konusunda özellikle dikkatli olmalıdırlar.

Yakın tarihli bir başka çalışmada ise yakın zamanda kalp krizi geçirmiş kadınların neredeyse yarısı bu krize doğru giden günler veya haftalar içersinde uyku bozuklukları yaşadıklarını ortaya koymaktadır.

Günlük aktiviteler sırasında yaşanan nefes darlığı, hazımsızlık ve ansiyete’nin yanı sıra kardiyak hastalığın bir diğer erken bulgusu olarak görülmektedir.

Öyleyse durumun ciddi olup olmadığını nasıl bileceğiz?
Tipik sızı ve ağrılarla besin ve aktivitelere gösterilen normal tepkileri not almak, sıra dışı bazı şeyler olduğunda bunları yanılmadan tanıyabilmenize yardımcı olur. Aynı zamanda kalp hastalığı ile ilgili risk taşıyan kişilerin kendilerini nasıl hissettikleri ile ilgili olarak daha dikkatli gözlem yapmaları gerektiğini de unutmamak gerekir. Enerji veya rahatlık düzeyinde veya uyku alışkanlıklarında sıra dışı ya da kaygı verici bir değişim yaşayan bir kadın bu konuyu mutlaka doktoru ile konuşmalıdır. Bununla birlikte yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol, obezite, diyabet, sigara alışkanlığı, veya sedanter (hareketsiz) yaşam gibi risk faktörlerine sahip bir kadının kalp hastalığı olasılığını elimine edebilmek için kendini nasıl hissettiğini doktoru ile konuşmaya özel bir önem vermesi gerekir.

Kadınların birçoğu bir kalp krizi esnasında televizyonda veya sinema filmlerinde görüldüğü gibi ani, şiddetli göğüs kasılmaları yaşamayabilirler. Bu, pek çok kişi tarafından klasik kalp krizi bulgusu olarak değerlendirilmesine rağmen araştırmalar bu dramatik bulgulara erkeklerde kadınlardan daha sık rastlandığını ortaya koymaktadır. Neyse ki bir kadın vücudunun bir kalp krizi sırasında gönderdiği bazı alarm işaretlerini biliyoruz. Bir kadında söz konusu olan ağrı erkeklerin genellikle yaşadığı ağrıya göre oldukça atipiktir.


Atipik ağrı : Bir kalp krizi sırasında şiddetli göğüs ağrısı gibi akut kalp krizi bulgularının ortaya çıkması neredeyse klasik hale gelmiştir, oysa kadınlar tipik olarak bir kalp krizi öncesinde veya esnasında vücudun başka bölümlerinde uyarıcı nitelikte olabilen veya olmayabilen ağrı veya rahatsızlıklar olduğunu bildirirler. Basınç, darlık hissi, sırt, omuz boyun ve kollarda hatta boğaz ve çenede ağrı veya yanma kalp hastalığının belirtisi olabilir. Kadınlar aynı zamanda sınıra gelmiş olma, doluluk, karıncalanma gibi hisler de tanımlamışlardır.

Aynı zamanda bir kalp krizinin akut fazında nefes darlığı, halsizlik, karın ağrısı, soğuk terleme, baş dönmesi, hazımsızlık veya bulantı gibi rahatsızlık belirtileri de görülebilir. Son yapılan çalışmalardan birinde kadınlarda en sık bildirilen kalp krizi bulgularının nefes darlığı, zayıflık ve halsizlik olduğu ortaya konmuştur.

Bir kalp krizinin bir çok farklı akut belirtisi hakkında bilgi sahibi olmak, gerçekten gereksinim duyduğunuzda acil yardım aramanızı sağlayabilir. Ancak tüm bu işaret ve bulguların her bir krizde ortaya çıkmayabileceğini, bazı bulguların ortadan kaybolup tekrar ortaya çıkabileceğini bilmelisiniz.

40 yaşından sonra vücudunuz doğal yönden östrojen üretmeyi durdurduğunda kolesterol düzeyleriniz yükselmeye ve koroner kalp hastalığı (KKH) riskiniz yükselmeye başlar. Başlangıçta hormon replasman tedavisi yoluyla dışarıdan östrojen almanın KKH’na karşı korunma sağlayabileceği düşünülmüşse de klinik çalışmalar bunun kardiyak (kalple ilgili) bir koruma sağlamadığını, kalp hastalığı, over (yumurtalık) ve meme kanseri riskini artırabileceğini göstermektedir.

Öyleyse kalbinizi korumak ve kalp krizi riskinizi azaltmak için ne yapmalısınız?
Bir çok şey. Kolesterolünüzü, kan basıncınızı ve kilonuzu kontrol etmek kalp krizi riskinizi önemli ölçüde azaltabilir. Bu hedeflere ulaşmak için doktorunuzdan diyet ve egzersiz önerilerini alabilirsiniz.

Sıklıkla hastalıkla ilgili hislerinizi geçip gideceği ümidiyle gözardı eder misiniz? Araştırmalar kadınların hastalık işaretlerini sıklıkla göz ardı ettiklerini veya kardiyak hastalık bulgularını başka rahatsızlıklara bağladıklarını göstermektedir. Eğer sıra dışı bir yorgunluk, ağrı ya da rahatsızlık hissediyorsanız bunu atlamayın. Bu uyarı işaretlerinin herhangi bir krizin bir ay kadar öncesinde ortaya çıkabileceği gerçeği size sıkıntılarınızın nedenini belirlemek için tıbbi bir yardım alabilecek değerli zamanı kazandıracaktır.

Kalp hastalığı riskini azaltmanın 7 yolu
Kan basıncınızı düzenli olarak kontrol ettirin. Eğer yüksekse ve sizin için bir ilaç tedavisi önerilmişse bunu düzenli olarak uygulayın, kendinizi iyi hissetseniz bile.
Eğer içiyorsanız sigarayı bırakın. Doktorunuz size bu konuda yardımcı olacaktır.
Yeterli miktarda kalsiyum, potasyum ve magnezyum alabilmek için günlük beslenme programınıza taze sebze ve meyveler, tam tahıllar, düşük yağlı süt ürünleri ekleyin.
Yağ yediğiniz zaman doymuş yağ yerine doymamış yağları tercih edin.
Kendinize kısa nefes alma molaları vererek evde ve işyerinde stres düzeyini düşürün.
Eğer alkol alıyorsanız bunu günde 1 kadehle sınırlayın.
Her gün 30 dakika egzersiz yapın, vücut ağırlığınızı sağlıklı sınırlar içinde tutun.

 
emeğine sağlık çok faydalı bilinçlendirici birpaylaşım olmuşalkisalkisalkis
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…