- 12 Şubat 2009
- 3.122
- 1.709
- 36
Ingiltere'de ev fiyatlari son 17 yilin en dusuk seviyesinde. Bu nedenle aralarinda Turkiye'de olan bircok ulkeden ingiltere'ye ev almak icin gelenlerin sayisi hic de az degil. Ev almak icin uzun prosedurler yok ama sureci bilmiyorum. Ben Ingiltere'de Oxford'da ogrenciyim sadece malesef. O ev alma surecini bilemiyorum. Sadece Turklerin yerlestirildigi bolgeler diye bir durum soz konusu dahi degil. Kim hangi ulkenin vatandasi olursa olsun istedigi her bolgede yasayabilir. Ancak nedenini anlayamadigim bicimde nedense Turkler bir arada yasamayi tercih ediyorlar, bu yuzden buraya cok uyum saglayamiyorlar. Cogu Ingilizceyi 20-30 kelime ile konusuyor. Tanidiklari Ingiliz hemen hic yok. Bu sekilde yasanacaksa nicin binlerce kilometre uzaga gelirler bilemiyorum. Ingiltere'de cocuklar icin ailelere yuksek ucretler odeniyor evet ama bu uygulama kendi vatandaslarina yapiliyor diye biliyorum. Yani kendi vatandasi olmayan yabancilara para verir mi bilemiyorum. Ama bu konuda birseyler ogrenirsem bildiririm.
Ben burada ogrenci olarak bulunuyorum. Ve ogrenciler icin bazi haklar var. Bunlardan biri haftalik 20 saat calisma izni var. Tatil zamanlarinda haftalik 40 saat calisilabiliyor. Bu hak ogrencilik ile birlikte edinilmis oluyor. Ayrica 20 saat uzerinden calisma durumunda ogrencilerden vergi kesilmiyor. Diger yandan vergiler oldukca yuksek. Bununla birlikte ogrenciler ve burada calisanlar yani ogrencilerle birlikte devlete vergi verenler icin hastaneler ucretsiz ve gercekten cok cok yuksek kalitede. Bircok belediye hizmetleri mevcut. Bunlar cok uzun olacagi icin burada deginmiyorum. Ancak bunlarin disinda devletin yabancilar icin farkli yardimlari olacagini sanmiyorum. Kendi vatandaslari icin sadece cok sayida yardimlari mevcut. Ogrenciler ucretsiz okuyor hatta ceplerine para dahi konuluyor. Okusunlar diye ustune para veriyorlar. Yaslilar icin buna benzer cok olanaklar var. Eger ileride vatandaslik almayi dusunurseniz bunlardan yararlanabilirsiniz. Ancak burada calisip vergi oderseniz bunlarin bir kismindan yararlanabilirsiniz. Bununla birlikte Ingiltere'de calisan Turklerin cocuklari AB vatandasi statusunde egitim alma hakki kazaniyor. Bu statu ile egitim ucreti cok daha dusuk oluyor. Neredeyse ceyregi kadar oluyor.
Bunlarin disindaki her sorunuz icin bildigim kadari ile yardimci olabilirim.
egitim ile ilgili sayende yeterince bilgi aldım aklımda soru işareti kalmadı..tesekkür ederim.a.s
Tubicik,
Sordugun soru aslinda cok zor ve nasil daha kisa ve net anlatabilirim,diye uzun uzun dusundum. Ne yazik ki,senin bildiginden farkli bir seyi yazamiyacagim...
Dunyada yasanan kriz herkesin gozunu korkutup,insanlarin guvenini sarsilmasina sebep oldu. Herkes kendince,yasanan zor durumdan dolayi,"cikis kapisi" bulmaya calismakta. Yillardan beri suren gocler daha iyi yasam icin degil miydi? Almanya,Fransa ve diger ulkeler eskiden,yeni gelisen sanayisi,isci eksikligi yasadigi icin Turkiye'deki insanlarimiza is imkanlari tanimisti. Evet-isciler calisir,para kazanir ve sanayi gelisiyor. Alan memnun-veren memnun. Fakat,teknolojinin gelismesi ile bu talep azaldi. O ulkelerdeki uretim de oyle. Goruyoruz ki, en buyuk ve isim yapmis firmalar bile artik Cin de uretim yapip urunlerini pazara suruyorlar. Cinli isci bir kase pilav icin sabahtan aksama kadar calismakta. "Isciye" is kalmadi icin-talep de yok. Yabanci ulkelerde yasayan ve calisan insanlar yavas yavas donus yapti(erken davranan kazandi,digerleri ne yazik ki cebinde tomarca doviz ile degil,anne babalarin emekli maaslarina guvenerek). Para kazanmak icin geriye ne kaldi-beyin gucu ve pazarlamasidir. Yurtdisindaki egitim daha saglam oldugundan dolayi(orta okul ve lise bitirme mecburiyeti Turkiyede bir kac yildan beri var)maalesef Tr ogrencilerimiz yurtdisinda tekrar okula gitmek zorunda kaliyor kendini gelisterebilmek icin,bu da bir kac kayip yil demek. Bu okudugu bolum ile ilgili olabilir,yabanci lisan ogrenmekle de olabilir. Neyse ne-bunu kayip yil olarak degerlendiriyorum,cunku unuversite ogrencilerimiz hemen hayata atilmak icin hazir degil ve bu zamana kadar ogrenim icin harcadiklari parayi geri alamiyor,maalesef.
Ingilteredeki hukumet(bunca goclerden dolayi) is konusundaki onceligi kendi vatandasina vermekte. Diger ulkeler de eminim oyledir. Sonuc-cok saglam ve pazarlayabilecegin meslegin olmali.
Hayatta her yerde rekabet oldugu gibi,is alaninda da boyle-iyi olan kazaniyor,....birazcik da sans.
Yabanci ulkeye gitmek,yerlesmek,is guc sahibi olmak eskisi gibi kolay degil(yukarida yazdiklarimdan dolayi).
Ihtiyaci olana,yapilan yardimlar mutlaka toplanan vergilerle alakali oldugu icin-o ulkenin vergileri de yuksektir,anlamina gelir. Bu bir sirkulasiyon meselesidir! Haklar konusuna gelince-her seyi insanlarin kendi ellerinde ve dusunce ile alakali. Eger insan kendi gecmisine,yasadigi din,orf ve adetler,konustugu dile,kilik kiyafet,ten rengine,baskalarin dusunclerine ve de herkesi oldugu gibi kabul etmesinde zorluk cekiyorsa,saygi gostermiyorsa ve de sahip cikmiyorsa-bunu da baskasindan asla beklememeli. Bu da bir sirkulasiyon meselesidir yerimseniben(buradaki forum kucuk bir ornek).
Umutlarini yikmak istemem,ama sorunlar daha sen yola cikmadan, onune cikiveriyor,ne yazik ki-vize ve o ulkedeki ikamet olayi(Avrupa vatandasi oldugum icin,prosedur ne sekilde isledigini bilmiyorum). Iyice her seyi dusunmek -kalacak ev,is,ogrenim.....
En iyisi,direkt gitmek yerine ilk once o ulke ile bilgi toplamak amaci ile bir kac gunlugune ziyaret etmek ve merak ettigini kendin gormektir. Herkesin hayat gorusleri,beklentileri farklidir.
Eger,su anda kurulu bir duzenin,aile,dostlarin var ise-"hic kipirdama" derim!!! Uzaktan davulun sesi hos gelir. Uzakta ve bilmedigin bir seyi daha cazip geliyor olabilir. Tr deki ekonomik durumlar da pek iyi olmadigini duyuyorum,fakat guclu olmak ve yilmamak lazim.
Ilerde ekonomik mutlaka duzelir. Biraz daha zaman...ZAMAN. Ama...illaki giderim dersen-yol toz pembe,ustu gul yapraklari serpilmis bir yol olmayacagini da unutma! Her baslangic zordur!
Nasil bir karar alacagini bilmiyorum,ama SENIN yolun her zaman acik olsun!!! Iyi dusun ve akilli ol! a.s.
Ankette INGILTERE icin oy verdim .
sanırım dedigin gibi, gidip bir kacgünlük ziyaretten sonra kararımı almalıyım..sadece orda yasayanlar olarak sizin daha iyi tecrübeler edinmiş oldugunuzu bu yüzden sizlerin düşüncelerinizin neler oldugunu ögrenmek istedim sonucta bir kac günde olsa orada yasayanların kadar olanakları göremem..
bu güzel bilgilendirme için tesekkürlera.s