- Konu Sahibi ankadilara
-
Konu ile ilgili baska bir baslık daha acmıstım ama bu daha farklı bir sorun gibi geliyor bana , oglum konusamıyor 3-4 kelime dısında,19 aya girdi işte. anne baba mama dede gibi kelimeler soyluyor ama bazan arada bişeyler goreniyor tek tük kelimeler (babaannesinden amin demeyi ogrenmişti mesela) fakat o kelimeyi bir sure sonra tekrar unutuyor, bizim ona sık sık tekrarlatmamıza ragmen.Kelime dagarcıgı gelişecegi yere dahada geriyemi gidiyor diye endişeleniyorum?
bir diger meselede herkesta nasıl bilmiyorum ama kelimeleri dogru yerinde kullanmıyor gibi mesela baba sına baba demiyor anne diyor bazan baska bişey yada dede kelimesininin dedesiyle alakalı oldugunu bilmiyoruz rastgele soyluyor. anne yi ve mama yı soyluyor birsey yemek icmek istediginde okadar.kelimeleri eslestirememesi baska bir sorun olabilir mi? yoksa daha erken mi?
hep deniyor baska cocuklarla kıyaslamayın diye ama kendienden 1-2 ay kucuk cocuklar var apartmanımızda ve masallah cumle kuruyorlar resmen buna uzuluyorum malesef bende(
Benim oğlum bir yaşıda.. :) tık yok daha..gerçi o konuda benim hatam var.. iki dil aynı anda öğreniyor.. Türkçe ve İniglizce.. o yüzden biraz kafa karışıyor haliyle.. AMa derdini anlataibliyor.. istediği ya da istemediği şeylere itirazını sunuyor.. Derdini anlatıyor dediğim kelimelerle değil..
Yaygın birr genelleme vardır.. çocuk önce yürürse sonra konuşur.. önce konuşursa geç yürür diye.. inanıyorum ben buna.. :) Benim oğluun durumu benden kaynklı yani .. Onun farkındayım.. Ama siz de sorun var diye endişelnmeyin.. 19 ay daha çok küçük.. her çocuk da aynı dğeildir.. Mesela benim yeğenimde tam 19 aylık. o da cümle kurmuyor.. tek tek kelimelere daha yeni başaldı..
Kelimeleri farklı kullanıyor oluşu başka bir durum.. Çocuğunuzu gözlemleyin öncelikle. Mental olarak gerilik addedebilinecek herhangi bir davranışı var mı? yani kelime söyleyemiyor, yanlış yerlerde kullanıyor ama aynı zamanda tepkisiz de bir çocuk.. yürümüyor.. ya da daha başka büyük sorunları da var diyebiliyor musunuz? Eğer çocuğunuzun mental gelişiminde bir sorun yok ise konuşma ile ilgili kısmı tamamen yaşına ve karakterine bağlıdır.. Bunu oyun olarak da algılıyor olabilir. Panik yapmayın derim ben ama içiniz rahat edecekse bir uzman ile mutlaka görüşün :)
Zarar ziyan konusunda gayet başarılı , sanırım neyi neden yaptıgını iyi biliyor ama işte cevremizde cok fazla yasıt cocuk var ve oglum onlardan 1-2 ay büyük üstelik, onlar cat pat da olsa cumle kurarken oglumun hala parmagıyla işaret etmesi konusmaması bizi cok uzuyor.Sacma gelebilir belki ama inanın komsularla falan görüşmek istemiyor canım bu durumu gördüğüm için.Acaba krese oyun grubu gibi gunde birkac saatliğine gitsekmi diyoruz babasıyla baska cocuklar belki etkiler diye ama bilemiyoruzda etkilerini.
Valla mental olarak bir gerilik görmüyorsanız bence boşuna kuruntu yapmayın.. Ben çocukların 10 yaşına gelene kadar normal ya da anormal değerlendirileileceklerine inanmıyorum (spesifik ve karşı koulamaz sıkıntılar ortada değil ise). Yani bunlar inanın çok ufak tefek şeyler :) abartmayın ve sakin olun derim.. Şimdi kelime kuramıyor konuşamıyor olabilir ama ilgi bir anne olarak okul yaşantısında ders çalışmaya, kitp okumaya, spora ve müziğe teşvi,k edeceğiniz oğlunuz, şu anda konuşan komşu çocuklarına fark atabilir. :)
Ayrıca çekinip uzaklşaşacağınıza bence bir arada iç içe olun.. sosyalleşmek de konuşmasına yardımcı olacaktır.. dediğim gibi ben acele etmiyorum hiç. Mutlaka konuşacak.. çünkü mental olaark bir geriliği yok.. sadece işine gelmiyor benim sıpamın :) içinizi ferah tutun lütfen :)
Selam
Benim kızım da 21 aylık, 1 yaşından 21 aylığa kadar sadece 5-6 kelime kullanıyordu, anne diyordu arada ama seslenmek için değil, arada kendi kendine baba vs diyordu, her şeyi ıh diye anlatıyordu, biz de ne isterse yapıyorduk, dr umuz öyle ıh yapınca anlamamazlıktan gelin demişti ama işe yarayacağını düşünmemiştim hiç. Ramazan bayramında 9 günlüğüne yazlığa götürdüm, çok kalabalıktı, artık canıma tak etti, herkesi tembihledim, ıh ıh derse kesinlikle anlamıyorum diyip yapmayacaksınız diye, çekiyordu, gel de dedik, kaldırıyordu, kalk de dedik, sonuçta tatilin son 2 günü yeni kelimeler söylemeye başladı birden. 3 haftadır da her gün gelişerek devam ediyor, bu taktiği uygulamasaydık muhtemelen aynı şekilde devam edecekti, fikir vermesi açısından söylüyorum, meraklanma, çok normal bence, ben de şahsen 2,5 yaşında konuşmuşum :)
Çok enteresan yani buna benzer şeyler duymuştum ama sizdeki bu etki kayda deger gercekten.Aklıma şöyle bişi geliyor ama mesela içeçek seylerede yenecek seylerede mama diyor , mama dediğinde aslında o an ne istediğini anlıyoruz ama mama dediğindede mi anlamamazdan gelmeliyiz? yoksa mama diyerek bir sekilde konusmaya calısıyor diye mi kabul etmemiz lazım acaba? biraz karısık bir soru oldu gerci ama :)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?