İlk kısımda yazdığım şeyler kusur. Mesela bir insanın geçmişte yaşadığı travmalara bağlı oluşan güvensizlikleri gibi. Bu, birlikte aşılabilir.
İkinci kısımda hatalardan bahsettim. Bunlardan soğumak da normal dedim. Şiddet içeren davranışlar gibi...
Geçmişteki travmalardan bahsetmişsiniz bunlar kusur da olabilir, yara da olabilir. Fakat bunların birarada görüldüğü durumlar olsa da farklı şeylerdir.
Örnegin bir insan çocuklugunda şiddet magduru olabilir. Bu onu bahsettiginiz gibi etkilemişse yarasıdır.
Eğer bu durum onu daha çekingen biri yapmışsa bu bir kusur degil, sadece kişiliklerimizin yaşadıgımız şeyler dogrultusunda farklı şekillendigini gösterir.
Fiziksel bir degisiklik de olmuş olabilirdi, yine kusur olmaz, bunlar yalnızca dogustan veya dış etkenlerden kaynaklı farklılıklarımızdır.
Fakat bu, onu şiddet gösteren birine dönüştürmüşse bu artık kusurdur. Bunu farkettiginde de vazgecmek kişinin en dogal hakkıdır. O kişi asla değişmez demiyorum fakat değiştiginde bu sefer ilk tanıdıgı insanın görecegi artık kusurları degil yalnızca yaraları olur.
Hatalar konusunda size nazaran daha ılımlı bakıyorum. Bahsettiginiz gibi geri dönülmez hataların insanların kusurları dogrultusunda yaptıgını düşünüyorum.
Fakat patavatsızlık gibi birşey benim için hatadır mesela, bunu ne derece tolere edebilecegim veya sogumama neden olarak göstermem bu durumun tekrarlanma sıklıgına ve benim psikolojime baglı bir değişkendir.
Ama bu kusur onun elinde olmayan dogal seylerse nolur peki
Sanırım size yanıtım da yukarıda yer almış oluyor.
Hoşlanmadıgınız durumları ne olarak adlandırırsanız adlandırın farketmeksizin bence dikkat etmeniz gereken esas nokta size saygılı olup olmadıgı olsun.
Diğer tüm hataları veya kusurları bu cerceve degerlendirdiginizde geleceginizde yaşayacagınız sıkıntıları, çözümleri ya da çözümsüzlikleri daha net görürsünüz.