• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Genel Saglik Sigortasi 7100 tl prim borcu cikti :/

Milky Way

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
Merhaba arkadaslar,
2008 yilindan once 18 yasini doldurdum. Bugune kadar sigortali calismadim. GSS ciktiginda yastan oturu eski sisteme tabi oldugumu ve babam uzerinden saglik hizmetlerinden faydalanabilecegimi dusunuyordum. Ancak bircok tanidigimin borclu cikmasi nedeniyle zaman zaman supheye dusup e-devletten GSS prim borcum olup olmadigini kontrol ediyordum (borc cikmiyordu).

2014 Eylul'de evlendim, esim yabanci, Hollanda'da yasiyoruz ama ikamet bilgilerimi buraya aldirmadim (halen ailemle olan adres gorunuyor).

Bugun e-devletten birseye bakarken tesaduf eseri GSS prim borcu sorgulamaya tikladim ve 01.01.2012'den beri islemekte olan, su an 7100 TL olan borc cikti! :o Halbuki daha onceleri bu cikmiyordu. Bugun tesadufen girmeseydim farkinda olmayacaktim. Gelir tespiti yaptirmadigim icin 60/g-2 seviyesinden borclandirilmisim.

Yarin aile ziyaretine TRye geliyorum. Tabi ki SGK mudurlugune gidecegim ama 7100 TL borcum oldugunu gordukten sonra basimdan kaynar sular dokuldu.

2008 oncesi 18 yasini doldurmus, calismamis olup borclandirilan kimse var mi?
Bu borc silinebilir mi?
Ayrica yurtdisinda yasayan vatandaslarin ikamet adreslerini yurtdisina tasima durumunda GSS'ye tabi olmadigini biliyorum ama ikamet adresim TR gozukse bile Hollanda oturum kartim, emniyetten alacagim yurtdisi giris cikis bilgileri ile (TR'de yasamadigimi ispat ederek) geriye donuk GSS borcundan muaf olabilir miyim? Evlendigimden beri Hollanda'da saglik sigortasi oduyorum (oturum karti olanlara zorunlu).

Cok sinirliyim... Korktugum basima geldi. Daha once defalarca ilgili siteye bakmistim suphelenip ve borc cikmiyordu birden 7100 TL lik geriye donuk borc cikti...

Bir de ilginc bir detay var, bana tebligat gelmedi yani devlet sessizce yillardir bana tabi olmadigima inandigim bir borcu yukluyor ve faizlendiriyor. GSS borcu olanlar hastaneye kabul edilmiyordu diye biliyordum ama 2012'den bu yana (GSS borcum islerken) defalarca hastane muayenesine gittim (babamin bagkuru uzerinden), muayene oldum, kimse bana "sistemde borcunuz gozukuyor" demedi. Bu nasil bir celiski..? Ayrica evlenmeden once e-devlette (su an hatirlamadigim-bulamadigim bir sekmede), saglik guvencem olarak babamin bilgileri ile ben yakini-cocugu olarak bagkur emeklisi gorunuyordu. Evlendikten ve soyadim degistikten aylar sonra bile ayni bilgiyi gorebiliyordum. Herhalde esim yabanci diye hala babamin uzerinden saglik guvencem var diye dusunmustum (GSS borcu cikmiyordu). Simdi birdenbire aslinda bastan beri borclandirildigimi ogreniyorum >:(

borc yapilandirilmasinin gunu gecti diye bikiyom ben ama
30 Eylul'e kadarmis ama ben GSS primine tabi olmadigimi zannedigimden bu haberin farkinda bile degildim.
Zaten bastan sona hersey yanlis;
*2008 oncesi 18 yasini doldurmus calismayan, bekar kiz cocuklari eskisi gibi ebeveyn uzerinden saglik hizmetlerine devam edebiliyor diyor; bu kosula uydugum halde GSS ciktigindan beri beni borclandiriyor.
*2012-2015 arasinda defalarca e-devlette GSS borcunu kontrol ediyorum borc yok diyor, babamin bagkur bilgilerine bagli oldugumu gosteriyor, birden 2012'den bu yana borclu oldugumu gosteriyor.
*2012'den beri devam eden faizlendirilen bir borc soz konusu, bana tebligat yapilmiyor (ben sans eseri bugun girip bakmasaydim "zaten onceleri kac kez baktim beni etkilemiyor" diye unutsaydim kimbilir borc ne kadar artacakti?
Sok geciriyorum yahu boyle birsey nasil olabilir?

bana da haber gelmemişti 5 bin küsür çıkmıştı ..trt de yayınlandı takip etseydiniz dediler:))):KK53:

sgk ya gittim borcu sildirdim babaya tabiydim o zamana kadar 2 yıllık borç çıkarmışlardı sen yine de bi şansını dene

emniyet müdürlüğüne gidip yurt dışı giriş çıkış dökümünü alarak borcunuzu sildirebilirsiniz
Yorumun icin tesekkur ederim. Bu kosul ikametgahi yurtdisinda olan vatandaslar icin gecerli diye biliyorum. Benim ikametgahim halen TR adresi gozukuyor. Ama oturum karti ve yurtdisi giris cikis dokumu ile TR'de kayitli adresime ragmen TR'de yasamadigimi ispat edebilirim.

bana da haber gelmemişti 5 bin küsür çıkmıştı ..trt de yayınlandı takip etseydiniz dediler:))):KK53:

sgk ya gittim borcu sildirdim babaya tabiydim o zamana kadar 2 yıllık borç çıkarmışlardı sen yine de bi şansını dene
Benim de babaya tabi oldugum (evlenene kadar olan) 2,5 yillik bir sureyi borclandirmislar. Ben TR'de yasamiyorum haliyle gundemdeki her detayi takip etmem mumkun degil. Onceleri baktigimda borcum da cikmadigindan hic konu uzerinde durmadim (sonucta defalarca kontrol ettikten sonra her gun "belki bugun degismistir" diye girip bakmiyordum). :(

Gelir tespiti yaptırın siliniyor borc. Bize de çıkmıştı sikdirdik. Sigortamiz olduğu halde yazılmış borç bir de:110:

Yorumun icin tesekkur ederim. Bu kosul ikametgahi yurtdisinda olan vatandaslar icin gecerli diye biliyorum. Benim ikametgahim halen TR adresi gozukuyor. Ama oturum karti ve yurtdisi giris cikis dokumu ile TR'de kayitli adresime ragmen TR'de yasamadigimi ispat edebilirim.

eşimde benzer durumdaydı ikematgahı türkiyedeydi kendisi yurtdışında emniyetten dökümü aldık ve tum borcu silindi

eşimde benzer durumdaydı ikematgahı türkiyedeydi kendisi yurtdışında emniyetten dökümü aldık ve tum borcu silindi
Ah bu gercekten cok iyi bir haber, tesekkur ederim :) Oncesinde ise zaten babama bagli olmam gerekiyordu. Tamamini sildirebilirim umarim.

30 Eylul'e kadarmis ama ben GSS primine tabi olmadigimi zannedigimden bu haberin farkinda bile degildim.
Zaten bastan sona hersey yanlis;
*2008 oncesi 18 yasini doldurmus calismayan, bekar kiz cocuklari eskisi gibi ebeveyn uzerinden saglik hizmetlerine devam edebiliyor diyor; bu kosula uydugum halde GSS ciktigindan beri beni borclandiriyor.
*2012-2015 arasinda defalarca e-devlette GSS borcunu kontrol ediyorum borc yok diyor, babamin bagkur bilgilerine bagli oldugumu gosteriyor, birden 2012'den bu yana borclu oldugumu gosteriyor.
*2012'den beri devam eden faizlendirilen bir borc soz konusu, bana tebligat yapilmiyor (ben sans eseri bugun girip bakmasaydim "zaten onceleri kac kez baktim beni etkilemiyor" diye unutsaydim kimbilir borc ne kadar artacakti?
Sok geciriyorum yahu boyle birsey nasil olabilir?
2012 de işe mi girmiştiniz? Ay bize de çıkacak diye ödüm kopuyor

Bir sorum var size, esinizin ikametgah adresi TR idi ama kendisi yurtdisinda yasiyordu. GSS borclarinin silinmesi icin adresini yurtdisina tasidi mi? Eger tasidi ise, adres degisikligi beyanini onceden yapmadigi icin ceza uygulandi mi? Cunku adres degisikliklerinin (20 gun diye biliyorum) bir sure icinde belirtilmediginde bir ceza ortaya cikiyor.

Ah bu gercekten cok iyi bir haber, tesekkur ederim :) Oncesinde ise zaten babama bagli olmam gerekiyordu. Tamamini sildirebilirim umarim.
Siz tüm borcunuzu sildirebilirsiniz.
10 Ekim 2008'den evvel doğmuş kız çocukları "bakmakla yükümlü olunan" konumundadır, siz 2008'de 18 yaşını doldurduğunuza göre Babanızın bakmakla yükümlü olduğu çocuğu statünüz Ömür boyu kazanılmış hakkınız.

Türkiye'ye geldiğinizde bağlı Bulunduğunuz ilin SGK müdürlüğüne gidin, Babanızın TC kimlik numarası ve sizin TC kimlik numaranızdan başka birşeye ihtiyacınız yok, hatta babanızla da gidebilirsiniz, 2014'e kadar bir işte çalışmadığınızı, Babanızın sigortasından yararlandığınızı ve 2014'te evlendiğinizi söyleyin, bir form doldurtacaklar, belki birde dilekçe yazıp imzalarsınız hepsi o kadar.
Tüm borç silinir çünkü sizin kazanılmış haklarınız var.

Back
X