How to install the app on iOS

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.

Not: This feature may not be available in some browsers.

genç kız ve ergenlik dertleri

ema1

Hayat, sen plan yaparken başına gelenlerdlr
Pro Üye
10 Ağustos 2009
26.130
18.283
823
Çatışma ve çelişkiler dönemi olarak da adlandırılan ergenlik döneminde, çoğu anne ve baba çocuklarıyla iletişim kurmakta zorlanıyor.

Eyüboğlu Eğitim Kurumları Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Koordinatörü Didem Tangil, bu zorlu dönemin en sağlıklı şekilde geçilmesi için önerilerde bulunuyor. Ailelere, çocuklarıyla ilişkilerinde “baskıcı”, “tavizkar” ya da “ilgisiz” tutum yöntemlerinden kesinlikle kaçınmalarını tavsiye eden Didem Tangil, iletişimin kopmaması için “etkin dinlemenin” önemine dikkat çekiyor.

Ergenlik dönemi (buluğ çağı) 11-21 yaşları arasında, dalgalanmaların yoğun görüldüğü zor bir dönemdir. Bu dönem, hem ergen için hem de ergenin ailesi için zorlu bir süreçtir. Aile ergeni anlamakta güçlük çekerken, ergen anlaşılma duygusunu tam olarak yaşayamadığını düşünür. Eyüboğlu Eğitim Kurumları Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Koordinatörü Didem Tangil, ebeveynlerin bu dönemde, çocuğunu iyi tanıması ve bu dönem özelliklerini iyi bilmesi halinde ebeveyn-ergen çatışmalarının en aza indirilebileceğini belirtiyor.

Eyüboğlu Eğitim Kurumları Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi’nin hazırladığı dosyada, gençlerin ergenlik döneminde yaşadığı gelişim; fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal ana başlıkları altında ele alınıyor. “Dünyada ergen olmaktan daha zor birşey varsa o da ergenin anne babası olmaktır” başlığıyla ele alınan bölümde ise anne ve babaların, çocuklarıyla iletişimi koparmamak için yapması ve yapmaması gerekenler maddeler halinde sıralanıyor.

Ergenliğin, hem ebeveynler hem de ergenler için duygu, düşünce ve davranışlar açısından iniş-çıkışlı geçen bir dönem olduğunu belirten Didem Tangil, yaşanan sıkıntıların normal olduğunun altını çiziyor. Bu sürecin sonunda gencin kendi ayakları üzerinde durabilen sağlıklı bir yetişkin olmasında anne babanın tutumları önem taşıyor. Ailelere, çocuklarıyla ilişkilerinde “baskıcı”, “tavizkar” ya da “ilgisiz” tutum yöntemlerinden kesinlikle kaçınmalarını tavsiye eden Didem Tangil, çocuğun bir birey olarak kabul edildiği ve sorumluluk alabileceğine güvenildiği “yetkin” tutum yöntemini öneriyor. Dosyada, özellikle ebeveyn ve ergen arasında iletişimin kopmaması için “etkin dinlemenin” önemine dikkat çekiliyor.

ıyi Bir ıletişim ıçin…

Etkin Dinleyin:

• Dikkatli dinleyin, dinlediğinizi belli edin.Bu şekilde kendisini önemli hissedip kabul edildiği duygusunu yaşayacaktır.

• Empati kurmaya çalışın.Açık ve net cümlelerle sorunu dile getirin ne yapması gerektiğini söylemeyin.

• Uzun nutuklar yerine kısa konuşmaları tercih edin.

• Dinlerken başka şeylerle ilgilenmeyin göz teması kurun.

ıletişimde Etkin Dinlemenin Önemi

• Ergenin olumsuz duygularının kabulünü sağlar.

• Ergenin duygularını ifade etmesine yardımcı olur.

• Yetişkin ile ergen arasında sıcak bir ilişki kurulmasını sağlar.

• Sorunların çözümlenmesini sağlar.

• Ergenlerin anne babaların düşüncelerine değer vermelerine yardımcı olur.

• Ergenin bireysel farkındalık sağlamasına yardımcı olur.

Bu dönemde ergene yapılabilecek en etkin yardım:

· Onun sevildiğini,

· anlaşıldığını,

· kabul edildiğini,

· fark edildiğini,

· gerekli olduğunu,

· önemli olduğunu,

· ona bağımsızlık ve sorumluluk verildiğini fark ettirebilmektir.

milliyet gazetesinde alıntı
 
Son düzenleme:
bütün ergen annelere armağan ediyorum
 
Back