Gelinlik Modelleri Gelin KIRMIZI kurdele takmak zorunda mı?

ah ah ben yaptım o hatayı, salona girdikten sonrada çıkarmamışım, salonda ki bütün fotolar da hediyelik paket gibi çıkmışım, güzelim gelinliğimden çok o dikkat çekiyor, tam ortamda bi kırmızı kurdela, takanlar taksın ama salonda çıkarsın

ben takmadım, zaten evden çıkarken kurdele bağlıycak babamda yoktu. eskiden kalma bir adet, bakire olduğun anlamını taşıyormuş ama bence saçma geliyo, yinede eğer bu gibi adetlere düşkün bir aileye gelin gitseydim heralde evde takıp fotoğrafçıda ve salonda çıkarırdım :))

Genelde kurdaleyi erkek kardesin takar diye biliyorum ben, kardesin yoksa baban takiyor sanirim...
ama ben hangi arkadasima sorduysam, dügünde en duygulandigin an nedir diye... dügün degilde evden cikarken kardesim kurdaleyi takarken cok duygulandim diyor herkes.
Bence bu bir baba icin bi gururdur, kizini kirmizi kurdaleyle evden gelin cikarken görmek...
herkesin görüsü farkli elbet,
ama ben onu gururla tasirim, hicde kendimi hediyelik paket gibi hissetmem...

bende takmayı çok istiyorum acıkcası..
dugunden oncesı zaten baba ocagından cıkma anıdır...
babam , ablama kurdaleyı baglarken (3defadır bizde adet), ablama çok guzel nasihatlerde bulunup ağlamıstı senağlama bak şimdi huzunlendım yaaa... senağlama senağlama
adetlerımızı seviyorumm...
gellının kına yakma seklı ayrıdır.. bizde gelıne ''çakmalı kına'' yakılır kına gecesınde..
adı ustunde gelın o an herksten ayrı olmalı.. gerek kıyafet,gerek kınasıyla vs..

ben taktım ve tek gözlerimin dolduğu andısenağlama babam 3 kere bağlayıp çözmüştü.
yanlız benim kurdelam o kadar uğraşılıp farklı bi model yapılmıştı.düğün salonunda gelin odasında sökülüp kaldı,bizde normal bağlamak zorunda kalmıştıkkaydirigubbakcemile3

benim ailem böyle bir şey istemeyecek çünki ben Müslüman değilim ama ailemin yıllarca yaşadığı ve hala akrabalarımızın olduğu Trakya yöresinde (kendimi Trakyalı olarak tanımlıyorum. bayılıyorum doğasına da insanlarına da :)))
kırmızı kurdele, 'gayret kuşağı' anlamını taşır. bekaret anlamı vardır ama Trakyada öyle algılanmaz.

ben takmayacağım tabi ki, zaten babam istemeyecektir. a.s

gelenekçi olanlar yapabilir tabii, kimseyi kınayamam ama estetik açıdan hoş bir görüntü değil bence. düğünde veya nikahta çıkarılırsa daha iyi olur =)

kızlar bunun dinle uzaktan yakından alakası yok, beyaz gelinlikle de alakası yok...
bu eski türk inanışlarından gelen bir şey, şamanizm kaynaklı; tıpkı nazar boncuğu gibi...
bu bekaret anlamı da sonradan eklenen bir şey..

bende taktım çok istemiştim ve geline yakışır dye düşünüyorum.. Ahh babacığımm 3 kez bağladı çözdü ağlayarak bağladı alnımdan öptü...

Carşafı kaynanaya göstermek kadar abes.. Kime neyi ıspatlamak durumundayız?
Gelenekler bozulmasın diye babam bağlar duasını okur sonra salona gitmeden çıkarırım.
Bu yeterli benim için..Kimsede karışamamalı

bende taktım ve güzel bir adet bence ve her zaman adetlerimizi yaşatmaktan yanayım...

Öyle bir zorunluluk yok...
Ben takmadım tamak istemedim. Açıkçası bana abes geliyor, bembeyaz gelinliğin üstünde kırmızı kurdele bana estetik gelmiyor. Zaten annemde takmak stememş ve takmamış. Eşimin ailesi geleneklerine bağlı olsalardı ve takmamı rica etselerdi sırf onları memnun etmek için evden çıkarken takar sonra gelin arabasında çıkarırdım.
Hoş niyetlenseydim bile heralde takamayacaktım, çünkü nikaha çok geç kalmıştık ve telaşla evden çıktık....

kızlar bunun dinle uzaktan yakından alakası yok, beyaz gelinlikle de alakası yok...
bu eski türk inanışlarından gelen bir şey, şamanizm kaynaklı; tıpkı nazar boncuğu gibi...
bu bekaret anlamı da sonradan eklenen bir şey..

canım zaten pek çok geleneğin geçmişi, bugünki uygulanışından ve algılanışından farklıdır...dediklerine tamamen katılıyorum ama öyle değişime uğruyor ki bazı şeyler, din ile kültür ile hatta siyasal kültürle iç içe geçiyor. insan kendini bazı şeyleri yapmaya veya yapmamaya mecbur bile hissedebiliyor, bunlar çok doğal.

ama asıl doğru olan, Bireyin kendi istediği...kendi mantığı veya duyguları izin veriyorsa yapsın zaten ama bunu bir toplumsal baskı veya 'aman gelenekler bozulmasın' mantığıyla yapmak, doğru değil...çünki gelenekler de dinamiktir, farkında değiliz ama değişiyorlar...zaten her gelenek her yörede bile farklı farklıdır.

bence, kimse zorla takmasın kırmızı kurdeleyi. herkes aynı anlamı çıkarmıyor belli ki...a.s.

Bende takmadım ailemden kimse bana bunuda hatırlatmadı, ne de gelinlikçi sormadı nereden bileyim... ama isteyen istediğini taksın bence :)

Ben de akıllarına gelmesse takmam,takılırsa da 5-10 dk sora çıkartırım düğün boyunca onla dolasılmıyor kı benım kuzenlerım falan hep oyl ewden cıkınca cıkarttılar dugun salonunda kurdelelı gelın gormedım:)))
takmam etmem diyince de aile buyuklerı özellikle babalar taktıgından kırılabılırler bı adet sonucta gonlunu yapıp takarız cıkartırız:)))

Back