Gelinlik Modelleri Gelin KIRMIZI kurdele takmak zorunda mı?

Allah başka dert keder vermesin ya bu da sorun mu Allah aşkına...
valla sevdiğimle hayırlısıyla evleniyimde kafama fes bile takarım :sm_cool:

bu arada benim çok hoşuma gidiyo kırmızı kurdale..

Allah hayırlı evlilik versin boşverin kızlar hiç tartışılacak bir konu değil...
o heyecanla pek bişey düşünebileceğimi sanmıyorum açıkçası..
:asigim:

herkesin özel hayatı kimseyi ilgilendirmez bekaret sembolüymüş ne çirkin birşey ya başkasını ne ilgilendiriyor o kurdele çoğu kişinin dikkatini oraya yönlendiren bir şey benim hoşuma gitmiyor adettir diye takanlar haklıdır nostaljik şeyler benim de hoşuma gidiyor ama bekaretin sembolü diye takılmamalı kocamdan başka kimseye birşey ispatlamak zorunda değilim rapor alalım bari oldu olacak

çok hoşsunuz kızlar ya,
yani alt tarafı kırmızı bir kurdele sanki boynunuza urgan geçirdiler. herkes dilediğini yapmak da özgür, boşverin bunları.. bana sorarsanız ben kesin bağlayacağım hatta kurdelem bile hazır bekliyor:) hem de 10 seneden fazla.. rahmetli babaannem amcamın eşi için düşünüp almış o da takmayınca çok üzülmüş, ben de o zaman küçüğüm dayanamadım üzülmesine, üzülme babaannem ben evlenirken benim belime bağlarsın bunu demiştim, o yüzden benim kurdelam bile hazır. kim ne derse desin babaaneme sözümü tutacağım.. (gözlerim doldu nerden çıktı sizin kurdelanız yaa)

Sadece burada değil pek çok forumda basitçe fikrimizin sorulduğu konular karşılıklı suçlamalara dönüşüyor. Herkes fikrini söyler . Sonuçta herkes istediğini yapar. Benim kurdelem gelinliğim iki parça olduğundan önden görünmüyordu. Ben de unutup düğün sonuna kadar öyle dolaştım. Arkadansa sarkmış yarı çözülmüş çok çirkin görünüyordu. Videodan izledim. Ama ben şekline takılmıyorum. Anlamı hoşuma gitse çuval bile giyerim.

ben takmayalım dedim hadi takalım dendi evde taktım nikaha gittik nikahta odada çıkardım 20 dakka falan durdu bi dahada takmadım düğündede takmadım

Bu aslında bir şaman adetidir, İslamiyetle uzaktan yakından alakası yoktur.
Kırmızı kurdelenin şamanizmde ayrı bir önemi var bildiğim kadarıyla, kötülüklerden korunmak bolluk ve bereket için kullanılıyor. sadece gelinin beline değil, loğusa kadınların başına, nişan yüzüklerine de bağlanır(ilk aklıma gelen örnekler bunlar). gelinin beline bağlanma amacı bereket getirmesi(çünkü bereket,bolluk dişilikle ilişkilendiriliyor).

ama zamanla toplum olarak kafayı bekaretle bozduğumuz için bu da bakirelerin beline bağlanır gibi bir inanış oluştu.

ben bağlar mıyım? diğer adetleri yerine getirmek mutlaka isterim ama bunu sırf artık bekaret gibi kadını 2. sınıf insan sınıfına sokan bir kavramı simgelediği için yapmayı düşünmüyorum.

ben takmadım.
ayrıca bu gelenek kaç yıllık bir bakmak gerek. afedersinizde çook eskilerde beyaz gelinlikte yok anadoluda. tamamen batı kültürü. onu ordan almışız, kırmızı kurdela başka yerden karman çorman iş. ayrıca bakire olmayıpta o kurdelayı takan çok gelin gördüm.
:1closedeyes:

herkesin kendi hür iradesi tabii takmak isteyende var istemeyende ama adetmiş işte takılıyor ve çok hoş duruyor bence.

pardon ama dinimizde adet kısmını pek anlayamadım??benneyaptımki yani kitabımızda gelinin beline krmızı kurdel adolayın mı yazıyor ki!!! ???:sm_confused:

dınle alakası yok bence gelenek ve goreneklerimiz ıcındır arzuya kalmıstır kırmızı kurdela bekaret anlamını tasır.

pardon ama dinimizde adet kısmını pek anlayamadım??benneyaptımki yani kitabımızda gelinin beline krmızı kurdel adolayın mı yazıyor ki!!! ???:sm_confused:

hic bir yerde yazmiyor canim, ama bizim müslüman dinine göre adet onu demek istedim, baska dinlerde kirmizi kurdele meselesi yok, bu bir simge adettendir

Bence de güzel bir adet haline gelmiş artık.Geleneklerimizi yaşatmak adına ben de takmak isterim:asigim:

evden çıkarken belki takarım ..ama arabaya binice çıkarırım herhelde diye düşünüyorum .. tören boyu kullanmam herhalde....

evet kurdale iyi durmuyoçok kro kaçıyor yaa..
tabi tercih meselesi karışılmaz ama ben taktıkta sonra hemen çıkarmayı düşünenlerdenim...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…