• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nikah Gelenekte Mehir Ve Taki

• Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
E

EU1

Ziyaretçi
Gelenekte Mehir Ve Taki

--------------------------------------------------------------------------------

Mehir kadına değil, erkeğin üzerine vaciptir. Dâru'l-islâm'da bir kadınla cinsel temas, ya had cezasını gerektirir, ya da mehir hakkını doğurur. Bu, kadına saygının bir sonucudur.
Kur'an-ı Kerîm'de mehirden söz eden çeşitli ayetler vardır. Bazıları şunlardır: "Aldığınız kadınların mehirlerini yürekten isteyerek ve Allah'ın bir atiyyesi olarak verin " (en-Nisâ, 4/4). Çoğunluğa göre, burada hitap kocalaradır. Bazı bilginler hitabın velilere olduğu görüşündedir. Cahiliye devrinde mehri kızın velileri alır ve adına da "nihle" derlerdi. "...Haram olanlar dışındaki kadınlarla evlenmeniz, namuslu olarak ve zinaya sapmaksızın yaşamak ve mallarınızdan onlara mehir vermek şartıyla size helâl kılındı. Artık o kadınlardan hangisiyle yararlanmanız olmuşsa, ücretlerini belirlendiği şekliyle verin. Mehir miktarını belirledikten sonra aranızda gönül hoşluğu ile uyuştuğunuz miktar hakkında üzerinize bir vebal yoktur" (en-Nisâ, 4/24).
Abdullah b. Abbas (r.a) tan rivayet edildiğine göre, Hz. Ali, Hz. Fâtıma ile evlenirken Resulullah (s.A..s) kendisine; "O'na bir şey ver" dedi. Ali: "Bende bir şey yok"deyince de; "Hutamî zırhını verebilirsin" buyurdular.
Bir kadınla evlenmek isteyen bir sahabeye Allah'ın elçisi mehir vermesini bildirdi. Evinden de eli boş dönünce; "Demirden bir yüzük de olsa bak" deyip, yeniden eve gönderdi. Yine boş dönünce, ne miktar Kur'an-ı Kerîm bildiğini sordu ve sonunda şöyle buyurdu: "Haydi git, onu sana bildiğin Kur'an karşılığında verdim" (eş-Şevkânî, Neylü'l-Evtâr, VI, 170). Bu konudaki ayet ve Hadislerden şu sonuca varılmıştır. Resulullah (s.A..s), mehirsiz hiç bir evliliğe ruhsat vermemiştir. Eğer mehir vacip olmasaydı, bunu göstermek için arada bir onu terkederdi. Diğer yandan, sahabe devrinden bu yana islâm bilginleri mehir üzerinde icma etmişlerdir (bk. es-Serahsî, el-Mebsut, V, 62 vd.; el-Kâsânî, Bedâyiu's-Sanâyi, II, 274-304; Ibnü'l-Hümâm, Fethul-Kadîr, II, 434 vd.; el-Cassâs, Ahkâmü'l-Kur'ân, III, 86 vd.; Ibn Rüşd, Bidâyetü'l-Müçtehid, II, 16 vd.; Ibn Âbidin, Reddü'l-Muhtâr, II, 329 vd.).

Aile yuvasıyla ilgili görevlerin en güzel şekilde yerine getirilmesi için eski çağlardan beri kadınla erkek arasında bir görev bölümü yapılmıştır. Erkek, evin dışındaki işlerle uğraşır ve gerektiğinde ağır işlerde çalışarak geçim için kazanç sağlar. Kadın da evin yönetimi, yemeğin hazırlanması, çocukların bakım ve terbiyesiyle uğraşır. Bu yüzden bütün malî yükümlülükler kadının değil, erkeğin görevidir.

Mehir ve bütün kapsamıyla nafaka bu yükümlülükler arasındadır. Bu görev bölümü erkekle kadının yaratılışına ve ilâhî sünnete de uygundur. Erkek daha güçlü olduğu için çalışıp kazanmaya daha yatkındır. Kur'an'da şöyle buyurulur: "Erkekler, kadınlardan daha güçlü ve kuvvetlidirler. Yani ailenin reisidirler. Bunun sebebi şudur: Allah onlardan kimini kiminden üstün kılmıştır. Bir de erkek, mallarından evin geçimini sağlamaktadır" (en-Nisâ, 4/34).
Mehir, nikâh akdinin rükün veya şartlarından değildir. Bu yüzden mehirsiz akdedilecek nikâh geçerli olur ve kadın emsal mehire hak kazanır. Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurulur:
"Kendileriyle cinsel temasta bulunmadığınız veya kendilerine bir mehir tayin etmediğiniz kadınları boşamışsanız, bunda üzerinize bir sakınca yoktur" (el-Bakara, 2/236). Bu ayette, cinsel birleşmeden veya mehir tespitinden önce kadını boşamanın geçerli olduğu belirtilmektedir. Boşama ancak sahih nikâhtan sonra mümkün olduğuna göre, ayet, akit sırasında mehrin konuşulmasının ne bir rükün ve ne de bir şart olmadığına delâlet eder (el-Kâsânî, a.g.e., II, 274; eş-Şîrâzî, el-Mühezzeb, Halebî tab'ı, II, 55, 60; Ibn Rüşd, a.g.e., II, 25).

Evet bu Mehir olayını bana arkadaşım söylemişti bende ne istediğimi söyledim nişanlıma, herşeyden ayrı olarak takıcak takıyı :utangac:

Bende Mehir Olayini Söledim Ama Farkli Bisey Yapmayi Dusunuorum Acaba Olur Mu Umreye Gtmek Istiorum Mehir Yerine Gecermi Acaba

En helal kazanç kadının mehridir
Dini nikahın bile maalesefki gereksiz görüldüğü günümüzde
Bi çok kadın mehirden haberdar değil
Sünnet olan mehir 11 cumhuriyet altınıdır
Başka leylerde tayin edilebilir
En güzelide nikah esnasında geline teslim edilmesidir

Bende Mehir Olayini Söledim Ama Farkli Bisey Yapmayi Dusunuorum Acaba Olur Mu Umreye Gtmek Istiorum Mehir Yerine Gecermi Acaba

Evet bazıları yapıyor bunu
Ama nasıl olsa zamanı gelince bi umre yaparsınız
Esasında mehirin amacı kadını maddi anlmada zorda bırakmamak
Allah öyle bi duruma düşürmesin tabii kimseyi

Evet bazıları yapıyor bunu
Ama nasıl olsa zamanı gelince bi umre yaparsınız
Esasında mehirin amacı kadını maddi anlmada zorda bırakmamak
Allah öyle bi duruma düşürmesin tabii kimseyi

TSK EDERIM BEN ÖLE DUSUNDUM BELKI YOLLAMAZ DIE ÖNCEDEN SÖZUNU ALAM DEDIM:(

TSK EDERIM BEN ÖLE DUSUNDUM BELKI YOLLAMAZ DIE ÖNCEDEN SÖZUNU ALAM DEDIM:(

canın benim kuzenim evlendiğinde mehir olarak o da hac umre falan istemiş ama altınını falan da istemiş 200 gr istemişti sanırım bu düğünde taklandan ayrı oluyor onları iste ama alma gücü olcak kadar altın ya da para da iste din helal demişse istemek gerek o da senin güvencen olcak

canın benim kuzenim evlendiğinde mehir olarak o da hac umre falan istemiş ama altınını falan da istemiş 200 gr istemişti sanırım bu düğünde taklandan ayrı oluyor onları iste ama alma gücü olcak kadar altın ya da para da iste din helal demişse istemek gerek o da senin güvencen olcak

tamam canım ozaman hem altın ısteyeyım gucunun yetecegı kadar hemde umre yupppiii cok ıı olcek bu evlenme ısı:)

Biz imam nikahi kiyilirken Bana 300 gr diye belirlenmisti...Ve Bu bir kagida yaziliyor sahitler falanda imzaliyor...Benimki hala durur..Altinlara gelince aldimmi ...? Almadim..Takilardan haric birsey almadim..Bunu kadin istedigi zaman alabiliyor yada ayrilirken talep edebiliyor yada helal edebiliyor...Size kalmis yani...Bizde su ana kadar gerek olmadigi için aklima bile gelmedi acikcasi...Ama bu her bayanin hakki ve bence hakkinizi iyi kullanin.....sengözlerimebaksanab sengözlerimebaksanab

Mehre muaccel (acilen - anında- ) müeccel (gecikmeli - sonradan- )
denilmeside bundan zaten
Nikah anında da teslim edilebilir geline ki bu en güzel olanı
Miktar belirlenip dediğinzi gibi yazılıp şahitlercede imzalanıp sonralardan hatta Allah vermesin bi ayrılma durumunda da verilebilir

tamam canım ozaman hem altın ısteyeyım gucunun yetecegı kadar hemde umre yupppiii cok ıı olcek bu evlenme ısı:)

deli kız evlenmenin altın kısmımı hoşuna gitti bi:))

Bizim dini nikahımız yüzük takılırken yapıldı. Hoca takmıştı yüzüklerimizi aslında dini nikah olacağı o gün akşam belli oldu yüzükler takıldıktan sonra.. nişanlımla ben çok sevinmiştik... çünkü el ele bile tutuşamıyoduk nikahımız yokken a.s. hatta nişanlım hoca takıcak yüzüğü dediğimde gönlünden geçirmişti dini nikahımız olmasını.. gönlümüze göre oldu..... :nazar: :nazar:
mehirin belirlenmesi gerekiyodu ama benim heyecandan hiçbişey aklıma gelmemişti... a.s
şimdi uzun uzun düşündüm de ben altın falan istemiyorum..
5 yıldır sigortalıyım evlendikten sonra da sigortamın emekli oluncaya kadar devam etmesini istiyorum.. çalışmadığım takdirde sigortamın devam etmesini isteyeceğim :roflol: :roflol:
belki o zaman çalışmama razı olur jeyyar :roflol:sırnaşık şey

Bizim dini nikahımız yüzük takılırken yapıldı. Hoca takmıştı yüzüklerimizi aslında dini nikah olacağı o gün akşam belli oldu yüzükler takıldıktan sonra.. nişanlımla ben çok sevinmiştik... çünkü el ele bile tutuşamıyoduk nikahımız yokken a.s. hatta nişanlım hoca takıcak yüzüğü dediğimde gönlünden geçirmişti dini nikahımız olmasını.. gönlümüze göre oldu..... :nazar: :nazar:
mehirin belirlenmesi gerekiyodu ama benim heyecandan hiçbişey aklıma gelmemişti... a.s
şimdi uzun uzun düşündüm de ben altın falan istemiyorum..
5 yıldır sigortalıyım evlendikten sonra da sigortamın emekli oluncaya kadar devam etmesini istiyorum.. çalışmadığım takdirde sigortamın devam etmesini isteyeceğim :roflol: :roflol:
belki o zaman çalışmama razı olur jeyyar :roflol:sırnaşık şey

anaaaa cok akıllıcaaaa bendemı böle etsem yawww:))) ii aklıma soktun haa yandı benımkı oda calısmamı ıstemıorrr bu ıı taktık heheheheheh:içelim:

bak taktik yaptırtma bana yaneeeeeee:)))) bu olay iyi bişe ne olursa olsn hani ben istemem gerek yok muhabeti yapmayın.ilerde ama kendiniz için kllanırsınz ama ikiniz için.. insanlık hali neolacağı belli olmaz

biz kiradayız ve benim kocacığım ben eşime ev alıcam dedi :)) o demeseydi ben ona dicektim zaten . . .

En helal kazanç kadının mehridir
Dini nikahın bile maalesefki gereksiz görüldüğü günümüzde
Bi çok kadın mehirden haberdar değil
Sünnet olan mehir 11 cumhuriyet altınıdır
Başka leylerde tayin edilebilir
En güzelide nikah esnasında geline teslim edilmesidir

11 altına ne geliyor ki?
benim bildiğime mehir boşanırsa ya da kocasına allah korusun birşey olursa gelini idare edicek bir meblağ olmalıdır
nafaka gibi topluca
yani hiçbiriniz de vazgecmeyin ve isteyin
bilmiyorduk filan olmasın
sanırım mehir verilmeyince dini nikah geçerli olmuyor
dini nikahın şartları var mehirsiz nikah mı olur
bu hediye değil ki, vermek zorunda

bu başlığı görünce anılarım canlandı gözümde...

eşim ve imam nikahını kıyacak olan kişi bize geldi . nikah kıyılmaya başlandı ...mehir olarak ne istediğim soruldu ... ortamda fazla ciddi ,o zamanlarda ''ağırlıgınca altın'' diye bir yarışma var.şaka yapıyım dedim ama ciddi ciddi _ağırlığımca altın isterim dedim.:)) eşim ve hoca birbirlerine bakıyor...annem ve babam bana bakıyor...kimseden ses soluk yok...eşim ve hocanında gözler bana çevrildi ... 50 kiloyum o zaman.eşimimde tabii o zaman nişanlım da renk beniz attı... dedim şimdi kalpten gidecek adam...şaka şaka dedim 1 kg. yeter...:)) aslında bu da şakaydı ... eşim 50 kg. kıyaslıyınca TAMAM dedi bir anda garibim:1: e bende sustum:)) böylelikle mehirim 1 kg. altın olmuş oldu:)) 12 yıllık evliyim :nazar: Altında almış başını gidiyor... kocişkom ömrümüzün sonuna kadar beraberiz derdi ... bir gün fikrin değişebilir büyük konuşma derdim... bu fiyatlarla beraberiz inş. :60:

bu başlığı görünce anılarım canlandı gözümde...

eşim ve imam nikahını kıyacak olan kişi bize geldi . nikah kıyılmaya başlandı ...mehir olarak ne istediğim soruldu ... ortamda fazla ciddi ,o zamanlarda ''ağırlıgınca altın'' diye bir yarışma var.şaka yapıyım dedim ama ciddi ciddi _ağırlığımca altın isterim dedim.:)) eşim ve hoca birbirlerine bakıyor...annem ve babam bana bakıyor...kimseden ses soluk yok...eşim ve hocanında gözler bana çevrildi ... 50 kiloyum o zaman.eşimimde tabii o zaman nişanlım da renk beniz attı... dedim şimdi kalpten gidecek adam...şaka şaka dedim 1 kg. yeter...:)) aslında bu da şakaydı ... eşim 50 kg. kıyaslıyınca TAMAM dedi bir anda garibim:1: e bende sustum:)) böylelikle mehirim 1 kg. altın olmuş oldu:)) 12 yıllık evliyim :nazar: Altında almış başını gidiyor... kocişkom ömrümüzün sonuna kadar beraberiz derdi ... bir gün fikrin değişebilir büyük konuşma derdim... bu fiyatlarla beraberiz inş. :60:
:60::60::60:walla şekerim biz bedavaya gitmişiz yaa:60::60: tam hatırlamıyorum ama galiba 200gram altın istemiştim ben... daha ne istediğimi bile bilmiyorum, benimki beni kesin kandırır:1::1:

:60::60::60:walla şekerim biz bedavaya gitmişiz yaa:60::60: tam hatırlamıyorum ama galiba 200gram altın istemiştim ben... daha ne istediğimi bile bilmiyorum, benimki beni kesin kandırır:1::1:

:1: hatırlamıyormusun,allah iyilik versin...200 gr. da fena değil canım 1 bileğize gidenleri de duydum :)
amaaan insan sağlıklı ve mutlu olsun da yoksa para veya altın çok olmuş neye yarar dimi ama:34:

Back