İçimizi ısıtacak sıcacık bir çorbaya kim hayır diyebilir ki.Hele bu hafif acılı bir tarhana çorbası ise..Yanınada soğan ne güzel yakışır..
Her yörenin tarhanası farklıdır.Kimisi ekşi olur kimisi tatlı.Ben tatlısını sevenlerdenim.Bu nedenle her tarhanayı içemiyorum.Toz halinde alacağım zaman önce az bir miktar alıyorum eğer beğenirsem sonrasında sürekli aynı yerden almaya çalışıyorum.Bizim Assosta köylü teyzelerin yaptığı tarhana damak zevkime en uygun olanlardan..Köy pazarında gönül rahatlığı ile alıyorum ve pişiriyorum..
Malzemeler:
- 6 yemek kaşığı tarhana
- 5 su bardağı su ya da et suyu
- Yarım yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı yada 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 diş sarımsak
- Nane
- tuz
Yapılışı:
Tarhanayı 1 su bardağı su ile iyice karıştırıyoruz..
Tencereye yağı,salçayı ve sarımsağı alıyoruz.,Sarımsağın kokusu çıkıncaya kadar kavuruyoruz.Naneyi ekliyoruz.
Tencereye kalan 4 su bardağı suyu ilave edip kaynatıyoruz. Suda erittiğimiz tarhanayı içine ilave ederek kısık ateşte koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişiriyoruz..Acı seviyorsanız kurutulmuş acı biberi minik minik doğrayarak çok az yağda bir iki çevirip çorbanızın üzerine dökerek servis edebilirsiniz...
Bu şekilde ,bu ölçüde yaptığımız tarhana hafif koyu kıvamda oluyor .Siz daha az yoğun isterseniz eklediğiniz su miktarını arttırabilirsiniz.
Bir gün önceden yaptığınız tarhana çorbası ertesi güne koyulaşacaktır.Bir miktar su ekleyerek kıvamını açabilirsiniz...